ttomekk 23.12.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 w ustawieniach jest pozycja minimalna moc kotła i tam mam ustawione na 15%. ja też myślałem nad kotłem 15KW ale instalator powiedział że jak mam zamiar kiedyś używać strychu jako mieszkania to będzie za mało, a jeszcze do tego dochodzi bufor na 200l.spróbuje jeszcze zastosować ustawienia tak jak kolega podał, ale mam jeszcze jeden problem. mianowicie podczas pracy gdy otwożę podajnik wydobywa mi się dym z podajnik (czy to normalne?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostek1719511232 23.12.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Zacznij od zmiany minimalnej mocy na 3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 23.12.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 ale mam jeszcze jeden problem. mianowicie podczas pracy gdy otwożę podajnik wydobywa mi się dym z podajnik (czy to normalne?) dobrze wyczyść kanały dymowe /piec/ a może i komin .w prawidłowo działajacym zero dymu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.12.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 TO że przy pracującej dmuchawie pojawia się dym z zasobnika to raczej normalne niestety wbrew temu co pisze kolega.Zależy to od wielu rzeczy i raczej ciężko spełnić te wymagania w domowych warunkach żeby tego dymu nie było.Najlepiej jak dmuchawa nie pracuje podczas uzupełniania paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 24.12.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Kolego mam pytanie: Co ile zasypujesz zasobnik i ile worków? Panowie jak obliczacie zużycie i co dokładnie oznacza ta liczba 8 z wykrzyknikiem w kodzie 1207? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 25.12.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Najprościej. Jak kupujesz opał, to wiesz ile worków i ile ważą. Z tego obliczasz średnią wagę worka. Zapisujesz sobie kiedy i ile worków wsypujesz.Ilość worków podzielona na ilość dni razy waga worka daje dzienne zużycie. Wspomniana przez ciebie liczba to z tego co pamiętam z wcześniejszych wypowiedzi, to jest korekta konsumpcji, ustawiasz tam to co sam obliczyłeś i sterownik na tej podstawie podaje dzienne zużycie. Bo sterownik wie ile czasu pracował ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 25.12.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Ok dzięki FTP.Może czytałeś jaki mam problem ze smoła we wcześniejszych postach i masz jakiś pomysł na to dziadostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 25.12.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Jeszcze coś o samej kotłowni, piec jest powyżej/poniżej poziomu gruntu?Używasz zaworu mieszającego? Jaką temperaturę puszczasz na mieszkanie? I jaką temperaturę pokazuje piec na powrocie?Jak często czyścisz kanał wentylatora? Dym nie może się wydobywać po otwarciu drzwiczek, czy to w podtrzymaniu czy na pełnej mocy. I nikt mnie nie przekona, że dym w kotłowni to normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 25.12.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Kotłownia na poziomie parteru.Kociołek pracuje na nowym sofcie V11A33N wcześniej pracował na V9A33m ale było to samo, ustawienia to 65 na piecu podawanie 5/30 nadmuch 80/10 cwu 45/40 podtrzymanie 3% Zawór 3D sterowanie temperaturą przez serownik pokojowy, jak załącza grzanie temp na powrocie spada do 35 potem wzrasta do nawet 55.Jak masz chwilę to zobacz post z 23.12.2014 tam są zdjęcia pieca i smoły.Jeszcze jedno pompa CWU jest zamontowana za zaworem 3D. Kanał wentylatora czyszcze zawsze jak walczę ze smołą czyli co 2 max 3 tygodnie. Jeśli chodzi o czyszczenie to może nie robię czegoś co powinienem. Ja zawsze czyszczę 2 kanały w środku pieca od góry, 2 kanały po odkręceniu płytek na górze pieca przy rurze do komina, no i 2 komory tą z paleniskiem i górną gzie zbiera się smoła. na koniec kanał wentylatora i sprawdzam jak tam rura która idzie do komina. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez dycha80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 25.12.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 TO że przy pracującej dmuchawie pojawia się dym z zasobnika to raczej normalne niestety wbrew temu co pisze kolega. Zależy to od wielu rzeczy i raczej ciężko spełnić te wymagania w domowych warunkach żeby tego dymu nie było. Najlepiej jak dmuchawa nie pracuje podczas uzupełniania paliwa. zero dymu w zasobniku tak ma być dym do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.12.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 dychaspróbuj obniżyć moc maksymalną i minimalnąkocioł moim zdaniem się kisi i stąd takie cuda. dymienie to temat którego się nie podejmuję na odległość ale czy sprawdzałeś drożność komina? wygląda jakby spaliny nie były odprowadzane prawidłowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 26.12.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 dycha spróbuj obniżyć moc maksymalną i minimalną kocioł moim zdaniem się kisi i stąd takie cuda. dymienie to temat którego się nie podejmuję na odległość ale czy sprawdzałeś drożność komina? wygląda jakby spaliny nie były odprowadzane prawidłowo . Kolego Timon, co dokładnie mam obniżyć temp na kotle czy dmuchawę? Mocą nie bardzo mogę się bawić bo działam na sofcie V11A33Nbin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 26.12.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Panowie mam pytanie jeżeli przy włączonym ADC wyświetla się na czerwono +10 to wydłuża się przerwe czy skraca a jak jest na niebiesko -10 to co wtedy skracamy przerwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 26.12.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Panowie mam pytanie jeżeli przy włączonym ADC wyświetla się na czerwono +10 to wydłuża się przerwe czy skraca a jak jest na niebiesko -10 to co wtedy skracamy przerwe? Jak plus zmniejszamy jak minus to wydłużamy przerwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 26.12.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jaki utrzymywać najlepiej zakres na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 26.12.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Jak utrzymać najlepiej zakres na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.12.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 dychaużywam za dużo skrótów wybaczpisząc o zmniejszeniu mocy miałem na myśli zmianę ustawień dla mocy maksymalnej - wydłużenie przerwy podawania oraz obniżenie maksymalnego naduchu. - obniżając moc maksymalną zakładasz mu jakby kaganiec i więcej nie pociągnie mimo że konstrukcja da radę. chodzi o to aby się nie odstawiał tak często bo potem się wszystko kisi i stąd takie kwiatki. zacznij od obniżania mocy maksymalnej -rób korekty przerwy o około 10% i do tego delikatnie obniżaj nadmuch. ja pracuję ze stosunkiem podawanie/przerwa 1:8 i mógłbym jeszcze nizej gdyby nie zbyt długie grzanie CWU gacaADC na czerwono to dodawanie opału a na niebiesko ujmowaniejesli sterujesz temperaturami w domu za pomocą zaworu lub temperatury kotła to zostawić mozesz ADc ale jak sterowanie termostatami np i odbiór ciepła nie jest stały to bym przeszedł na sam PID bez ADc bo potrafi ześwirować i albo przewęgla palnik albo się kratery wypalają. nie widzę sensu utrzymywania zakresu na plus a wręcz odwrotnie, zakres na plus świadczy o złym parametrze wyjściowym i algorytm musi "dosypać" więcej opału aby było w miarę poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 26.12.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 dycha używam za dużo skrótów wybacz pisząc o zmniejszeniu mocy miałem na myśli zmianę ustawień dla mocy maksymalnej - wydłużenie przerwy podawania oraz obniżenie maksymalnego naduchu. - obniżając moc maksymalną zakładasz mu jakby kaganiec i więcej nie pociągnie mimo że konstrukcja da radę. chodzi o to aby się nie odstawiał tak często bo potem się wszystko kisi i stąd takie kwiatki. zacznij od obniżania mocy maksymalnej -rób korekty przerwy o około 10% i do tego delikatnie obniżaj nadmuch. ja pracuję ze stosunkiem podawanie/przerwa 1:8 i mógłbym jeszcze nizej gdyby nie zbyt długie grzanie CWU gaca ADC na czerwono to dodawanie opału a na niebiesko ujmowanie jesli sterujesz temperaturami w domu za pomocą zaworu lub temperatury kotła to zostawić mozesz ADc ale jak sterowanie termostatami np i odbiór ciepła nie jest stały to bym przeszedł na sam PID bez ADc bo potrafi ześwirować i albo przewęgla palnik albo się kratery wypalają. nie widzę sensu utrzymywania zakresu na plus a wręcz odwrotnie, zakres na plus świadczy o złym parametrze wyjściowym i algorytm musi "dosypać" więcej opału aby było w miarę poprawnie Dzieki timon już wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dycha80 26.12.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) dycha używam za dużo skrótów wybacz pisząc o zmniejszeniu mocy miałem na myśli zmianę ustawień dla mocy maksymalnej - wydłużenie przerwy podawania oraz obniżenie maksymalnego naduchu. - obniżając moc maksymalną zakładasz mu jakby kaganiec i więcej nie pociągnie mimo że konstrukcja da radę. chodzi o to aby się nie odstawiał tak często bo potem się wszystko kisi i stąd takie kwiatki. zacznij od obniżania mocy maksymalnej -rób korekty przerwy o około 10% i do tego delikatnie obniżaj nadmuch. ja pracuję ze stosunkiem podawanie/przerwa 1:8 i mógłbym jeszcze nizej gdyby nie zbyt długie grzanie CWU gaca ADC na czerwono to dodawanie opału a na niebiesko ujmowanie jesli sterujesz temperaturami w domu za pomocą zaworu lub temperatury kotła to zostawić mozesz ADc ale jak sterowanie termostatami np i odbiór ciepła nie jest stały to bym przeszedł na sam PID bez ADc bo potrafi ześwirować i albo przewęgla palnik albo się kratery wypalają. nie widzę sensu utrzymywania zakresu na plus a wręcz odwrotnie, zakres na plus świadczy o złym parametrze wyjściowym i algorytm musi "dosypać" więcej opału aby było w miarę poprawnie Dzięki bardzo za podpowiedź. czy takie nastawy będą ok; moc 60 podawanie 5/35 nadmuch 10 do 60 Jeśli chodzi o ADC to faktycznie nie daje rady z termostatem pokojowym i temperatura na piecu spadała z 65 do 45 i za nic w świecie nie podnosiła się do góry. Ma pytanie, na jakich ustawieniach pracuje Twój piec i na jakim sofcie? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez dycha80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaca 26.12.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Moj piec pracuje na sofcie A33N moc dmuchawy 85/10 podawanie 20/8 moc kotła 2% w podtrzymaniu ale to też zależy jaki masz opał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts