Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

w ustawieniach jest pozycja minimalna moc kotła i tam mam ustawione na 15%. ja też myślałem nad kotłem 15KW ale instalator powiedział że jak mam zamiar kiedyś używać strychu jako mieszkania to będzie za mało, a jeszcze do tego dochodzi bufor na 200l.

spróbuje jeszcze zastosować ustawienia tak jak kolega podał, ale mam jeszcze jeden problem. mianowicie podczas pracy gdy otwożę podajnik wydobywa mi się dym z podajnik (czy to normalne?)

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najprościej. Jak kupujesz opał, to wiesz ile worków i ile ważą. Z tego obliczasz średnią wagę worka. Zapisujesz sobie kiedy i ile worków wsypujesz.

Ilość worków podzielona na ilość dni razy waga worka daje dzienne zużycie.

Wspomniana przez ciebie liczba to z tego co pamiętam z wcześniejszych wypowiedzi, to jest korekta konsumpcji, ustawiasz tam to co sam obliczyłeś i sterownik na tej podstawie podaje dzienne zużycie. Bo sterownik wie ile czasu pracował ślimak.

Jeszcze coś o samej kotłowni, piec jest powyżej/poniżej poziomu gruntu?

Używasz zaworu mieszającego? Jaką temperaturę puszczasz na mieszkanie? I jaką temperaturę pokazuje piec na powrocie?

Jak często czyścisz kanał wentylatora?

Dym nie może się wydobywać po otwarciu drzwiczek, czy to w podtrzymaniu czy na pełnej mocy. I nikt mnie nie przekona, że dym w kotłowni to normalne.

Kotłownia na poziomie parteru.Kociołek pracuje na nowym sofcie V11A33N wcześniej pracował na V9A33m ale było to samo, ustawienia to 65 na piecu podawanie 5/30 nadmuch 80/10 cwu 45/40 podtrzymanie 3% Zawór 3D sterowanie temperaturą przez serownik pokojowy, jak załącza grzanie temp na powrocie spada do 35 potem wzrasta do nawet 55.

Jak masz chwilę to zobacz post z 23.12.2014 tam są zdjęcia pieca i smoły.

Jeszcze jedno pompa CWU jest zamontowana za zaworem 3D. Kanał wentylatora czyszcze zawsze jak walczę ze smołą czyli co 2 max 3 tygodnie.

Jeśli chodzi o czyszczenie to może nie robię czegoś co powinienem. Ja zawsze czyszczę 2 kanały w środku pieca od góry, 2 kanały po odkręceniu płytek na górze pieca przy rurze do komina, no i 2 komory tą z paleniskiem i górną gzie zbiera się smoła. na koniec kanał wentylatora i sprawdzam jak tam rura która idzie do komina.

Edytowane przez dycha80

TO że przy pracującej dmuchawie pojawia się dym z zasobnika to raczej normalne niestety wbrew temu co pisze kolega.

Zależy to od wielu rzeczy i raczej ciężko spełnić te wymagania w domowych warunkach żeby tego dymu nie było.

Najlepiej jak dmuchawa nie pracuje podczas uzupełniania paliwa.

zero dymu w zasobniku tak ma być dym do komina

dycha

spróbuj obniżyć moc maksymalną i minimalną

kocioł moim zdaniem się kisi i stąd takie cuda.

dymienie to temat którego się nie podejmuję na odległość ale czy sprawdzałeś drożność komina? wygląda jakby spaliny nie były odprowadzane prawidłowo .

Kolego Timon, co dokładnie mam obniżyć temp na kotle czy dmuchawę? Mocą nie bardzo mogę się bawić bo działam na sofcie V11A33Nbin

dycha

używam za dużo skrótów wybacz

pisząc o zmniejszeniu mocy miałem na myśli zmianę ustawień dla mocy maksymalnej - wydłużenie przerwy podawania oraz obniżenie maksymalnego naduchu. - obniżając moc maksymalną zakładasz mu jakby kaganiec i więcej nie pociągnie mimo że konstrukcja da radę. chodzi o to aby się nie odstawiał tak często bo potem się wszystko kisi i stąd takie kwiatki. zacznij od obniżania mocy maksymalnej -rób korekty przerwy o około 10% i do tego delikatnie obniżaj nadmuch. ja pracuję ze stosunkiem podawanie/przerwa 1:8 i mógłbym jeszcze nizej gdyby nie zbyt długie grzanie CWU

gaca

ADC na czerwono to dodawanie opału a na niebiesko ujmowanie

jesli sterujesz temperaturami w domu za pomocą zaworu lub temperatury kotła to zostawić mozesz ADc ale jak sterowanie termostatami np i odbiór ciepła nie jest stały to bym przeszedł na sam PID bez ADc bo potrafi ześwirować i albo przewęgla palnik albo się kratery wypalają. nie widzę sensu utrzymywania zakresu na plus a wręcz odwrotnie, zakres na plus świadczy o złym parametrze wyjściowym i algorytm musi "dosypać" więcej opału aby było w miarę poprawnie

dycha

pisząc o zmniejszeniu mocy miałem na

myśli zmianę ustawień dla mocy maksymalnej - wydłużenie przerwy podawania oraz obniżenie maksymalnego naduchu. - obniżając moc maksymalną zakładasz mu jakby kaganiec i więcej nie pociągnie mimo że konstrukcja da radę.

chodzi o to aby się nie odstawiał tak często

bo potem się wszystko kisi i stąd takie kwiatki. zacznij od obniżania mocy maksymalnej -rób korekty przerwy o około 10% i do tego delikatnie obniżaj nadmuch. ja pracuję ze stosunkiem podawanie/przerwa 1:8 i mógłbym jeszcze nizej gdyby nie zbyt długie grzanie CWU

gaca

jesli sterujesz temperaturami w domu za pomocą zaworu lub temperatury kotła to zostawić mozesz ADc ale jak sterowanie termostatami np i odbiór ciepła nie jest stały to bym przeszedł na sam PID bez ADc bo potrafi ześwirować i albo przewęgla palnik albo się kratery wypalają. nie widzę sensu utrzymywania zakresu na plus a wręcz odwrotnie, zakres na plus świadczy o złym parametrze wyjściowym i algorytm musi "dosypać" więcej opału aby było w miarę poprawnie

Dzieki timon już wszystko jasne

dycha

pisząc o zmniejszeniu mocy miałem na myśli zmianę ustawień dla mocy maksymalnej - wydłużenie przerwy podawania oraz obniżenie maksymalnego naduchu. - obniżając moc maksymalną zakładasz mu jakby kaganiec i więcej nie pociągnie mimo że konstrukcja da radę. chodzi o to aby się nie odstawiał tak często bo potem się wszystko kisi i stąd takie kwiatki. zacznij od obniżania mocy maksymalnej -rób korekty przerwy o około 10% i do tego delikatnie obniżaj nadmuch. ja pracuję ze stosunkiem podawanie/przerwa 1:8 i mógłbym jeszcze nizej gdyby nie zbyt długie grzanie CWU

gaca

Dzięki bardzo za podpowiedź.

czy takie nastawy będą ok; moc 60

podawanie 5/35

nadmuch 10 do 60

Jeśli chodzi o ADC to faktycznie nie daje rady z termostatem pokojowym i temperatura na piecu spadała z 65 do 45 i za nic w świecie nie podnosiła się do góry.

Ma pytanie, na jakich ustawieniach pracuje Twój piec i na jakim sofcie?

Edytowane przez dycha80