Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Zależy jaka będzie temp. na kotle po powrocie zasilania.

Jak wyższa od zadanej, to będzie w podtrzymaniu

Jak niższa od zadanej, to spróbuje wrócić do trybu grzania, jak nie uzyska temp. i nie rozpali żaru, to po jakimś czasie wywali alarm braku paliwa (temp. nie rośnie)

Jak poniżej progu wyłączenia, to przejdzie w STOP

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie!

Jestem zupełnie świeżym posiadaczem kotła Sztoker 25 KW ( od 6 dni w użytkowaniu) oraz nowym uczestnikiem forum. Piec mój ogrzewa dom bliżniaczy o powierzchni 170 m2 nie ocieplony.Pracuje w systemie zamkniętym i podgrzewa wodę w bojlerze z wężownicą. Po dwóch dniach "rozruchowych"( paliwo to ekogroszek) przyszedł czas na odpowiednie ustawienie programatora.Aktualne ustawienia to: temp. CO 50 st. CWU 40 st. moc 5, ADC i PID załączone, dmuchawa na 20 %.

Spalanie niestety trochę duże w przedziale 25-28 kg na dobę( myslełem,że będzie mniejsze ). Codziennie opróżniam popielnik i zauważyłem,że są "spieki"czyli chyba nie do końca spala groszek.

Proszę innych użytkowników Sztokera o podzielenie się uwagami, czy moje ustawienia są prawidłowe? a może trzeba coś zmienić?

Nadmienię, że w domku jest cieplutko, ale to zużycie groszku.... :)

pozdrawiam wszystkich I czekam na uwagi

Paweł

Gość Rostko13

Dzięki Jarecki, o to mi chodziło.

A przy okazji następne pytanie. Odkręciłem Cobrę i zajrzałem od tyłu, gdzie są podłączone wszystkie kabelki. Prawdę mówiąc chciałem podłączyć mój stary programator pokojowy, który pracował z kotłem olejowym. Moją uwagę zwrócił jeden czarny kabelek, który jest niepodłączony. Ma on numer 14. Być może tak ma być bo widać że jest jakby obcięty, a być może odpiął się podczas transportu???

No i nie wiem gdzie mam podłączyć dwa kabelki od sterownika pokojowego...

Dzięki Jarecki, o to mi chodziło.

A przy okazji następne pytanie. Odkręciłem Cobrę i zajrzałem od tyłu, gdzie są podłączone wszystkie kabelki. Prawdę mówiąc chciałem podłączyć mój stary programator pokojowy, który pracował z kotłem olejowym. Moją uwagę zwrócił jeden czarny kabelek, który jest niepodłączony. Ma on numer 14. Być może tak ma być bo widać że jest jakby obcięty, a być może odpiął się podczas transportu???

No i nie wiem gdzie mam podłączyć dwa kabelki od sterownika pokojowego...

W sztokerach jest podział, na górze wyświetlacz a puszka na dole pod koszem....

Jak dobrze kojarzę to do tej puszki podłączyć masz termostat.

Jak masz wątpliwości - dzwoń do Komiz!

Dziękuję za podpowiedz Jarecki!

A swoją drogą, dlaczego pomimo zadanej temp.na CO 40 st. na piecu utrzymuje się stale 49-51 st?

Czy to jest poprawne?

I jeszcze jedno pytanie się ciśnie, skoro nie ADC to jaka jest zależność w wielkości kopca: im krócej podaje tym częściej, a dłużej to rzadziej? czy raczej chodzi tutaj o ilości paliwa?

pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedz Jarecki!

A swoją drogą, dlaczego pomimo zadanej temp.na CO 40 st. na piecu utrzymuje się stale 49-51 st?

Czy to jest poprawne?

I jeszcze jedno pytanie się ciśnie, skoro nie ADC to jaka jest zależność w wielkości kopca: im krócej podaje tym częściej, a dłużej to rzadziej? czy raczej chodzi tutaj o ilości paliwa?

pozdrawiam

Wysokość kopca ujmuje lub dodaje (czyli zwiększa lub zmniejsza pojedynczą porcję paliwa)

Jak niedopala to kopiec na wartości minusowe i tyle...

Jak ustawione jest 40, to ze stałym nadmuchem ma prawo działać do 45st.C, wyżej to przeciągnięcie jeszcze na przedmuchach - takie przeciąganie może być efektem przekazywania żaru bezpośrednio na płaszcz wodny... wszystko się ustabilizuje, jak się zrobi sporo zimniej. Można jeszcze minimalną moc kotła obniżyć na 2 lub nawet 1%.

Ew. palić słabszym paliwem np. brunatnym, teraz dostępny prawie w każdym markecie, łatwo do poznać, jak wyschnie - robi się brązowy

Od trzech dni mój SZtoker grzeje mmnie i moja rodzine .Powiem szczerze że mam podobne spostrzezeniajak "tropss".Mam ustawione CO-40 st C i podobnie CWU -równiez 40st C.Moje spostrzezenia sa takie że ustawienia są niższe o 10 st.C od pokazywanych na sterowniku.Dobrze że mam zawór trójdogowy i zmiejszam sobie ciepełko bo w chałupie zbyt gorąco .Spalanie tragiczne 30-32 kg dziennie.Popielnik dziennie az sie przesypuje .W popiele niedopalony groszek Oczywiście zdazaja sie speki ,zuzel ale nie mam wyboru w moim mieście na inny groszek .Ten sam biorą inni i nie narzekaja mimo iż maja kotłu z retortą.Dzwoniłem do Komizu ale to chyba pomyłka .Gadka że napewno mam wyłączony ADC i PID .Mam od poczatku wszystko aktywne nic nie ruszłem w ustawieniach .Kazali mi jeszcze kilka dni tak pracować i po kilku dniach oddzwonić .Zauwazyłem że podajnik podaje paliwo jeszcze gdy temperatura ma 48 stC (ustawione mam na 40stC)i dogrzewa do 50-51 a nastepnie długo spada i płomien ledwo sie pali .Myslę że przez to nie dopala węgla i taki wyrzuca pzry następnym doładowaniu .Płomien też jest tylko w pobliżu podajnika natomiast od połowy paleniska w kierunku drzwiczek jest tylko niedopalony wegiel .Doradcie mi poniewąz bezsensowne jest czekanie jeszcze kilku dni (koszty)

Płomien też jest tylko w pobliżu podajnika natomiast od połowy paleniska w kierunku drzwiczek jest tylko niedopalony wegiel .Doradcie mi poniewąz bezsensowne jest czekanie jeszcze kilku dni (koszty)

niedopalony tzn. czarny koks, czy czerwony żar?

Dobrze rozumiem, że gaśnie ci całkiem od połowy podajnika?

Dzięki za pomoc na pewno z niej skorzystam.Wczoraj spróbowałem wyłaczyć sterownik i po kilku sekundach właczyć .Stał sie cud .Temperatura zadana z ta na kotle wyrównała sie .Zwiekszyłem ją do 44 st Ci po dobie kociął spalił zaledwie ok.20 kg a w popiele nie było juz nie dopalonego opału(jedynie trochę spieków).Jest to połowa tego c było wczesniej(pisałem 30 kg a było 40 kg na dobe .Sprawdziłem soft i mam 925.Zostawie tak jeszcze kilka dni a nastepnie zrobie zmiany jak poleca Jarecki 79

Gość Rostko13
Dzięki za pomoc na pewno z niej skorzystam.Wczoraj spróbowałem wyłaczyć sterownik i po kilku sekundach właczyć .Stał sie cud .Temperatura zadana z ta na kotle wyrównała sie .Zwiekszyłem ją do 44 st Ci po dobie kociął spalił zaledwie ok.20 kg a w popiele nie było juz nie dopalonego opału(jedynie trochę spieków).Jest to połowa tego c było wczesniej(pisałem 30 kg a było 40 kg na dobe .Sprawdziłem soft i mam 925.Zostawie tak jeszcze kilka dni a nastepnie zrobie zmiany jak poleca Jarecki 79

U mnie też miał miejsce taki cud :). Przy pierwszym odpaleniu instalator ustawi mi temt. C.O. 65 stopni i pojechał. Kocio chodził na 100% mocy nawet gdy osiągnął już ponad 70 stopni. Trochę mnie to zaniepokoiło i wyłączyłem na kilkanaście sekund sterownik i ponownie go włączyłem. Dopiero wtedy zaczął pracować jak należy.

Lechu_KR, możesz wgrać sobie nowy soft, tylko pamiętaj, żeby skopiować ten stary na laptopa. W razie czego wgrasz go z powrotem.

Mam pytanie do Jarecki79. Mój piec pomimo nastawy CO 40 i CWU 47 chodził na 50-51 c.Po przeczytaniu wypowiedzi Lechu_KR i Rostko13 też wyłączyłem sterowniki na parę sekund i po włączeniu temp. wróciła do normy ale nie mogę robić żadnych nastaw bo sterownik nie reaguję na zmiany nastawy CO i CWU tylko pamięta nastawy te które były nastawione przed wyłączeniem sterownika .Proszę o wskazówki. pozdrawiam

Mam pytanie do Jarecki79. Mój piec pomimo nastawy CO 40 i CWU 47 chodził na 50-51 c.Po przeczytaniu wypowiedzi Lechu_KR i Rostko13 też wyłączyłem sterowniki na parę sekund i po włączeniu temp. wróciła do normy ale nie mogę robić żadnych nastaw bo sterownik nie reaguję na zmiany nastawy CO i CWU tylko pamięta nastawy te które były nastawione przed wyłączeniem sterownika .Proszę o wskazówki. pozdrawiam

Myślę,że to wina softu 925...

Sprawdź jaką masz wersję softu, post nr.174:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=4985342&viewfull=1#post4985342

po tej operacji czytaj post 176:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=4986619&viewfull=1#post4986619

Mam soft 925 . Próbowałem pobrać nową wersję , wchodziłem na stronę podaną przez Ciebie ale nie chce się otworzyć. Jak mam to zrobić ?

Wchodzisz na http://www.elektro-miz.pl

wybierasz sterownik Cobra

po prawej obok fotki masz soft do pobrania....

dalej:

łączysz laptop z Cobrą, sterownik weźmie zasilenie z kompa, kasujesz stary soft w Cobrze i z kompa zrzucasz nowy pobrany ze strony.

Dalej aktualizacja zrobi się sama, musisz tylko zrzucić plik do Cobry

Wczoraj o 20.00 załadowałem nową partie wegla .Na 50 kg chodził mi równo 2,5 dnia .Mysle ze to dobry wynik.Nadal ma fabrycznie zainstalowany sfoft 925 .PO wyłaczeniu sterownika i ponownym złaczeniu bez problemu moge zmienić nastawy.Postanowiłem w nastawach że temperatura CO bedzie wyższa niż CWU.Chodzi bezbłednie no może jedynie przy CWU temperatura w bojlerze jest 0 2-3 st.C wyza niz nastawiona .Mysle że to dlatego że mam zastosowany na wyjściu baypas a bojler jest blisko kotła wiec woda z kotła(wyzsza temp.ustawienia dla CO) może swobodnoe dogrzewać podgrzewacz.Zasosowałem podgrzewacz płaszczowy (wieksza sprawnośc i szykośc nagrzewania).Za pare dni zmienie soft na aktualny i poczynię wskazówki Jareckiego.