Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Dzięki bardzo za podpowiedź.

czy takie nastawy będą ok; moc 60

podawanie 5/35

nadmuch 10 do 60

Jeśli chodzi o ADC to faktycznie nie daje rady z termostatem pokojowym i temperatura na piecu spadała z 65 do 45 i za nic w świecie nie podnosiła się do góry.

Ma pytanie, na jakich ustawieniach pracuje Twój piec i na jakim sofcie?

nie widzę jaki jest efekt tych parametrów więc nie powiem czy są dobre bo zwyczajnie tego nie wiem

co do moich ustawień to mam dla 100% mocy podawanie 3sek przerwa 24sek i wentylator maks 69%

pracuję na sofcie S10y pod mój zestaw ale zarówno soft jak i palnik oraz wiatrak w międzyczasie nieco się zmieniły. soft ma odblokowane nastawy i zmieniłem na takie jak podałem, palnik ma jeszcze mocniej zmniejszoną gardziel i obniżoną ilość otworów napowietrzających a wiatrak zmieniłem na słabszy o mocy 40W i wydajności 170m3 . odradzam zatem kopiowanie moich ustawień bo nijak się będą miały do tego co macie w swoich kotłach

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie widzę jaki jest efekt tych parametrów więc nie powiem czy są dobre bo zwyczajnie tego nie wiem

co do moich ustawień to mam dla 100% mocy podawanie 3sek przerwa 24sek i wentylator maks 69%

pracuję na sofcie S10y pod mój zestaw ale zarówno soft jak i palnik oraz wiatrak w międzyczasie nieco się zmieniły. soft ma odblokowane nastawy i zmieniłem na takie jak podałem, palnik ma jeszcze mocniej zmniejszoną gardziel i obniżoną ilość otworów napowietrzających a wiatrak zmieniłem na słabszy o mocy 40W i wydajności 170m3 . odradzam zatem kopiowanie moich ustawień bo nijak się będą miały do tego co macie w swoich kotłach

Witam.

Wczoraj wyczyściłem piec ze smoły do samej blachy 3 godz zeszły.

Jadę na ustawieniach

kociołek 60 stop.

podawanie 5/40

nadmuch 75/10

podtrzymanie 2%

Zauważyłem że na niskich obrotach trochę dymi po otwarciu górnych drzwiczek. problem ze smołą nadal zostal bo po 3h po rozpaleniu pieca zaczęło znowu się świecić w komorze spalania między dolną komorą a górną. co ciekawe to to że nie na całej powierzchni tylko z prawej strony tego "przewodu" . Może to dlatego że powrót jest podłączony z lewej strony a z prawej jest zawór spustowy wody. Gdyby powrót z bojlera był podłączony do tej prawej strony to problem może by zniknął. Co Ty na to?

w załączeniu dodaje fotki z tego zjawiska.1 (2).jpg

3.jpg

do dycha80

mam podobne objawy ze smołą jak u Ciebie widzę ze się przyłożyłeś do czyszczenia, chciałem zapytać jak radzisz sobie z kanałami pionowymi szczotka tam nie daje rady i ciężko się pozbyć tego dziadostwa w tych miejscach

Wiem że CIĘŻKO.... Ja dorobiłem sobie skrobak i dłutko.

Jakie masz ustawienia na piecu i jaki soft?

dycha

jak dymi na niskich obrotach podnieś minimalne obroty wentylatora o 1-2% i zobacz jak będzie.obserwuj też czas postoju kotła i czasy pracy. jak za długo stoi to skoryguj moc kotła w dół.

Marek

w automacie tylko korekta mocy kotła. chodziło o to aby ustawić pod zestaw i nie kręcić a jedynie korygować współczynnikiem mocy. sprawdź czy masz drożny kanał wentylatora i prawidłowe doprowadzenie powietrza do kotłowni- moze tu da się coś poprawić.

dycha

jak dymi na niskich obrotach podnieś minimalne obroty wentylatora o 1-2% i zobacz jak będzie.obserwuj też czas postoju kotła i czasy pracy. jak za długo stoi to skoryguj moc kotła w dół.

Marek

w automacie tylko korekta mocy kotła. chodziło o to aby ustawić pod zestaw i nie kręcić a jedynie korygować współczynnikiem mocy. sprawdź czy masz drożny kanał wentylatora i prawidłowe doprowadzenie powietrza do kotłowni- moze tu da się coś poprawić.

Dziękuję Timon za poradę.

Kociołek pracuje praktycznie cały czas bardzo rzadko się teraz odstawia.

Już zredukowałem obroty na wentylatorze. Zauważyłem też że jak spada temp. na kotle i zaczyna wchodzić na wyższe obroty to dymi z górnych i z dolnych jak uchylę to niestety też. Może to wina termostatu pokojowego bo nie ma obiegu przez cały czas tylko jak spadnie temp w domu?

nastawy teraz to

podawanie 5/40

nadmuch 75/18

podtrzymanie 2%

temp na kotle 60*

dycha, powrót masz z lewej, a zasilanie?

Jak są dwa przyłącza zasilające to najlepiej by było do jednego (np. lewy) dać CWU a do drugiego (np. prawy) zawór 3D/4D i na CO. A powrót z CWU na prawy, powrót z CO na lewy.

Moim zdaniem masz za zimny powrót a smoła lubi osadzać się na zimnych ściankach bo w tych okolicach nie ma dobrej temperatury by się smoła dopaliła.

Dziękuję Timon za poradę.

Kociołek pracuje praktycznie cały czas bardzo rzadko się teraz odstawia.

Już zredukowałem obroty na wentylatorze. Zauważyłem też że jak spada temp. na kotle i zaczyna wchodzić na wyższe obroty to dymi z górnych i z dolnych jak uchylę to niestety też. Może to wina termostatu pokojowego bo nie ma obiegu przez cały czas tylko jak spadnie temp w domu?

nastawy teraz to

podawanie 5/40

nadmuch 75/18

podtrzymanie 2%

temp na kotle 60*

termostat odpowiada za odbiór ciepła z kotła do układu, nie ma wpływu bezpośredniego na dymienie i smołę.

zastanawia mnie powód tego dymienia- czy masz klapę na czopuchu i czy jeśli jest to jest zamknięta czy otwarta? czy masz przesłonę na wiatraku? jeśli tak to czy otwarta czy zamknięta?czy jest klapka miarkownika na wentylatorze i w jakim położeniu jeśli tak? i wreszcie jak wygląda przewód kominowy? czy na 100% jest czysty i drożny oraz odpowiedniej średnicy i długości(wysokości)

może jest jakiś czynnik który powoduje nieprawidłową dystrybucję spalin z kotła właściwą droga i stąd dym cofa się do kotłowni zaraz po otwarciu drzwiczek? juz myślę "głośno" bo nie mam pomysłu. spróbuj jeszcze taki test zrobić. jak będziesz otwierał drzwiczki to nie od razu tylko najpierw uchyl delikatnie na 2-3mm i dopiero po kilku sekundach otwórz szerzej. wtedy oceń czy dym jest nadal czy jest czysto w komorze spalania.

co do smoły? wysoka temperatura na kotle i jak piszesz prawie praca ciągła to raczej wrogowie smoły. pozostaje więc pytanie o węgiel- jego wilgotność oraz o doprowadzenie powietrza do kotłowni. inne pomysły mi na odległość do głowy nie przychodzą

w kwestii termostatu jeszcze. czy możesz zmienić jego sposób pracy(lub sposób reakcji sterownika) tak aby zamiast wyłączać pompę obniżał temperaturę? warto sprawdzić wszystkie opcje

jak będziesz otwierał drzwiczki to nie od razu tylko najpierw uchyl delikatnie na 2-3mm i dopiero po kilku sekundach otwórz szerzej.

Tak powinno otwierać się drzwiczki za każdym razem, nie tylko w sytuacjach "awaryjnych" ;)

Albo w ogóle na razie zrezygnować z termostatu. Bo rozumiem, że nie masz na zaworze siłownika podłączonego do Aligatora? Jeśli tak, to termostat powinien być wpięty w Aligatora.

Swoją drogą, Aligator w porównaniu do Cobry jest głupi jak but. Otwiera się dopóki nie osiągnie zadanej temperatury, jak ją przekroczy to zaczyna się zamykać dopóki nie spadnie do zadanej temperatury. I tak w kółko aż do stabilizacji w granicach histerezy. Zero analizy przyrostu. Już nie mówiąc o jakimś automatycznym zamykaniu (a nie otwieraniu na max) przy spadku temp. na kotle poniżej zadanej.

termostat odpowiada za odbiór ciepła z kotła do układu, nie ma wpływu bezpośredniego na dymienie i smołę.

zastanawia mnie powód tego dymienia- czy masz klapę na czopuchu i czy jeśli jest to jest zamknięta czy otwarta? czy masz przesłonę na wiatraku? jeśli tak to czy otwarta czy zamknięta?czy jest klapka miarkownika na wentylatorze i w jakim położeniu jeśli tak? i wreszcie jak wygląda przewód kominowy? czy na 100% jest czysty i drożny oraz odpowiedniej średnicy i długości(wysokości)

może jest jakiś czynnik który powoduje nieprawidłową dystrybucję spalin z kotła właściwą droga i stąd dym cofa się do kotłowni zaraz po otwarciu drzwiczek? juz myślę "głośno" bo nie mam pomysłu. spróbuj jeszcze taki test zrobić. jak będziesz otwierał drzwiczki to nie od razu tylko najpierw uchyl delikatnie na 2-3mm i dopiero po kilku sekundach otwórz szerzej. wtedy oceń czy dym jest nadal czy jest czysto w komorze spalania.

co do smoły? wysoka temperatura na kotle i jak piszesz prawie praca ciągła to raczej wrogowie smoły. pozostaje więc pytanie o węgiel- jego wilgotność oraz o doprowadzenie powietrza do kotłowni. inne pomysły mi na odległość do głowy nie przychodzą

w kwestii termostatu jeszcze. czy możesz zmienić jego sposób pracy(lub sposób reakcji sterownika) tak aby zamiast wyłączać pompę obniżał temperaturę? warto sprawdzić wszystkie opcje

Witam..

Szanowni koledzy jeśli chodzi o wentylator to nie ma on przesłony ani miarkownika. Nie ma też klapy przy czopuchu. Przewód kominowy czysty wysoki na ponad 8 m ( 400 mm ponad kalenice ).Wymiary wkładu to 110/220 mm. dym w piecu raz jest raz nie ma:bash: Jeśli piec juz sobie pracuje dym się nie pojawia nawet jak się odstawi po pracy nie ma dymu, natomiast jeśli startuje albo temp spada na piecu to znowu pojawia się, ale część wchodzi do pieca w palenisko nie w rury odprowadzające.

Jeśli podczas dymienia uchylę drzwiczki jak radziliście to dym widać ale zawija się i wchodzi do pieca, jak otworzę je szerzej wylatuje do kotłowni.

Dzwoniłem też do Pleszewa i powiedzieli mi że piec dostaje za dużo paliwa i kazali mi ustawić podawanie 5/50 nawet dłuższą przerwę a dmuchawę 80/20 podtrzymanie 3-4%. wydawało mi się że po prostu nie chciało mu się ze mną rozmawiać.

Mi już ręce opadają.....

nie jest to wykluczone że za dużo opału dajesz

ja mam dla 100% mocy podawanie 3 sek przerwa 24sek a kocioł pracuje w zakresie 35-65% tego czyli z przerwą w okolicy 50-60 sekund

to jest 1:20 nawet a daje radę i dogrzewa więc nie bój się ustawić 1:10 a za oknem minusy są u mnie całą dobę

na starcie pracy jak ster najpierw podaje paliwo a potem zaczyna dmuchać a zwłaszcza jak po podtrzymaniu rusza z niską mocą to prawie zawsze niedobór tlenu występuje i w jego efekcie dymienie. stąd też ich sugestia by podbić minimalne obroty wentylatora zapewne

nie spisuj ich na straty bo może jednak wiedzą co czynią.

zmniejszając moc maksymalną sprawisz że kocioł będzie pracował bez odstawiania się i nie będzie takich problemów jak dym

nie jest to wykluczone że za dużo opału dajesz

ja mam dla 100% mocy podawanie 3 sek przerwa 24sek a kocioł pracuje w zakresie 35-65% tego czyli z przerwą w okolicy 50-60 sekund

to jest 1:20 nawet a daje radę i dogrzewa więc nie bój się ustawić 1:10 a za oknem minusy są u mnie całą dobę

na starcie pracy jak ster najpierw podaje paliwo a potem zaczyna dmuchać a zwłaszcza jak po podtrzymaniu rusza z niską mocą to prawie zawsze niedobór tlenu występuje i w jego efekcie dymienie. stąd też ich sugestia by podbić minimalne obroty wentylatora zapewne

nie spisuj ich na straty bo może jednak wiedzą co czynią.

zmniejszając moc maksymalną sprawisz że kocioł będzie pracował bez odstawiania się i nie będzie takich problemów jak dym

Nie spisałem na straty i tak zrobiłem na początku ustawiłem 5/50 podawanie, a nadmuch 95/28 ale jak się odstawił to prawie zgasł może dałem za duży nadmuch teraz zmieniłem na 80/20 podtrzymanie na 3,5 podawanie bez zmian.Dalej operuje na auratonie, z tą różnicą że ustawiłem na sterowniku co 20 min załączanie pompy c.o żeby na za długo w razie czego się nie odstawiał.

Mam nadzieje że będzie ok oczywiście nie omieszkam o sukcesach zameldować.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam...

Nie mam jeszcze sztokera ( mam na oku - może uda się go nabyć ) ale smoła w kotle to oznaka ,że opał się " KISI " za mało powietrza .Mam obecnie nie wiadomo co czy górniak , czy dolniak ALE gdy paliłem od dołu to też walczyłem ze smołą ! Odkąd palę od góry smoły nie ma .Powietrza dopływa od dołu wystarczająca ilość aby wszystko się spaliło .Gdy mocniej wieje muszę go szybrem zdławić i jak zrobię to za mocno to piec zarasta .Tak czytam o waszych problemach ale nikt nie napisał czy czyści sam palnik - tam którędy podawane jest powietrze . Jest przecież zaślepka na 2 śruby , popiół przedostaje się na pewno przez otwory napowietrzające i zmniejsza ilość powietrza dopływającego do paleniska , puki wentylator dmucha jest ok ale w potrzymaniu może brakuje powietrza i pojawia się smoła , wentylatora też ( tak mi się wydaje ) nie powinno się zasłaniać , chyba że macie za duży ciąg kominowy ( ja tak mam około 30 Pa a sztoker wymaga 20 Pa ) . Mostki termiczne na kominie powodują zakłócenia ciągu - dymienie nawet przez zasobnik opału ( przerabiałem takie rzeczy łącznie z wybuchami gazów po otwarciu drzwiczek zasypowych oraz kapiącą wodo- smołą z komina , której do dziś nie mogę odeprać z ubrań ( 3 lata )-to wszystko w obecnym kotle - takie były moje początki z paleniem w kotle .Dziś mam komin dwuścienny izolowany , suchy , można by powiedzieć samoczyszczący , jak puszczę szczotę to widzę w lusterku łączenia poszczególnych rur ( wyczystkę otwieram 1 w miesiącu i wybieram około 10 l tego co odpada od komina - skwarki i sadza ).Komin nowy , kocioł stary ( z jednym obiegiem spalin ) i narastająca irytacja ,że codziennie trzeba rozpalać i nie mogę kotła zostawić bez dozoru bo jeszcze przewymiarowany .