Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

pisałem o letnim sezonie i mocy minimalnej 1%

teraz kocioł mi się nie odstawia więc nie mam takiego problemu

skoro w domu ciepło to o jakiej temperaturze piszesz że spada?

na kotle czy za oknem?

jak na kotle to niech sobie spada- algorytm poczeka zareaguje podniesie moc i podciągnie do zadanej

a jak na dworze- to miej to w nosie - masz zapas mocy na 2 chałupy

jak obniżysz moc to będzie pracował ciągle i nie będzie problemu z długim podtrzymaniem i wygasaniem bo sie nie odstawi lub zrobi to na 2-3 minuty

jak masz 1:10 (7/70) i korektę -10% i się odstawia to zrób mu -15 albo -20%

jaka temperatura spalin?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a za oknem niech sobie będzie i -30st to dla kotła żadna różnica- on ma jeden cel osiągnąc zadaną (w dwustanie) lub oscylować wokół zadanej(w automacie)

jedyne co trzeba mu dać to odpowiednie nastawy w pierwszym i wystarczającą moc w drugim przypadku

jak ma mocy za dużo to idzie w odstawkę a tam trzeba już obserwować co się dzieje w kotle i do tego dostosować moc minimalną

sztoker inaczej podaje paliwo ale zasada jest taka sama- podasz za często w podtrzymaniu to wypchnie żar do popielnika i zgaśnie, podasz za rzadko wypali się na płycie i też zgaśnie albo rozgrzeje podajnik do alarmu i wypchnie opał do popielnika

musisz określić dlaczego u Ciebie wygasa w podtrzymaniu i odpowiednio skorygować moc minimalną

dzięki, po mojej obserwacji wydaje mi się ze dostaje za mało paliwa i dlatego się wygasza ale przyczyna moze być w mowym zapasie paliwie które nabyłem i ono się za szybko wypala a w zeszłym roku miałem Kazimierz-Juliusz i niebyło zadnego problemu jednak ta Wesoła jest przereklamowana

O co chodzi z tą korektą np. -10? Gdzie to się ustawia? Czy to jakiś skrót myślowy i jeszcze nie załapałem? ;)

Mi w tym miesiącu zgasł już 3 razy, gdzie ostatnie 2 tygodnie chodził bez problemu na tych samych nastawach.

5/30; min. moc 2,5; wentylator 5/70; temp. 60; aligator 47; CWU 40;

Próbowałem z ADC, początkowo chodził na -9%, później wszedł na +15% i więcej to zaczął żar przesypywać.

Marek

jak się za szybko wypala to czasem lepiej zejść z mocą minimalną bo wtedy dużo rzadziej robi przedmuchy, albo je wyłączyć całkiem, możliwe jednak że w tym kociołku ze względu na inną budowę paleniska trzeba trzymać moc minimalną na wyższym poziomie- spierał się nie będę bo to Ty widzisz co się w środku dzieje

FTP

zależy jaki masz soft

jak oficjalny to nie ma korekt mocy

jak S-kę to tam jest opcja korekty mocy bez zmiany parametrów

ADC jest dobre przy stałym odbiorze ciepła, inaczej zaczyna kombinować i często przesypuje

"sztoker 15 tak ma że łapie sadze i czasami smołę, po moich obserwacjach jestem prawie pewien ze to przez niską temperaturę spalin oczywiście jak groch jest gorszej to przyspiesza brudzenie pieca"

Ja mam kocioł nawet trochę za mały przez co temp. spalin jest wysoka, praktycznie w ogóle się nie odstawia i smoła w okolicy ślimaka jest zwłaszcza na tym poziomym odcinku nad ślimakiem, reszta jest sucha.

"sztoker 15 tak ma że łapie sadze i czasami smołę, po moich obserwacjach jestem prawie pewien ze to przez niską temperaturę spalin oczywiście jak groch jest gorszej to przyspiesza brudzenie pieca"

Ja mam kocioł nawet trochę za mały przez co temp. spalin jest wysoka, praktycznie w ogóle się nie odstawia i smoła w okolicy ślimaka jest zwłaszcza na tym poziomym odcinku nad ślimakiem, reszta jest sucha.

co to znaczy za mały , podaj namiary chaty może akurat dobrze trafiłeś z ustawieniami i jest OK .

powierzchnia ogrzewana to ok. 120m ale dom stary i nieocieplony na strychu tylko blacha okna wymienione. Piec sztoker 15 kw. daje radę w domu jest ciepło, może 25 stopni nie ma ale jest 22 nawet w większe mrozy...zużycie groszku przy obecnych temperaturach ok. 20kg. a gdy było - 15 stopni spalanie wzrosło do 30, z tą moją chatą wątpię żebym zszedł niżej ze spalaniem.Soft A33N ustawienia mam dosyć wysokie proporcje 1/3 tzn. 10/33 podawanie, 85/19 dmuchawa kocioł rzadko się odstawia i tak jak pisałem smoła w okolicy ślimaka jest.

jesli masz kocioł troszkę za mały to napisz ile Ci spala srednio i ile masz m2 do ogrzania i czy masz grzejniki czy podłogówkę a ze przy slimaku sie brudzi to logiczne bo tam jest najniższa temperatura jesli byłoby inaczej to by zadziałał czujnik temperatury

pow. ogrzewana to ok. 120m² w sumie to 83 żeberka, grzejniki aluminiowe w zeszłym sezonie wymienione bez podłogówki plus bojler 150l...tak jak pisałem wcześniej przy obecnych temperaturach w okolicy 3,4 stopni na plusie spala mi 20kg na dobę, przy - 15 stopni spala do 30kg.

pow. ogrzewana to ok. 120m² w sumie to 83 żeberka, grzejniki aluminiowe w zeszłym sezonie wymienione bez podłogówki plus bojler 150l...tak jak pisałem wcześniej przy obecnych temperaturach w okolicy 3,4 stopni na plusie spala mi 20kg na dobę, przy - 15 stopni spala do 30kg.

Widać różnicę na na spalaniu w mroźne dni, i pewnie jak wszystko ocieplisz to będzie Ci spalał max 15kg w mroźne dni a w cieplejsze sadza i może nawet smoła i spalanie w granicy 10 kg chyba ze ktoś coś wymyśli do tego czasu

powierzchnia ogrzewana to ok. 120m ale dom stary i nieocieplony na strychu tylko blacha okna wymienione. Piec sztoker 15 kw. daje radę w domu jest ciepło, może 25 stopni nie ma ale jest 22 nawet w większe mrozy...zużycie groszku przy obecnych temperaturach ok. 20kg. a gdy było - 15 stopni spalanie wzrosło do 30, z tą moją chatą wątpię żebym zszedł niżej ze spalaniem.Soft A33N ustawienia mam dosyć wysokie proporcje 1/3 tzn. 10/33 podawanie, 85/19 dmuchawa kocioł rzadko się odstawia i tak jak pisałem smoła w okolicy ślimaka jest.

to w przyszłym oj... tym roku zainwestuj w ocieplenie strychu daj na strop 15-20 min wełny i zaoszczędzisz może tonę opału jedno wejdzie w drugie a wata zostanie na dalsze lata jako bonus i w ten sposób co roku możesz mieć oszczędności jak by iść tym tropem to warto wziąć kredyt tak aby rata roczna była jakieś 2,tys pln / 1,tys ~~oszczędności z ocieplenia stropu + 1,tys inwestycja w przyszłość / i dało by się zrobić ocieplenie własnym nakładem sił o ile to możliwe ocieplić chatę i już następny rok parę złoty do przodu . Wiem że łatwo się pisze komuś z boku ale może warto by to przemyśleć .

ile na sezon łyka twój piec ?

FTP

zależy jaki masz soft

jak oficjalny to nie ma korekt mocy

jak S-kę to tam jest opcja korekty mocy bez zmiany parametrów

ADC jest dobre przy stałym odbiorze ciepła, inaczej zaczyna kombinować i często przesypuje

A33P więc chyba to oficjalny.

Bawił się ktoś modulacją? I czy w ogóle warto? W którą stronę regulować dla jakich efektów?

Mojemu wykresowi daleko do linii prostej, sinusoida na oko +/- 8°C co wydaje mi się za dużo.

Tak się wtrącę . Kocioł w domu ( rok. prod. 2012 za 3500 zł . - poprzedni właściciel dał sobie wcisnąć za duży kocioł i się zniechęcił ) ,instalacja wiosna/lato ( za dużo trzeba przerobić ) , 20 godz. jazdy ( 988 km , wichury , deszcz , gołoledź ) .Do następnego sezonu będę uczył się na Waszych doświadczeniach . Edytowane przez cody_007

A33P więc chyba to oficjalny.

Bawił się ktoś modulacją? I czy w ogóle warto? W którą stronę regulować dla jakich efektów?

Mojemu wykresowi daleko do linii prostej, sinusoida na oko +/- 8°C co wydaje mi się za dużo.

modulacja odpowiada za dozowanie powietrza w trakcie czasu pomiędzy kolejnymi podaniami. można popróbować ale z głową

jak masz wahania +/-8st to zmniejsz moc poprzez wydłużenie przerwy podawania i obniżenie nadmuchu. wtedy nie będzie przeciągał i się odstawiał a zacznie pracować płynniej w trybie ciągłym

Mam prośbę jak u was wygląda palenisko w piecu 25KW. Nie wiem u mnie cały czas się spiętrza popiół a ogień jest z od połowy paleniska do ślimaka a w drugą stronę spiętrza się popiół. Ustawienia na piecu 8/40 podawanie dmuchawa 80/10. Spalanie w normalne dni 25kg a jak były mrozy ostatnio to 33 kg.

Dom o powierzchni 135m2 w tym 50m2 podłogówki. dom ocieplony. jak zwiększałem przerwę w podawaniu to żar cofał się w stronę ślimaka. Myślę że jak zmniejszę przerwę zacznie jeszcze więcej palic.

Mam prośbę jak u was wygląda palenisko w piecu 25KW. Nie wiem u mnie cały czas się spiętrza popiół a ogień jest z od połowy paleniska do ślimaka a w drugą stronę spiętrza się popiół. Ustawienia na piecu 8/40 podawanie dmuchawa 80/10. Spalanie w normalne dni 25kg a jak były mrozy ostatnio to 33 kg.

Dom o powierzchni 135m2 w tym 50m2 podłogówki. dom ocieplony. jak zwiększałem przerwę w podawaniu to żar cofał się w stronę ślimaka. Myślę że jak zmniejszę przerwę zacznie jeszcze więcej palic.

hej , ja mam sztokera 25(grzeję drugi sezon) i żar jest praktycznie przy samym slimaku mimo to temp. ślimaka nie przekracza 35 stopni więc położenie ognia to chyba nie problem ust 60/8 podawanie ,dmuchawa 70/7 ,PID zał. temp na kotle 60 CWU 50, moc min 3 .Popiół się spiętrza i spada taka konstrukcja.

Spalanie to masz spore 25 kg na dobę to nigdy nie przekroczyłem ( temp na plusie to dwie doby lekko na 25kg) a ogrzewam domek jednorodzinny :Dół podłogówka (temp za zaworem 30 stopni ) .Pompą od podłogówki steruje termostat pokojowy (podłączony podobnie jak zawór do ALIGATORA )na dole ustawiony na 24 st,góra grzejniki na termostatach więc każdy wedle uznania. ogrzewam około 160 m2 ( dodatkowo grzejniki w garażu pralni kotłowni) dom Ytong energo 36,5 bez dodatkowego docieplenia. Palę ekobranem przy temp do -10 powyżej mieszam go z wesołą iskrą a jak dobrze przymrozi to sama iskra leci. Dlaczego kombinuję z opałem ? z obserwacji : jak za duża kaloryczność eko to przy dodatnich temp kocioł się odstawia i sadza wszędzie aż wisi, mniej kaloryczny węgiekek kociołek się troszkę wysila i tylko pyłek do czyszczenia. Najlepiej śmiga na eko ok 25-26MJ u mnie oczywiście.

Jeszcze do tego pewnie istotna jest hydrulika w kotłowni mam dwa obiegi : jeden piec wymiennik i tak dookoła. Z wymiennika odawane jest dopiero ciepło do ogrzewania i zawór czwórdrożny to wszystko ogarnia. dzieki temu pewnie różnica między wodą na wyjściu i na powrocie waha sie od 5do7stopni.Fachowcem nie jestem tak to widzę.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze SZTOKERKA naprawdę prosty w obsłudze kociołek POZDRAWIAM.