Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

nie widzę jaki jest efekt tych parametrów więc nie powiem czy są dobre bo zwyczajnie tego nie wiem

co do moich ustawień to mam dla 100% mocy podawanie 3sek przerwa 24sek i wentylator maks 69%

pracuję na sofcie S10y pod mój zestaw ale zarówno soft jak i palnik oraz wiatrak w międzyczasie nieco się zmieniły. soft ma odblokowane nastawy i zmieniłem na takie jak podałem, palnik ma jeszcze mocniej zmniejszoną gardziel i obniżoną ilość otworów napowietrzających a wiatrak zmieniłem na słabszy o mocy 40W i wydajności 170m3 . odradzam zatem kopiowanie moich ustawień bo nijak się będą miały do tego co macie w swoich kotłach

Witam,

A jak odblokować nastawy w sofcie S?

U mnie też przydałaby się minimalna korekta.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

W końcu ustabilizowałem proces i nawet przy zeszłej wietrznej nocy nie wydmuchało mi żaru tak jak to zwykle bywało.

DSC_0177.JPGDSC_0175.jpgDSC_0174.jpg

Ekoret, chyba zbyt kaloryczny jak na mój odbiór? Popiół od początku tak wyglądał. Zawsze na ściankach osadzał się popiół i sadza w postaci pyłu, teraz w wyższych partiach przy czyszczeniu bardziej wiórki lecą zlepionej sadzy.

Temp. na kotle od zawsze 60 (w czasie pracy oscyluje +3/-10) na mieszkanie puszczone 48° przez 4-drogowy.

Edytowane przez FTP

• 2 weeks później...
Coś tu ostatnio bardzo spokojnie albo wszyscy są zadowoleni z piecyka a moze juz macie dosyć go i chcecie zapomnieć, ostatnio walczą z brakiem opału który sie załącza a opał jest w zasobniku poprostu sie wygasza i po pewnym czasie sygnał, moze jakieś sugestie chciałbym dodac ze temp co 70 cwu 60 min mocy na 3, często dogrzewa do 78 może to jakaś awaria sterownika

witam, dzisiaj się pierwszy raz zarejestrowałem na Waszym forum i pierwsze co to wszystkich witam, tego lata czeka mnie zmiana pieca i ma być to piec z podajnikiem i zamierzam palić w nim ekogroszek, niedawno trafiłem na kocioł SZTOKERa do tej pory zastanawiałem się nad kotłem HEIZTECHNIK lub DEFRO i ten ostatni bardziej mi pasował ze względu na zainstalowany w nim palnik rynnowy, podoba mi się ten palnik ze względu na jego prostotę i wg. mnie na małą awaryjność, w Heizethniku też taki występuję ale po konsultacji z ich technikiem dowiedziałem się że jeżeli chcę palić przede wszystkim groszkiem to ten palnik jest za delikatny i nie przystosowany do tak wysokich temp, w innych źródłach dowiedziałem się że oba producenci montują prawdopodobnie te same palniki i całkiem zgłupiałem no i na to wtedy trafiłem na Sztokera, może ktoś też stał nad takim wyborem lub podobnym i wybrał i teraz sobie chwali swój wybór, wiem że nikt nie ma w domu dwóch piecy które może przetestować w takich samych warunkach i dopiero wtedy ma wiarygodne porównanie, ale może...... Nie chcę za bardzo palnika z retortą (chciałbym palić groszek pomieszany może z miałem, jeszcze tego do końca nie wiem), chcę palnik mało awaryjny i wielofunkcyjny a nie wiadomo czym za jakiś czas przyjdzie nam palić, aha chciałbym tez od czasu do czasu mieć możliwość spalenia jakiś śmieci na ruszcie awaryjnym.

I jeszcze kilka fotek:

[ATTACH=CONFIG]297983[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297984[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297985[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297986[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297987[/ATTACH]

Masz żle włożóny górny deflektor. Przesuń ten deflektor do siebie (do drzwiczek).

Spaliny powinny iśc drogą jak litera ''S''

• 2 weeks później...
Coś tu ostatnio bardzo spokojnie albo wszyscy są zadowoleni z piecyka a moze juz macie dosyć go i chcecie zapomnieć, ostatnio walczą z brakiem opału który sie załącza a opał jest w zasobniku poprostu sie wygasza i po pewnym czasie sygnał, moze jakieś sugestie chciałbym dodac ze temp co 70 cwu 60 min mocy na 3, często dogrzewa do 78 może to jakaś awaria sterownika

Też tak mam, a raczej miałem.

U mnie tak się zdarzało, gdy wszyscy wieczorkiem zaczynali się kąpać i prysznicować. Na bojlerze temp spadała, więc sterownik zaczynał podawać paliwo. I jak to w S-ce podaje kilka lub kilkanaście porcji i dmucha żeby wypalić, ale na czujniku CWU temp ok 22 st wiec woda w kotle tak się wychładza, że te kilka porcji to za mało. Temperatura na kotle spada, więc sterownik zamiast częściej podać następną porcję paliwa to dmucha i dmucha. I tak kilka cykli zanim palenisko nie załaduje się odpowiednią ilością groszu i wtedy zaczyna powoli temp wzrastać. Jeśli nie wyłączysz czujnika braku opału to wtedy kocioł się wyłączy.

Uważam, że to jest wada S-ki. Jak sterownik widzi, że temp na kotle spada bo w bojlerze jest zimna woda to nie powinien robić tak długich przerw na dopalanie paliwa.

Sterownik myślał, że zasila CWU a tak naprawdę pompa stała w miejscu. Jak widać sterownik wie, że zasila CWU więc świadomie zmniejsza oscylacje.

Zbiornik mam poziomy, czujnik jest w fabrycznym miejscu (zamiast czujnika od grzałki) w połowie wysokości zbiornika. Temp CWU na kotle ustawiona na 40°C a z kranu leci wrzątek. Przy odkręceniu wody np. pod prysznic (~40% ciepłej ~60% zimnej wody) spadek temp. o 0,1°C był po 90 sekundach.

Też tak mam, a raczej miałem.

U mnie tak się zdarzało, gdy wszyscy wieczorkiem zaczynali się kąpać i prysznicować. Na bojlerze temp spadała, więc sterownik zaczynał podawać paliwo. I jak to w S-ce podaje kilka lub kilkanaście porcji i dmucha żeby wypalić, ale na czujniku CWU temp ok 22 st wiec woda w kotle tak się wychładza, że te kilka porcji to za mało. Temperatura na kotle spada, więc sterownik zamiast częściej podać następną porcję paliwa to dmucha i dmucha. I tak kilka cykli zanim palenisko nie załaduje się odpowiednią ilością groszu i wtedy zaczyna powoli temp wzrastać. Jeśli nie wyłączysz czujnika braku opału to wtedy kocioł się wyłączy.

Uważam, że to jest wada S-ki. Jak sterownik widzi, że temp na kotle spada bo w bojlerze jest zimna woda to nie powinien robić tak długich przerw na dopalanie paliwa.

A nie prościej wpiąć bojler w układ bez żadnej regulacji tepm. ćwu.i przy spadku temp.kocioł normalnie pracuje dobjając do zadanej temp.Drugi sezon kocioł pracuje u mnie na S ce ,nigdy mi nie zgasł i jestem super zadowolony z softu Pana Włodka.Nie widzę wielkiej oszczędności na opale bawiąc się osobnymi ustawieniami ćwu.Jest to tylko mój punkt widzenia tej sprawy.

Witam forumowiczów,mam pytanie .

W jaki sposób najlepiej zabudować czujnik cwu w bojlerze aby przekłamanie odczytu ne było takie duże ?

Podaje przykład czujnik cwu 47/termometr wbudowany ori w bojler 52

Czy u was jest tak samo??

ps: Po 5 miesiącach użytkowania kociołka mogę uczciwie powiedziec że jest rewelacyjny,po znalezieniu właściwych ustawień chodzi praktycznie bezobsługowo,nie ma się do czego przyczepić,czyszcze go raz na 2 miesiące,zero smoły ,spieków i innych badziewi,pale jaretem z Jaworzna ,pozdrawiam użytkowników :)

Edytowane przez Highlander&Patusia

Witam forumowiczów,mam pytanie .

W jaki sposób najlepiej zabudować czujnik cwu w bojlerze aby przekłamanie odczytu ne było takie duże ?

Podaje przykład czujnik cwu 47/termometr wbudowany ori w bojler 52

Czy u was jest tak samo??

Mam tak samo, tyle, że w pionowym zasobniku czujnik od kotła montuje się w połowie jego wysokości a termometr oryginalny jest na górze.

Do tego ten oryginalny jakiś uszkodzony jest od początku.

Z tym rozmieszczeniem to faktycznie tak jest ,sprawdzałem:) (mój zasobnik też jest pionowy)

Ale dopatrzyłem się również czegoś nowego,

okazało sie że czujnk (miedziana koncówka) ma dużo luzu w "wkładce" i myśle ze to może być jakaś przyczyna błedu pomiarowego ,

tylko nie bardzo wiem jak to usztywnić tak aby nie pogorszyć sobie ,może jakiś drut miedziany albo jakieś aluminium i do tego korek z pianki lub czegoś innego,

musze nad tym pomyśleć troche na spokojnie przez weekend,

Z tym rozmieszczeniem to faktycznie tak jest ,sprawdzałem:) (mój zasobnik też jest pionowy)

Ale dopatrzyłem się również czegoś nowego,

okazało sie że czujnk (miedziana koncówka) ma dużo luzu w "wkładce" i myśle ze to może być jakaś przyczyna błedu pomiarowego ,

tylko nie bardzo wiem jak to usztywnić tak aby nie pogorszyć sobie ,może jakiś drut miedziany albo jakieś aluminium i do tego korek z pianki lub czegoś innego,

musze nad tym pomyśleć troche na spokojnie przez weekend,

Nie ma co myśleć. Po prostu owiń go w aluminiową

folię śniadaniową tak, by wchodził ciasno.

A nie prościej wpiąć bojler w układ bez żadnej regulacji tepm. ćwu.i przy spadku temp.kocioł normalnie pracuje dobjając do zadanej temp.Drugi sezon kocioł pracuje u mnie na S ce ,nigdy mi nie zgasł i jestem super zadowolony z softu Pana Włodka.Nie widzę wielkiej oszczędności na opale bawiąc się osobnymi ustawieniami ćwu.Jest to tylko mój punkt widzenia tej sprawy.

To fajny pomysł. Ale co będzie z bojlerem, gdy pogodówka wyłączy pompę CO?