Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam.

Od paru dni również jestem posiadaczem Sztokera mini.

Czy szczęśliwym czas pokaże bo na razie kociołek jest i jeszcze czas jakiś będzie nie podłączony.

Tymczasem zauważyłem, że po uruchomieniu sterownika dmuchawa wydaje z siebie stukot, który ustaje dopiero po zwiększeniu jej mocy.

Czy u Was też tak jest?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Od paru dni również jestem posiadaczem Sztokera mini.

Czy szczęśliwym czas pokaże bo na razie kociołek jest i jeszcze czas jakiś będzie nie podłączony.

Tymczasem zauważyłem, że po uruchomieniu sterownika dmuchawa wydaje z siebie stukot, który ustaje dopiero po zwiększeniu jej mocy.

Czy u Was też tak jest?[/QUO

Tak jest to nprmalna praca dmuchawy, jest tam klapka która się zamyka przy małych obrotach a w miarę zwiekszania sie mocy dmuchawy zostaje uchylona i jej niesłychać

Dzień dobry,

do tej pory byłem biernym furomowiczem. Mam jednak kilka pytań do Sztokera.

Od listopada jestem w posiadaniu Sztokera 15 kW. Z nowym sterownikiem A.33.

Zmieniłem opał z Pieklorza na Wesołą. Pieklorz bardzo kiepsko się spalał, było bardzo dużo popiołu.

Z Wesołą mam problem z wygaszaniem się kotła podczas pracy na podtrzymaniu.

Moje ustawienia:

- podawanie 5/38

- dmuchawa 70/5

- moc minimalna 3,5%

Żar wpada prawie do popielnika. Spalanie 10-12kg

1. Może mi ktoś doradzi jak powinienem ustawić parametry żeby nie gasło na podtrzymaniu.

2. Czy ktoś wie, czym różni się opcja 'przedmuch wł' od 'przedmuch wył' w menu spalanie? Kiedy której opcji się używa?

3. Jaka moc dmuchawy jest podczas pracy na podtrzymaniu? Czy można tę moc regulować?

Pozdrawiam

"stukot" dmuchawy to nie żadna klapka a jej praca impulsowa. W zależności od pożądanej prędkości tyle impulsów podaje sterownik, przy małych prędkościach te impulsy są krótkie, po parę na sekundę, a każdy impuls jest słyszalny jak stuk. Im szybciej pracuje tym stuki się zlewają.

Przedmuch - tak jak widać na ikonach: 1. wył: sugeruje groszek; 2. wł: miał; 3. palenie na ruszcie;

• 2 weeks później...

soft automatyczny, sztoker 25, mam niedopalony węgiel w popiole i teraz pytanie: mam zwiększyć czy zmniejszyć moc pieca, żeby lepiej dopalał, bo zgłupiałem?

Całą zimę elegancko mi spalał, teraz dokupiłem parę worków u tego samego dostawcy, widocznie inny rzut i zapomniałem już jak mam ustawić. Na chwilę obecną mam -20%.

Witam,szybkie pytanko,

Czy jaret mokry będzie wymagał innych ustawień niż jaret suchy?? (ten sam dostawca)

Czy to jest możliwe??

.....pół roku spokoju, bez dymienia ,smrodu,żadnych problemów.

A teraz po zasypaniu mokrym smierdzi,dymi, i niedopały powstają! masakra,boje się rozgrzebywać w ustawieniach bo nie chce spędzić świąt w kotłowni.

Witam, zmniejszyłem czas podawania i jest trochę lepiej .

Niedopały znikły ale znów moc spadła i wodę do 45st celcjusza grzeje 6h :( (piec na 100%,spalanie ponad 20kg/doba ,/takieo nie miałem nawet w zimie przy -22/)

W przyszłym roku zamawiam jaret miesiąc wcześniej i susze ile sie da,obstawiam że to przez zawilgocenie opału,(padał deszcz na niego przez tydzień)

pzdr

• 2 weeks później...

Na sofcie P nie będzie to takie proste, tylko temperatury wzrosły, termostaty przestały się otwierać przez całą dobę (pełen przepływ jedynie przez grzejnik w łazience i przedpokoju) to w nocy wygasało. W dodatku tak głupiał, że nie zadziałał parę razy alarm "brak opału", także wiem co to wyciąganie 16 kg groszku z popielnika.

Skąd można "pobrać" prototyp S? Na lato może on się sprawdzi.