rafaln1 16.04.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Minął miesiąc od zakupu a już padł siłownik klapy zasobnika.Brawo... mam nadzieję , że inne elementy są bardziej trwałe.Za kilka dni uruchamiam swojego Sztokera i od razu wyłącznie na CWU.Aż boje się tego dnia czytając te wszystkie wpisy o ustawieniach sterownika na lato... na zimę...Mam nadzieję, że nie wyrzucę całego groszku z popielnika do pojemnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.04.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Minął miesiąc od zakupu a już padł siłownik klapy zasobnika. Brawo... mam nadzieję , że inne elementy są bardziej trwałe. Za kilka dni uruchamiam swojego Sztokera i od razu wyłącznie na CWU. Aż boje się tego dnia czytając te wszystkie wpisy o ustawieniach sterownika na lato... na zimę... Mam nadzieję, że nie wyrzucę całego groszku z popielnika do pojemnika. Może chcesz spróbować softu -S bez nastaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 16.04.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Ja bym chetnie przetestował soft S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 16.04.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Skąd można "pobrać" prototyp S? Na lato może on się sprawdzi. Może chcesz spróbować softu -S bez nastaw? Do testów to ja zawsze pierwszy się wyrywam ft[małpa]wp.eu P.S. ale pod 15 kW jest przystosowany ten soft? Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez FTP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.04.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Jeszcze testuję kolejną wersję, w sobotę podeślę Jareckiemu.Będzie Sztoker 15kW i Sztoker 25kW. Nie ma nastawy podtrzymania ognia (ani innych nastaw procesuspalania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.04.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Ja bym chetnie przetestował soft S Wysłałem program do Jareckiego79. Krótki opis na moim wątku Sterowanie wg Włodka_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Z 18.04.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam.Posiadam sztokera 25 na sofcie 33n. Do pieca mam podłączone dwa obiegi: CO i CWU bez zaworu 3d. Nastawa CO 42° a CWU 45°. Zimą wmiarę wszystko działało poprawnie, problem pojawił się teraz. Gdy wyłączyłem CO piec nie dogrzewa bojlera. Nagrzeje do 41°, na piecu trzyma 47.° Gdy temp bojlera spada to piec dojdzie do 50° ale tylko na kilka minut i odstawia sie. Dziś zwiekszyłem nastawe CWU na 50° to dogrzał do 43°. W ubiegle lato piec pracowal na 33p i nie bylo problemu, zimą zakualizowałem do 33n i teraz pojawił się problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.04.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Daniel Z33p jest nowszym softem od 33n Do osób, które podawały mi namiary poszły softy do testu z moim krótkim opisempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Z 18.04.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Piec kupilen z softem 33p i taki tez byl na stronie sterownika, poczym na stronie pojawil sie 33n i taki jest do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eresz 19.04.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Daniel Z 33p jest nowszym softem od 33n Do osób, które podawały mi namiary poszły softy do testu z moim krótkim opisem pozdrawiam Hej, dostałem soft sc11u, załadowałem i obserwuję. Dzięki Jarecki no i Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 21.04.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Mini wczoraj uruchomiony i ładnie działał- popiół delikatny bez żadnych niedopałów.Ale wystarczyło dziś rano dać ogrzewanie tylko na CWU i dziad jeden zgasł.Jak ustawić to ustrojstwo co by mieć ciepłą wodę bez ciągłego rozpalania? EDIT: Zwiększyłem moc minimalną i już nie gaśnie. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 01.05.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 No i uczciłem święto pracy pracą- od rana wyciąganie wiadra groszku z popielnika bo znów zgasł.Ponad tydzień działał jak malina tylko na CWU a potem gaśnie... już nie wspomnę o tym, że rozpalanie w tym badziewiu to istna MASAKRA!!! Podpowie ktoś rozeznany jak go ustawić tak co by działał dobrze tylko na CWU??Przez ten tydzień moc minimalną miałem 3,7, moze to za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 No i uczciłem święto pracy pracą- od rana wyciąganie wiadra groszku z popielnika bo znów zgasł. Ponad tydzień działał jak malina tylko na CWU a potem gaśnie... już nie wspomnę o tym, że rozpalanie w tym badziewiu to istna MASAKRA!!! Podpowie ktoś rozeznany jak go ustawić tak co by działał dobrze tylko na CWU?? Przez ten tydzień moc minimalną miałem 3,7, moze to za mało? Czy próbowałeś softu -S? Jeśli nie, to spróbuj, najnowsza wersja to S11y. Tam nie ma nastawy podtrzymania ognia, algorytm robi to sam. Były z tym problemy, a teraz sprawdzamy najnowszą wersję. Na razie nie ma sygnałów, że jest źle - zerknij na wątek "Sterowanie wg. Włodka_PID" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 01.05.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) rafaln1 napisał:Ponad tydzień działał jak malina tylko na CWU a potem gaśnie... już nie wspomnę o tym, że rozpalanie w tym badziewiu to istna MASAKRA!!! potwierdzam rozpalanie nastręcza sporo trudności ale jest sposób .potrzebna jest wytłaczanka od jaj / 10 sztukowa nie plastikowa / dzielisz ją na dwie części po linii otwarcia góra dół i masz idealne dwie podstawy do rozpalania / na 2 razy/potrzebne jest jeszcze trochę kawałków drobnego drewna najlepsze sa kawałki sklejki z opakowań po cytrusach , taka skrzyneczka wystarczy spokojnie na 4 rozpalania , taki zestaw / 1/2 wytłaczanki + drobne drewka podpalone od strony którą będziesz wkładał do komory spalania umieszczasz w piecu /palenisko czyste-puste do samego ślimaka / i uruchamiasz dmuchawę po chwili jak już drewno się lekko "zajmnie" wsypujesz trochę grochu przez górne drzwiczki kanałem spalinowym bezpośrednio na palenisko , szybko i bez problemowo a reszta to już proste piec rozbuja się do 38-40 C i przełączasz na tryb zwykły pracy .rozpalanie bez rozpałki eko i tanio Powodzenia Edytowane 1 Maja 2015 przez k1krzysztof poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 02.05.2015 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Czy próbowałeś softu -S?... - zerknij na wątek "Sterowanie wg. Włodka_PID" Czytałem temat dotyczący tego softu. Wyczytałem tam, że Komiz nie uzna gwarancji w razie kłopotu ze sprzętem gdy używany będzie soft inny niż producenta. Mój kociołek jest całkiem nowy, licho jak wiadomo nie śpi więc nie będę ryzykował... przynajmniej przez czas trwania gwarancji(a potem zobaczymy bo pokusa jest). Przy okazji- proszę o wyjaśnienie znaczenia pasków w menu kodowym spalania bo instrukcja mówi tylko jak to włączyć a o znaczeniu milczy. Edytowane 2 Maja 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.05.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Każda z tych kresek to 1dzieńZegar Włodka zeruje się o 24-ej Spalanie na górze to aktualny dzień i będzie się zmieniać (rosnąć do g.24-ej) Linie skalują się tak, że najdłuższa to max. zarejestrowane spalanie w danym dniu z 5ciu rejestrowanych 10,0kg to przesyp godzinowy, tyle podobno wynosi dla kotła sztoker, ja przy palniku ardeo dla groszko-miału i motoreduktora ewmar-ness mam przesyp 14,7kg/h przesyp to nie jest spalanie, tylko ilość węgla, którą przy ciągłej pracy śruby podającej można przerzucić w ciągu godziny przez dany palnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 02.05.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Dzięki za wyjaśnienie- już wiem skąd te 9,2kg, to ten dzień gdy zgasł i zasypał popielnik groszkiem.Mam jeszcze dwa pytania:1. W przypadku grzania tylko CWU PID ma być włączony czy wyłączony?2. W ustawieniach mam wyłączony przedmuch a dmuchawa i tak przedmuchuje co pewien czas w stanie podtrzymania- tak ma być? No i pobił rekord- zgasł po 2 dniach, 4 razy w ciągu niespełna dwóch tygodni.Podjęliśmy w domu decyzje, ze jeśli tak ma wyglądać ta "mega" wygoda użytkowania kotła na groszek to pomyslimy o innym sposobie ogrzewania CWU.Bo jak na razie to tracimy nerwy i prąd na wyrzucanie groszku przez podajnik do popielnika. Edytowane 3 Maja 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 03.05.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 rafin napisał:"Czytałem temat dotyczący tego softu.Wyczytałem tam, że Komiz nie uzna gwarancji w razie kłopotu ze sprzętem gdy używany będzie soft inny niż producenta.Mój kociołek jest całkiem nowy, licho jak wiadomo nie śpi więc nie będę ryzykował... przynajmniej przez czas trwania gwarancji(a potem zobaczymy bo pokusa jest)" ryzyko żadne a wygoda jaka , a swoją droga ja mam jeszcze pobrany ze strony Komizu pierwszą S Włodek Pid może potwierdzić że takowy soft był . właśnie znalazłem link pobrania :http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.elektro-miz.pl%2F%2Fupload%2Ffile%2FPROGRAMY%2FCo_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.05.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Najnowszy soft to S11y, ten z linku to S10u. S11y maautomatyczne podtrzymanie ognia (bez nastaw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 03.05.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) A ten soft S nada sie tylko do grzania CWU czy na Co również?? Włodku, skoro tu nie ma ryzyka to może podeślesz mi ten S11y do Sztokera 15? Edytowane 3 Maja 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts