Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Minął miesiąc od zakupu a już padł siłownik klapy zasobnika.

Brawo... mam nadzieję , że inne elementy są bardziej trwałe.

Za kilka dni uruchamiam swojego Sztokera i od razu wyłącznie na CWU.

Aż boje się tego dnia czytając te wszystkie wpisy o ustawieniach sterownika na lato... na zimę...

Mam nadzieję, że nie wyrzucę całego groszku z popielnika do pojemnika.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minął miesiąc od zakupu a już padł siłownik klapy zasobnika.

Brawo... mam nadzieję , że inne elementy są bardziej trwałe.

Za kilka dni uruchamiam swojego Sztokera i od razu wyłącznie na CWU.

Aż boje się tego dnia czytając te wszystkie wpisy o ustawieniach sterownika na lato... na zimę...

Mam nadzieję, że nie wyrzucę całego groszku z popielnika do pojemnika.

Może chcesz spróbować softu -S bez nastaw?

Witam.

Posiadam sztokera 25 na sofcie 33n. Do pieca mam podłączone dwa obiegi: CO i CWU bez zaworu 3d. Nastawa CO 42° a CWU 45°. Zimą wmiarę wszystko działało poprawnie, problem pojawił się teraz. Gdy wyłączyłem CO piec nie dogrzewa bojlera. Nagrzeje do 41°, na piecu trzyma 47.° Gdy temp bojlera spada to piec dojdzie do 50° ale tylko na kilka minut i odstawia sie. Dziś zwiekszyłem nastawe CWU na 50° to dogrzał do 43°. W ubiegle lato piec pracowal na 33p i nie bylo problemu, zimą zakualizowałem do 33n i teraz pojawił się problem.

Mini wczoraj uruchomiony i ładnie działał- popiół delikatny bez żadnych niedopałów.

Ale wystarczyło dziś rano dać ogrzewanie tylko na CWU i dziad jeden zgasł.

Jak ustawić to ustrojstwo co by mieć ciepłą wodę bez ciągłego rozpalania?

EDIT:

Zwiększyłem moc minimalną i już nie gaśnie.

Edytowane przez rafaln1

• 2 weeks później...

No i uczciłem święto pracy pracą- od rana wyciąganie wiadra groszku z popielnika bo znów zgasł.

Ponad tydzień działał jak malina tylko na CWU a potem gaśnie... już nie wspomnę o tym, że rozpalanie w tym badziewiu to istna MASAKRA!!!

Podpowie ktoś rozeznany jak go ustawić tak co by działał dobrze tylko na CWU??

Przez ten tydzień moc minimalną miałem 3,7, moze to za mało?

No i uczciłem święto pracy pracą- od rana wyciąganie wiadra groszku z popielnika bo znów zgasł.

Ponad tydzień działał jak malina tylko na CWU a potem gaśnie... już nie wspomnę o tym, że rozpalanie w tym badziewiu to istna MASAKRA!!!

Podpowie ktoś rozeznany jak go ustawić tak co by działał dobrze tylko na CWU??

Przez ten tydzień moc minimalną miałem 3,7, moze to za mało?

Czy próbowałeś softu -S? Jeśli nie, to spróbuj, najnowsza wersja

to S11y. Tam nie ma nastawy podtrzymania ognia, algorytm robi

to sam.

Były z tym problemy, a teraz sprawdzamy najnowszą wersję. Na

razie nie ma sygnałów, że jest źle - zerknij na wątek "Sterowanie

wg. Włodka_PID"

rafaln1 napisał:

potwierdzam rozpalanie nastręcza sporo trudności ale jest sposób .

potrzebna jest wytłaczanka od jaj / 10 sztukowa nie plastikowa / dzielisz ją na dwie części po linii otwarcia góra dół i masz idealne dwie podstawy do rozpalania / na 2 razy/

potrzebne jest jeszcze trochę kawałków drobnego drewna najlepsze sa kawałki sklejki z opakowań po cytrusach , taka skrzyneczka wystarczy spokojnie na 4 rozpalania , taki zestaw / 1/2 wytłaczanki + drobne drewka podpalone od strony którą będziesz wkładał do komory spalania umieszczasz w piecu /palenisko czyste-puste do samego ślimaka / i uruchamiasz dmuchawę po chwili jak już drewno się lekko "zajmnie" wsypujesz trochę grochu przez górne drzwiczki kanałem spalinowym bezpośrednio na palenisko , szybko i bez problemowo a reszta to już proste piec rozbuja się do 38-40 C i przełączasz na tryb zwykły pracy .

rozpalanie bez rozpałki eko i tanio

Powodzenia

Edytowane przez k1krzysztof
poprawki

Czy próbowałeś softu -S?... - zerknij na wątek "Sterowanie

wg. Włodka_PID"

Czytałem temat dotyczący tego softu.

Wyczytałem tam, że Komiz nie uzna gwarancji w razie kłopotu ze sprzętem gdy używany będzie soft inny niż producenta.

Mój kociołek jest całkiem nowy, licho jak wiadomo nie śpi więc nie będę ryzykował... przynajmniej przez czas trwania gwarancji(a potem zobaczymy bo pokusa jest).

Przy okazji- proszę o wyjaśnienie znaczenia pasków w menu kodowym spalania bo instrukcja mówi tylko jak to włączyć a o znaczeniu milczy.

DSC_5466.jpg

Edytowane przez rafaln1

Każda z tych kresek to 1dzień

Zegar Włodka zeruje się o 24-ej

Spalanie na górze to aktualny dzień i będzie się zmieniać (rosnąć do g.24-ej)

Linie skalują się tak, że najdłuższa to max. zarejestrowane spalanie w danym dniu z 5ciu rejestrowanych

10,0kg to przesyp godzinowy, tyle podobno wynosi dla kotła sztoker, ja przy palniku ardeo dla groszko-miału i motoreduktora ewmar-ness mam przesyp 14,7kg/h

przesyp to nie jest spalanie, tylko ilość węgla, którą przy ciągłej pracy śruby podającej można przerzucić w ciągu godziny przez dany palnik

Dzięki za wyjaśnienie- już wiem skąd te 9,2kg, to ten dzień gdy zgasł i zasypał popielnik groszkiem.

Mam jeszcze dwa pytania:

1. W przypadku grzania tylko CWU PID ma być włączony czy wyłączony?

2. W ustawieniach mam wyłączony przedmuch a dmuchawa i tak przedmuchuje co pewien czas w stanie podtrzymania- tak ma być?

No i pobił rekord- zgasł po 2 dniach, 4 razy w ciągu niespełna dwóch tygodni.

Podjęliśmy w domu decyzje, ze jeśli tak ma wyglądać ta "mega" wygoda użytkowania kotła na groszek to pomyslimy o innym sposobie ogrzewania CWU.

Bo jak na razie to tracimy nerwy i prąd na wyrzucanie groszku przez podajnik do popielnika.

Edytowane przez rafaln1

rafin napisał:

"Czytałem temat dotyczący tego softu.

Wyczytałem tam, że Komiz nie uzna gwarancji w razie kłopotu ze sprzętem gdy używany będzie soft inny niż producenta.

Mój kociołek jest całkiem nowy, licho jak wiadomo nie śpi więc nie będę ryzykował... przynajmniej przez czas trwania gwarancji(a potem zobaczymy bo pokusa jest)"

ryzyko żadne a wygoda jaka , a swoją droga ja mam jeszcze pobrany ze strony Komizu pierwszą S Włodek Pid może potwierdzić że takowy soft był .

właśnie znalazłem link pobrania :

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.elektro-miz.pl%2F%2Fupload%2Ffile%2FPROGRAMY%2FCo_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin