Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy zakupie miałem A33p i gasł.

Wczoraj dałem ten ze strony elektomizu A33N i nie ma zamiaru gasnąć.

Wrzuciłem go wczoraj o 16 i do tej pory czyli po 12 godzinach pokazuje spalanie 2.1kg.

Grzanie tylko CWU a woda od rana wciąż w użytku.

Moc na podtrzymaniu 4,2 a czas podawania 7 sekund.

Popiół bardzo delikatny.

Oby tak dalej.

Przy okazji pytanie:

Kolejny pomiar spalania zaczyna sie o godzinie 24?

DSC_5472.jpg

Edytowane przez rafaln1

PID jest algorytmem (że tak pozwolę sobie to nazwać), którego zadaniem jest "przewidywanie" i reagowanie na aktualną sytuację. Nie wiem czy bez niego (czyli w tzw. "dwustanie") uda ci się ustawić sterownik by dobrze pracował z CWU. Sam nie próbowałem ale może się da.

Tak, pomiary spalania są dobowe, zaczynają się od północy.

możesz zostawić a możesz przejść na dwustan

dobrze ogarnięty algorytm nie pozwoli przeciągnąć, żle ustawiony dwustan sprawi że mozesz miec przegrzewanie kotła i stany alarmowe

ja w sezonie letnim pracuję w dwustanie ze stosunkiem podawania zależnie od opału pomiedzy 1;10 a 1;12

niżej nie schodzę bo wtedy mozolnie grzeje CWU

jak pisałem wyżej

lecę w dwustanie 5sek podawania 50 sek przerwy i wiater 72%

wróciłem do mojego dostawcy ekoreta- płace najmniej za pewny opał o znanej mi mocy a że spieka to mi przestało przeszkadzać zupełnie

widzę już po obecnym zużyciu na cele CWU że będzie mniejsze niż rok temu na innym opale który podobno tez miał taka samą moc ale był ciut droższy

jak popracuje do końca zasobnika to będę wiedział jaka różnica dokładniej

teraz jeszcze u mnie czasem odkręcę zawór na dom i idzie trochę ciepła po grawitacji do salonu bo tam najchłodniej(podłoga na gruncie zapewne bez izolacji bo dom bardzo stary ) więc jakieś okolice 4-4,5kg/dobę

w zeszłym roku było średnie zużycie na CWU w okresie letnim wliczając grawitacyjne dogrzewanie domu we wrześniu i w kwietniu oraz maju 3,41kg

średni koszt dzienny 2,73zł (800zł/tona)

zużycie prądu 43,5KWh za 28zł (taryfa G11 w PGE 0,65zł/KWh brutto z faktury)

daje to łączny średni koszt dobowy opał + energia do kotła i pomp 2,93zł

ten sezon będzie ostatnim kiedy będe sprawdzał ile idzie potem sobie odpuszczam zabawy bo juz znam potrzeby domu i mieszkańców i wiem ile planować opału na lato i zimę

może jak zmienię w przyszłości kocioł na bardziej dopasowany do potrzeb domu to sprawdzę w jakimś miarodajnym okresie jakie będzie zużycie i jaka różnica w kosztach ogrzewania

No wiadomo, że na dobowe spalanie ma wpływ podtrzymanie i odkręcanie kurka z ciepłą wodą.

Wykresy fajnie pokazują kiedy zużycie CWU jest największe w ciągu doby.

U mnie jest 5 osób, zbiornik 100 litrowy.

Wczoraj znów zużył 3kg więc jestem zadowolony.

Oczywiście każdy w domu jest uświadomiony, że ciepła woda nie bierze się znikąd i korzysta się z niej z rozumem.

A wykresy pomagają oprócz rozumu zaprząc do pracy kocioł tylko wtedy kiedy jest potrzeba

ja np dzięki nim wiem kiedy mam okresy bez zużycia i w tych godzinach mam wyłaczone grzanie CWU, w tygodniu grzeje mi wodę 2 razy

1- w godzinach 11-12 abym mógl skorzystać z ciepłej wody po pracy a żona przed- wcześniej jest jeszcze zapas z grzania wieczornego

2- w godzinach 18-21 aby była ciepła dla wszystkich na wieczorne obrzedy higieniczne

w weekend grzeję 3 razy bo więcej prac w kuchni i innych brudnych domowo ogrodowych

dzięki temu mam niskie zuzycie opalu - wcześniej grzałem tylko po histerezie i szło duzo więcej