Wlodek_PID 03.05.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Muszę porozmawiać z producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.05.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Drodzy forumowicze, Rozmawiałem z producentem i konkluzja jest taka, żebynie rozpowszechniać żadnego oprogramowania testowego. W tej sytuacji, do czasu akceptacji softu, nie będę niczegowysyłał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 04.05.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) A ten soft S10U warto dac zamiast wgranego fabrycznie 33?Zmniejsza to ryzyko gasniecia przy grzaniu CWU? Edytowane 4 Maja 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.05.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 A ten soft S10U warto dac zamiast wgranego fabrycznie 33? Zmniejsza to ryzyko gasniecia przy grzaniu CWU? Soft 10U nie ma nic nowego,jeśli chodzi o podtrzymanie ognia. Nie zalecam go wgrywać przy tym problemie, bo to niczego nie zmieni. To soft sprzed ponad roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 04.05.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Przy zakupie miałem A33p i gasł. Wczoraj dałem ten ze strony elektomizu A33N i nie ma zamiaru gasnąć. Wrzuciłem go wczoraj o 16 i do tej pory czyli po 12 godzinach pokazuje spalanie 2.1kg. Grzanie tylko CWU a woda od rana wciąż w użytku. Moc na podtrzymaniu 4,2 a czas podawania 7 sekund. Popiół bardzo delikatny. Oby tak dalej. Przy okazji pytanie: Kolejny pomiar spalania zaczyna sie o godzinie 24? Edytowane 4 Maja 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 07.05.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Zapytam jeszcze raz a nóż ktoś zechce podzielić sie wiedzą:Czy przy grzaniu tylko CWU PID ma być włączony czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 08.05.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 PID jest algorytmem (że tak pozwolę sobie to nazwać), którego zadaniem jest "przewidywanie" i reagowanie na aktualną sytuację. Nie wiem czy bez niego (czyli w tzw. "dwustanie") uda ci się ustawić sterownik by dobrze pracował z CWU. Sam nie próbowałem ale może się da. Tak, pomiary spalania są dobowe, zaczynają się od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.05.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 możesz zostawić a możesz przejść na dwustandobrze ogarnięty algorytm nie pozwoli przeciągnąć, żle ustawiony dwustan sprawi że mozesz miec przegrzewanie kotła i stany alarmoweja w sezonie letnim pracuję w dwustanie ze stosunkiem podawania zależnie od opału pomiedzy 1;10 a 1;12niżej nie schodzę bo wtedy mozolnie grzeje CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 11.05.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Dziękuje za odpowiedzi.Kociołek rozpalony 3 maja i do dziś ładnie pracuje tylko na CWU.Dzisiejsze spalanie od 24 do 20 wyniosło 2kg.Moc ustawiłem na 3,9, podawanie 5,5 sek, przerwa 30 sek. PID włączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.05.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 obserwuj sobie wykresyjak podciąga z temperaturą zmniejsz mu moc minimalną zgasnąć nie powinien. u mnie na mocy minimalnej 1% potrafi w podtrzymaniu 12 godzin od grzania do grzania być i nie ma problemów ze startem do pracy(kwestia opału oczywiście nie jest bez znaczenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 12.05.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 u mnie na mocy minimalnej 1% potrafi w podtrzymaniu 12 godzin od grzania do grzania być Aż dziw bierze, że nie gaśnie przy tak małej mocy. Jakie masz parametry czasu podawania i przerwy, że nie gaśnie przy 1%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.05.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 jak pisałem wyżej lecę w dwustanie 5sek podawania 50 sek przerwy i wiater 72%wróciłem do mojego dostawcy ekoreta- płace najmniej za pewny opał o znanej mi mocy a że spieka to mi przestało przeszkadzać zupełniewidzę już po obecnym zużyciu na cele CWU że będzie mniejsze niż rok temu na innym opale który podobno tez miał taka samą moc ale był ciut droższyjak popracuje do końca zasobnika to będę wiedział jaka różnica dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 12.05.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Timon ile spalasz opału na samą CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.05.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 teraz jeszcze u mnie czasem odkręcę zawór na dom i idzie trochę ciepła po grawitacji do salonu bo tam najchłodniej(podłoga na gruncie zapewne bez izolacji bo dom bardzo stary ) więc jakieś okolice 4-4,5kg/dobę w zeszłym roku było średnie zużycie na CWU w okresie letnim wliczając grawitacyjne dogrzewanie domu we wrześniu i w kwietniu oraz maju 3,41kgśredni koszt dzienny 2,73zł (800zł/tona)zużycie prądu 43,5KWh za 28zł (taryfa G11 w PGE 0,65zł/KWh brutto z faktury)daje to łączny średni koszt dobowy opał + energia do kotła i pomp 2,93zł ten sezon będzie ostatnim kiedy będe sprawdzał ile idzie potem sobie odpuszczam zabawy bo juz znam potrzeby domu i mieszkańców i wiem ile planować opału na lato i zimę może jak zmienię w przyszłości kocioł na bardziej dopasowany do potrzeb domu to sprawdzę w jakimś miarodajnym okresie jakie będzie zużycie i jaka różnica w kosztach ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 12.05.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Ja jestem na etapie poznawania i ustawiania.Grzeje tylko CWU i spalanie mam takie: przedwczoraj 2,9kg, wczoraj 3kg, dziś do godziny 17 1,8kg więc chyba nie jest najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.05.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 spalanie na samo CWU będzie zależne od jego zużycia w ciągu dobyna podtrzymanie pójdzie około 1,3kg węgla na dobę a reszta na podgrzanie wody. jak będzie duży rozbiór to i wyższe wartości się w wykresach pojawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 13.05.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 No wiadomo, że na dobowe spalanie ma wpływ podtrzymanie i odkręcanie kurka z ciepłą wodą.Wykresy fajnie pokazują kiedy zużycie CWU jest największe w ciągu doby.U mnie jest 5 osób, zbiornik 100 litrowy.Wczoraj znów zużył 3kg więc jestem zadowolony.Oczywiście każdy w domu jest uświadomiony, że ciepła woda nie bierze się znikąd i korzysta się z niej z rozumem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.05.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 A wykresy pomagają oprócz rozumu zaprząc do pracy kocioł tylko wtedy kiedy jest potrzebaja np dzięki nim wiem kiedy mam okresy bez zużycia i w tych godzinach mam wyłaczone grzanie CWU, w tygodniu grzeje mi wodę 2 razy1- w godzinach 11-12 abym mógl skorzystać z ciepłej wody po pracy a żona przed- wcześniej jest jeszcze zapas z grzania wieczornego2- w godzinach 18-21 aby była ciepła dla wszystkich na wieczorne obrzedy higienicznew weekend grzeję 3 razy bo więcej prac w kuchni i innych brudnych domowo ogrodowych dzięki temu mam niskie zuzycie opalu - wcześniej grzałem tylko po histerezie i szło duzo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 13.05.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 U mnie uświadamianie nic nie daję. Mam spalanie od 2 do 4kg. Dla swojego zdrowia uznałem że pół kilo nie warte walki z domownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 13.05.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Też myślałem, żeby wyłączać grzanie od północy do 6 rana ale nie wiem czy ponownie rozgrzanie całej objętości wody nie pożre tyle opału co normalne grzanie w tych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts