Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Próbowałem tak czy tak, nie idzie bo nie otwiera przez żaden program . Napisz przez jaki program otwierałeś.

Mi się bez problemu ściąga i zapisuje. Może masz coś nasrane w swoim kompie, albo jakiś soft antywirusowy Ci tu sprawę kopie?

Podaj na priva swojego maila, to Ci ten soft prześlę, jak nie będziesz mógł go zapisać, to jest to coś w Twoim kompie....

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

chciałbym się podzielić informacją, iż stałem się posiadaczem

kotła Sztoker i jak mnie instalator znów nie zwiedzie(miał go zamontować w zeszłym tyg),

to w przyszłą sobotę będę miał go zamontowanego.

Później podzielę się moimi spostrzeżeniami nt. pracy kotła.

Pozdrawiam

Próbowałem tak czy tak, nie idzie bo nie otwiera przez żaden program . Napisz przez jaki program otwierałeś.

Witam ,a po co chcesz otworzyć ten plik tylko go kopiujesz do cobry plik bin otwiera się w Hex Editor Neo ,ale i tak ci to nic nie da czarna magia same cyferki .

A tak po za tym sztokierek w piwnicy czeka na instalację

Witam

Mam pytanie odnośnie przykładowego schematu instalacji sztokera zawartego w instrukcji, czy jeżeli w ten sposób podłączę piec to w trybie letnim woda pod wpływem temperatury z pieca przedostanie się przez zawór różnicowy i popłynie do grzejników, czy trzeba jeszcze stosować jeszcze jakiś zawór odcinający na zasilaniu przed zaworem różnicowym?

Witam

Mam pytanie odnośnie przykładowego schematu instalacji sztokera zawartego w instrukcji, czy jeżeli w ten sposób podłączę piec to w trybie letnim woda pod wpływem temperatury z pieca przedostanie się przez zawór różnicowy i popłynie do grzejników, czy trzeba jeszcze stosować jeszcze jakiś zawór odcinający na zasilaniu przed zaworem różnicowym?

Od czego są zawory zwrotne

Od czego są zawory zwrotne

Oczywiście są zawory zrotne ale na tym schemacie nie są instalowane ani przed ani za zaworem różnicowym, tylko za pompą c.o. i c.w.u. , tak więc woda może swobodnie przepłynąć przez zawór różnicowy, czego byłem świadkiem po pierwszym odpaleniu pieca bo okazało się że pompa c.o. była uszkodzona i nie pracowała.

Gość Rostko13

Odnośnie spalania...

Temperatura CO 45 st. CWU 44 st. 15.11 zasypałem 85 kg. groszku. Dziś dokładnie po 6 dobach musiałem uzupełnić. Wychodzi niecałe 15 kg. na dobę. Fakt, że na zewnątrz nie ma mrozów, ale uważam, że to i tak dobry wynik. Dodam, że w domu jest bardzo ciepło.

Gość Rostko13
Czy w kominie powinien być "kwasiak"??? Pytam, bo słyszałem różne opinie. Chciałbym poznać Wasze zdanie, bo Kuzyn od niedawna walczy z dziwnym zapachem spalin w sypialni, gdzie przebiega niestety komin... Przesz 4 lata było ok, aż do teraz.

Odnośnie spalania...

Temperatura CO 45 st. CWU 44 st. 15.11 zasypałem 85 kg. groszku. Dziś dokładnie po 6 dobach musiałem uzupełnić. Wychodzi niecałe 15 kg. na dobę. Fakt, że na zewnątrz nie ma mrozów, ale uważam, że to i tak dobry wynik. Dodam, że w domu jest bardzo ciepło.

Napisz cos więcej jakie masz ustawienia czas podawania itd

Przydałby się ciutkę większy popielnik, ale jak to określił konstruktor - na dobrym groszku wystarcza na cały zasyp kosza a przy gorszym paliwie trzeba wywalić częściej..

Jak na moje oko to nawet nie wiadomo jaki eko byśmy do niego nie wsypali to nie da się zmieścić tam popiołu z całego zasobnika.

Szufladkę można zrobić większą.

Witam swojego tez odpaliłem w sobotę ale nie mogę dojść do ładu ze sterownikiem pobrałem już nową wersję softu ale piec nie dopala mi opału zmniejszyłem już wysokość kopca do 7 dmuchawę nastawiłem na 82 i palenisko mam rozpalone do połowy w kodach nastawy to 50 przerwa i 9 podawanie popielnik wysypuje raz na dzień nie ma opcji raz na zbiornik zostaje dużo nie dopalonego paliwa i szlaki temperatura na kotle to jak na razie 43 stopnie mam w godzinach nocnych zmniejszoną o 5. Piszę bo tak żeby się nie nudziło kolegą może jakieś uwagi .Pozdrawiam wszystkich sztokerowców .

Gość Rostko13

robos1 wydaje mi się, że to jest problem w sterowniku. Po prostu potrzebuje on po zmianie softu odłączenia zasilania, chociaż odłączając laptopa jest pozbawiony zasilania. A próbowałeś go wyłączyć na kilkanaście sekund i ponownie włączyć? U mnie tez były problemy, ale to pomogło. Od wczoraj zmieniłem nastawy: 15/55 i kopiec ustawiłem na -7, czyli wychodzi, że podawanie jest 8 sekund a przerwa 55 i kociołek hula, aż miło patrzeć. Nie zauważyłem, żeby przy tak małej dawce i długiej przerwie kocioł dogrzewał wodę w CO dłużej. A popiół jak miał spieki tak ma. A-ha, no i zmniejszyłem moc dmuchawy na 80% lub 85, nie pamiętam, musiał bym zejść i sprawdzić.

A swoją drogą, to programiści mogli by się lepiej postarać, bo za cobrę trzeba zabulić ponad 1000 zł. i takie jaja wychodzą??!!

Jarecki Ty powinieneś porozmawiać z kim trzeba, bo pewnie ich znasz. Po co jakiś drobny błąd w sterowniku ma zepsuć opinię tak dobrego kotła...

Edytowane przez Rostko13