Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odnośnie pionowych kresek. Faktycznie te pojedyncze bez widoczniej przerwy na wykresie to nie zaniki zasilania. Podłączyłem kocioł pod aktywny UPS a wczoraj ww. kreska się pojawiła.

Zastanawiam się też, czy sterownik można przystosować do pracy z zasilaniem awaryjnym - czyli po zaniku prądu w sieci i zasilaniu z UPS, sterownik natychmiast przechodziłby w stan podtrzymania i np. w razie potrzeby pompy CO/CWU pracowałyby na przemian.

• 2 weeks później...
Po co UPS ?Można taniej - przetwornica + akumulator ( odpowiednio duży ) i piec będzie pracował normalnie . Sam mam taki zestaw ( przydał się z 3 razy ) do pieca zasypowego gdzie nie ma kontroli nad procesem spalania ( po rozpaleniu zapalał się cały zasyp - brak prądu w takim momencie ....... ) Przetwornica ma ładowarkę więc po przywróceniu zasilania ładuje akumulator , przejście na zasilanie z akumulatora jest niezauważalnie szybkie - na podstawie pracy pompy . Edytowane przez cody_007

Ściągnij sobie ze strony producenta albo jak chcesz coś najnowszego zastukaj do Włodka Pid.

Wymiana oprogramowania to dziecinnie prosta czynność o ile tylko w jakimś minimum potrafisz skorzystać z komputera a widać że masz więcej jak minimum :)

Odkręcasz panelik na rogach są 4 śrubki, pod spodem masz gniazdo USB, podłączasz do lapka kabelkiem takim jak do drukarek.

Na komputerku sterownik wykrywany jest jako dysk przenośny, wchodzisz na niego, widzisz plik z jakąś nazwą ( wersja oprogramowania ), naciskasz prawym przyciskiem myszki i dajesz "wytnij" i albo usuwasz albo wklejasz sobie gdzieś na komputerze żeby było do czego wrócić w razie czego gdyby to nowsze Ci się nie podobało.

Kopiujesz nową ściągniętą wersję i wklejasz na dysk ( sterownik ) i po ptokach :)

Chyba o niczym nie zapomniałem.

Możesz sobie zapisać gdzieś obecne nastawy jakie były w tym oprogramowaniu.

Dzięki za podpowiedź karoka

W takim razie panie Włodku jeśli to możliwe proszę o przesłanie softu do Cobry na Sztokera mini i pozdrawiam

Zakazali mi wysyłania softów testowych.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=6853139&viewfull=1#post6853139

RATUNKU!!!

Nie wiem o co chodzi, dzisiaj po powrocie z pracy zastałem "rozerwaną" obudowę pod silnikiem w kotle (sztoker 25). Nakapało tam trochę oleju, kocioł chodzi, nie zgłaszał żadnych awarii. Zresztą zobaczcie sami:[ATTACH=CONFIG]321425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321426[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321427[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321428[/ATTACH]

Może ktoś, coś....

Z tego co widać na tych zdjęciach wygląda, że poluzowały się wkręty na dekielku i pod wpływem drgań od podajnika opad. Oleju nie powinno być wcale, jak kocioł na gwarancji to dzwoń do komizu niech podeślą Ci motoreduktor.

Jest podana do obsługi. tj jakbyś chciał odkręcić motoreduktor i wysunąć go wraz ze ślimakiem.

Jak odległość jest mniejsza, to wówczas odkręcamy całą rurę w której jest ślimak i wysunąć trzeba już tylko niewiele ślimaka... dla takiej obsługi styknie ok.20cm

ślimak po demontażu zawleczki można też wyciągać przez drzwiczki frontowe, trzeba wówczas od tyłu kilka razy stuknąć młotkiem....

Witam

Pomożcie prosze ustawić mój kocioł. Generalnie problem jest z tym że się wygasza po nocy gdy nie ma zapotrzebowania na CWU i przesypuje groszek do popiołki.

Piec to Sztoker 15.

To co mam ustawione

Podawanie 6/60

Nadmuch 70/2

minimalna moc 2%

PID włączony

Soft A33N

Groszek to jakis Syberyjski.

U mnie działa cacy (tylko CWU):

Podawanie 5/34

Nadmuch 80/2

minimalna moc 3,5%

PID włączony

Soft A33N

Przy niższej mocy minimalnej gasł.

Spalanie jakie mam od dobrego miesiąca: od 2,1 do 2,5 kg na dobę więc nic nie kombinuje w ustawieniach.

Spala malutko, nie gaśnie więc nie ma co bawić sie w ustawieniach.

Witam

Pomożcie prosze ustawić mój kocioł. Generalnie problem jest z tym że się wygasza po nocy gdy nie ma zapotrzebowania na CWU i przesypuje groszek do popiołki.

Piec to Sztoker 15.

To co mam ustawione

Podawanie 6/60

Nadmuch 70/2

minimalna moc 2%

PID włączony

Soft A33N

Groszek to jakis Syberyjski.

zmień nadmuch z 70/2 na 70/12 na poczatek

zwyczajnie nie ma czym dmuchnąć w podtrzymaniu

jak to nie pomoże to jeszcze podbij a kolejny krok to moc minimalna na 3% żeby częściej przedmuchiwał

Jest podana do obsługi. tj jakbyś chciał odkręcić motoreduktor i wysunąć go wraz ze ślimakiem.

Jak odległość jest mniejsza, to wówczas odkręcamy całą rurę w której jest ślimak i wysunąć trzeba już tylko niewiele ślimaka... dla takiej obsługi styknie ok.20cm

ślimak po demontażu zawleczki można też wyciągać przez drzwiczki frontowe, trzeba wówczas od tyłu kilka razy stuknąć młotkiem....

Dziękuję .Jestem na etapie planowania ustawienia kotła i zaszła obawa ,że zachowując odległość nie otworzą mi się całkowicie ( max. otwarcie - ,aż na bok ) dolne drzwiczki .Piwnica w której będzie stał kocioł ma niżej poziom od reszty piwnicy i schody na niższy poziom mogłyby przeszkadzać a zabrakło mi około 26 cm .Jakimś rozwiązaniem jest podniesienie kotła na postumencie ale wtedy może się okazać , że nieporęcznie będzie z workami opału do kosza zasobnika .Lepiej stać na posadzce niż na bloczkach betonowych .