timon120777 23.05.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 nie te wartości to raczej mniejsze zużycie moim zdaniemprzy 5 osobowej rodzinie będzie więcej wody szło i stąd różnicaróżnica będzie również zależała od rodzaju węgla. im słabszy tym więcej na dogrzanie pójdzie a o węglu nie napisałeś nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 23.05.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Sztoker 15, zbiornik 100 litrów, 5 osób.Na początku było 4,5- 5,5 kilo na dobę. Edytowane 27 Czerwca 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 31.05.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Odnośnie pionowych kresek. Faktycznie te pojedyncze bez widoczniej przerwy na wykresie to nie zaniki zasilania. Podłączyłem kocioł pod aktywny UPS a wczoraj ww. kreska się pojawiła. Zastanawiam się też, czy sterownik można przystosować do pracy z zasilaniem awaryjnym - czyli po zaniku prądu w sieci i zasilaniu z UPS, sterownik natychmiast przechodziłby w stan podtrzymania i np. w razie potrzeby pompy CO/CWU pracowałyby na przemian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 10.06.2015 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Po co UPS ?Można taniej - przetwornica + akumulator ( odpowiednio duży ) i piec będzie pracował normalnie . Sam mam taki zestaw ( przydał się z 3 razy ) do pieca zasypowego gdzie nie ma kontroli nad procesem spalania ( po rozpaleniu zapalał się cały zasyp - brak prądu w takim momencie ....... ) Przetwornica ma ładowarkę więc po przywróceniu zasilania ładuje akumulator , przejście na zasilanie z akumulatora jest niezauważalnie szybkie - na podstawie pracy pompy . Edytowane 10 Czerwca 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soft 10.06.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 WitamUżytkuję kocioł sztoker mini ze sterownikiem cobrao od 2 sezonów do któego podobno jest jekies nowe (lepsze) oprogramowanie- czy mógłby ktoś podac link do tegoż oprogramowania i wytłumaczyć jak to wgrać? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Ściągnij sobie ze strony producenta albo jak chcesz coś najnowszego zastukaj do Włodka Pid. Wymiana oprogramowania to dziecinnie prosta czynność o ile tylko w jakimś minimum potrafisz skorzystać z komputera a widać że masz więcej jak minimum Odkręcasz panelik na rogach są 4 śrubki, pod spodem masz gniazdo USB, podłączasz do lapka kabelkiem takim jak do drukarek. Na komputerku sterownik wykrywany jest jako dysk przenośny, wchodzisz na niego, widzisz plik z jakąś nazwą ( wersja oprogramowania ), naciskasz prawym przyciskiem myszki i dajesz "wytnij" i albo usuwasz albo wklejasz sobie gdzieś na komputerze żeby było do czego wrócić w razie czego gdyby to nowsze Ci się nie podobało. Kopiujesz nową ściągniętą wersję i wklejasz na dysk ( sterownik ) i po ptokach Chyba o niczym nie zapomniałem. Możesz sobie zapisać gdzieś obecne nastawy jakie były w tym oprogramowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soft 11.06.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Dzięki za podpowiedź karokaW takim razie panie Włodku jeśli to możliwe proszę o przesłanie softu do Cobry na Sztokera mini i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.06.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Dzięki za podpowiedź karoka W takim razie panie Włodku jeśli to możliwe proszę o przesłanie softu do Cobry na Sztokera mini i pozdrawiam Zakazali mi wysyłania softów testowych. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=6853139&viewfull=1#post6853139 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soft 11.06.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 okej więc znalazłem 2 softy S10u i v11 A33, tylko który warto wgrać czy może jeszcze jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 15.06.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Jak to jest z modułem internetowym Buran?Da sie to kupić to cobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariuszC 19.06.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 RATUNKU!!! Nie wiem o co chodzi, dzisiaj po powrocie z pracy zastałem "rozerwaną" obudowę pod silnikiem w kotle (sztoker 25). Nakapało tam trochę oleju, kocioł chodzi, nie zgłaszał żadnych awarii. Zresztą zobaczcie sami: Może ktoś, coś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 21.06.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 RATUNKU!!! Nie wiem o co chodzi, dzisiaj po powrocie z pracy zastałem "rozerwaną" obudowę pod silnikiem w kotle (sztoker 25). Nakapało tam trochę oleju, kocioł chodzi, nie zgłaszał żadnych awarii. Zresztą zobaczcie sami:[ATTACH=CONFIG]321425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321426[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321427[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]321428[/ATTACH] Może ktoś, coś.... Z tego co widać na tych zdjęciach wygląda, że poluzowały się wkręty na dekielku i pod wpływem drgań od podajnika opad. Oleju nie powinno być wcale, jak kocioł na gwarancji to dzwoń do komizu niech podeślą Ci motoreduktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil74 21.06.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Przyjrzyj się dobrze temu kondensatorowi co jest w środku tej puszeczki, dokładnie nie widać na foto, ale obejrzyj czy go nie rozerwało i stąd rozsadzona puszka, jeżeli tak to wymień na tej samej pojemności. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 23.06.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 ...wymień na tej samej pojemności... I nie niższym napięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 26.06.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Czemu służy podana w instrukcji obsługi kotła odległość od ściany do zasobnika ? ( z tyłu kotła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.06.2015 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Jest podana do obsługi. tj jakbyś chciał odkręcić motoreduktor i wysunąć go wraz ze ślimakiem.Jak odległość jest mniejsza, to wówczas odkręcamy całą rurę w której jest ślimak i wysunąć trzeba już tylko niewiele ślimaka... dla takiej obsługi styknie ok.20cmślimak po demontażu zawleczki można też wyciągać przez drzwiczki frontowe, trzeba wówczas od tyłu kilka razy stuknąć młotkiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 27.06.2015 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Witam Pomożcie prosze ustawić mój kocioł. Generalnie problem jest z tym że się wygasza po nocy gdy nie ma zapotrzebowania na CWU i przesypuje groszek do popiołki. Piec to Sztoker 15. To co mam ustawione Podawanie 6/60Nadmuch 70/2minimalna moc 2%PID włączony Soft A33N Groszek to jakis Syberyjski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 27.06.2015 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 U mnie działa cacy (tylko CWU): Podawanie 5/34Nadmuch 80/2minimalna moc 3,5%PID włączonySoft A33N Przy niższej mocy minimalnej gasł.Spalanie jakie mam od dobrego miesiąca: od 2,1 do 2,5 kg na dobę więc nic nie kombinuje w ustawieniach.Spala malutko, nie gaśnie więc nie ma co bawić sie w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.06.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Witam Pomożcie prosze ustawić mój kocioł. Generalnie problem jest z tym że się wygasza po nocy gdy nie ma zapotrzebowania na CWU i przesypuje groszek do popiołki. Piec to Sztoker 15. To co mam ustawione Podawanie 6/60 Nadmuch 70/2 minimalna moc 2% PID włączony Soft A33N Groszek to jakis Syberyjski. zmień nadmuch z 70/2 na 70/12 na poczatek zwyczajnie nie ma czym dmuchnąć w podtrzymaniu jak to nie pomoże to jeszcze podbij a kolejny krok to moc minimalna na 3% żeby częściej przedmuchiwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 27.06.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Jest podana do obsługi. tj jakbyś chciał odkręcić motoreduktor i wysunąć go wraz ze ślimakiem. Jak odległość jest mniejsza, to wówczas odkręcamy całą rurę w której jest ślimak i wysunąć trzeba już tylko niewiele ślimaka... dla takiej obsługi styknie ok.20cm ślimak po demontażu zawleczki można też wyciągać przez drzwiczki frontowe, trzeba wówczas od tyłu kilka razy stuknąć młotkiem.... Dziękuję .Jestem na etapie planowania ustawienia kotła i zaszła obawa ,że zachowując odległość nie otworzą mi się całkowicie ( max. otwarcie - ,aż na bok ) dolne drzwiczki .Piwnica w której będzie stał kocioł ma niżej poziom od reszty piwnicy i schody na niższy poziom mogłyby przeszkadzać a zabrakło mi około 26 cm .Jakimś rozwiązaniem jest podniesienie kotła na postumencie ale wtedy może się okazać , że nieporęcznie będzie z workami opału do kosza zasobnika .Lepiej stać na posadzce niż na bloczkach betonowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts