Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Nie ma potrzeby otwierania tak szeroko drzwiczek. Do obsługi popielnika wystarczy otwarcie nieco większe niż 90°.

A zawsze możesz drzwiczki przekręcić na otwieranie w drugą stronę, to tylko dwie śruby.

Podawanie 5/34

Nadmuch 80/2

minimalna moc 3,5%

PID włączony

Soft A33N

Muszę sobie to zapisać. Dzisiaj zmieniłem dostawcę opału, zobaczymy czy będzie trzymał przez noc (też mi gaśnie przy braku zapotrzebowania na CWU). Jak nie to zmienię na A33N i zastosuję twoje nastawy.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Ok, juz ogarnąłem :) Wyszło bez problemu.

teraz pytanie, doradźcie mi rproszę. Dziwnie się skąłda, ze gwarancja na motoreduktor się skończyła już w maju... (2 lata mija we wrześniu) ale to trudno. Cieknie, nawet jak nie rpacuje to plama się zebrała pod silnikiem - zatem zapewne przpeuszcza przez simering na wale i olej dostaje się do silnika, skąd sobie wycieka. dzowniłem do Komizu, zaproponowali mi wymianę na zregenerowany motoreduktor, dopłacam 150 zł zostawiam swój i mam niby kolejne 2 lata gwarancji... Czy poprostu samemu temat ogarnąć?

,,,, teraz pytanie, doradźcie mi rproszę. Dziwnie się skąłda, ze gwarancja na motoreduktor się skończyła już w maju... (2 lata mija we wrześniu) ale to trudno. ,,,,

Dziwna praktyka większości Pleszewskich producentów kotłów.

,,,, Czy poprostu samemu temat ogarnąć?

Podpowiadam ja ogarnąć temat.

Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi jest obowiązkowa, co oznacza, że nie można jej z góry wyłączyć ani ograniczyć. Kodeks cywilny dokładnie reguluje uprawnienia kupującego i obowiązki sprzedawcy w tej mierze i nie pozostawia zbyt wiele swobody obu stronom na odmienne ustalenia. Warto pamiętać, że ten rodzaj odpowiedzialności dotyczy jedynie sprzedawcy, co oznacza, że kupujący ze swoimi roszczeniami reklamacyjnymi nie może wystąpić bezpośrednio do producenta, jeżeli to nie on jest stroną transakcji.

Odpowiedzialność sprzedawcy za rzecz trwa przez 2 lata od dnia jej wydania.

Więcej informacji tutaj : https://uokik.gov.pl/faq_zagadnienia_ogolne.php?pytanie=2340#faq2340

zaproponowali mi wymianę na zregenerowany motoreduktor, dopłacam 150 zł zostawiam swój i mam niby kolejne 2 lata gwarancji... Czy poprostu samemu temat ogarnąć?

Kolego takie rozwiązania stosuje główny dystrybutor i gwarant motoreduktorów BHF na rynek Polski (przekładnia jest niemiecka)

jeżeli minął termin gwarancji na motoreduktor proponują wymianę na regenerowany z pełną gwarancją, odsyła się swój i jest dopłata.

Możesz to zatem załatwić albo przez Komiz albo bezpośrednio z dystrybutorem BHF-ów

podaję linka:

http://www.centroterm.pl/specjalne.html

i najlepiej załatwiać z ta osobą:

Ireneusz Walczak

[email protected]

kom.+48 602 341 670

Ja bardzo sobie cenię te przekładnie, bo cichutko pracują, są w całości zalane olejem

Ważne przy nich jest to, aby mała przekładnia była zawsze na dole, ta przekładnia wymaga konkretnego położenia,

jak montaż jest z silnikiem w górę (tak kiedyś robiła np. ekoenergia), to po 2latach się rozcieknie.

bywa czasami tak,że zaczyna pokapywać przy dekielku, wystarczy wówczas dociągnąć na śrubach

Hmm... nie bardzo rozumiem, w jaki sposób miałbym go inaczej zamontować? Silnik jest z boku..

Natomiast jeśli chodzi o wyciek oleju, to nie jest czasem tak, ze z przekładni olej się przedostaje do silnika? Skoro dociągnięcie na śrubach spowoduje, że nie będzie wycieku, ale wewnętrznie chyba wycieka?

Dlaczego po włączeniu START na sterowniku kocioł włącza podajnik i dmuchawę ? CWU jest STOP , C O jest STOP , ADC wyłączony , PID wyłączony , termostat pokojowy rozłączony . ( sterownik cobra ) Jak wygląda rzeczywista praca kotła ( sterownika cobra ) z termostatem pokojowym - z praktyki .Czy kocioł , który dostaje sygnał "nie grzać" będzie podtrzymywał temperaturę zadaną np. 60 C , czy "zejdzie" z temperatury na np. 30 C ( podtrzymanie żaru ) ? Chcę aby kocioł pracował wtedy gdy termostat pokojowy wyśle sygnał "grzać" - co i jak ustawić . Edytowane przez cody_007

Zwykle, jak w jakimś urządzeniu naciskamy START, to zaczyna ono pracować.... nie rozumiem zatem zdziwienia.

Bierzemy instrukcje od sterownika, zaglądamy do punktu od termostatu i tam zobaczymy odpowiedź...

Tutaj znowu podpowiedź, zwykle bywa tak,że termostat ma za zadanie wyłączyć pompę a w sterowniku ustawia się jej pauzę... bywa,że dodatkowo na czas utrzymania temp. powietrza można dodatkowo obniżyć próg temp. zadanej....

Generalnie jak C.O. STOP, CWU STOP, to te pompy mają nie pracować, teoretycznie zatem sterownik będzie <40st.C

jak w instrukcji nie widać odpowiedzi na nurtujące pytanie, dzwonimy i pytamy u źródła lub piszemy do Włodka_pid czyli autora softu.

Edytowane przez Jarecki79

Tak jak włącza się START to ma działać :) Zła kolejność zdań .Zastanawia mnie dlaczego mimo wyłączenia C O , CWU itd. sterownik załącza podajnik i dmuchawę ? ( kocioł "zimny" - palnik pusty -taki start na zimno ) Pytając o współpracę z termostatem pokojowym chodzi mi o to jak wygląda praca kotła gdy termostat jest rozłączony .Pytam o takie głupoty ponieważ będzie to mój pierwszy raz z takim kotłem i chcę trochę się przygotować zanim wpadnę w panikę po rozpaleniu . Edytowane przez CODY007

Odpowiedzi były wyżej

http://www.elektro-miz.pl//upload/file/instrukcje_prawidlowe/Nowa_Cobra-manual.pdf

strona 20 opis ikony termostat pokojowy

w nowszych softach po aktywacji ikony masz parametry a na dole ekranu jest napisane co to oznacza i co tym ustawiasz....

jak ustawiałeś STOP na C.O i CWU, to schodziłeś w dół i miałeś 40st.C - STOP, zatem na logikę po naciśnięciu START sterownik pewnie będzie pilnował 39st.C i pompa C.O. ani CWU nie będzie pracować

jak nadal masz wątpliwości, to łapiesz za telefon i dzwonisz do elektro-miz bądź napisz do Włodka_pid, sprawdź uprzednio jaki masz soft w sterowniku (numer)