FTP 27.06.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 Nie ma potrzeby otwierania tak szeroko drzwiczek. Do obsługi popielnika wystarczy otwarcie nieco większe niż 90°. A zawsze możesz drzwiczki przekręcić na otwieranie w drugą stronę, to tylko dwie śruby. Podawanie 5/34 Nadmuch 80/2 minimalna moc 3,5% PID włączony Soft A33N Muszę sobie to zapisać. Dzisiaj zmieniłem dostawcę opału, zobaczymy czy będzie trzymał przez noc (też mi gaśnie przy braku zapotrzebowania na CWU). Jak nie to zmienię na A33N i zastosuję twoje nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 29.06.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 zmień nadmuch z 70/2 na 70/12 na poczatek Dzisiaj zmieniłem dostawcę opału Podniosłem dół z 5 na 10 i zmieniłem opał. Nie wiem co pomogło ale (odpukać) pali się bez przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrx0 13.08.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam użytkowników sztokera, mój problem polega na tym że sterownik cobra nie chce się połączyc z modułem aligator- sterowanie zaworem czterodrożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.08.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Podłączyłeś wszystko jak trzeba?Alligatora z wyjściem RS485, które w Sztokerze jest za koszem zasypowym, na dole w takiej białej skrzynce z gniazdami i opisami? Dzwoń do Komiz do p.Artura, masz czas do 15-ej, bo później pracują od poniedziałku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 14.08.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Wyłącz oba sterowniki. Włącz pierw Aligatora a za pół minuty dopiero Cobrę.Tylko nie pomyl polaryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrx0 14.08.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Już załapał. Jak wyłączałem i włączałem włącznikami nie chciał się połączyc, ale przed chwilą wyłączyłem z gniazdka i bach działa.Dziękuje za podpowiedzi, już myślałem że w lecie nikt nie monitoruje tematu:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 16.08.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Panowie, potrzebuję info jak wyjąc motoreduktor? Trochę mi cieknie, a chcę to załatwić przed zimą.Odkręciłem 4 śruby, ślimak siedzi w motoreduktorze. czy trzeba zawleczkę ściągnąć? Co muszę zrobić? Niestety nie mam tyle miejsca aby wyjąć ślimak razem z motoreduktorem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnDek 16.08.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 tak, musi Pan wyjąć zawleczke i dopiero odkręcić i zdjąć przekładnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 16.08.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Ok, juz ogarnąłem Wyszło bez problemu. teraz pytanie, doradźcie mi rproszę. Dziwnie się skąłda, ze gwarancja na motoreduktor się skończyła już w maju... (2 lata mija we wrześniu) ale to trudno. Cieknie, nawet jak nie rpacuje to plama się zebrała pod silnikiem - zatem zapewne przpeuszcza przez simering na wale i olej dostaje się do silnika, skąd sobie wycieka. dzowniłem do Komizu, zaproponowali mi wymianę na zregenerowany motoreduktor, dopłacam 150 zł zostawiam swój i mam niby kolejne 2 lata gwarancji... Czy poprostu samemu temat ogarnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 16.08.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 ,,,, teraz pytanie, doradźcie mi rproszę. Dziwnie się skąłda, ze gwarancja na motoreduktor się skończyła już w maju... (2 lata mija we wrześniu) ale to trudno. ,,,, Dziwna praktyka większości Pleszewskich producentów kotłów. ,,,, Czy poprostu samemu temat ogarnąć? Podpowiadam ja ogarnąć temat. Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu rękojmi jest obowiązkowa, co oznacza, że nie można jej z góry wyłączyć ani ograniczyć. Kodeks cywilny dokładnie reguluje uprawnienia kupującego i obowiązki sprzedawcy w tej mierze i nie pozostawia zbyt wiele swobody obu stronom na odmienne ustalenia. Warto pamiętać, że ten rodzaj odpowiedzialności dotyczy jedynie sprzedawcy, co oznacza, że kupujący ze swoimi roszczeniami reklamacyjnymi nie może wystąpić bezpośrednio do producenta, jeżeli to nie on jest stroną transakcji. Odpowiedzialność sprzedawcy za rzecz trwa przez 2 lata od dnia jej wydania. Więcej informacji tutaj : https://uokik.gov.pl/faq_zagadnienia_ogolne.php?pytanie=2340#faq2340 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 16.08.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Tu chyba nic nie wywalczę... piec wydany był 13.08, natomiast fakturę za usługę montażu mam od speca za listopad, wiec to nawet nie 2 lata we wrześniu, a 2 lata w sierpniu. Fakt zgłosiłem telefonicznie 10 sieprnia, ale nie mam potwierdzenia neistety... moje zaneidbanie,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.08.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 zaproponowali mi wymianę na zregenerowany motoreduktor, dopłacam 150 zł zostawiam swój i mam niby kolejne 2 lata gwarancji... Czy poprostu samemu temat ogarnąć? Kolego takie rozwiązania stosuje główny dystrybutor i gwarant motoreduktorów BHF na rynek Polski (przekładnia jest niemiecka) jeżeli minął termin gwarancji na motoreduktor proponują wymianę na regenerowany z pełną gwarancją, odsyła się swój i jest dopłata. Możesz to zatem załatwić albo przez Komiz albo bezpośrednio z dystrybutorem BHF-ów podaję linka: http://www.centroterm.pl/specjalne.html i najlepiej załatwiać z ta osobą: Ireneusz Walczak [email protected] kom.+48 602 341 670 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 19.08.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ok, już jestem po wymianie. Mam do komizu 20 km więc to załatwiłem szybko. W efekcie posiadam wyglądający na nowy motoreduktor, z naklejką czerwiec 2015 i kolejne 2 lata gwarancji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.08.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ja bardzo sobie cenię te przekładnie, bo cichutko pracują, są w całości zalane olejemWażne przy nich jest to, aby mała przekładnia była zawsze na dole, ta przekładnia wymaga konkretnego położenia,jak montaż jest z silnikiem w górę (tak kiedyś robiła np. ekoenergia), to po 2latach się rozcieknie. bywa czasami tak,że zaczyna pokapywać przy dekielku, wystarczy wówczas dociągnąć na śrubach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_wach 19.08.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Hmm... nie bardzo rozumiem, w jaki sposób miałbym go inaczej zamontować? Silnik jest z boku..Natomiast jeśli chodzi o wyciek oleju, to nie jest czasem tak, ze z przekładni olej się przedostaje do silnika? Skoro dociągnięcie na śrubach spowoduje, że nie będzie wycieku, ale wewnętrznie chyba wycieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.08.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Tak, jak przekładnia jest na dole, to silnik wypada z bokuChodzi o śrubki na tym takim srebrnym dekielku, czasami z tej pokrywy zaczyna lekko sączyć, wówczas wystarczy dokręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 25.08.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Dlaczego po włączeniu START na sterowniku kocioł włącza podajnik i dmuchawę ? CWU jest STOP , C O jest STOP , ADC wyłączony , PID wyłączony , termostat pokojowy rozłączony . ( sterownik cobra ) Jak wygląda rzeczywista praca kotła ( sterownika cobra ) z termostatem pokojowym - z praktyki .Czy kocioł , który dostaje sygnał "nie grzać" będzie podtrzymywał temperaturę zadaną np. 60 C , czy "zejdzie" z temperatury na np. 30 C ( podtrzymanie żaru ) ? Chcę aby kocioł pracował wtedy gdy termostat pokojowy wyśle sygnał "grzać" - co i jak ustawić . Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.08.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Zwykle, jak w jakimś urządzeniu naciskamy START, to zaczyna ono pracować.... nie rozumiem zatem zdziwienia. Bierzemy instrukcje od sterownika, zaglądamy do punktu od termostatu i tam zobaczymy odpowiedź... Tutaj znowu podpowiedź, zwykle bywa tak,że termostat ma za zadanie wyłączyć pompę a w sterowniku ustawia się jej pauzę... bywa,że dodatkowo na czas utrzymania temp. powietrza można dodatkowo obniżyć próg temp. zadanej.... Generalnie jak C.O. STOP, CWU STOP, to te pompy mają nie pracować, teoretycznie zatem sterownik będzie <40st.C jak w instrukcji nie widać odpowiedzi na nurtujące pytanie, dzwonimy i pytamy u źródła lub piszemy do Włodka_pid czyli autora softu. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODY007 25.08.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak jak włącza się START to ma działać Zła kolejność zdań .Zastanawia mnie dlaczego mimo wyłączenia C O , CWU itd. sterownik załącza podajnik i dmuchawę ? ( kocioł "zimny" - palnik pusty -taki start na zimno ) Pytając o współpracę z termostatem pokojowym chodzi mi o to jak wygląda praca kotła gdy termostat jest rozłączony .Pytam o takie głupoty ponieważ będzie to mój pierwszy raz z takim kotłem i chcę trochę się przygotować zanim wpadnę w panikę po rozpaleniu . Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez CODY007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.08.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Odpowiedzi były wyżej http://www.elektro-miz.pl//upload/file/instrukcje_prawidlowe/Nowa_Cobra-manual.pdfstrona 20 opis ikony termostat pokojowy w nowszych softach po aktywacji ikony masz parametry a na dole ekranu jest napisane co to oznacza i co tym ustawiasz.... jak ustawiałeś STOP na C.O i CWU, to schodziłeś w dół i miałeś 40st.C - STOP, zatem na logikę po naciśnięciu START sterownik pewnie będzie pilnował 39st.C i pompa C.O. ani CWU nie będzie pracować jak nadal masz wątpliwości, to łapiesz za telefon i dzwonisz do elektro-miz bądź napisz do Włodka_pid, sprawdź uprzednio jaki masz soft w sterowniku (numer) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts