Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Minimalna nastawa to 40st.C, co oznacza, że jak taką zadasz, to pompa C.O. będzie chodzić

Jak ustawiasz <40st.C to masz STOP, więc pompa nie pracuje, zatem najprawdopodobniej utrzymywane jest wówczas 39st.C aby nie zgasło.

Dla mnie wcześniej współpraca alligatora z cobrą była taka,że się to wszystko mocno potrafiło rozjechać (w sensie temp. na cobrze i rozjechania chwilowego temp. za zaworem)

Wniosek mój jest taki,że trzeba miec dobrze zbilansowaną instalację z mądrymi nastawami temp., aby to poprawnie działało. Pod alligator możesz podpiąc termostat pokojowy uniwersalny.

Ja pracowałem z ART ZW, teraz pracuję na nowej wersji sterownika SPPv2 i on steruje całą moja instalacją.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

różni się softem i wielkością wyświetlacza

a tak podobnie dla przeciętnego usera, jest USB, jest RS485, wykresy spalania, wykresy pracy itd.....

do cobry Komiz ani Elektro-Miz nie chciał, aby testować nowsze softy bez nastaw na kotłach Sztoker, więc ich Włodek dalej nie rozwijał

Była o tym już tu na forum mowa.

Nie wiem jak to teraz wygląda, czy zdanie zmienili, czy testują u siebie, naprawdę nie wiem, zarobiony jestem i czasu brak. Zadzwoń do E-M i zapytaj najlepiej p.Cypriana

Edytowane przez Jarecki79

do cobry Komiz ani Elektro-Miz nie chciał, aby testować nowsze softy bez nastaw na kotłach Sztoker, więc ich Włodek dalej nie rozwijał

Była o tym już tu na forum mowa.

Skoro nie chcą to czemu wyposażają sterownik w wyjście usb. Przecież oprogramowanie do cobry nie pisze jakiś amator tylko profesjonalista, który napisał już "x" programów więc wie co robi nawet jeżeli będzie jakiś błąd to zrobi korektę i po sprawie. Nikt nikomu na siłę nie wpycha żeby "coś" testował. Jeżeli ktoś decyduje się na wgranie nowego oprogramowania to nie powinien mieć z tego tytułu do nikogo żadnych pretensji.Jeżeli ten soft nie będzie mu odpowiadał to po prostu wróci do fabrycznego i tyle.Są różne instalacje dużo różnych budynków i dużo rodzai opału.Dlatego uważam, że testy są potrzebne by usunąć jak najszybciej wszelkie wady.

Pytanie skierowane do osób , które używały softu A33N . Czy w trybie rozpalania ( sterowanie ręczne ) sterownik zatrzymuje podajnik i wyświetla komunikat " blokada podajnika " ? Chciałem rozpalić ale podajnik był zatrzymywany , to samo w trybie pracy automatycznej . Zmieniłem soft na 9.39 i podajnik się nie blokuje - groszek kruszy się w żmijce ale podaje .

Pytanie skierowane do osób , które używały softu A33N . Czy w trybie rozpalania ( sterowanie ręczne ) sterownik zatrzymuje podajnik i wyświetla komunikat " blokada podajnika " ? Chciałem rozpalić ale podajnik był zatrzymywany , to samo w trybie pracy automatycznej . Zmieniłem soft na 9.39 i podajnik się nie blokuje - groszek kruszy się w żmijce ale podaje .

Nie powinno być takiego komunikatu. W trybie rozpalania ręcznego włączasz podajnik kiedy chcesz, dmuchawę i pompy c.o i cwu. Próbowałeś wgrać na nowo soft A33N ten ze strony Elektromizu?

Jeśli dobrze pamiętam, komunikat "blokada podajnika" dotyczy podajnika

tłokowego, gdy czujnik krańcowy nie zadziała w ustawionym czasie.

pytanie czy miałeś włączoną pracę na ruszcie czy włączyłeś tryb ręczny poprzez przytrzymanie środkowego przycisku ?

o na 99% raczej to jest to....

teraz jesień, zaczynamy odpalać "aftomaty", podobne telefony mam czasami także przy sterowniku Iryd

latem użytkownicy przełączają na tryb pracy na ruszcie awaryjnym, przychodzi jesien i zapominamy o przełączeniu w automat i dziwimy się, skąd wychodzi alarm blokady podajnika....

Był grzejnik i podajnik .

Te blokady tłumaczyłem sobie jako zabezpieczenie przed uszkodzeniem reduktora oraz wykryciem wysokiego oporu na żmijce - za duże "ziarna groszku" a zawleczka , że niby na konkretny przypadek typu kamień. Wsypałem na początek resztki po starym kotle ale jak je porównałem z "groszkiem " kupionym do sztokera to były nie co większe , więc opróżniłem zasobnik ale z ciekawości tę większe "ziarna" dałem na 9,39 i podajnik się nie blokował a żmijka kruszyła za duże "ziarna" i się nie blokowała ( nie było komunikatu blokada podajnika )

Na sofcie A33N nie miałem wyłączonego podajnika , w trybie rozpalania włączyłem podajnik - załączył się na jakiś ( określony ) czas ale na palniku nie było "groszku" więc włączyłem podajnik ponownie - załączył się ale za chwilę włączał się sygnał dźwiękowy i komunikat blokada podajnika . Uruchomiłem sterownik ponownie - załączał się podajnik na chwilę , wszedłem w rozpalanie , uruchomiłem podajnik - podał , włączyłem podajnik i sygnał oraz komunikat jw. To samo w trybie automatycznym .Wgrałem 9,39 i takich historii nie ma .Od około godz. 11- tej kocioł pracuje bez zastrzeżeń .Czy w 9,39 można wyłączyć przedmuch w podtrzymaniu ? Mam za duży ciąg kominowy i "groszek" szybko się wypala a żar jest na końcu palnika , w czasie pracy ok , zwiększyłem moc minimalną z 1 na 4 ale żar dalej na końcu palnika . Nastawy : podawanie 10 , pauza 45 , kopiec 0 , min.moc 4 , wentylator g.50 , d. 10 , temp.zadana 45 .

Edytowane przez cody_007

Po ponownym wgraniu A33N opisane zachowania sterownika nie występują .Kocioł pracuje jak powinien ( praca oraz tryb rozpalania ) .Włodek_PID czy można wyłączyć przedmuch w podtrzymaniu ? Przedmuchy podnoszą temperaturę zadaną o 6 C .Czy palnik powinien być pokryty np. w 3/4 żarem w czasie pracy 100% ? Czy może pokrycie żarem wzrasta równolegle z temperaturą zadaną na kotle ? Czy w czasie pracy na 100 % płomień z palnika powinien " wychodzić" z komory palnika ? Zauważyłem , że płomień dotyka górnej ścianki wymiennika a nawet zaciąga go do kanału dymowego - może za mocno wentylator dmucha . Edytowane przez cody_007

Czy termostat pokojowy podłączony pod Cobrę pozwala na takie sterowanie:

Ustawiam na termostacie temperaturę pomieszczenia 21 stopni a sterownik włącza pompę CO tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej zadanej?

Oczywiście po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej pompa CO znów sie wyłącza.

Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu?

Powiem, że takie sterowanie bardziej by mi odpowiadało niż strefy czasowe w sterowaniu pompą CO.

Edytowane przez rafaln1

Czy termostat pokojowy podłączony pod Cobrę pozwala na takie sterowanie:

Ustawiam na termostacie temperaturę pomieszczenia 21 stopni a sterownik włącza pompę CO tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej zadanej?

Oczywiście po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej pompa CO znów sie wyłącza.

Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu?

Powiem, że takie sterowanie bardziej by mi odpowiadało niż strefy czasowe w sterowaniu pompą CO.

Termostat daje sygnał "grzanie" wtedy sterownik załączy pompę CO ALE aby to się stało temperatura uruchomienia/start pompy C O MUSI być niższa od temperatury zadanej na kotle z uwzględnieniem histerezy dla C O np. zadana na kotle 40 c , start pompy 45c - pompa nie zostanie uruchomiona : zadana na kotle 40 c , start pompy 35 c ( przy histerezie 2 c ) - pompa zostanie uruchomiona .Szkoda ,że nie ma tego w instrukcji byłem zaskoczony gdy ręcznie spowodowałem zamknięcie termostatu a pompa się nie załączyła .

:bye:Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu?:bye:

Każdy termostat beznapięciowy ( instrukcja obsługi ) . Strefy są nazwane na wyrost , to są różnice temperatury zależne od czasu przebywania mieszkańców. Moim zdaniem to samo realizuje termostat pokojowy ( nawet lepiej niż sterownik kotła ) - posiadam euroster 2026 TXRX ( bezprzewodowy) - ustawiasz temp. gdy nie ma was w domu , gdy jesteście i w nocy na każdy dzień tygodnia .

Edytowane przez cody_007