Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

.Zastanawia mnie dlaczego mimo wyłączenia C O , CWU itd. sterownik załącza podajnik i dmuchawę ? ( kocioł "zimny" - palnik pusty -taki start na zimno ) .... .

z prostego powodu- dla sterownika rozpoczęcie pracy po wciśnięciu start to reakcja normalna.

odczytuje z czujnika kotła że ma temperaturę poniżej 40stC i rozpoczyna pracę celem jej podniesienia do minimalnego wymaganego poziomu.

sterownik nie wie że nie rozpaliłeś, nie wie że nie wsypałes opału. jak go tak zostawisz na pół godziny to się zorientuje i wywali alarm odpowiedni.

jesli podniesiesz w sposób inny niż zagrzanie wody w kotle(np zanużając czujnik w kubku wody o temperaturze 50stC) temperaturę czujnika powyżej minimalnej to po wciśnięciu start sterownik przejdzie w podtrzymanie na skutek informacji z czujnika o wyższej niż zadana temperaturze.

podobnie będzie jeśli w nim rozpalisz i pozwolisz pracować do osiągnięcia zadanej a potem wyłączysz i właczysz sterownik

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedzi .Można było prościej - załącza bo minimalna temperatura pracy kotła to 40C. Czy były poprawki w pracy aligatora z zaworem mieszającym ( z siłownikiem ) ?Przeczytałem cały wątek " sterowanie wg Włodka_ PID " i trafiłem na opinię , ktòra sugeruje , że nie jest zadowalająco z tym sterowaniem .Jarecki79 - wspomniałeś , że u Ciebie zaworem steruje ART ZW z pilotem w pokoju , że z pokoju można zmieniać temperaturę wody zasilającej grzejniki - czy dobrze zrozumiałem , czy sprawdzi się to z cobrą ? Układ : termostat pokojowy pod cobrę a sterowanie zaworem 4 drogowym przez ART ZW .

Minimalna nastawa to 40st.C, co oznacza, że jak taką zadasz, to pompa C.O. będzie chodzić

Jak ustawiasz <40st.C to masz STOP, więc pompa nie pracuje, zatem najprawdopodobniej utrzymywane jest wówczas 39st.C aby nie zgasło.

Dla mnie wcześniej współpraca alligatora z cobrą była taka,że się to wszystko mocno potrafiło rozjechać (w sensie temp. na cobrze i rozjechania chwilowego temp. za zaworem)

Wniosek mój jest taki,że trzeba miec dobrze zbilansowaną instalację z mądrymi nastawami temp., aby to poprawnie działało. Pod alligator możesz podpiąc termostat pokojowy uniwersalny.

Ja pracowałem z ART ZW, teraz pracuję na nowej wersji sterownika SPPv2 i on steruje całą moja instalacją.

różni się softem i wielkością wyświetlacza

a tak podobnie dla przeciętnego usera, jest USB, jest RS485, wykresy spalania, wykresy pracy itd.....

do cobry Komiz ani Elektro-Miz nie chciał, aby testować nowsze softy bez nastaw na kotłach Sztoker, więc ich Włodek dalej nie rozwijał

Była o tym już tu na forum mowa.

Nie wiem jak to teraz wygląda, czy zdanie zmienili, czy testują u siebie, naprawdę nie wiem, zarobiony jestem i czasu brak. Zadzwoń do E-M i zapytaj najlepiej p.Cypriana

Edytowane przez Jarecki79

do cobry Komiz ani Elektro-Miz nie chciał, aby testować nowsze softy bez nastaw na kotłach Sztoker, więc ich Włodek dalej nie rozwijał

Była o tym już tu na forum mowa.

Skoro nie chcą to czemu wyposażają sterownik w wyjście usb. Przecież oprogramowanie do cobry nie pisze jakiś amator tylko profesjonalista, który napisał już "x" programów więc wie co robi nawet jeżeli będzie jakiś błąd to zrobi korektę i po sprawie. Nikt nikomu na siłę nie wpycha żeby "coś" testował. Jeżeli ktoś decyduje się na wgranie nowego oprogramowania to nie powinien mieć z tego tytułu do nikogo żadnych pretensji.Jeżeli ten soft nie będzie mu odpowiadał to po prostu wróci do fabrycznego i tyle.Są różne instalacje dużo różnych budynków i dużo rodzai opału.Dlatego uważam, że testy są potrzebne by usunąć jak najszybciej wszelkie wady.

Pytanie skierowane do osób , które używały softu A33N . Czy w trybie rozpalania ( sterowanie ręczne ) sterownik zatrzymuje podajnik i wyświetla komunikat " blokada podajnika " ? Chciałem rozpalić ale podajnik był zatrzymywany , to samo w trybie pracy automatycznej . Zmieniłem soft na 9.39 i podajnik się nie blokuje - groszek kruszy się w żmijce ale podaje .

Pytanie skierowane do osób , które używały softu A33N . Czy w trybie rozpalania ( sterowanie ręczne ) sterownik zatrzymuje podajnik i wyświetla komunikat " blokada podajnika " ? Chciałem rozpalić ale podajnik był zatrzymywany , to samo w trybie pracy automatycznej . Zmieniłem soft na 9.39 i podajnik się nie blokuje - groszek kruszy się w żmijce ale podaje .

Nie powinno być takiego komunikatu. W trybie rozpalania ręcznego włączasz podajnik kiedy chcesz, dmuchawę i pompy c.o i cwu. Próbowałeś wgrać na nowo soft A33N ten ze strony Elektromizu?

Jeśli dobrze pamiętam, komunikat "blokada podajnika" dotyczy podajnika

tłokowego, gdy czujnik krańcowy nie zadziała w ustawionym czasie.

pytanie czy miałeś włączoną pracę na ruszcie czy włączyłeś tryb ręczny poprzez przytrzymanie środkowego przycisku ?

o na 99% raczej to jest to....

teraz jesień, zaczynamy odpalać "aftomaty", podobne telefony mam czasami także przy sterowniku Iryd

latem użytkownicy przełączają na tryb pracy na ruszcie awaryjnym, przychodzi jesien i zapominamy o przełączeniu w automat i dziwimy się, skąd wychodzi alarm blokady podajnika....

Był grzejnik i podajnik .

Te blokady tłumaczyłem sobie jako zabezpieczenie przed uszkodzeniem reduktora oraz wykryciem wysokiego oporu na żmijce - za duże "ziarna groszku" a zawleczka , że niby na konkretny przypadek typu kamień. Wsypałem na początek resztki po starym kotle ale jak je porównałem z "groszkiem " kupionym do sztokera to były nie co większe , więc opróżniłem zasobnik ale z ciekawości tę większe "ziarna" dałem na 9,39 i podajnik się nie blokował a żmijka kruszyła za duże "ziarna" i się nie blokowała ( nie było komunikatu blokada podajnika )

Na sofcie A33N nie miałem wyłączonego podajnika , w trybie rozpalania włączyłem podajnik - załączył się na jakiś ( określony ) czas ale na palniku nie było "groszku" więc włączyłem podajnik ponownie - załączył się ale za chwilę włączał się sygnał dźwiękowy i komunikat blokada podajnika . Uruchomiłem sterownik ponownie - załączał się podajnik na chwilę , wszedłem w rozpalanie , uruchomiłem podajnik - podał , włączyłem podajnik i sygnał oraz komunikat jw. To samo w trybie automatycznym .Wgrałem 9,39 i takich historii nie ma .Od około godz. 11- tej kocioł pracuje bez zastrzeżeń .Czy w 9,39 można wyłączyć przedmuch w podtrzymaniu ? Mam za duży ciąg kominowy i "groszek" szybko się wypala a żar jest na końcu palnika , w czasie pracy ok , zwiększyłem moc minimalną z 1 na 4 ale żar dalej na końcu palnika . Nastawy : podawanie 10 , pauza 45 , kopiec 0 , min.moc 4 , wentylator g.50 , d. 10 , temp.zadana 45 .

Edytowane przez cody_007

Po ponownym wgraniu A33N opisane zachowania sterownika nie występują .Kocioł pracuje jak powinien ( praca oraz tryb rozpalania ) .Włodek_PID czy można wyłączyć przedmuch w podtrzymaniu ? Przedmuchy podnoszą temperaturę zadaną o 6 C .Czy palnik powinien być pokryty np. w 3/4 żarem w czasie pracy 100% ? Czy może pokrycie żarem wzrasta równolegle z temperaturą zadaną na kotle ? Czy w czasie pracy na 100 % płomień z palnika powinien " wychodzić" z komory palnika ? Zauważyłem , że płomień dotyka górnej ścianki wymiennika a nawet zaciąga go do kanału dymowego - może za mocno wentylator dmucha . Edytowane przez cody_007