Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Czy termostat pokojowy podłączony pod Cobrę pozwala na takie sterowanie:

Ustawiam na termostacie temperaturę pomieszczenia 21 stopni a sterownik włącza pompę CO tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej zadanej?

Oczywiście po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej pompa CO znów sie wyłącza.

Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu?

Powiem, że takie sterowanie bardziej by mi odpowiadało niż strefy czasowe w sterowaniu pompą CO.

Edytowane przez rafaln1

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy termostat pokojowy podłączony pod Cobrę pozwala na takie sterowanie:

Ustawiam na termostacie temperaturę pomieszczenia 21 stopni a sterownik włącza pompę CO tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej zadanej?

Oczywiście po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej pompa CO znów sie wyłącza.

Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu?

Powiem, że takie sterowanie bardziej by mi odpowiadało niż strefy czasowe w sterowaniu pompą CO.

Termostat daje sygnał "grzanie" wtedy sterownik załączy pompę CO ALE aby to się stało temperatura uruchomienia/start pompy C O MUSI być niższa od temperatury zadanej na kotle z uwzględnieniem histerezy dla C O np. zadana na kotle 40 c , start pompy 45c - pompa nie zostanie uruchomiona : zadana na kotle 40 c , start pompy 35 c ( przy histerezie 2 c ) - pompa zostanie uruchomiona .Szkoda ,że nie ma tego w instrukcji byłem zaskoczony gdy ręcznie spowodowałem zamknięcie termostatu a pompa się nie załączyła .

:bye:Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu?:bye:

Każdy termostat beznapięciowy ( instrukcja obsługi ) . Strefy są nazwane na wyrost , to są różnice temperatury zależne od czasu przebywania mieszkańców. Moim zdaniem to samo realizuje termostat pokojowy ( nawet lepiej niż sterownik kotła ) - posiadam euroster 2026 TXRX ( bezprzewodowy) - ustawiasz temp. gdy nie ma was w domu , gdy jesteście i w nocy na każdy dzień tygodnia .

Edytowane przez cody_007

Wlodek_PID czy w sofcie A33N można jeszcze wprowadzać poprawki ? Zaproponował bym jedną - gdy sterownik realizuje grzanie CWU włącza się pompa C O i to powoduje spadek temperatury na kotle a wtedy sterownik stara się ten spadek powstrzymać i zwiększa moc kotła : wentylator , podajnik itp. Wydaje mi się , że należałoby to poprawić ponieważ jest to nie ekonomiczne szczególnie gdy dzieje się to na jeden - dwa stopnie C przed osiągnięciem temperatury zadanej dla CWU . Wystarczyłoby zastosować poprawkę , która uniemożliwi włączanie pompy C O w trakcie podgrzewania CWU gdy nie ma potrzeby ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych np. rozwarty styk termostatu pokojowego .

jeśli dobrze pamiętam to w tym sofcie załączanie pompy CO podczas grzania CW jest zależne i różne od kilku ustawień

jak jest współpraca z pokojówką która odłącza ompę CO to wtedy załączenie następuje co tyle minut ile jest w sterze

moze byc też tak że pompa CO zwalnia w czasie grzania CWU(wybór obsługi pomp płynny a nie skokowy- tylko przy pompach zwykłych - dla energooszczędnych zalecany tryb skokowy)

nie bez znaczenia jest również temp zadana CWU w stosunku do temp zadanej CO. jak jest wyższa to też chyba pompę CO odłącza na czas grzania CWU

gdy jest jak piszesz że styk rozwarty to i tak pompa CO załacza się cyklicznie co tyle minut ile jest ustawione w sterowniku

wydłużając ten czas obniżasz ryzyko załączenia się pompy CO w czasie grzania CWU

Zgadzam się z tobą ale gdy styk rozwarty i trwa grzanie CWU i do osiągnięcia tej temperatury zostały 1 - 2 C to moim zdaniem pompa CO nie powinna się włączyć bo obniża temperaturę na kotle a to powoduje reakcję kotła i zwiększanie temperatury co wydłuża czas grzania CWU i zwiększa zużycie opału . Zauważyłem też zależność pomiędzy czasem pauzy pompy CO ( stryk pokojówki rozwarty ) a zużyciem opału - im dłuższy czas pauzy tym dłużej kocioł wytrzymuje w potrzymaniu bo nie jest np. co 15 minut schładzany wodą z grzejników .

A tak po prawdzie to po co jest to czasowe załączanie pompy CO w trybie termostatu rozwarty??

A przy okazji to właśnie wybrałem Eurostera 2006.

Taniej bo bezprzewodowy mi zbędny ponieważ mam już w ścianie przewód od kotła do pokoju jako pozostałość po miałowcu, który też sterowany był termostatem pokojowym.

Edytowane przez rafaln1

Czasowe załączanie pompy jest po to, aby po zbyt długim postoju kocioł nie zalała kompletnie zimna woda, wówczas zapaść temp. będzie duża.

Pauzę i pracę pompy dobiera się w danym obiekcie tak, aby nie przegrzewało danego pomieszczenia wzorcowego, ale aby jednak powodowało ruch wody, by sterownik główny kotła mógł odczytać, kiedy zaczynać już lekko pykać.

Czasowe załączanie pompy jest po to, aby po zbyt długim postoju kocioł nie zalała kompletnie zimna woda, wówczas zapaść temp. będzie duża.

Pauzę i pracę pompy dobiera się w danym obiekcie tak, aby nie przegrzewało danego pomieszczenia wzorcowego, ale aby jednak powodowało ruch wody, by sterownik główny kotła mógł odczytać, kiedy zaczynać już lekko pykać.

Takie działanie sterownika powinno być aktywne przy nieaktywnej opcji termostatu pokojowego . Przecież to termostat ( aktywna f. w sterowniku ) " decyduje kiedy grzać " , ponadto w nowych instalacjach lub jak u mnie ( wymiana kotła ) montuje się zawory 3 lub 4 drogowe i to one zapobiegają zalaniu zimną wodą kotła . Powinna być możliwość wyboru .

ponadto w nowych instalacjach lub jak u mnie ( wymiana kotła ) montuje się zawory 3 lub 4 drogowe i to one zapobiegają zalaniu zimną wodą kotła . Powinna być możliwość wyboru .

Nie do końca. Sterownik zaworu 3 lub 4 drogowego (Aligator) nie ma PID (czyt. sztucznej inteligencji) i działa dwu-stanowo: sprostowanie by nie wprowadzać w błąd - z moich obserwacji wynika, że działa dwu-stanowo

1. temperatura niższa od ustawionej - otwieraj zawór

2. temperatura wyższa od ustawionej - zamykaj zawór

stabilizacja temperatury w takim przypadku trochę trwa biorąc pod uwagę 120 s jako czas pełnego otwarcia/zamknięcia. Zanim czujnik temperatury zareaguje na zmianę temperatury wody i zanim sterownik zamknie zawór to do kotła już dawno trafiają masy zimnej wody.

Edytowane przez FTP

To w takim razie opisałem jak u mnie on działa. A pracuje z siłownikiem Afriso ARM i zaworem 4-drogowym. Nie widzę by w jakikolwiek sposób reagował na przyrosty temperatury rzędu kilku stopni. Otwiera zawór z taką samą częstotliwością i długością impulsów do czasu przekroczenia temperatury zadanej. Dopiero po tym zaczyna go zamykać aż do dolnej granicy histerezy po czym znów otwiera... Nie miałem nigdy cierpliwości by stać przy nim i sprawdzać ile to trwa.

Za to przy pracy ciągłej spisuje się idealnie.

Brakuje mi jedynie opcji zamknięcia lub otwarcia zaworu po wyłączeniu pompy CO i opcji "ochrony powrotu" czyli priorytetu temperatury na powrocie kotła to by go chroniło przed zalaniem zimną wodą z instalacji.