rafaln1 20.09.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 (edytowane) Czy termostat pokojowy podłączony pod Cobrę pozwala na takie sterowanie:Ustawiam na termostacie temperaturę pomieszczenia 21 stopni a sterownik włącza pompę CO tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej zadanej?Oczywiście po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej pompa CO znów sie wyłącza.Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu? Powiem, że takie sterowanie bardziej by mi odpowiadało niż strefy czasowe w sterowaniu pompą CO. Edytowane 20 Września 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 21.09.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) Czy termostat pokojowy podłączony pod Cobrę pozwala na takie sterowanie: Ustawiam na termostacie temperaturę pomieszczenia 21 stopni a sterownik włącza pompę CO tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej zadanej? Oczywiście po osiągnięciu w pomieszczeniu temp. zadanej pompa CO znów sie wyłącza. Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu? Powiem, że takie sterowanie bardziej by mi odpowiadało niż strefy czasowe w sterowaniu pompą CO. Termostat daje sygnał "grzanie" wtedy sterownik załączy pompę CO ALE aby to się stało temperatura uruchomienia/start pompy C O MUSI być niższa od temperatury zadanej na kotle z uwzględnieniem histerezy dla C O np. zadana na kotle 40 c , start pompy 45c - pompa nie zostanie uruchomiona : zadana na kotle 40 c , start pompy 35 c ( przy histerezie 2 c ) - pompa zostanie uruchomiona .Szkoda ,że nie ma tego w instrukcji byłem zaskoczony gdy ręcznie spowodowałem zamknięcie termostatu a pompa się nie załączyła . :bye:Jeśli jest to możliwe to w jakim konkretnym modelu termostatu? Każdy termostat beznapięciowy ( instrukcja obsługi ) . Strefy są nazwane na wyrost , to są różnice temperatury zależne od czasu przebywania mieszkańców. Moim zdaniem to samo realizuje termostat pokojowy ( nawet lepiej niż sterownik kotła ) - posiadam euroster 2026 TXRX ( bezprzewodowy) - ustawiasz temp. gdy nie ma was w domu , gdy jesteście i w nocy na każdy dzień tygodnia . Edytowane 21 Września 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 21.09.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Wlodek_PID czy w sofcie A33N można jeszcze wprowadzać poprawki ? Zaproponował bym jedną - gdy sterownik realizuje grzanie CWU włącza się pompa C O i to powoduje spadek temperatury na kotle a wtedy sterownik stara się ten spadek powstrzymać i zwiększa moc kotła : wentylator , podajnik itp. Wydaje mi się , że należałoby to poprawić ponieważ jest to nie ekonomiczne szczególnie gdy dzieje się to na jeden - dwa stopnie C przed osiągnięciem temperatury zadanej dla CWU . Wystarczyłoby zastosować poprawkę , która uniemożliwi włączanie pompy C O w trakcie podgrzewania CWU gdy nie ma potrzeby ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych np. rozwarty styk termostatu pokojowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.09.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 jeśli dobrze pamiętam to w tym sofcie załączanie pompy CO podczas grzania CW jest zależne i różne od kilku ustawieńjak jest współpraca z pokojówką która odłącza ompę CO to wtedy załączenie następuje co tyle minut ile jest w sterze moze byc też tak że pompa CO zwalnia w czasie grzania CWU(wybór obsługi pomp płynny a nie skokowy- tylko przy pompach zwykłych - dla energooszczędnych zalecany tryb skokowy)nie bez znaczenia jest również temp zadana CWU w stosunku do temp zadanej CO. jak jest wyższa to też chyba pompę CO odłącza na czas grzania CWU gdy jest jak piszesz że styk rozwarty to i tak pompa CO załacza się cyklicznie co tyle minut ile jest ustawione w sterownikuwydłużając ten czas obniżasz ryzyko załączenia się pompy CO w czasie grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 22.09.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Zgadzam się z tobą ale gdy styk rozwarty i trwa grzanie CWU i do osiągnięcia tej temperatury zostały 1 - 2 C to moim zdaniem pompa CO nie powinna się włączyć bo obniża temperaturę na kotle a to powoduje reakcję kotła i zwiększanie temperatury co wydłuża czas grzania CWU i zwiększa zużycie opału . Zauważyłem też zależność pomiędzy czasem pauzy pompy CO ( stryk pokojówki rozwarty ) a zużyciem opału - im dłuższy czas pauzy tym dłużej kocioł wytrzymuje w potrzymaniu bo nie jest np. co 15 minut schładzany wodą z grzejników . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.09.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 najprościej wydłużyć ten czas przerwy przy cyklicznej pracy pompy gdy styk rozwarty i problem powinien zostać rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 22.09.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 (edytowane) A tak po prawdzie to po co jest to czasowe załączanie pompy CO w trybie termostatu rozwarty?? A przy okazji to właśnie wybrałem Eurostera 2006.Taniej bo bezprzewodowy mi zbędny ponieważ mam już w ścianie przewód od kotła do pokoju jako pozostałość po miałowcu, który też sterowany był termostatem pokojowym. Edytowane 22 Września 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.09.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Czasowe załączanie pompy jest po to, aby po zbyt długim postoju kocioł nie zalała kompletnie zimna woda, wówczas zapaść temp. będzie duża.Pauzę i pracę pompy dobiera się w danym obiekcie tak, aby nie przegrzewało danego pomieszczenia wzorcowego, ale aby jednak powodowało ruch wody, by sterownik główny kotła mógł odczytać, kiedy zaczynać już lekko pykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 23.09.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Czasowe załączanie pompy jest po to, aby po zbyt długim postoju kocioł nie zalała kompletnie zimna woda, wówczas zapaść temp. będzie duża. Pauzę i pracę pompy dobiera się w danym obiekcie tak, aby nie przegrzewało danego pomieszczenia wzorcowego, ale aby jednak powodowało ruch wody, by sterownik główny kotła mógł odczytać, kiedy zaczynać już lekko pykać. Takie działanie sterownika powinno być aktywne przy nieaktywnej opcji termostatu pokojowego . Przecież to termostat ( aktywna f. w sterowniku ) " decyduje kiedy grzać " , ponadto w nowych instalacjach lub jak u mnie ( wymiana kotła ) montuje się zawory 3 lub 4 drogowe i to one zapobiegają zalaniu zimną wodą kotła . Powinna być możliwość wyboru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.09.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 mam wyłączone CO i nie chce mi się grzebać ale sprawdź u siebie czy zmiana czasu przerwy pracy cyklicznej na zero nie wyłaczy całkowicie pompy CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 23.09.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Ustawienie na zero spowoduje że nie będzie sie ona włączała cyklicznie... tak piszą w manualu Cobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 23.09.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 (edytowane) ponadto w nowych instalacjach lub jak u mnie ( wymiana kotła ) montuje się zawory 3 lub 4 drogowe i to one zapobiegają zalaniu zimną wodą kotła . Powinna być możliwość wyboru . Nie do końca. Sterownik zaworu 3 lub 4 drogowego (Aligator) nie ma PID (czyt. sztucznej inteligencji) i działa dwu-stanowo: sprostowanie by nie wprowadzać w błąd - z moich obserwacji wynika, że działa dwu-stanowo 1. temperatura niższa od ustawionej - otwieraj zawór 2. temperatura wyższa od ustawionej - zamykaj zawór stabilizacja temperatury w takim przypadku trochę trwa biorąc pod uwagę 120 s jako czas pełnego otwarcia/zamknięcia. Zanim czujnik temperatury zareaguje na zmianę temperatury wody i zanim sterownik zamknie zawór to do kotła już dawno trafiają masy zimnej wody. Edytowane 23 Września 2015 przez FTP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.09.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Aligator ma PID, i to PID bez nastaw, który działa b. dobrze na zaworze 4-drogowym. Na zaworze 3-drogowym zmianapołożenia zaworu zmienia też przepływ wody, co powodujeniestabilna pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 23.09.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 To w takim razie opisałem jak u mnie on działa. A pracuje z siłownikiem Afriso ARM i zaworem 4-drogowym. Nie widzę by w jakikolwiek sposób reagował na przyrosty temperatury rzędu kilku stopni. Otwiera zawór z taką samą częstotliwością i długością impulsów do czasu przekroczenia temperatury zadanej. Dopiero po tym zaczyna go zamykać aż do dolnej granicy histerezy po czym znów otwiera... Nie miałem nigdy cierpliwości by stać przy nim i sprawdzać ile to trwa. Za to przy pracy ciągłej spisuje się idealnie.Brakuje mi jedynie opcji zamknięcia lub otwarcia zaworu po wyłączeniu pompy CO i opcji "ochrony powrotu" czyli priorytetu temperatury na powrocie kotła to by go chroniło przed zalaniem zimną wodą z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.09.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Ustawienie na zero spowoduje że nie będzie sie ona włączała cyklicznie... tak piszą w manualu Cobry. cyli jeśli dobrze rozumiem co gada manual będzie cały czas wyłączona - tak jak chce cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 24.09.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Włodek, czy jest opcja ustawienia, że Aligator pracuje na zaworze 4-drogowym? Wszędzie w opcjach pisze o ustawianiu zaworu 3-drogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 28.09.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Czy istnieje możliwość zamontowania do Sztokera pudełeczka o wdzięcznej nazwie "elektroniczna zawleczka"?Jeśli tak to warto wyłożyć na to 80 i kilka złotówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.09.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Włodek, czy jest opcja ustawienia, że Aligator pracuje na zaworze 4-drogowym? Wszędzie w opcjach pisze o ustawianiu zaworu 3-drogowego. Nie, nic się nie ustawia. Zawór 3d tłumi przepływ wody i praca może być niestabilna, na 4d reguluje do 1'C bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.09.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 cyli jeśli dobrze rozumiem co gada manual będzie cały czas wyłączona - tak jak chce cody_007 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młyno 28.09.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 tak grzałem wodę na manualu funkcja tylko CWU na ruszcie od casu do czasu i było super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts