Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy ręcznym załączeniu pompy czuć, że startuje przykładam rękę drży jak przed tą jazdą z cwu. Przeszedłem na automat też lipa cwu z 31 spadła do 27 jutro podmienię pompę to się zobaczy. dziwi mnie że później ta woda jednak się nagrzewa do tych 48 np. Dzieki . Dam znać czy to pompa.

Sprawdziłem pompę i sądzę ,że działa. Odkręciłem śrubę na pompie i wirnik chodzi. Rura przed pompą ciepła i za pompą ciepła ,ale tylko do zaworu zwrotnego .Dalej prawie zimna. Zacznę jutro sprawdzać właśnie od zaworu. A może pompa nie ma siły go otworzyć. Pewnie nie obejdzie się bez hydraulika. hej.

W zależności jaki masz zawór to jest on w stanie powstrzymać co najwyżej przepływ grawitacyjny a nie strumień z pompy. Pewnie się rozsypał i zablokował przepływ.

Przy okazji sprawdź podłączenie (faza i neutralny) Ja miałem zamienione w gniazdku, pompa się zacinała przy starcie i miałem takie same wykresy.

Jaka to pompa ? Na jaki zakres jest ustawiona ? Może wirnik się zapowietrzył , jak kocioł nagrzeje się do 80 C to wzrasta ciśnienie i wtedy przepchnie powietrze ciśnieniem z kotła . Z drugiej strony dziwne , że kocioł wkręca się tak wysoko - jaką temperaturę zadaną masz na bojlerze ? U mnie zadana 45 C a kocioł dochodzi do 55 - 56 C . Edytowane przez cody_007

Nie pisałem co i jak z braku czasu . Piec się wkręcał bo przepalałem na ręcznych ustawieniach . Usterka to zblokowany ,pęknięty pływak w naczyniu wzbiorczym otwartego obiegu, a co za tym idzie brak w nim autouzupełniania wody i się przypowietrzyło. Postanowiłem raz na tydzień wykonywać przegląd osprzętu zaniechałem tego ostatnio i efekty widoczne dość szybko. Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam

Ja mam zamontowany taki zawór : Caleffi Zawór napełniający automatyczny z manometrem ustawia się jakie ma być zanim ciśnienie i jak zrzutowy zadziała ( też caleffi ) to napełniający napełni i to wszystko w obiegu zamkniętym.

http://zakupy-budowa.tuznajdziesz.pl/zawory-do-instalacji-co/caleffi-zawor-napelniajacy-automatyczny-z-manometrem-12quot-gwgz,3572764,4426/

Edytowane przez cody_007

wtam.

mam sztokera od 3 lat i przyznam, ze pali jak smok, Przy takiej temperaturze na dworze 12 stopni cały zasobnik starcza tylko na 3-4 dni. Proszę o podanie ustawień by działał on lepiej, piec pracuje tylko na CO CWU jest nieaktywna, ponieważ piec stoi 12 metrów dalej w garażu, a ogrzewa dom 106 m2, który stoi 12 metrów od budynku, w którym znajduje się piec i pomieszczenie biurowe w bud w którym jest piec tzw. bud. gospodarczy. Nie mam zielonego pojęcia jak wgrać nowy soft 2 razy był ktoś z serwisu i to wgrywał i na tym się skończyło, żadnego przeszkolenia co dalej. Jak można sprawdzić na sterowniku ile pali itp. Proszę bardzo o pomoc, bo już nie daj rady z tym piecem :-)

Pozdrawiam Agnieszka

Słaba izolacja termiczna budynku, słaba izolacja rur między budynkiem z kotłem a budynkiem ogrzewanym.

Złe ustawienia sterownika, słabej jakości groszek... i wiele innych przyczyn, których nie dojdziemy bo informacje mamy właściwie żadne.

Nie wiemy nawet jakiej mocy to kocioł.

Spalanie sprawdza sie menu kodowym 1207.

Sposób wklepywania kodu znajduje się w instrukcji.

http://www.elektro-miz.pl//upload/file/instrukcje_prawidlowe/Nowa_Cobra-manual.pdf

Edytowane przez rafaln1

budynek ocieplony styropianem 10, kocioł sztoker 25, ekogroszek pieklorz czyli ten z najwyższej półki, grzaliśmy też retopalem i to samo, nawet więcej popiołu, przez 12 godz uzbiera się cała kasta popiołu, a ten kod do sprawdzenia spalania, bo ten 1207 nie działa u mnie Edytowane przez AGNIESZKA1979

jeśli masz starszy soft to nie ma tam licznika opału tylko wykresy więc kod nie zadziała

możesz ściągnąć soft A33N ze strony producenta i wtedy będzie dostęp do licznika zużycia opału

A JAK TO ZROBIĆ? PROSZĘ O WYROZUMIAŁOŚĆ:rolleyes: JESTEM KOBIETĄ;) NIE PAMIETAM DOKŁADNIE, ALE TEN CO MAM TO MA f w nr softu. dodam, ze 106 m2 domu i 30 m2 pomieszczenia biurowego.pompy CO nie mamy podłączonej, ale ten co nam go montował zrobił coś takiego, ze grzeje bojler 130 litrowy tym samym obiegiem co kaloryfery.

Edytowane przez AGNIESZKA1979

Szkoda ,że uparcie nie chcesz przeczytać instrukcji zapodanej wyżej.

1. Ściągnąć soft ze strony elektromizu http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html

2. Podłączyć sterownik przez USB to komputera- pokaże go jako dysk zewnętrzny.

3. Usunąć stary soft i metoda kopiuj- wklej dać nowy w jego miejsce.

Powiedźcie tez czym konkretnie różni sie soft A33p od A33N i jak te różnice mają sie do codziennego użytkowania Cobry.

W marcu kupiłem Sztokera z softem A33p (mam kopie na kompie), wgrałem z ciekawości ten ze strony elektromizu czyli A33N i żadnych różnic nie widzę, przynajmniej takich które zachęcałyby mnie to korzystania z softu p jako nowszego od N.