rafaln1 10.10.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Proszę, podaje odpowiedź na talerzu czyli manual do ściągnięcia, przyda sie wiedza w nim zawarta:http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 10.10.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 To już mam, nie widzę tam żadnych kodów. Poszukalam na forum. I tak temperatura na piecu 41 na powrocie 32. Dodam że kocioł stoi w pomieszczeniu gospodarczym ok 15 metrów od domu. Rurki są 120 cm w głąb ziemi ocieplone. Przy piecu brak ocieplenia rur. Może tak żre ten groszek przez odległość? Co mogę zrobić by mniej palił. W poniedziałek będę wiedziała po zainstalowaniu nowego softu ile dokładnie pali. Jeszcze jedno na kodzie 1207 ustawione mam 10kg/h tak ma zostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 10.10.2015 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) To już mam, nie widzę tam żadnych kodów. Spis treści w instrukcji- strona 33 i kolejne. mam 10kg/h tak ma zostać? Tak ma zostać. temperatura na piecu 41 na powrocie 32 Zabijesz ten kocioł tak niską temperaturą. Daj mu przynajmniej 55 albo i 60 skoro ma tak daleko do budynku ogrzewanego. Powrót powinien mieć przynajmniej 40 stopni. Wbrew pozorom niska temperatura zadana na kotle wcale nie przynosi oszczędności na opale. Edytowane 10 Października 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 11.10.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) To już mam, nie widzę tam żadnych kodów. Poszukalam na forum. I tak temperatura na piecu 41 na powrocie 32. Dodam że kocioł stoi w pomieszczeniu gospodarczym ok 15 metrów od domu. Rurki są 120 cm w głąb ziemi ocieplone. Przy piecu brak ocieplenia rur. Może tak żre ten groszek przez odległość? Co mogę zrobić by mniej palił. W poniedziałek będę wiedziała po zainstalowaniu nowego softu ile dokładnie pali. Jeszcze jedno na kodzie 1207 ustawione mam 10kg/h tak ma zostać? Jaki czas : podawania opału i przerwy w podawaniu , jaka moc max. i min. wentylatora , jaka min. moc kotła - te wartości są w opcji spalanie ( ikona ognia ) , włączony PID czy kocioł pracuje w dwustanie ? kody: 1203 - menu wykresy 1928 - temperatury czujników 2208 - temperatura załączania pomp 3111 - czas podawania i pauzy dla 100% mocy 2207 - modulacja mocy 1982 - temperatura powrotu c o 1207 - dobowa praca podajnika W zależności od wersji oprogramowania sterownika poszczególne kody działają lub nie działają. Napisałaś , że kocioł masz w jednym obiegu z c o dlaczego skoro sztoker ma dwa wyjścia osobno na c o i cwu ? Bojler jest jak grzejnik i powinien podnosić temperaturę powrotu chyba że zamontowano zawór zwrotny ( jednokierunkowy - to wtedy nie podniesie temperatury powrotu dopóki bojler się nie grzeje ( na pewno odległość od kotła też ma znaczenie) a szybko to się nie stanie i dlatego ŻRE ) Też mam sztokera i jestem zadowolony .Temperatura zadana 40C w dwustanie ( PID wyłączony - nie było spieków ale dłużej : grzał cwu i co ) , zawór 4 drogowy ( teraz wiem ,że starczyłby 3 drogowy - po sezonie możliwe ,że zmienię na 3 drogowy - gdy grzeje cwu to powrót z bojlera nie idzie na zawór ( podłączenie krzyżowe i podłączone do zaworu 4D) Dane wyjściowe dla sterownika : podawanie 10 s , przerwa 40s , wentylator góra 60-65 , dół 15 , modulacja wentylatora 40 , moc min. kotła 3 ( przy ustawieniach wentylatora wartości góra i dół są powiązane np. góra 60 to nie ustawisz dół 40 , obniżając górę automatycznie obniża dół . Jeśli nie dopala węgla ( są np. nadpalone ) to trzeba zwiększyć pauzę lub zmniejszyć czas podawania - to doświadczalnie - zmieniaj tylko jeden parametr za jednym razem i obserwacja . Czy kocioł na obecnych ustawieniach osiąga temperaturę zadaną czy chodzi non stop na 100% ? Edytowane 12 Października 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 50 i spali tyle samo? Jak dam 50 to się ugotujemy w domu, przy 40 jest już ciepło. a co oznacza to 10 kg na kodzie 1207 i jak czytać te słupki to spalanie godz czy dobowe? Może te pytania wydają się irytujące ale jak ja się w końcu tym piecem nie zajmę to kto. (mój M pracuje za granicą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 40 na powrocie przy 41 na piecu czy 50? Tylko się nie denerwuj tymi moimi pytaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Podawanie 55/10,wentylator 75/5, moc min kotła 3%, pid wyłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 To jak dam mu 50 zamiast 40 jakie podawanie i te pozostałe poustawiac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Na obecnych ustawieniach chodzi na 3 % czasami na 100%. Nie mam oka na niego cały czas bo mam go w innym pomieszczeniu. Edytowane 11 Października 2015 przez AGNIESZKA1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Modulacja wentylatora co to? Gdzie to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 11.10.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 To jak dam mu 50 zamiast 40 jakie podawanie i te pozostałe poustawiac? Nie pisz psta za postem tylko przez edytuj ( jeśli chcesz dodać lub zmienić ) Do słupków : Regulator COBRA rejestruje całkowity czas pracy podajnika w ciągu doby. - jedna kreska = 1 doba , ilość kresek to doby dla porównania - osobiście się tym nie interesuję .Ile spala na dobę w przybliżeniu : ilość węgla wsypana do zasobnika podzielić przez ilość dni do kolejnego zasypu .Jest to kłopotliwe - kiedy dosypać ? Raz zrobiłem test : gdy było widać żmijkę ( element podający groszek ) zasypałem 50 kg i czekałem aż żmijka będzie widoczna . Jeśli 40C dla Ciebie wystarcza to tyle zostaw , ważne w jakiej kolejności podałaś czasy podawania i pauzy "podawanie 55/10 dla mnie oznacza , że podaje węgiel przez 55 sek. a następna dawka węgla już po 10 sek. Czy w popielniku węgiel jest dopalony czy są niedopałki lub nawet żarzące węgielki ? Po dłuższym przytrzymaniu + wchodzi się do menu użytkownika - przy ikonie termometru jest taka liczba i czy jest dobrze widoczna ( aktywna ) czy słabo widoczna ( nie aktywna ) tam można ustawić co ile minut ma się załączyć pompa co ( programowo pompa pracuje 2 min. ) np. 30 min. i co 30 min. pompa załączy się na dwie minuty . Nie pamiętam czy trzeba mieć regulator pokojowy czy wystarczy tylko włączyć w sterowniku opcje regulator pokojowy aby to działało . Od 2 tygodni ta opcja wystarcza mi do dogrzewania domu , regulator pokojowy jeszcze nie załączał grzania - wydaje mi się ,że dzięki temu dobowe zużycie mam około 7 kg / 24 godz. w tym bojler 45C przez 2 godz. dziennie podgrzewany .Czy węgiel w popielniku jest jak "mąka" czy jak koksiki albo jakieś większe frakcje stopionego popiołu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Podawanie 10 pauza55. Regulatory pokojowe mamy jeszcze starego typu, będziemy je wymieniać w przyszłym roku. Za moment podeślę zdjęcia. Edytowane 11 Października 2015 przez AGNIESZKA1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 11.10.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Możesz dać i 60 stopni na zasilaniu i w domu nie będzie gorąco.Wystarczy dobrzy wyregulować termostaty na grzejnikach.Ja od lat mam tak ustawione że przy 55 stopniach na zasilaniu w domu jest zawsze ok. 21 stopni i nie ma bata żeby przegrzało.U mnie termostat pokojowy załącza pompę CO dopiero od 4 dni i tylko w nocy.Cykliczne załączanie pompy CO mam wyłączone bo to tylko zbędnie wychładza wodę zwłaszcza w dzień kiedy w domu ogrzewanie jest niepotrzebne.Spalanie od niespełna 5 do niecałych 6 kg. na dobę. Oczywiście grzeje też CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 11.10.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Cykliczne załączanie pompy CO mam wyłączone bo to tylko zbędnie wychładza wodę zwłaszcza w dzień kiedy w domu ogrzewanie jest niepotrzebne.Spalanie od niespełna 5 do niecałych 6 kg. na dobę. Oczywiście grzeje też CWU. Cykliczne załączanie u mnie się sprawdza ,np. w trakcie grzania cwu dogrzewa mi łazienki .Założeniem autora softu grzanie cykliczne ma zapobiegać nadmiernemu wychłodzeniu wody w instalacji a przy tym zalewaniu kotła zimną wodą . Dodatkowo woda na parter ( tu zawsze było chłodniej ) dochodzi grawitacyjnie przez obejście pompy - nie mam strat np. po grzaniu bojlera i po przeciągnięciu o 5-6 C . AGNIESZKA1979 - Modulacja wentylatora co to? Gdzie to jest? Kod 3111 - 3 pozycja .To co nazywasz regulatorem pokojowym to zwykły zawór grzejnikowy , pisząc reg.pokojowy miałem na myśli np. EUROSTER 2026 są przewodowe i bezprzewodowe ( radiowe ) Ten kto Wam montował kocioł nie wykazał się aktualną wiedzą , gdzie macie zasobnik cwu w domu czy przy kotle ? Edytowane 11 Października 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Cykliczne załączanie pompy CO mam wyłączone bo to tylko zbędnie wychładza wodę zwłaszcza w dzień kiedy w domu ogrzewanie jest niepotrzebne. Spalanie od niespełna 5 do niecałych 6 kg. na dobę. Oczywiście grzeje też CWU. Cykliczne załączanie u mnie się sprawdza ,np. w trakcie grzania cwu dogrzewa mi łazienki .Założeniem autora softu grzanie cykliczne ma zapobiegać nadmiernemu wychłodzeniu wody w instalacji a przy tym zalewaniu kotła zimną wodą . Dodatkowo woda na parter ( tu zawsze było chłodniej ) dochodzi grawitacyjnie przez obejście pompy - nie mam strat np. po grzaniu bojlera i po przeciągnięciu o 5-6 C . AGNIESZKA1979 - Modulacja wentylatora co to? Gdzie to jest? Kod 3111 - 3 pozycja .To co nazywasz regulatorem pokojowym to zwykły zawór grzejnikowy , pisząc reg.pokojowy miałem na myśli np. EUROSTER 2026 są przewodowe i bezprzewodowe ( radiowe ) jakiego masz sztokera 25 czy 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 11.10.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 15 . Przeczytaj mój poprzedni post ( końcówkę ) - przed chwilą go edytowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 11.10.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Założeniem autora softu grzanie cykliczne ma zapobiegać nadmiernemu wychłodzeniu wody w instalacji a przy tym zalewaniu kotła zimną wodą . Z jednej stron zapobiega zbyt dużemu wychłodzeniu wody a z drugiej całkowicie niepotrzebnie pompa cyklicznie załącza się w ciągu dnia gdy w domu w taką pogodę mam 22 stopnie bez potrzeby ogrzewania. Dlatego mam tą funkcję pompy CO wyłączoną. Mi też chodziło o Eurostera (używam 2006). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 11.10.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) Z jednej stron zapobiega zbyt dużemu wychłodzeniu wody a z drugiej całkowicie niepotrzebnie pompa cyklicznie załącza się w ciągu dnia gdy w domu w taką pogodę mam 22 stopnie bez potrzeby ogrzewania. Dlatego mam tą funkcję pompy CO wyłączoną. Mi też chodziło o Eurostera (używam 2006). Ależ ja nie namawiam do korzystania z tej opcji , każdy lubi inaczej - u mnie się sprawdza . A ja używam Eurostera 2026 TX ( radiowy ) Edytowane 11 Października 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 11.10.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Wiem wiem.Takie rozmowy zwyczajnie pokazują, że ilu użytkowników, ile domów do ogrzania tyle rozwiązań w użytkowaniu.Co do cyklicznego załączania pompy CO to zapewne uruchomię tą funkcje gdy będzie na tyle zimno na zewnątrz że takie dogrzewanie przyda sie przez całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 11.10.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 W Domu. Mamy ten regulator leży gdzieś w szafie niepodlaczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts