Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Wiem wiem.

Takie rozmowy zwyczajnie pokazują, że ilu użytkowników, ile domów do ogrzania tyle rozwiązań w użytkowaniu.

Co do cyklicznego załączania pompy CO to zapewne uruchomię tą funkcje gdy będzie na tyle zimno na zewnątrz że takie dogrzewanie przyda sie przez całą dobę.

po co to cykliczne załączanie pompy ?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie wyłączyć to cykliczne zalaczanie pompy?

W menu użytkownika - przytrzymać wciśnięty + , drugie okno , pozycja druga . Jest tam ikona termometru i liczba , która określa co ile minut będzie załączana pompa c o .

Twierdzisz " kocioł żre " - jaką powierzchnię ogrzewa ?

Edytowane przez cody_007

W menu użytkownika - przytrzymać wciśnięty + , drugie okno , pozycja druga . Jest tam ikona termometru i liczba , która określa co ile minut będzie załączana pompa c o .

Twierdzisz " kocioł żre " - jaką powierzchnię ogrzewa ?

dzięki cody_007DSC_1234.jpg

zrobiłam dziś zdjęcie z kodu 1207 jak odczytać te słupki prosze o instrukcję :-)

Edytowane przez AGNIESZKA1979

dzięki cody_007[ATTACH=CONFIG]333910[/ATTACH]

zrobiłam dziś zdjęcie z kodu 1207 jak odczytać te słupki prosze o instrukcję :-)

na górze dzień dzisiejszy a potem historia pracy dzień po dniu

według foto spalił do momentu zrobienia zdjęcia 9,7kg a dzień wcześniej 27,3kg itd.

problem to zadana ilość opału na godzinę. wartość domyślna to 10kg ale najdokładniej jest zmierzyć samemu pod swój opał:

do pustego kosza zasypujesz powiedzmy 50kg- najlepiej z worka lub ważone nawadze

czekasz do opróżnienia i sprawdzasz czy sumy wyników dają 50kg

jeśli mniej podnieść wskaźnik

jesli więcej obniżyć

z poszczególnych kresek

np

1 dzień 9,7kg

2 dzień 27,3kg

3 dzień 10,8kg

tak pokazuje teraz

po zasypie spisujesz codziennie i na koniec jak opróżni cały kosz dodajesz wartości

jak wyjdzie tyle co wsypałaś to jest dobrze

jak wyjdzie różnica to w zależności w którą stronę to robisz odpowiednią korektę

prościej nie potrafię wytłumaczyć

z poszczególnych kresek

np

1 dzień 9,7kg

2 dzień 27,3kg

3 dzień 10,8kg

tak pokazuje teraz

po zasypie spisujesz codziennie i na koniec jak opróżni cały kosz dodajesz wartości

jak wyjdzie różnica to w zależności w którą stronę to robisz odpowiednią korektę

ok, rozumiem, ale nie mogę go opróżnić do zera, bo nie mam go w domu i w razie opróżnienia nie wiem czy się coś nie stanie, bo z tego co mówił serwisant trzeba pilnować by nie dopuścic do tego by nie było opału w podajniku. można to sprawdzić inaczej?

wczoraj nasypałam do pełna i dziś o tej samej porze było już prawie pół zasobnika , Boże dlaczego on tak żre?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I DLACZEGO USTAWIONE JEST 10KG/H? Co to oznacza? że pali 10kg/h:-)

Edytowane przez AGNIESZKA1979

Powiedźcie tez czym konkretnie różni sie soft A33p od A33N i jak te różnice mają sie do codziennego użytkowania Cobry.

W marcu kupiłem Sztokera z softem A33p (mam kopie na kompie), wgrałem z ciekawości ten ze strony elektromizu czyli A33N i żadnych różnic nie widzę, przynajmniej takich które zachęcałyby mnie to korzystania z softu p jako nowszego od N.

Z tego co pamiętam różnicą między tymi softami było dodanie jakiegos języka obcego do softu z literką P

. Dodam że kocioł stoi w pomieszczeniu gospodarczym ok 15 metrów od domu. Rurki są 120 cm w głąb ziemi ocieplone. Przy piecu brak ocieplenia rur. Może tak żre ten groszek przez odległość? Co mogę zrobić by mniej palił.

W pierwszej kolejności ocieplić wszystkie rurki (kupic otulinę - piankę, nie wydasz na to pewnie więcej jak 50zł,

zmierz sobie jakie długości musisz kupić i jakie średnice otuliny - otulinę dobiera się do średnicy rury)

Jak pracujesz 10 / 55 i pid jest wyłączony, to albo idzie na 100% albo przechodzi w podtrzymanie i pokazuje wówczas 3%

Jak PID wyłączony, to poruszaj się z siłami nadmuchu w widełkach 62-75%

jak pracujesz z pid-em, to nadmuch 82-85% na 3-5%dołem (min)

I DLACZEGO USTAWIONE JEST 10KG/H? Co to oznacza? że pali 10kg/h

To jest przesyp godzinowy, jakby podajnik pracował ciągle, bez przerwy. To jest potrzebne tylko do wyliczeń.

Moc 25kW to ok.90-96kg/24h spalanego węgla

a przesyp musisz sprawdzić jak Ci już tutaj poradzono

Zasyp kosza w Sztokerze25 to ok. 100-110kg

Edytowane przez Jarecki79

z poszczególnych kresek

np

1 dzień 9,7kg

2 dzień 27,3kg

3 dzień 10,8kg

tak pokazuje teraz

a nie mogę np tak: Zasypać do pełna i po np. 2 dniach dosypać i zobaczyć ile dosypuję i coś tam podzielić czy pomnożyć?:D

możesz w ten sposób

jak nie wiesz jak pracuje to włącz strzałką do góry menu spalanie i zobacz czy jest podświetlony napis PID lub ADc czy moze jest szary

jesli jest szary to znaczy że kocioł pracuje dwustanowo i zawsze wtedy idzie na 100% albo się odstawia- masz ustawioną moc minimalną 3% i dlatego jak nie pracuje to pokazuje 3%

możesz w ten sposób

jak nie wiesz jak pracuje to włącz strzałką do góry menu spalanie i zobacz czy jest podświetlony napis PID lub ADc czy moze jest szary

jesli jest szary to znaczy że kocioł pracuje dwustanowo i zawsze wtedy idzie na 100% albo się odstawia- masz ustawioną moc minimalną 3% i dlatego jak nie pracuje to pokazuje 3%

pracuje dwustanowo, pid wyłączony, a jaka jest różnica między wyłączonym a włączonym PID?

timon, agnieszka przecież napisała pid jest wyłączony

zatem < zadanej idzie na 100%

powyżej się odstawia i pokazuje 3% - moc minimalna

pracuje dwustanowo

więc tak: Wczoraj o godz. 16 wsypałam do pełna , dziś o godz. 8.30 dosypałam do pełna 20kg, a na wyświetalczu kod 1207 takie daneDSC_1240.jpg

jakie wnioski?