Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

24 kg na dobę przy 140m2 to chyba dużo przy temperaturze w nocy -3 a w dzień dodatniej

25 kW na 140 m2 to za dużo , wystarczyłby 15 kw - to po pierwsze .Po drugie między kotłem a domem masz około 15 m . Po trzecie nie macie zamontowanego zaworu mieszającego ( w waszych warunkach tylko 3 drogowy ) kocioł łatwiej i szybciej osiągałby temperaturę zadaną . To wszystko niestety powoduje takie zużycie opału .Moglibyście ewentualnie zamontować wymiennik płytowy w domu , wtedy kocioł pracowałby na tym 15 m obiegu a wtedy na pewno pracowałby spokojniej .Minusem tego byłaby druga pompa w domu na obiegu c o - kręciłaby wodę tylko w domu . Na wymienniku płytowym "traci" się parę stopni więc na kotle należałoby podnieś temperaturę zadaną o tę różnicę .Podsumowując : albo zawór mieszający 3D albo wymiennik płytowy + druga pompa ( moc pompy dobrać do przybliżonej max. wysokości na jaką pompa musiałaby wtłoczyć wodę , jeśli np. na 6 m do pompa 1-6 ( 25-60 ) , jeśli na 4 m to 1-4 ( 25-40 ) .

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

24kg/dobę to jest około 6,2KW średniej mocy i to przy węglu o kaloryczności 28MJ

jak masz słabszy to będzie mniej( nie pamiętam czy coś o węglu pisałaś)

dla przykładu przy kaloryczności 26MJ 5,8KW, dla 24MJ 5,3KW

a to wszystko przy sprawności 80% a taka podejrzewam że nie jest

dodatkowo masz straty z przesyłu o czym pisze cody_007

.Minusem tego byłaby druga pompa w domu na obiegu c o - kręciłaby wodę tylko w domu . Na wymienniku płytowym "traci" się parę stopni więc na kotle należałoby podnieś temperaturę zadaną o tę różnicę .Podsumowując : albo zawór mieszający 3D albo wymiennik płytowy + druga pompa ( moc pompy dobrać do przybliżonej max. wysokości na jaką pompa musiałaby wtłoczyć wodę , jeśli np. na 6 m do pompa 1-6 ( 25-60 ) , jeśli na 4 m to 1-4 ( 25-40 ) .

w domu mamy drugą pompkę

Odpowiem trochę przekornie - bardziej szkodliwe dla kotła są temperatury spalin mniejsze jak 150°C :yes:

Jeśli masz zawór mieszający (3- lub 4-drogowy) to podnosząc temp. na kotle obniżysz problem z niską temp. powrotu i ze zbyt wysoką różnicą temperatur między zasilaniem a powrotem.

Punkt rosy dla kwasu siarkowego to ok. 40°C i najczęściej okolice powrotu na kotle to dużo chłodniejsze miejsce. Ale do wytrącenia się kwasu ze spalin potrzeba dużo więcej czynników (w tym ww. temperatura spalin), więc temp. powrotu nie jest wyznacznikiem szkodliwości dla kotła. Dmuchając na zimne lepiej podnieść temp. powrotu.

Różnica temperatur (tu już moje gdybanie) - kocioł szybko się wychładza za czym idzie zwiększenie zużycia opału by to nadgonić. Co do naprężeń w konstrukcji spowodowanych różnicą temperatur to chyba te różnice są pomijalne małe pod względem szkodliwości.

Różnica temperatur (tu już moje gdybanie) - kocioł szybko się wychładza za czym idzie zwiększenie zużycia opału by to nadgonić. Co do naprężeń w konstrukcji spowodowanych różnicą temperatur to chyba te różnice są pomijalne małe pod względem szkodliwości.

Różnica temp. zasilanie - powrót przy odpowiedniej instalacji to informacja o zapotrzebowaniu na moc...

na badaniach przy danym przepływie wody bada się np. zasilanie 80, powrót 60st.C - 100%mocy (delta 20stopni) a 30%mocy bada się z tym samym przepływem wody przy zmianie temp. na zasilaniu na 60st.C a na powrocie na 53 czy 54st.C (6-7st.C delty)

jak palisz węglem kamiennym, zgadzam się co do temp., jak palisz czeskim, brunatnym, to nastawa od 60st.C w górę bardziej wskazana

Witam.Mam zamiar zakupic piec sztoker tylko sie zastanawiam 15KW czy 25KW posiadam dom jednorodzinny budowa 2015 164m2 parter sciant solbet optima 500 styropian ocieplenie 15 cm strop lekki ocieplony wełna rockwool 2 x15 cm 0.039 okna 3 szyby bojler 200l. prosze o pomoc czy 25KW nie bedzie za duży !!!!>>

Jeśli pompa montowana jest na zasilaniu - a takie sytuacje pokazałem wyżej na rysunkach- to zamontowanie zaworu 3D przed pompą już nie ochroni kotła przed niską temperaturą powrotu.

Zawór ów w takiej sytuacji obniży temperaturę wody na grzejnikach.

Edytowane przez rafaln1

Witam.Mam zamiar zakupic piec sztoker tylko sie zastanawiam 15KW czy 25KW posiadam dom jednorodzinny budowa 2015 164m2 parter sciant solbet optima 500 styropian ocieplenie 15 cm strop lekki ocieplony wełna rockwool 2 x15 cm 0.039 okna 3 szyby bojler 200l. prosze o pomoc czy 25KW nie bedzie za duży !!!!>>

za duży będzie również ten 15KW

zakładam potrzeby domu w okolicy 7-8KW

po co tam wegiel???

Kod 1982 i sprawdzić jaką podaje temperaturę podajnika.

Na moje to prawdopodobnie uszkodzony czujnik skoro często włącza alarm.

temperatura wczoraj rosła ponad 60st.C wiem ze jak dojdzie do 75st.C to włącza się alarm tylko dlaczego tak mocno się nagrzewa czy jest problem z nastawą kotła zła korekta mocy obecnie jest na 0