rafaln1 27.10.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Co czyścisz suchą sadzę czy skwarki ? U mnie komora sucha , co drugi dzień zgarniam sadzę przemieszaną z jakimś białym dodatkiem . Mój sztoker do pierwsza wersja bez rusztu wodnego . W komorze napowietrzającej są tylko małe skwarki. Co do nagrzewania CWU to u mnie 100 litrów nagrzewa sie od 18 do 40 stopni w pół godzinki w trybie PID. Edytowane 27 Października 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.10.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 timon120777 - ja teraz pracuję na nastawie 1/10 dla 100% mocy i grzeje bojler 140L w godzinkę niecałą gdy nie chodzi CO a jak jest załączone i ciągnie na 100% to w 40 minut W dwustanie czy z PID ? Jak te nastawy rozumieć 1s/10s czy 10s/100s ? Właśnie przeszedłem na nowy węgiel i z 10s/40s przestawiłem na 10s/60s wiatr 10 dół , 55 góra .PID odstawiam .Będę szukał optymalnej nastawy na dwustan . wyraziłem się mało precyzyjnie. mam ustawione dla 100% mocy podawanie 5sek i przerwę 50sek soft SC11d w nim nie ma dwustanu to chodzi tylko w automacie moc minimalna 1% z wielu testów jakie robiłem z tymi softami przez 2 sezony zaobserwowałem że im wyżej ustawiona moc maksymalna tym dłużej trwa testowanie i podnoszenie. jednocześnie inaczej będzie grzana woda po całym dniu w podtrzymaniu i po zakończonym lub trwającym cyklu dogrzewania do zadanej. jak na palniku odpowiednia temperatura to i start szybszy i moc wcześniej idzie w górę. dodatkowo mój palnik i Twój to dwa inne światy więc nie da się porównać i sprawić by działały tak samo - możliwe że trafisz z nastawami tak że będziesz osiągał lepsze wyniki a możliwe że nie. pamiętaj jednak że im wyższa moc zwłaszcza w dwustanie tym większe przegrzewanie po osiągnięciu zadanej a to istotne przy niewielkim odbiorze ciepła w okresach przejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 28.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 pamiętaj jednak że im wyższa moc zwłaszcza w dwustanie tym większe przegrzewanie Co masz na myśli wyższa moc ? Nie zamierzam wklepać Twoich nastaw , tak jak nauczyłem się w tym poście - 1 parametr na raz - zbyt dużo ważnych czynników wpływa na pracę kotła np. średnica i wysokość komina , pojemność grzejników ( mam na ten sezon zmienione zasilanie grzejników typu C blaszaki , zasilanie i powrót mam dołem grzejnika dla sprawdzenia teorii załączyłem termostat w grzanie i grzejniki grzały całą powierzchnią mimo , że woda płynęła dołem ! ) . Jak pisałem zmieniłem opał i teraz muszę ponownie pokombinować aby popiół był popiołem a nie gruzowiskiem + spieki . Wieczorem zmieniłem nastawy na 10/60 s po 12 godz. według sterownika kocioł spalił 2,1 kg , po zasobniku też widać , że nie wiele ubyło ( brak krateru ) . Sprawdzę wieczorem jaki to dało efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 wyższa moc czyli zamiast 5/50 to 5/25 i odpowiednio wyższy nadmuchwtedy zostaje "większy zapas mocy" na palniku po zakończeniu grzania i większe zagrożenie przegrzaniem do temperatur krytycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 28.10.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Domyślnie Cytat Napisał rafaln1 Zobacz post Ja sam jakiś czas temu poprosiłem ale zapadł zakaz. A ciekaw jestem tego sterowania bez nastaw. Ja też... W obecnym algorytmie -S13 nie ma nastaw podtrzymania ognia. Nie ma też nastaw podawania i nadmuchu. Została ostatnia nastawa - korekcja mocy palnika. '' Sztoker 15ostatni soft 11y spalanie dobowe ok 9kg , grzane pomieszczenia do ok 22-23 C , powierzchnia grzana ok. 180 m2 modulacja mocy minimum / bodaj -40 / ,spieków brak trochę niedopałów sporo sadzy-pyłu opał ekoret /gorszy niż w tamtym roku , wiecej popiołu / temp za zaworem 4-drogowym ok 32 C na piecu 48 co/ 40 cwo .spalanie za okres 27.09-27.10 260kg chętnie zapoznam się z softem S13 Edytowane 28 Października 2015 przez k1krzysztof pogrubienie cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych61 28.10.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Grzejnik zasilany od dołu to taki sam grzejnik jak każdy inny tylko zasilanie od zaworu do góry grzejnika prowadzone jest wewnątrz.A co do opału i ustawień to zaczynam myśleć , że to czarna magia, Poprzednio paliłem w miałowcu ze sterownikiem płomyk pid. Regulacja polegała praktycznie na ustawieniu temperatury wody plus minus 5 stopni żeby nie było sadzy i wszystko, z tego powodu zdecydowałem się na piec tej firmy. Czekam na jakiś dobrze działający soft automatyczny . Zanim udostępni p. Włodek s13 może ktoś mógłby mi podesłać 11y będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 28.10.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nie ma najmniejszego sensu porównywania palenia w miałowcu do palenia w kotle z podajnikiem ekogroszku.Dwa różne swiaty, dwie rózne konstrukcje i różne sterowniki.Też przez 10 lat paliłem w miałowcu i już podziękuję za ten syf, masy popiołu i codziennego rozpalania z czyszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 krzych61daj mi na priva maila swojego to Ci podeślę nawet kilka i sobie sprawdzisztylko na własną odpowiedzialność to robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych61 28.10.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Super. Tylko jak mam to zrobić . To znaczy skąd mam wziąć twój adrestimonChyba już wiem , jak nie dostałeś daj znać Edytowane 28 Października 2015 przez krzych61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 29.10.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Grzejnik zasilany od dołu to taki sam grzejnik jak każdy inny tylko zasilanie od zaworu do góry grzejnika prowadzone jest wewnątrz. A co do opału i ustawień to zaczynam myśleć , że to czarna magia, Poprzednio paliłem w miałowcu ze sterownikiem płomyk pid. Regulacja polegała praktycznie na ustawieniu temperatury wody plus minus 5 stopni żeby nie było sadzy i wszystko, z tego powodu zdecydowałem się na piec tej firmy. Czekam na jakiś dobrze działający soft automatyczny . Zanim udostępni p. Włodek s13 może ktoś mógłby mi podesłać 11y będę zobowiązany Poczytaj co to jest grzejnik tupu C ( zasilanie ) , u mnie woda wpływa dołem , płynie dołem i wypływa dołem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 29.10.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Niestety ale też nie widziałem grzejnika, którym woda wpływa dołem (za wyjątkiem drabinki łazienkowej). Fakt, zasilanie i powrót jest od dołu ale zasilanie jest wewnątrz pociągnięte rurką do góry. Inaczej jak założyć na niego głowicę termostatyczną, na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sorier 29.10.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 http://www.designer-warmth-radiators.co.uk/images3/stelrad-softline-radiator.jpghttp://www.primeplumbingtas.com.au/pics/48/48765b.jpghttp://cdn.mothering.com/9/9b/9b0c139c_hot-water-radiators1.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych61 29.10.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Bez urazy ale podłączanie w ten sposób grzejników i kupowanie kotła z podajnikiem to przerost formy nad treścią, nie potrafję tego skomentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych61 29.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Dzięki timon za stery jak się pobawię to oczywiście podzielę się wnioskami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek. 30.10.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Panowie pali ktoś z Was miałem ewentualnie mieszanką miału z groszkiem, jesli tak to na jakich ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 30.10.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Bez urazy ale podłączanie w ten sposób grzejników i kupowanie kotła z podajnikiem to przerost formy nad treścią, nie potrafję tego skomentować Pewnie , że bez urazy ! Nie rozumiesz ? Woda szybciej wraca z obiegu do kotła więc kocioł szybciej zejdzie z mocą . Głowice termo. nie są mi potrzebne - mam termostat pokojowy .Rozkład temperatur na piętrze mam prawie jednakowy .Kocioł z podajnikiem kupiłem po to aby nie bawić się w codzienne rozpalanie i nie być niewolnikiem kotła ( trzeba wracać bo jeszcze rozpalić muszę - teraz spoko siedzimy do rana ) . Po przejściu na węgiel kupiony na ten sezon zauważyłem , że się skleja/zlepia w trakcie palenia a to powoduje spiętrzanie i niejednorodne pokrycie palnika - jest na to jakiś sposób ? Edytowane 30 Października 2015 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 30.10.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Marek. Panowie pali ktoś z Was miałem ewentualnie mieszanką miału z groszkiem, jesli tak to na jakich ustawieniach Miału nie może być za dużo ( instrukcja obsługi podaje do 20 % ) coś w tym jest .Paliłem starym węglem z większą niż dopuszczalna zawartością miału i opał się spiętrzał bardzo mocno ( miał utrudnia przesuwanie opału ) - kawałki groszku staczały się do popielnika nietknięte lub lekko napalone .Miał przydusi groszek i będzie syfić kocioł ( u mnie tak było ) a jak dasz większy nadmuch to miał zostanie wydmuchany - same kłopoty będą jeśli będzie za dużo miału . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek. 30.10.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ja palę teraz samym miałem, jeśli jest suchy to niema problemu, gdy wilgotny zawiesza się w zasobniku, różnicy miedzy grochem prawie żadnej poza ceną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gracjusz 8 07.11.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Witam.Uzytkuję sztokera 25 drugi sezon.Domek 168m,instalacja mieszana grzejniki aluminiowe z głowicami elektronicznymi +40m podłogówka+boiler 200l sterowany czasowo..Przy obecnych temp spala mi ok 13kg-temp w domu od 19 do 22C w róznych pomieszczeniach.Na zewn -2+12c.Dom suporex 24cm+5cm pustka+pustak leszowy 12cm+8cm styropian.Dach 32cm wata,w skosach 20cm.Okna plastiki.Ekogroszek wesoła 28-29,5kj opałowej.Jestem bardzo zadowolony z kociołka.Moje ustawienia 12sek podawanie,52sek przerwa,wentylator 5-85% +pid+adc.Srednia spalania z zeszłej zimy ok 18kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gracjusz 8 07.11.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dodam ze temp zadana co55c,a temp cuw 42c-do kompania podnoszona o +8c w godz wieczornych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts