karoka65 23.11.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Rostko skąd wziąłeś te ponad 1000-ąc ?Mogę ci opchać za 870 nówka funken nie śmigana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.11.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Rostko, z Cobrą to efekt softu 925.... Zresztą przy modelu Skam-P z Cobrą takich rzeczy nie mam i nie obserwuję (po wgraniu nowszego od 925 softu). Może coś ma także sposób łączenia Cobry w Sztokerze z tą puszką za kotłem.Biorąc cobrę do Skam-P mam wszystko w jednym module bez takiego podziału. Myślę zatem,że jakiś wpływ ma tutaj to łączenie. Ale pewności nie mam, trzeba dopytac w komiz. U Ciebie węgiel się dopala, więc można powiedzieć,że masz dobry opał, czym konkretnie palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 24.11.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Rostko skąd wziąłeś te ponad 1000-ąc ? Mogę ci opchać za 870 nówka funken nie śmigana. A po co mi nowy sterownik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 24.11.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Rostko, z Cobrą to efekt softu 925.... Zresztą przy modelu Skam-P z Cobrą takich rzeczy nie mam i nie obserwuję (po wgraniu nowszego od 925 softu). Może coś ma także sposób łączenia Cobry w Sztokerze z tą puszką za kotłem. Biorąc cobrę do Skam-P mam wszystko w jednym module bez takiego podziału. Myślę zatem,że jakiś wpływ ma tutaj to łączenie. Ale pewności nie mam, trzeba dopytac w komiz. U Ciebie węgiel się dopala, więc można powiedzieć,że masz dobry opał, czym konkretnie palisz? Palę ekogroszkiem, sprzedawca twierdzi, że pochodzi on z kopalni KAZIMIERZ. Spala się całkowicie, tylko robią się spieki, ale niedopalonego węgla nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 24.11.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) witam mam pytanie chodzi o podłączenie zbiornika wyrównawczego mam instalację ,w której zbiornik jest na strychu bezpośrednio nad piecem podłączony do pionu 18mm w miedzi odpływ 15 mm do piwnicy instalator coś wspomina o zaworze bezpieczenstwa czy mogę zainstalowac tak sztokera jak się to ma do gwarancji czytałem coś o normie ,w krórej rury muszą miec 25mm. Czy roczne przelądy są obowiązkowe i kto a je wykonąć Edytowane 25 Listopada 2011 przez edekmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 25.11.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ej sztokerowcy, wrzućcie jakieś fotki swojego paleniska. Porównamy jak się u kogo spala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 25.11.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ej sztokerowcy, wrzućcie jakieś fotki swojego paleniska. Porównamy jak się u kogo spala. Witam, jutro zaczynam przygodę ze Sztokerem, wrzucę foty jak tylko odpalę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_KR 27.11.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 robos1 wydaje mi się, że to jest problem w sterowniku. Po prostu potrzebuje on po zmianie softu odłączenia zasilania, chociaż odłączając laptopa jest pozbawiony zasilania. A próbowałeś go wyłączyć na kilkanaście sekund i ponownie włączyć? U mnie tez były problemy, ale to pomogło. Od wczoraj zmieniłem nastawy: 15/55 i kopiec ustawiłem na -7, czyli wychodzi, że podawanie jest 8 sekund a przerwa 55 i kociołek hula, aż miło patrzeć. Nie zauważyłem, żeby przy tak małej dawce i długiej przerwie kocioł dogrzewał wodę w CO dłużej. A popiół jak miał spieki tak ma. A-ha, no i zmniejszyłem moc dmuchawy na 80% lub 85, nie pamiętam, musiał bym zejść i sprawdzić. A swoją drogą, to programiści mogli by się lepiej postarać, bo za cobrę trzeba zabulić ponad 1000 zł. i takie jaja wychodzą??!! Jarecki Ty powinieneś porozmawiać z kim trzeba, bo pewnie ich znasz. Po co jakiś drobny błąd w sterowniku ma zepsuć opinię tak dobrego kotła... Rozumię ze ADC masz wyłączene a czy PID również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieszkanieckotłowni 28.11.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Mam sztokera od dwóch miesięcy, ale opisywać zaczne od jutra bo oprócz wyniany komputera, zacinania sie podajnika znaczy że podawał podawał aż wróciłem z kina i go wyłączyłem i paru szczegółw to sie musze zastanowić co pisać bo polubiłem mimo wszystko ten piec tylko sie zastanawiam czy go polubiłem bo spędzamy ze sobą tyle czasu jak więźniowie w celi czy faktycznie jestem z niego zadowolony cdn.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 28.11.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Rozumię ze ADC masz wyłączene a czy PID również Dokładnie, ADC wyłączyłem, a PID jest włączony. Jak wypalę grosze ze zbiornika, to zasypię go samym miałem. Ciekawy jestem czy na takich samych ustawienia będzie dobrze spalał. Nela_32 i jak tam nowy kociołek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 30.11.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 Witam, brak czasu nie pozwolił mi na wcześniejsze opinie. Otóż spalanie jest ok., zasypałem pełen kosz w sobotę a na dzień dzisiejszy wychodzi, że zużył prawie pół kosza. Opał ''no name'' od lokalnego dystrybutora, wartość opałowa- nie wiem, ale wydaje mi się, że nie za wysoka. W dzień i w nocy ustawione strefy dla CO i CWU, nawet w godzinach nocnych mam wyłączone grzanie dla CWU. Oto parę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 30.11.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 po obejrzeniu tego pierwszego zdjęcia, podniosłem szczękę z podłogi na you tubie było widać, że ma tendencję do spiętrzania, ale żeby aż tak?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 01.12.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Vld Ale czego spiętrzania? Tam się nic nie spiętrza, to jest popiół który spada jakpodawane jest paliwo.Widzisz w tym jakiś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 01.12.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Dokładnie, tak wygląda palenisko zawsze. Na youtube było pokazane zaraz po odpaleniu pieca (tak sądzę ponieważ też moje palenisko tak wyglądało zaraz po odpaleniu).Powiem więcej, to zależy od jakości opału. gdy kilka dni temu wrzuciłem do pustego kosza worek innego ekogroszku palenisko wyglądało trochę inaczej: spiętrzenie było mniejsze i spieków mniej przez cały czas dopóki nie wypalił się ten grosze. Później zasypałem tym wcześniejszym i znowu spiętrzenie było większe. W niczym to nie przeszkadza.Nela_32 napisz jeszcze jakie masz ustawienia podawania i przerwy...Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 01.12.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 W Sztokerze paliwo jest dosuwane, tutaj nie schodź poniżej 10sekund czasu podawania. W menu 2207 modulacja mocy z 60% na 0% Można zablokowac przedmuchy dla ekogroszku a odblokowywac dla miksu z miałem Powietrze max. od ok.65 do max.92%, najczęściej jest to zakres 85-92% Dobieraj z zakresu 10-15sekund podawanie i w zależności od budynku od ok.45 do ok.55sek pauza dla 100%mocy witam piec odpalony wszystko śmiga ustawienia oryginalne jedynie dmuchawa na 60% temp co 52 cw 45 co do ustawien co co ta modulacja 2207 dlaczego na zero% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 01.12.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 No własnie Jarecki dlaczego na 0%? Co to da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 No własnie Jarecki dlaczego na 0%? Co to da? Dla normalnych opałów jest to kompletnie niepotrzebne. To jakaś starsza wypowiedź wyrwana z kontekstu. Zmiana modulacji z 60% na 0% zmienia dystrybucję powietrza przy pracy na niskich mocach, mówiąc w skrócie dmuchawa tak mocno nie zwalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos1 01.12.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Wczoraj i dzisiaj w nocy mój piecyk zgasł nie wiem co się dzieje w moim nie ma takiego spiętrzenia temperaturę na piecu mam ustawioną na 43 stopnie nie dużo ale w domu jest ciepło [ żonka nie narzeka ] w nocy mam obniżone o 5 podawanie ustawiłem na 10 i przerwę na 55 dmuchawa na 88 i kopiec -1 pid włączony palenisko nie jest do końca rozpalone w popiele jest trochę niedopalonego węgla i co jeszcze piec chodzi na około 85 do 99 mocy spalanie coś w granicach 20 kg na dobę dom to około 220m w bliżniaku. Proszę o spostrzeżenia i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1274 01.12.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 jestem w szoku tym niskim spalaniem u was moj pali ok 30 kg nastawa 43 cuw 40 co niemam zamontowanych zadnych zaworow moze tu jest wina prosze o uwagi ps dom 170 m ocieplony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 01.12.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Wczoraj i dzisiaj w nocy mój piecyk zgasł nie wiem co się dzieje w moim nie ma takiego spiętrzenia temperaturę na piecu mam ustawioną na 43 stopnie nie dużo ale w domu jest ciepło [ żonka nie narzeka ] w nocy mam obniżone o 5 podawanie ustawiłem na 10 i przerwę na 55 dmuchawa na 88 i kopiec -1 pid włączony palenisko nie jest do końca rozpalone w popiele jest trochę niedopalonego węgla i co jeszcze piec chodzi na około 85 do 99 mocy spalanie coś w granicach 20 kg na dobę dom to około 220m w bliżniaku. Proszę o spostrzeżenia i uwagi. Słuchaj, jeśli temperaturę masz ustawioną na 43 st. i na noc obniżasz o 5 czyli w nocy jest 38 st. na kotle. Czy to aby nie za mało? Nie pamiętam, ale chyba minimalna temp. nie może być niższa niż 40 st. Może dlatego Ci gaśnie? U mnie jak jest ciepło na dworze też czasami wpada do popielnika pojedynczy niedopalony kawałek groszku. Nie rozumiem co oznacza, że piec chodzi na około 85 do 99 mocy... Cały czas jest taka moc??? Napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts