Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rostko, z Cobrą to efekt softu 925....

Zresztą przy modelu Skam-P z Cobrą takich rzeczy nie mam i nie obserwuję (po wgraniu nowszego od 925 softu). Może coś ma także sposób łączenia Cobry w Sztokerze z tą puszką za kotłem.

Biorąc cobrę do Skam-P mam wszystko w jednym module bez takiego podziału.

Myślę zatem,że jakiś wpływ ma tutaj to łączenie. Ale pewności nie mam, trzeba dopytac w komiz.

U Ciebie węgiel się dopala, więc można powiedzieć,że masz dobry opał, czym konkretnie palisz?

Gość Rostko13
Rostko, z Cobrą to efekt softu 925....

Zresztą przy modelu Skam-P z Cobrą takich rzeczy nie mam i nie obserwuję (po wgraniu nowszego od 925 softu). Może coś ma także sposób łączenia Cobry w Sztokerze z tą puszką za kotłem.

Biorąc cobrę do Skam-P mam wszystko w jednym module bez takiego podziału.

Myślę zatem,że jakiś wpływ ma tutaj to łączenie. Ale pewności nie mam, trzeba dopytac w komiz.

U Ciebie węgiel się dopala, więc można powiedzieć,że masz dobry opał, czym konkretnie palisz?

Palę ekogroszkiem, sprzedawca twierdzi, że pochodzi on z kopalni KAZIMIERZ. Spala się całkowicie, tylko robią się spieki, ale niedopalonego węgla nie ma.

witam mam pytanie chodzi o podłączenie zbiornika wyrównawczego mam instalację ,w której zbiornik jest na strychu bezpośrednio nad piecem podłączony do pionu 18mm w miedzi odpływ 15 mm do piwnicy instalator coś wspomina o zaworze bezpieczenstwa czy mogę zainstalowac tak sztokera jak się to ma do gwarancji czytałem coś o normie ,w krórej rury muszą miec 25mm.

Czy roczne przelądy są obowiązkowe i kto a je wykonąć

Edytowane przez edekmax

robos1 wydaje mi się, że to jest problem w sterowniku. Po prostu potrzebuje on po zmianie softu odłączenia zasilania, chociaż odłączając laptopa jest pozbawiony zasilania. A próbowałeś go wyłączyć na kilkanaście sekund i ponownie włączyć? U mnie tez były problemy, ale to pomogło. Od wczoraj zmieniłem nastawy: 15/55 i kopiec ustawiłem na -7, czyli wychodzi, że podawanie jest 8 sekund a przerwa 55 i kociołek hula, aż miło patrzeć. Nie zauważyłem, żeby przy tak małej dawce i długiej przerwie kocioł dogrzewał wodę w CO dłużej. A popiół jak miał spieki tak ma. A-ha, no i zmniejszyłem moc dmuchawy na 80% lub 85, nie pamiętam, musiał bym zejść i sprawdzić.

A swoją drogą, to programiści mogli by się lepiej postarać, bo za cobrę trzeba zabulić ponad 1000 zł. i takie jaja wychodzą??!!

Jarecki Ty powinieneś porozmawiać z kim trzeba, bo pewnie ich znasz. Po co jakiś drobny błąd w sterowniku ma zepsuć opinię tak dobrego kotła...

Rozumię ze ADC masz wyłączene a czy PID również

Mam sztokera od dwóch miesięcy, ale opisywać zaczne od jutra bo oprócz wyniany komputera, zacinania sie podajnika znaczy że podawał podawał aż wróciłem z kina i go wyłączyłem i paru szczegółw to sie musze zastanowić co pisać bo polubiłem mimo wszystko ten piec tylko sie zastanawiam czy go polubiłem bo spędzamy ze sobą tyle czasu jak więźniowie w celi czy faktycznie jestem z niego zadowolony cdn....

Gość Rostko13
Rozumię ze ADC masz wyłączene a czy PID również

Dokładnie, ADC wyłączyłem, a PID jest włączony.

Jak wypalę grosze ze zbiornika, to zasypię go samym miałem. Ciekawy jestem czy na takich samych ustawienia będzie dobrze spalał.

Nela_32 i jak tam nowy kociołek???

Witam,

brak czasu nie pozwolił mi na wcześniejsze opinie.

Otóż spalanie jest ok., zasypałem pełen kosz w sobotę

a na dzień dzisiejszy wychodzi, że zużył prawie pół kosza.

Opał ''no name'' od lokalnego dystrybutora, wartość opałowa-

nie wiem, ale wydaje mi się, że nie za wysoka.

W dzień i w nocy ustawione strefy dla CO i CWU, nawet w godzinach

nocnych mam wyłączone grzanie dla CWU.

Oto parę zdjęć.

Zdjęcie0036.jpg

Zdjęcie0041.jpg

Zdjęcie0040.jpg

Zdjęcie0039.jpg

Zdjęcie0035.jpg

Gość Rostko13

Dokładnie, tak wygląda palenisko zawsze. Na youtube było pokazane zaraz po odpaleniu pieca (tak sądzę ponieważ też moje palenisko tak wyglądało zaraz po odpaleniu).

Powiem więcej, to zależy od jakości opału. gdy kilka dni temu wrzuciłem do pustego kosza worek innego ekogroszku palenisko wyglądało trochę inaczej: spiętrzenie było mniejsze i spieków mniej przez cały czas dopóki nie wypalił się ten grosze. Później zasypałem tym wcześniejszym i znowu spiętrzenie było większe. W niczym to nie przeszkadza.

Nela_32 napisz jeszcze jakie masz ustawienia podawania i przerwy...

Pozdro

W Sztokerze paliwo jest dosuwane, tutaj nie schodź poniżej 10sekund czasu podawania.

W menu 2207 modulacja mocy z 60% na 0%

Można zablokowac przedmuchy dla ekogroszku a odblokowywac dla miksu z miałem

Powietrze max. od ok.65 do max.92%, najczęściej jest to zakres 85-92%

Dobieraj z zakresu 10-15sekund podawanie i w zależności od budynku od ok.45 do ok.55sek pauza dla 100%mocy

witam piec odpalony wszystko śmiga ustawienia oryginalne jedynie dmuchawa na 60% temp co 52 cw 45

co do ustawien co co ta modulacja 2207 dlaczego na zero%

No własnie Jarecki dlaczego na 0%? Co to da?

Dla normalnych opałów jest to kompletnie niepotrzebne.

To jakaś starsza wypowiedź wyrwana z kontekstu.

Zmiana modulacji z 60% na 0% zmienia dystrybucję powietrza przy pracy na niskich mocach, mówiąc w skrócie dmuchawa tak mocno nie zwalnia.

Wczoraj i dzisiaj w nocy mój piecyk zgasł nie wiem co się dzieje w moim nie ma takiego spiętrzenia temperaturę na piecu mam ustawioną na 43 stopnie nie dużo ale w domu jest ciepło [ żonka nie narzeka ] w nocy mam obniżone o 5 podawanie ustawiłem na 10 i przerwę na 55 dmuchawa na 88 i kopiec -1 pid włączony palenisko nie jest do końca rozpalone w popiele jest trochę niedopalonego węgla i co jeszcze piec chodzi na około 85 do 99 mocy spalanie coś w granicach 20 kg na dobę dom to około 220m w bliżniaku. Proszę o spostrzeżenia i uwagi.

Gość Rostko13
Wczoraj i dzisiaj w nocy mój piecyk zgasł nie wiem co się dzieje w moim nie ma takiego spiętrzenia temperaturę na piecu mam ustawioną na 43 stopnie nie dużo ale w domu jest ciepło [ żonka nie narzeka ] w nocy mam obniżone o 5 podawanie ustawiłem na 10 i przerwę na 55 dmuchawa na 88 i kopiec -1 pid włączony palenisko nie jest do końca rozpalone w popiele jest trochę niedopalonego węgla i co jeszcze piec chodzi na około 85 do 99 mocy spalanie coś w granicach 20 kg na dobę dom to około 220m w bliżniaku. Proszę o spostrzeżenia i uwagi.

Słuchaj, jeśli temperaturę masz ustawioną na 43 st. i na noc obniżasz o 5 czyli w nocy jest 38 st. na kotle. Czy to aby nie za mało? Nie pamiętam, ale chyba minimalna temp. nie może być niższa niż 40 st. Może dlatego Ci gaśnie?

U mnie jak jest ciepło na dworze też czasami wpada do popielnika pojedynczy niedopalony kawałek groszku.

Nie rozumiem co oznacza, że piec chodzi na około 85 do 99 mocy... Cały czas jest taka moc???

Napisz coś więcej.