Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Priorytet CWU rozumiem tak : CWU realizowane jest w pierwszej kolejności a C O w drugiej - w praktyce wychodzi ,że priorytet nie działa bo pracowały obie pompy jednocześnie a powinno być , że CO ( załączony termostat ) realizowane jest np. w cyklach 2 min. pracy pompy - 15 min. pauzy pompy ( tu pauza powinna być ustawiana wedle potrzeby użytkownika ) . W pomieszczeniach temperatura napewno by nie spadła a CWU była podgrzana na czas i nie odbyłoby się to kosztem dużego zużycia opału .Zużycie z ostatniej doby 16,4 kg - wcześniej kocioł mieścił się w 10 kg Edytowane przez cody_007

Sztoker 25, soft automatyczny 11u,

na piecu nastawione 60C, CWU 47

problem zaczyna się, gdy termostat pokojowy przełącza pompę na podawanie co 15 min. Wtedy piec osiąga max 50C, takie mam wrażenie, jakby przy wyłączonej pompie CO zupełnie jej nie widział i trzymał temp tylko dla CWU. Równie dobrze mógłbym ustawić 50C na piecu. No a ja chcę, żeby osiągał ustawione 60C, bo wtedy co 15min idzie mi w kaloryfery 60C a nie 50C, co robi różnicę.

Co się dzieje i jak to zmienić?

soft przynajmniej w moim rozumieniu pilnuje aby układ CO nie wychłodził sie nadmiernie podczas grzania CWU i stąd cykliczne załączanie pompy

mnie to nigdy nie przeszkadzało chociaż w niektórych softach powodowało dłuższe niż w innych grzanie CWU. jak wyłaczysz pompę CO na godzinę to potem kocioł zostanie zalany zimną wodąw sofcie SC11 da się ustawić czasy załączenia pompy CO i można go wydłużyć ale zauważyłem że nadmiernie długi czas bez załączenia pompy CO powodował duże obniżenie temperatury na kotle zwłaszcza jeśli m się nisko ustawioną moc maksymalną.

niestety Włodek zarzucił ten temat więc nie pozostaje nic innego jak akceptacja lub zmiana na inne softy

problem zaczyna się, gdy termostat pokojowy przełącza pompę na podawanie co 15 min. Wtedy piec osiąga max 50C, takie mam wrażenie, jakby przy wyłączonej pompie CO zupełnie jej nie widział i trzymał temp tylko dla CWU. Równie dobrze mógłbym ustawić 50C na piecu. No a ja chcę, żeby osiągał ustawione 60C, bo wtedy co 15min idzie mi w kaloryfery 60C a nie 50C, co robi różnicę.

Twój kocioł startuje na max, gdy pompa się włącza

i przychodzi zimna woda, a potem hamuje. Po co?

Ustaw sobie temperaturę 48'C i nie wyłączaj pompy.

W pomieszczeniach będzie tak samo ciepło, ale na

palniku będzie się lepiej palić. Palnik nie lubi takich

skoków mocy.

Kolego mylisz pojęcia . Termostat nie załącza pompy na 15 min. tylko do czasu osiągnięcia temperatury zadanej w pomieszczeniu , w którym znajduje się termostat ( pokojowy ) To , że na kotle spada ci temperatura gdy załączy się grzanie CWU to normalne - z bojlera CWU do kotła napływa woda o temperaturze np.40 C to jak na kotle ma nie spaść temperatura ? Moim zdaniem u ciebie sterowanie działa poprawnie , przez godzinę nie zmarzniesz a tego nie przeskoczysz .

Włodek_PID Co powiesz na mój problem w A33N ? Gdzie podczas grzania CWU załączy się termostat pokojowy i pompa CWU i C O pracują jednocześnie aż temperatura na kotle spadnie poniżej temperatury załączenia pompy C O lub poniżej temperatury wody w bojlerze CWU ?

Edytowane przez cody_007

To stary program, i nie wszystko pamiętam.

Jeśli masz pompy płynne, pracują obie naraz, ale pompa CO

zmniejsza obroty.

Jeśli masz pompy skokowe, pompa CO będzie pracować

w cyklu przerywanym, jeśli nastawa CO jest poniżej nastawy CWU.

Jeśli nastawa CO > CWU, pompy CO i CWU pracują ciagle

na pełnej mocy.

Od "zawsze" palę Retopalem, ale po raz pierwszy po tygodniu od czyszczenia widzę coś takiego (załączone zdjęcie). To szare to taki piach/pył, jest tego pełno w całym piecu, szczególnie na dolnych poziomach.

Czy to jest kwestia złych nastaw czy też tym razem przywieźli mi takie "szajs"?

DSC_0344_1200x675.jpg

To stary program, i nie wszystko pamiętam.

zmniejsza obroty.

na pełnej mocy.

Przecież to nielogiczne i nieekonomiczne . Chcąc mieć na kotle 60 C to bojler CWU muszę ustawić na 62-63 C .Kocioł aby to zrealizować osiągnie temperaturę około 75-78 C i będzie musiał "wyhamować " a przecież jak piszesz " palnik nie lubi takich skoków mocy " kto przyjął takie założenia przy pisaniu kodu oprogramowania ? Czy softy pisane są na skróty a potem poprawia się takie kwiatki ? Nie mam na celu obrażać kogokolwiek .

Od "zawsze" palę Retopalem, ale po raz pierwszy po tygodniu od czyszczenia widzę coś takiego (załączone zdjęcie). To szare to taki piach/pył, jest tego pełno w całym piecu, szczególnie na dolnych poziomach.

Czy to jest kwestia złych nastaw czy też tym razem przywieźli mi takie "szajs"?

[ATTACH=CONFIG]339157[/ATTACH]

To jest " szajs" . U mnie wygląda to trochę inaczej - czarny pył z dodatkiem czegoś białego zapewne jakaś skała ( wiem jak wygląda sadza ) Mam ruska więc zaskoczony nie jestem szkoda , że się skleja gdyby nie ten mankament to byłbym bardzo zadowolony .

Edytowane przez cody_007

a po jaką cholerę chcesz koniecznie mieć wyżej CWU nić CO? co ci to da?

wystarczy odpowiednie dobranie parametrów dla 100% mocy abyprzy jednocczesnej pracy pompy CO i CWU było tej mocy wystarczająco aby nagrzać szybko zasobnik

u mnie jest obecnie 55st i dla CO i dla CWU i grzeje wodę w 45 minut bez zająknięcia

a po jaką cholerę chcesz koniecznie mieć wyżej CWU nić CO? co ci to da?

wystarczy odpowiednie dobranie parametrów dla 100% mocy abyprzy jednocczesnej pracy pompy CO i CWU było tej mocy wystarczająco aby nagrzać szybko zasobnik

u mnie jest obecnie 55st i dla CO i dla CWU i grzeje wodę w 45 minut bez zająknięcia

timon !

Przeczytaj jeszcze raz o co mi chodzi ! Chce mieć CWU 45 C a C O 60 C i gdy grzanie CWU nałoży się na grzanie C O to CWU ma być nagrzane w priorytecie a C O raz na jakiś czas np. 2 min pracy na 15-20 min pauzy - tylko tyle . Po kąpieli z 45 C do kolejnej kąpieli ( na drugi dzień ) zostaje 38 - 34 C zależnie od dnia tygodnia .Bojler 160 L z wężownicą + 10 grzejników ( w tym 2 drabiki w łazienkach ) i gdy to wszystko ma być grzane to jak Ci się wydaje jakie są spadki temperatury na kotle ? Mam czterodrogowy , który rozkminiłem ,że jest źle podłączony chociaż i zawór by tego nie skompensował .Jedynie wyłączenie pompy C O wydaje mi się tu sensowne aby priorytet był priorytetem .

Włodek_Pid

W którymś z softów było takie działanie sterownika o jakie mi chodzi ? Jeśli to nie tajemnica to w jakim programie można otworzyć soft do cobry aby go podrasować ?

Edytowane przez cody_007

ale dlaczego chcesz aby w tym czasie pompa CO miała stać? tego nie rozumiem???

jeśli ustawisz moc wystarczającą do zagrzania jednoczesnego CO i CWU to priorytet jest zbędny gdyż woda w baniaku zostanie i tak szybko zagrzana

zwłaszcza przy tak dużej nadwyżce ciepła pomiędzy wodą w układzie a oczekiwaniami dla CWU. nie ma więc potrzeby wyłaczania pompy CO

jest jeszcze inny sposób jeśli grzejesz CWU w stałych godzinach

możesz ustawić podczas grzania CWU STOP dla grzania CO przy pomocy stref czasowych

wtedy pompa CO wcale sie nie włączy

Mało zrozumiale piszesz

Co do stref, zjedź na max korekcje i jeszcze raz na minus, słupek robi się szary i w tej godzinie grzania nie będzie (c.o. lub cwu, zależy, co ustawiasz)

przy szarym słupku c.o. kocioł może spaść do ok.39st.C i tyle będzie starał się utrzymać jak pamiętam.

jak masz termostat pokojowy, podpinasz, ustawiasz na kolorowo ikonkę z termostatem i zadajesz czasy.....

niebieska ikona - styk rozwarty i nie grzejemy (spoczynek) a jak ikona czerwona- jest w trybie grzania i pompa idzie ciągle, pytanie zatem, czy dobrze podłączony jest termostat?

Mało zrozumiale piszesz

Co do stref, zjedź na max korekcje i jeszcze raz na minus, słupek robi się szary i w tej godzinie grzania nie będzie (c.o. lub cwu, zależy, co ustawiasz)

przy szarym słupku c.o. kocioł może spaść do ok.39st.C i tyle będzie starał się utrzymać jak pamiętam.

jak masz termostat pokojowy, podpinasz, ustawiasz na kolorowo ikonkę z termostatem i zadajesz czasy.....

niebieska ikona - styk rozwarty i nie grzejemy (spoczynek) a jak ikona czerwona- jest w trybie grzania i pompa idzie ciągle, pytanie zatem, czy dobrze podłączony jest termostat?

Napisz co można spartolić przy podłączaniu 2 przewodów termostatu ?Dodam ,że termostat u mnie działa jak należy - załącza pompę C O tak jak mu ustawiłem : temperatura w pomieszczeniu + histereza tej temperatury - nie traktuj mnie jak półgłówka .

Jedno dobrze podpowiedziałeś bo o tym zapomniałem choć nie jest to rozwiązanie - wyłączenie grzania C O w godzinie , w której jest grzanie CWU . Z drugiej strony takie kwiatki w kotle za 7500 zł to moim zdaniem są niedopuszczalne .Za takie pieniądze to użytkownik sypie węgiel do zasobnika i usuwa popiół z popielnika , woda do kąpieli ma być a w domu ma być ciepło - tego oczekuję zamiast skoków temperatury od 34 C do 48 C. , wyjącego wentylatora i dużego zużycia opału Kombinacje wyłącz słupek C O w danej godzinie to w kotłach do 2000 zł gdzie codziennie trzeba rozpalać .( węgiel jaki jest wszyscy wiedzą - szczególnie w moich stronach jest tylko rusek a złodzieje próbują ruska sprzedawać jako polski )

CWU 45 C na kotle od 45-60 C i gdy zaczyna się czas grzania CWU to pompa C O powinna załączać się cyklicznie w zakresie jaki sobie życzy użytkownik a zamiast tego : cytuję Włodka_PID

zmniejsza obroty.

na pełnej mocy.

Edytowane przez cody_007

Może trochę grzeczniej ?

Co można spartolić?, ano można odwrotnie połączyć przewody i gdy ma grzać - chłodzi a gdy ma stać - pracuje..... stąd było moje pytanie.

Aby wszystko pracowało jak należy trzeba mieć dobrze wykonaną instalację. Z mojej obserwacji wynika,że algorytmy, które pisze Włodek nie lubią pracy szarpanej.

Jak chcesz pracować z termostatem - siłą rzeczy praca nie będzie płynna, bo to niemożliwe przy szarpanym rozbiorze ciepła.

Trzeba się tutaj pobawić z doborem np. mocy minimalnej, aby sterownik miał się z czego odbudować.

Cobra sama dobiera priorytety pracy pomp po to, aby nie trzeba dawać x-nastaw, Ty chcesz ustawiać, no więc ma to być automatyzowane czy nie?

czyli jak nastawa C.O. jest wyższa od CWU, to pracuje ciągle (chyba,że rozłączy ją termostat)

a priorytet CWU załączy się sam, gdy nastawa CWU będzie wyższa od zadanej na C.O.

jak źle dobierzesz parametry i kocioł nie może się podnieść, to algorytm tez czasowo rozłącza pompę c.o., po to, aby sprawdzić przyrost temp.

to z jaką wydajnością pracują pompy gdy nastawa cwu jest wyższa od c.o. podejrzec możesz w menu 1982 gdy masz nastawę "płynna praca pomp"

ruska spalić łatwo ale Rosja to też duży kraj i pytanie co za "ruska" kupujesz?, bo jak nie ma kalorii, to też spalanie idzie w górę.

To,że z X-rzeczy robi automat to oczywiście są też ograniczenia, więc albo trzeba się nauczyć z nimi żyć albo przecież można sterownik zmienić. Małżeństwa z danym sterownikiem nie musisz brać na całe życie.

Swego czasu tez pisałem,że przeszkadza mi długie dogrzewanie cwu i że brakuje mi np. wyboru tempa reakcji algorytmu, choćby przez jakieś menu kodowe.

Jak pamiętam jeden kolega, chyba też z tego forum zmieniał sterownik na inny. Jak zagląda, to może Ci powie jak teraz u niego to chodzi.

Dokładnie tak, a w sztokerach jest specjalna "studzienka" pod wentylatorem. Tam należy wsunąć do końca czujnik powrotu (fotka).

Ja mam jeszcze połączone zasilanie z powrotem zaraz przy piecu i na ter rurce jest danfoss z czujnikiem zamontowanym na powrocie przy piecu. Instalator mówił, że przyda się to gdy na powrocie będzie za niska temperatura, wtedy danfoss będzie mieszał ją z powrotem (to pewnie zamiast zaworu 3D).

Ja nie zmieniam temperatury kotła (nie obniżam) tylko reguluję temp. zaworami na grzejnikach. To jest bardziej praktyczne, a i kocioł pracuje równiej.

To chyba tyle. Później jeszcze wstawię fotkę tego "mostka" między powrotem a zasilaniem.[/

Rostko13 prześlij schemat instalacji tego czujnika DANFOSS do mieszania powrotu

Może trochę grzeczniej ?

W którym miejscu byłem niegrzeczny ? Jaja Pan sobie robi ? Automat ma działać automatycznie tak jak mu użytkownik każe - kiedyś takim automatem był palacz - siedział 12 godz. w kotłowni i realizował polecenia przełożonego .Wiedział kiedy ma być np. dużo pary bo będzie gotowanie i mycie garów i para była Od tamtego okresu świat poszedł do przodu i tę robotę wykonuje małe urządzenie elektroniczne - i bardzo dobrze . Pan Włodek_PID robi dobrą robotę ale pewne zagadnienia może nieświadomie zbagatelizował . Nie wyobrażam sobie użytkowania kotła sztoker z cobrą ( medale , wyróżnienia ) w nowym budownictwie z pracą ciągłą ( bo takie softy produkuje Włodek_PID a te softy nie lubią pracy szarpanej - to Pana słowa.) to dla kogo pisze softy - dla starego budownictwa ?Jakie będą oszczędności jeśli sztoker pracowałby bez przerwy ( kwestia podtrzymania dla uogólnienia rozważań niech będzie pomijana ) - opał i energia elektryczna ?W kwestii opału to nie rozmawiajmy bo to loteria , węglem którym ja palę to również pali miejska ciepłownia miasta Olsztyn - więc całkiem do 4 liter to on nie będzie .

Edytowane przez cody_007

nie wiem jaką masz wersję softu ale w tych na których ja ostatnio pracuję jest opcja ustawienia czasu załączenia pomy zarówno przy współpracy z termostatem jak i możliwość pracy pompy z obniżoną temperaturą. możesz zatem ustawić prawie wszystko

niestety sterownik to nie człowiek i zrobi tylko to co mu człowiek ustawi

jak człowiek nie wie co ustawić lub ustawi źle to tak będzie realizował sterownik

twój sterownik działa tak jak mu każesz

a że ma priorytet realizowany według innego podejścia - no cóż jeden projektuje tak a drugi inaczej

zmień sobie na techa albo Bruli to będziesz mial niezależnie od temperatur priorytet CWU z rozłączoną pompą CO i to przez cały okres dogrzewania nawet jak termostat każe grzać. tylko ciekawe czy wtedy tez będziesz narzekał czemu nie grzeje a Ty chcesz.

dostałeś myślę wystarczająca ilość informacji aby ustawić sterowanie w sposób jaki Ci pasuje

pozostaje czekac tylko kiedy napiszesz że jest źle gdyż chcesz aby grzało i dom i CWU a nie grzeje

co do sztokera zaś to wystarczy go ustawić z mniejszą mocą i będzie pracował w trybie ciągłym nawet z niewielkim odbiorem mocy

wystarczy tylko zadać mu niższe parametry dla mocy maksymalnej. niestety moze się wtedy okazać że zbyt długo grzeje CWU ale to nie jest kocioł gazowy i nie można mieć wszystkiego.

EH timon albo nie uważnie czytasz co piszę albo nie rozumiesz co piszę i traktujesz mnie jak półgłówka - podobnie jak Jarecki ( odwrotnie podłączony termostat pokojowy --- termostat zwarciowy bez napięciowy zamyka tylko obwód ( kolejność przewodów nie ma tu znaczenia ) i to jest sygnałem grzać , to w panelu , który jest w pokoju ustawia się na grzanie lub chłodzenie - )Piszesz ,że źle ustawiłem sterownik ? Sterownik ma ograniczenia/braki w możliwości ustawień i jeśli Włodek_PID tego nie zrozumie to wypadnie z rynku . Działanie automatyczne to określone działanie zastępujące użytkownika a nie działanie autonomiczne gdzie sterownik sam decyduje co zrobi .Przecież to tylko lista komend jakie mają być wykonane .To wasza trójka szuka sposobu na sterownik autonomiczny a nie automatyczny . PID który dobiera czas pauzy w podaniu dawki paliwa i ilości powietrza jest dobry , ospały ale dobry .Reszta powinna być pod dyktando użytkownika a nie autora oprogramowania , to właściwa droga do idealnego sterownika . Proponuję zakończyć ten wywód bo do porozumienia nie dojdziemy .

Agnieszka1979 jak chcesz kogoś zacytować to użyj opcji odpowiedź z cytatem a ten cytat jeśli chcesz go zmienić to zmieniaj zawartość , którą ograniczają

cytowana treść
łatwiej znaleźć Twoją wypowiedź - to o co pytasz w ostatnim poście to mieszacz ale dla CWU płynącej na kran tzn. na bojlerze CWU możesz mieć 70 C a tym zaworem ustawisz ,że na kran popłynie np. 42 C - ten zawór dodaje zimnej wody do gorącej ustalając temperaturę za nim według nastawy .