Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam

Pozwolę się wtrącić w temat cobry i jej sposobu prowadzenia kotła. Miałem cobrę (oficjalny soft) na kotle 25kw z zwykłym pancerpolem i opalanym czeskim groszkiem- powiem tak rewelacja, tylko kocioł z instalacją połączony był sporym własnej roboty sprzęgłem. Włodkowe sterowanie jest dobre albo bardzo dobre do palników z większą "miską żarową" niż średnica podajnika i płynnie albo bardzo płynnie odbieraną mocą z kotła wtedy jest mało i dobrze spalone to co podał ślimak.

Pozdrawiam RedEd

Edytowane przez RedEd

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jestem posiadaczem kotła sztoker 25 i interesuje mnie zakup termostatu pokojowego bezprzewodowego. Czy możecie coś polecić. Zdaje się na Wasze doświadczenie

Kup Eurostera np: 2006TX i tyle.

Ma co mieć powinien czyli załącza i wyłącza pompę, ma strefy czasowe, temp. nocną i dzienną (mam 2006 przewodowy).

Dla mnie najważniejsze jest to że steruje pompą bo te wszystkie strefy czasowe czy temp. dzienna i nocna są mi kompletnie nieprzydatne.

Cały czas utrzymuje stałą temperature w domu bo co opuścisz na noc to będziesz musiał nadgonić w dzień i na jedno wyjdzie w spalaniu.

Uważam, że najlepszym termostatem jest głowica na kaloryferze. W każdym pokoju mam komfortową temperaturę a nie zależną od termostatu, który wisi w przedpokoju za zamkniętymi drzwiami od sypialni.

A temperaturę zasilania pilnuje zawór 4D z czujnikiem temp. zewnętrznej.

Ja mam pokojowy regulator temperatury sterownik Salus 091FL (z przewodem podprowadzonym do sterownika kotła, cena przystępna+-100zł, od 2lat i jeszcze nie wymieniałem baterii) z nastawą temp. na dzień (24,2st C od godz. 7.00-22.00) i na noc (20,2st.C od godz.22.00-7.00) + zawór termostatyczny przy każdym grzejniku oraz zawór rtl na podłogówce w łazience. Pompa CO Alpha2 25-40 Grundfos z nastawą auto adept (eco 7W 0,3-0,4m3/h) w nocy uruchamia się w cyklu co 13min na 2min. CWU pompa Omega 25-40 (eco 6W) i nie grzeję cwu w godzinach od 21.00-5.00). Edytowane przez Mician

A ja zrobiłem pomiar z odważonym workiem groszku.

Różnice w spalaniu wg wskaźnika a faktycznym były tak znikome ze nie zmieniam tych 10 kg. na godzinę.

Zapewne to ile podajnik wyrzuci jest zależne od wielkosci ziaren węgla.... tak myślę.

Dla mnie nie ma to większego znaczenia czy spali ł mi 8 wg wskaźnika czy 8,4 wg moich wyliczeń.

To tylko zużycie orientacyjne.

Od początku spisuje kiedy i ile wsypuję, też w miarę mi się zgadza wskazanie na kotle. Bardziej to traktuję na zasadzie kontroli czy coś złego się nie dzieje.

Najlepsze jest to, że nie ma znaczenia czy wsypuję worek z równym groszkiem czy mieszanym z przewagą bardzo drobnego ziarna i miału to żadnych korekt ustawień nie muszę robić. Nie gaśnie.

mam lepszy ekogroszek za 800zł za tone i było ok na PID ale trochę szkoda na taka pogode i pale tańszym z OBI za 500zł za tone i widzę ze na włączonym Pid jest problem z osiągnięciem zadanej temp. w tym przypadku 47 stopni

Palisz pewnie czechem sądząc po cenie a on ma słabiutkiego kopa.