Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie


michalz2x

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak dokładnie!!! tylko na ta pogodę to trochę szkoda palić lepszym

 

Pojęcie lepszy / gorszy dotyczy przede wszystkim spiekalności tzw RI i tutaj paradoksalnie te węgle o najwyższej kaloryczności mają też najwyższą spiekalność np. wesoła, chwałowice czy bobrek, tych konkretnych możesz w pid-zie nie spalić i ewentualnie może się to udać w dwustanie ale też bez rewelacji.

 

Węgle 24-26MJ powinny spalać się bez większego problemu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

palacze ...;)

co wy na to;

 

http://pl.fotoalbum.eu/zolwik1969/a860472/00000001

 

wklejam link bo zdjęć nie mogę przeskoczyć .

 

na pozostałych zdjęciach jest idealny opał oraz telefon i emaill do producenta . Ta kupka popiołu jest z 4 worków tego cuda , spalonych w piecu 30 kw palnik brucer piec pracuje na 55 C ogrzewa pół bliżniaka ok 300m2 grzejniki i pobiera aktualnie 1 worek dziennie .

Edytowane przez k1krzysztof
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chłopy to jakim cudem taki popiół wychodzi z tamtego pieca .?

Ogladałem pracę pieca i nic szczególnego nie było : podajnik podał porcję dmuchawa rozgoniła piec do 55 C i 5 min postoju i tak w kółko a popiołek widac na obrazku .

Narzuca się pytanie dlaczego Sztokery u Was odmawiają "współpracy" .

Jak przepalę w moim Sztokerze to na własnej skórze się przekonam .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skarbek to chyba Pieklorz z Piekar - jeśli tak to nie wiem nic o problemie z jego spalaniem, niedawno go testowałem i był w porządku.

 

Poczytaj uważnie , nie wypowiadałem się o jakości skarbka jako użytkownik tego produktu ale podsumowałem wypowiedzi przedmówców . Skarbek to nowy produkt - pieklorz należy do innego producenta .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na stronie tego ekogroszku Skarbek takie info. które co nieco wyjaśni:

"Na rynku pojawił się nowy produkt – ekogroszek SKARBEK, którego producentem są kopalnie „Bobrek” i „Piekary” należące do spółki Węglokoks Kraj, wchodzącej w skład Grupy Kapitałowej Węglokoks.

Popularny wśród odbiorców indywidualnych ekogroszek z „Bobrka” i „Piekar” występował dotychczas pod nazwą Pieklorz. Kompania Węglowa, dotychczasowy właściciel kopalń „Bobrek” i „Piekary” zachowała sobie prawa do używania marki Pieklorz, stąd Węglokoks Kraj stanął przed koniecznością wykreowania nowej marki dla swojego sztandarowego produktu. Sięgnięto po postać legendarnego Skarbka, skrzata o wielkiej magicznej mocy, pilnującego podziemnych skarbów kopalni."

Źródło:

http://weglokoks.pl/index.php/media-o-nas/aktualnosci/ekogroszek-skarbek-najlepszy-wegiel-ze-slaska.

Pozdrawiam.

Edytowane przez 35kw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jak powinna być idealna temperatura na piecu

 

Też jestem ciekawy . Niech piszą Ci co poprą to faktami a nie instalator mi powiedział itp.

Jak miałem komin do dupy to mając na kotle 60 C i więcej z komina kapała "woda" (kondensat+sadze) ,gdy zamontowałem nowy komin to przy 40 C nic się nie działo - to na kotle zasypowym , na sztoker miałem 40C a na zewnątrz - 3 i w kominie sucho , i w kotle sucho . Gdy na kotle ( sztoker ) było 40C to na powrocie ( praca pompy 2 min. co 25 min. ) było 26-28C --- w kominie i w kotle sucho .Przekonany jestem , że podstawą jest suchy opał i odpowiedni ciąg w kominie . Jakość opału ( węgla w naszym przypadku ) pozostawiam bez komentarza - "zasłyszane" im bardziej kaloryczny tym bardziej "skłonny" do spiekania .

Edytowane przez cody_007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też jestem ciekawy . Niech piszą Ci co poprą to faktami a nie instalator mi powiedział itp.

Jak miałem komin do dupy to mając na kotle 60 C i więcej z komina kapała "woda" (kondensat+sadze) ,gdy zamontowałem nowy komin to przy 40 C nic się nie działo - to na kotle zasypowym , na sztoker miałem 40C a na zewnątrz - 3 i w kominie sucho , i w kotle sucho . Gdy na kotle ( sztoker ) było 40C to na powrocie ( praca pompy 2 min. co 25 min. ) było 26-28C --- w kominie i w kotle sucho .Przekonany jestem , że podstawą jest suchy opał i odpowiedni ciąg w kominie . Jakość opału ( węgla w naszym przypadku ) pozostawiam bez komentarza - "zasłyszane" im bardziej kaloryczny tym bardziej "skłonny" do spiekania .

 

Tez miałem przypadek gdy przez pomyłkę wyspałem mokry groszek i się mocno spiekło w paleniska i na kolanie kominowy pojawiła się czarna mazia znaczy się pewnie sadze z wodą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...