Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

czy to normalne ze przy nastawie temperatury 47 (praca pieca dwustanowa) temperatura spada do 41

może po prostu mam coś złe ustawione po prostu nie znam się na tym

Pompa C O jest załączana cyklicznie ? Jeśli tak to normalne - pompa ciepłą wodę pchnie w grzejniki a do kotła chłodną

tylko na ta pogodę to trochę szkoda palić lepszym

Paląc tańszym/gorszym węglem nie zaoszczędzisz bo spalisz go więcej , więcej osprzęt zużyje prądu i jeszcze kocioł do czyszczenia w bonusie .

Edytowane przez cody_007

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tak dokładnie!!! tylko na ta pogodę to trochę szkoda palić lepszym

Pojęcie lepszy / gorszy dotyczy przede wszystkim spiekalności tzw RI i tutaj paradoksalnie te węgle o najwyższej kaloryczności mają też najwyższą spiekalność np. wesoła, chwałowice czy bobrek, tych konkretnych możesz w pid-zie nie spalić i ewentualnie może się to udać w dwustanie ale też bez rewelacji.

Węgle 24-26MJ powinny spalać się bez większego problemu

palacze ...;)

co wy na to;

http://pl.fotoalbum.eu/zolwik1969/a860472/00000001

wklejam link bo zdjęć nie mogę przeskoczyć .

na pozostałych zdjęciach jest idealny opał oraz telefon i emaill do producenta . Ta kupka popiołu jest z 4 worków tego cuda , spalonych w piecu 30 kw palnik brucer piec pracuje na 55 C ogrzewa pół bliżniaka ok 300m2 grzejniki i pobiera aktualnie 1 worek dziennie .

Edytowane przez k1krzysztof

Chłopy to jakim cudem taki popiół wychodzi z tamtego pieca .?

Ogladałem pracę pieca i nic szczególnego nie było : podajnik podał porcję dmuchawa rozgoniła piec do 55 C i 5 min postoju i tak w kółko a popiołek widac na obrazku .

Narzuca się pytanie dlaczego Sztokery u Was odmawiają "współpracy" .

Jak przepalę w moim Sztokerze to na własnej skórze się przekonam .

Skarbek to chyba Pieklorz z Piekar - jeśli tak to nie wiem nic o problemie z jego spalaniem, niedawno go testowałem i był w porządku.

Poczytaj uważnie , nie wypowiadałem się o jakości skarbka jako użytkownik tego produktu ale podsumowałem wypowiedzi przedmówców . Skarbek to nowy produkt - pieklorz należy do innego producenta .

Na stronie tego ekogroszku Skarbek takie info. które co nieco wyjaśni:

"Na rynku pojawił się nowy produkt – ekogroszek SKARBEK, którego producentem są kopalnie „Bobrek” i „Piekary” należące do spółki Węglokoks Kraj, wchodzącej w skład Grupy Kapitałowej Węglokoks.

Popularny wśród odbiorców indywidualnych ekogroszek z „Bobrka” i „Piekar” występował dotychczas pod nazwą Pieklorz. Kompania Węglowa, dotychczasowy właściciel kopalń „Bobrek” i „Piekary” zachowała sobie prawa do używania marki Pieklorz, stąd Węglokoks Kraj stanął przed koniecznością wykreowania nowej marki dla swojego sztandarowego produktu. Sięgnięto po postać legendarnego Skarbka, skrzata o wielkiej magicznej mocy, pilnującego podziemnych skarbów kopalni."

Źródło:

http://weglokoks.pl/index.php/media-o-nas/aktualnosci/ekogroszek-skarbek-najlepszy-wegiel-ze-slaska.

Pozdrawiam.

Edytowane przez 35kw

a jak powinna być idealna temperatura na piecu

Też jestem ciekawy . Niech piszą Ci co poprą to faktami a nie instalator mi powiedział itp.

Jak miałem komin do dupy to mając na kotle 60 C i więcej z komina kapała "woda" (kondensat+sadze) ,gdy zamontowałem nowy komin to przy 40 C nic się nie działo - to na kotle zasypowym , na sztoker miałem 40C a na zewnątrz - 3 i w kominie sucho , i w kotle sucho . Gdy na kotle ( sztoker ) było 40C to na powrocie ( praca pompy 2 min. co 25 min. ) było 26-28C --- w kominie i w kotle sucho .Przekonany jestem , że podstawą jest suchy opał i odpowiedni ciąg w kominie . Jakość opału ( węgla w naszym przypadku ) pozostawiam bez komentarza - "zasłyszane" im bardziej kaloryczny tym bardziej "skłonny" do spiekania .

Edytowane przez cody_007