SUSPENSER 01.01.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Nie wiem jakie tam dane podstawiłeś bo pod linkiem ich nie ma, ale wiem, że wyniki z cieplowlasciwie były sprawdzane przez forumowego audytora OZC i były w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 02.01.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 przyszła ZIMA -12 i silny wiatr odczuwalne -20 C i aby utrzymać temp na piecu i w pomieszczeniach na dotychczasowym poziomie / krótki rękaw 22-23 C / zmieniłem moc w sterowniku z -45 na -25 % i temp za zaworem 4-drogowym z 33 na 39 C co oczywiście wiąże się ze wzrostem zużycia z 15 na 22 kg na dobę .Nasuwają mi się pewne wnioski że moja 15 jest chyba dość dobrze dobrana - z lekkim zapasem myślę że 12 byłaby w sam raz . Czy prawidłowo wnioskuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 03.01.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Mój Sztoker 15 tez po raz pierwszy ma okazje pracować w domu prawdziwą zimą czyli -15 plus wiaterek.Jak na razie pali 13-15kg na dobę (wg licznika skorygowanego do spalania zmierzonego przeze mnie).W domu 21 stopni. Z takiego spalania jak narazie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.01.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 przyszła ZIMA -12 i silny wiatr odczuwalne -20 C i aby utrzymać temp na piecu i w pomieszczeniach na dotychczasowym poziomie / krótki rękaw 22-23 C / zmieniłem moc w sterowniku z -45 na -25 % i temp za zaworem 4-drogowym z 33 na 39 C co oczywiście wiąże się ze wzrostem zużycia z 15 na 22 kg na dobę . Nasuwają mi się pewne wnioski że moja 15 jest chyba dość dobrze dobrana - z lekkim zapasem myślę że 12 byłaby w sam raz . Czy prawidłowo wnioskuję ? trochę słabo wnioskujesz 22kg/dobę zakładając sprawność 70% i kaloryczność 26MJ daje jedynie 4,6KW średniej mocy przy -20 wyjdzie pewnie około 30kg czyli 6,3KW a to wniosek prosty do stwierdzenia że kocioł dużo za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 03.01.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) U mnie 15 kw przy -12 w dzień i -17 C w nocy na 24 h spalił 24,8 kg ruska ( 560 zł / tona - luz ) w domu 21 ,4 C , nastawy 8/30 i 80% wentylator , zawór 4D ustawiony na 1,5 ( skala tarczy na zaworze ) dla powrotu . Wreszcie cały palnik zapełniony żarem z płomieniami zaciąganymi do przewodów dymowych , po 12 h popielnik był zapełniony a wykres bez dużych pik żeby tylko PID był szybszy w reakcji na spowolnienie wzrostu temperatury to przekonany jestem , że zużycie byłoby mniejsze . Edytowane 3 Stycznia 2016 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 03.01.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 trochę słabo wnioskujesz 22kg/dobę zakładając sprawność 70% i kaloryczność 26MJ daje jedynie 4,6KW średniej mocy przy -20 wyjdzie pewnie około 30kg czyli 6,3KW a to wniosek prosty do stwierdzenia że kocioł dużo za duży Oj timon120777 , potrafisz sprowadzić na ziemię dzięki ZDROWEGO Nowego Roku . PS zauważyłem plusy ZIMY brak sadzy na drzwiczkach , opał lepiej wypalony ale niech już troszkę sfolguje chociaż wicherek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 04.01.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Pomocy, 1 deflektor od sztokera 25 mi pękł gdzie mogę dostać nowy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.01.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Oj timon120777 , potrafisz sprowadzić na ziemię dzięki ZDROWEGO Nowego Roku . PS zauważyłem plusy ZIMY brak sadzy na drzwiczkach , opał lepiej wypalony ale niech już troszkę sfolguje chociaż wicherek Tobie również Najlepszego ja zwyczajnie szczery jestem i tylko policzyłem jak palisz czymś mocniejszym to ta moc jest trochę wyższa a to oznacza przewymiarowanie mnniejsze:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 04.01.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Pomocy, 1 deflektor od sztokera 25 mi pękł gdzie mogę dostać nowy??? U producenta kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 04.01.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki, mój piec od wczoraj nie moze dobic zadanej temperatury. Zadana 56, dobija 46. Mam włączony pid, podawanie 52.12, nadmuch 85/5, zużycie przy -15 na dworze 36 kg na 140 m2 .Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
35kw 04.01.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki, mój piec od wczoraj nie moze dobic zadanej temperatury. Zadana 56, dobija 46. Mam włączony pid, podawanie 52.12, nadmuch 85/5, zużycie przy -15 na dworze 36 kg na 140 m2 . Dlaczego? No trzeba by pewnie skorygować czasy podawania opału, ja mam teraz 30/8 i wiatr 80/7 dobija szybko i trzyma, nawet się odstawia, a wcześniej było 48/8 z takim samym wiatrem, temp utrzymywał tylko dłużej trwało osiągnięcie jej, nie odstawiał się tylko cały czas pracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 05.01.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 No trzeba by pewnie skorygować czasy podawania opału, ja mam teraz 30/8 i wiatr 80/7 dobija szybko i trzyma, nawet się odstawia, a wcześniej było 48/8 z takim samym wiatrem, temp utrzymywał tylko dłużej trwało osiągnięcie jej, nie odstawiał się tylko cały czas pracował. a czy jak jest włączony Pid to te ustawienia mają wpływ? jaka jest różnica tak wogóle między adc i pid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 05.01.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 ADC to korekta dawki w zależności od jakości opału. Ale sprawdza się to przy stałym odbiorze ciepła. PID to algorytm proporcjonalno-różniczkująco-całkujący, który można powiedzieć przewiduje (wylicza) dalsze wzrosty i spadki temperatury na kotle i na tej podstawie decyduje o podaniu opału czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek.S1 05.01.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam po długiej przerwie. Chciałbym zasięgnąć porady w nieco innym zakresie. Dla przypomnienia użytkuję Sztokera 25 - podłączone CO i CWU. Kłopot w tym, że w momencie dogrzewania CWU drastycznie spada temperatura na piecu, przez co zużycie opału wzrasta niebotycznie. Mało tego, w konsekwencji spada temperatura CO. Jest jakieś sensowne rozwiązanie? Jak to wygląda w innych piecach? Może mają jakiś osobny obieg dla CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 05.01.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Podstawowa zasada aby nie spadała temp w sytuacji dużego rozbioru ciepłej wody to wyższa o 15-20 C temp.CO nad CWO / np; 55/40 60/40 45/65 / , a jak mało to jeszcze różnicujemy bardziej .tak moja praktyka uczy może koledzy maja inne sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 a czy jak jest włączony Pid to te ustawienia mają wpływ? jaka jest różnica tak wogóle między adc i pid? ADc zmienia dawkę opału w obrębie +/-33% jesli dobrze pamiętam od tego co ustawione w sterowniku, nie zmienia pozostałych parametrów PID porusza się w obrebie ustawionych parametrów. jesli zatem ustawiłaś czas i przerwę podawania oraz nadmuch i mimo pracy na 100% nie daje rady to musisz zmienić 2 parametry skrócić przerwę podawania(na początek o 5sek) oraz podnieść maksymalny nadmuch (na początek o 2-3%) zostawiasz na kilka godzin i jesli nadal nie osiąga zadanej to wykonujesz kolejne korekty w podobnym stylu musisz jednocześnie obserwować czy nie pojawi się niedopal np lub nadmierne spieki wtedy trzeba będzie poprawić nadmuchdodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 06.01.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 ADC to korekta dawki w zależności od jakości opału. Ale sprawdza się to przy stałym odbiorze ciepła. ADC to największe nieporozumienie Cobry i innych sterów to posiadajacych. Przy grzaniu tylko CWU powoduje gaśnięcie. A jak to załączyłem przy stałym odbiorze (bo niby wtedy się sprawdza) to całą noc kręcił wentylatorem na minimum i miał 38 stopni z 51 zadanych. Na wykresie ładna i równa czerwona kreska na temperaturze poniżej 40 stopni. Ani razu nie poszło wyżej. Jak to wyłączyłem to zaraz zaczął pracować jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 06.01.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Witam po długiej przerwie. Chciałbym zasięgnąć porady w nieco innym zakresie. Dla przypomnienia użytkuję Sztokera 25 - podłączone CO i CWU. Kłopot w tym, że w momencie dogrzewania CWU drastycznie spada temperatura na piecu, przez co zużycie opału wzrasta niebotycznie. Mało tego, w konsekwencji spada temperatura CO. Jest jakieś sensowne rozwiązanie? Jak to wygląda w innych piecach? Może mają jakiś osobny obieg dla CWU? Też o to pytałem to dostałem odpowiedź : nastawa CO musi być niższa od CWU wtedy CWU dopiero jest priorytetem a w tym czasie pompa CO nie będzie załączana ( podgrzanie CWU podzieliłem na dwa etapy do 45 C STOP 50 C - ten STOP dla CWU po to aby ruszyła pompa CO , dogrzanie bojlera zajmuje około 30 min. i tyle samo mam na grzanie CO ) .Włodek_Pid ma tu sporą kopalnię wiedzy w postaci użytkowników i powinien wziąć pod uwagę to co piszą a nie upierać się ,że on wie lepiej . Skoro użytkownicy chcą aby PID był szybszy w reakcji na zmiany to taka poprawka powinna być , jeśli użytkownicy chcą aby CWU było priorytetem bezwzględnym to taka poprawka powinna być a do tego możliwość wyboru jak użytkownikowi bardziej odpowiada .Chęć stworzenia sterowania kotłem bez udziału użytkownika ok ale niech będzie wybór - jak komu wygodnie . Edytowane 6 Stycznia 2016 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
35kw 06.01.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Podstawowa zasada aby nie spadała temp w sytuacji dużego rozbioru ciepłej wody to wyższa o 15-20 C temp.CO nad CWO / np; 55/40 60/40 45/65 / , a jak mało to jeszcze różnicujemy bardziej . tak moja praktyka uczy może koledzy maja inne sposoby U mnie podobnie mam ustawione tylko CO mam o 5 stopni wyższe niż CWU. Nawet jak narazie nie zauważyłem by się grzanie CWO włączało - chyba dogrzewa grawitacyjne bo piec nie załącza pompy od CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Skoro użytkownicy chcą aby PID był szybszy w reakcji na zmiany to taka poprawka powinna być , jeśli użytkownicy chcą aby CWU było priorytetem bezwzględnym to taka poprawka powinna być . ty chcesz i kto jeszcze chce? ilu jest tych co tak chcą? a ilu jest takich co mają CO 50-60st a CWU 45st bo mają zasobniki np 300L i nie potrzebują wyższej temperatury ciepłej wody? ja naliczyłem was 2 którym taki sposób sterowania priorytetem CWU nie odpowiada jak naliczysz 2 tysiące to będzie oznaczało że warto się pochylić nad problemem nie bierzesz poprawki na ilość sprzedanych sterowników do ilości osób którym sposób sterowania nie pasuje i tak jest z każdym sterem na rynku żeby nie było iż bronię Cobry tech np ma według mnie beznadziejny sposób sterowania we współpracy z termostatem pokojowym i zamiast odłączać pompę CO jedynie obniża temperaturę na kotle w niektórych modelach sterowań recalart nie pozwala ustawić temperatury kotła przy współpracy z pogodówką można tak wymieniać do wieczora jest na tym forum watek o jednym sterowniku którego twórcy zaczęli słuchać uzytkowników i z pierwotnego modelu została tylko nazwa a i tak niektórzy twierdzą że sobie kompletnie nie radzi z tym co ma głównie robić czyli prowadzić proces spalania w oficjalnych softach Cobry masz mnóstwo narzędzi pozwalajacych dostroić sterowanie do instalacji możesz nawet puścić go w dwustanie i kazać grzac wode kiedy ty chcesz a nie np tylko po spadku o histerezę więc nie narzekaj bo mogłeś trafić dużo gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts