Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

ty chcesz i kto jeszcze chce?

ilu jest tych co tak chcą?

a ilu jest takich co mają CO 50-60st a CWU 45st bo mają zasobniki np 300L i nie potrzebują wyższej temperatury ciepłej wody?

ja naliczyłem was 2 którym taki sposób sterowania priorytetem CWU nie odpowiada

Wydaje mi się, że wkradła się niepotrzebna nerwowość. Z jednej strony masz rację timon, że trudno żeby Włodek reagował na wszystkie sugestie użytkowników. Jednak cody_007 też ma sporo racji w tym, że mogła by istnieć opcja "bezwzględnego priorytetu CWU", zwłaszcza, że nie wydaje mi się to aż takim problemem (zrobienie tego), biorąc pod uwagę ile już powstało wersji oprogramowania do COBRY.

Nawiasem mówiąc, ja też mam ustawione CO-60 C, CWU-45. I co z tego, jeśli przy poborze ciepłej wody temperatura CWU spada mi do 35-30 (są to oczywiście wskazania z czujnika, w rzeczywistości jest wyższa) i zaczyna się dogrzewanie CWU, przez co temperatura na piecu spada z 60 do 50, i w obieg CO jest pompowana ciecz o temperaturze 50. W efekcie w całym "systemie" temperatura cieczy spada do 50 i zaczyna się grzanie. Gdyby istniała możliwość, że na czas grzania CWU, pompa CO przestaje pracować dawałoby to korzyści w postaci - szybciej dogrzewało by się CWU, mniejszy spadek temperatury na CO. Zgadzam się z tym, że im większa różnica między temperaturą CO i CWU to efekt o którym piszę jest mniej widoczny, tylko po co grzać piec do 80 C jeśli nie ma takiej potrzeby.

A tak z zupełnie innej beczki, w ustawieniach sterownika istnieje możliwość włączenia termostatu. Można tam ustawić czas przerwy między kolejnymi załączeniami pompy. Czy istnieje możliwość ustawienia czasu pracy pompy? Włącza się na 2 minuty co dla mojej instalacji jest trochę za krótko.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zacznijmy od tego że to nie Włodek a producent sterownika decyduje co chce

Włodek pisze oprogramowanie i napisze je tak jak zamówi producent

jak producent zamówi z bezwzględnym priorytetem i pojemność zasobów sterownika pozwoli to upchnąć to zapewne zostanie to zrobione

Irek

odnosząc się do tego co napisałeś

co zrobi Ci więcej złego?

wyłączenie grzania CO na czas grzania CWU i wychłodzenie zupełne lub bardzo mocne całej zawartości instalacji czy pompowanie ciągłe w nią wody o temperaturze 50stC zamiast 60stC?

poza tym są takie narzędzia jak strefy czasowe zarówno dla CO jak i CWU i jest możliwość ustawienia w godzinach grzania CWU niższej nastawy CO tak aby pompa CO nie pracowała. nie w każdym przypadku się tak da ale można skorzystać w wielu przypadkach z takiej możliwości

nie ma opcji czasu pracy pompy tylko przerwa w funkcji termostatu

nie pamiętam czy w sofcie oficjalnym jest opcja obniżenia temperatury CO zamiast rozłączenia pompy- w wersjach testowych była taka możliwość

ADc zmienia dawkę opału w obrębie +/-33% jesli dobrze pamiętam od tego co ustawione w sterowniku, nie zmienia pozostałych parametrów

PID porusza się w obrebie ustawionych parametrów. jesli zatem ustawiłaś czas i przerwę podawania oraz nadmuch i mimo pracy na 100% nie daje rady to musisz zmienić 2 parametry

skrócić przerwę podawania(na początek o 5sek) oraz podnieść maksymalny nadmuch (na początek o 2-3%)

zostawiasz na kilka godzin i jesli nadal nie osiąga zadanej to wykonujesz kolejne korekty w podobnym stylu

musisz jednocześnie obserwować czy nie pojawi się niedopal np lub nadmierne spieki wtedy trzeba będzie poprawić nadmuchdodatkowo

dzięki

To jest termostat pokojowy sterujący praca pompy.

Jak temperatura spada ponizej zadanej to załącza się pompa.

Jak pomieszczenie osiagnie temperature zadaną to pompa wyłącza się

U mnie świetnie to sie sprawdza a wariują najczesicej instalatorzy, którzy do kąta rzucają zawory 3D, 4D czy termostaty bo zatrzymali sie na pakułach i gwintownicy.

To jest termostat pokojowy sterujący praca pompy.

Jak temperatura spada ponizej zadanej to załącza się pompa.

Jak pomieszczenie osiagnie temperature zadaną to pompa wyłącza się

U mnie świetnie to sie sprawdza a wariują najczesicej instalatorzy, którzy do kąta rzucają zawory 3D, 4D czy termostaty bo zatrzymali sie na pakułach i gwintownicy.

No właśnie u nas nie ma ani 3D ani 4D

a jak sterujesz temperaturą w pomieszczeniach?

jesli masz termostaty to nie musisz tego regulatora na siłę podpinac

jesli nie masz termostatów warto wykorzystać pod warunkiem że instalacja dobrze wyregulowana i pomieszczenia sa równomiernie dogrzewane

inaczej może dojść do sytuacji w której po odłączeniu pompy przez ten regulator część pomieszczeń będzie niedogrzanych a część przegrzanych

a jak sterujesz temperaturą w pomieszczeniach?

jesli masz termostaty to nie musisz tego regulatora na siłę podpinac

jesli nie masz termostatów warto wykorzystać pod warunkiem że instalacja dobrze wyregulowana i pomieszczenia sa równomiernie dogrzewane

inaczej może dojść do sytuacji w której po odłączeniu pompy przez ten regulator część pomieszczeń będzie niedogrzanych a część przegrzanych

Mamy regulatory Danfoss

Dzięki, mój piec od wczoraj nie moze dobic zadanej temperatury. Zadana 56, dobija 46. Mam włączony pid, podawanie 52.12, nadmuch 85/5, zużycie przy -15 na dworze 36 kg na 140 m2 .

Dlaczego?

Ustaw kocioł : podawanie 8 s , pauza w podawaniu 30 s , nadmuch może zostać i sprawdź po 24 h czy spalanie spadnie - oczywiście z PID . Zauważyłem ,że softy serii S ( te bez nastaw ) mają takie właśnie nastawy .

nie do końca

możesz go zainstalować ale nie musisz. niektórzy nawet mimo termostatów korzystają z regulatora pokojowego. pilnuje wtedy temperatury w pomieszczeniu wzorcowym a w pozostałych doregulowują termostatami.

No chyba jednak nie. Bo jak regulator pokojowy wyłączy pompę, to termostatami na grzejnikach nic nie wyregulujesz. Instalator miał zwyczajnie rację.

no chyba tak

tylko wtedy montujesz regulator w pomieszczeniu najcieplejszym i odkręcasz lub zdejmujesz pokrętło termostatu, a te w których chcesz niższej temperatury skręcasz termostatami.

jak napiałem jednak wcześniej nie jest to niezbędne narzędzie gdy się ma termostaty.

sam mam pokojówkę i termostaty na kalafiorach i bawiłem sie sterując na różne sposoby instalacją. załączając pokojówke odkręcałem termostat w salonie a w pozostałych pomieszczeniach, które dogrzewają się szybciej działały termostaty zamykając przepływ wcześniej

Pytanie kieruję do osób , które przez jeden sezon nie miały zaworu mieszającego 4D z siłownikiem . Czy po zamontowaniu takiego zestawu : 1. Zmniejszyło się zużycie opału 2 Czy dogrzanie pokoi się wydłużyło czy skróciło . Czy dobrze rozumiem , że do czasu np. osiągnięcia temperatury zadanej za zaworem siłownik kręci zaworem " raz w lewo raz w prawo " ?Czy otwiera się na powrót i tak stoi aż temperatura za nim osiągnie wartość zadaną i po tym czasie otwiera się na zasilanie CO ? Edytowane przez cody_007

Witam, ja z tego powodu ze w softach automatycznych nie znalazłem priorytetu CWU wróciłem do softu v11_A33, a reakcja PId na spadek temperatury to już tragedia czegoś takiego nie można zaakceptować i dlatego zastanawiam się nad wymianą cobry na jakiś inny ster, może coś podpowiecie. Mam temp na piecu 65 gdy załączy się grzanie CWU to woda spada do 50 czyli ze o około15 stopni za nim coś zacznie się dziać, zaznaczę że przy tem.50 ustawiłem stop pomp bo w innym przypadku spadek byłby jeszcze większy

Oświećcie mnie bo już pogubiłem się w tych postach o priorytecie CWU nad CO.

Przecież w oficjalnym sofcie jest priorytet CWU

U mnie jest tak: Temp. CO- 53 stopnie.

Temperatura CWU 45 stopni.

Gdy rusza pompa CWU to pompa CO wyłącza się.

Jest tylko jest jej cykliczne załączanie na 5 minut (przerwę ustala użytkownik np: 15 minut).

Chyba, ze czegoś nie doczytałem albo nie zakumałem i chodzi o softy testowy bo ten nie posiada priorytetu CWU nad CO.

Natomiast w pełni rozumiem uwagi dotyczące ślimaczego działania PID'a.

Zanim rozbuja kocioł to spadek temperatury jest bardzo duży.

Edytowane przez rafaln1

w grzaniu CWU do niższej temperatury niż CO pompa CO pracuje bez przerwy chyba że wyłaczy ją termostat pokojowy

w przypadku pomp zwykłych i sterowania pompami płynnego pompa CO będzie zwalniać w czasie grzania CWU

w przypadku grzania CWU do temperatury wyższej niż CO pompa CO sie wyłączy i będzie załączać na 2 minuty co ustalony czas(w różnych softach różny, w oficjalnym chyba co 15 minut, w S-kach można ustawić ręcznie)

ustawienie CWU>CO powoduje automatcznie priorytet CWU i wyłączenie pompy CO i jej cykliczne załączanie niezaleznie czy to soft testowy czy oficjalny

w grzaniu CWU do niższej temperatury niż CO pompa CO pracuje bez przerwy chyba że wyłaczy ją termostat pokojowy

w przypadku pomp zwykłych i sterowania pompami płynnego pompa CO będzie zwalniać w czasie grzania CWU

Temperatura CWU-45 stopni.

Temperatura CO- 53 stopnie.

Pompa elektroniczna WILO.

Tryb pracy pompy skokowy.

Podczas grzania CWU pompa wyłącza się.

Tak to wygląda.