Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

A to do analizy dla chętnych .

000_0093.jpg obecnie PID+ADC termostat wyłączony ( pompa CO pracuje bez przerwy )

000_0094.jpg tak było przy PID + termostat

000_0095.jpg od północy do 13,30 - od 7,24 termostat wyłączony PID+ADC

000_0096.jpg okno po kodzie 1982

Jak widać PID i ADC ( obecnie -5 % ) słabo dają sobie radę . ( to dla tych co twierdzą ,że mają płaski wykres ) Dom 2 piętrowy , podpiwniczony , garaż w obrysie z grzejnikiem ( 12 C przy - 17 C w nocy i -12-15 C w dzień ) tylko grzejniki " blaszaki " ocieplony styro 15cm na strychu leży 30 cm wełny , okna ( niestety ) PCV + bojler 160 L w domu od 7,30 stałe 21,1 - dlatego zszedłem z nastwą na kotle do 45 C .

Ostatnio edytowane przez cody_007; Dzisiaj o godzinie 12:53

Wiec przyszedł czas na 1 podsumowanie : naszedł czas grzania CWU - temp. na bojlerze 43 C , wyłączyła się pompa CO załączyła CWU - dogrzanie o 2 C zajęło 8 min. ! Ale wyłączony termostat a włączony PID i ADC - zadana na CWU 50 C z obniżeniem o 5 C na kotle 45 C - czyli ani węgiel nie jest problemem ani instalacja . Jedyny słuszny wniosek to kiepski PID . Temperatura na kotle wzrosła jedynie do 51 C .

Edytowane przez cody_007

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cody

a jakie ma potrzeby twój dom? ile potrzebuje przy temperaturach granicznych? 130m2 tak izolowane jak Twoje potrzebuje około 8KW dla -20stC

przy średniej -15stC będzie potrzebował jakieś 6-6,5KW a to jest mój drogi właśnie 30kg węgla o kaloryczności 26MJ spalonego ze sprawnościa 70%

nie licz zatem na spalanie 20kg/dobę gdy dom potrzebuje więcej poza tym piszesz że Twój węgiel nie jest "ah i oh" co oznacza że może miec mniej niż 26Mj czyli ta moc wytworzona jest jeszcze mniejsza

fizyki nie oszukasz

a jeśli garaż w bryle nie został od domu odizolowany to te potrzeby są jeszcze większe

piszesz że w zasypowym szło tyle samo. a paliłeś non stop czy rozgrzewałeś chałupę a potem stygła gdy wygasło w kotle i wyziębiała się na tyle że jak opisujesz msiałeś rozpalac o 16:30 co oznacza że tego ciepła na 24h było zbyt mało. i jaki węgiel szedł do zasypowca? o jakiej kaloryczności?

zerknij na swoje wykresy zwłaszcza te gdzie działa termostat pokojowy zalewajac cyklicznie kocioł zimną wodą?

jak on ma zareagowac na takie zmiany? nie jest w stanie w ciągu minuty podnieśc mocy by wyrównać tej straty i podgrzać wodę a następnie za 3 minuty wyhamować zupełnie bo pompa znow stanie i jesli będzie za dużo na palniku to przegrzeje właśnie tak jak to robi u Ciebie. nie zdąży nawet algorytm się uruchomić i przeliczyć bo 2 minuty pracy cyklicznej pompy to jeden cykl gdy kocioł startuje z poziomu około 20%

w sposób w jaki chciałbyś by to działało działa kocioł gazowy- tam jest start i stop i po tym stopie nic sie nie pali nie ma zapasu mocy który nie jest odebrany. tu jest inaczej, kocioł musi się rozpędzić i musi wyhamować.

jak wyłączyłeś termostat to instalacja nie wprowadzała tylu zakłóceń i co widac po wykresie kociołek pracował spokojniej

jakbyś jeszcze wyłączył ADc które działa tylko przy stałym odbiorze dobrze czyli np w starym domu o dużych potrzebach to wykres byłby płaski prawie

to samo tyczy grzania CWU

nie zagrzejesz 160L w 2 minuty bo nie pozwala na to moc grzałki w Twoim bojlerze(nie wiem czy masz pojedynczą czy podwójną wężownicę a może płaszcz)

to nie działa jak czajnik że 2KW grzeją 1L wody 4 minuty policz sobie ile musiałbyś dostarczyć energii aby tak szybko jak chcesz podnieść temp 160L wody

Podsumowanie 2 . Dogrzanie CWU o 5 C zajęło 49 nim. z PID+ADC termostat wyłączony . Oczywiście pompa CO załączała się cyklicznie na 2 min. co 15 min. ( tak ustawiłem od przyjścia mrozów ) Przez 12h kocioł 15kW ogrzewał dom + bojler ( o 7 C przez 57 min. łącznie do 50 C ) do grzania CWU na kotle nastawa 45C w domu 21,1 C - zużycie 15,5 kg/12h czyli podobnie jak z termostatem + PID nastawa kotła 60C ( kocioł zarósł tak samo w obu przypadkach ). CWU grzane do 50C z PID +termostat z zatrzymanym CO na czas grzania CWU ( CWU grzane w 2 etapach po 5C ) realizowane w około 30 min. zużycie 31 kg/24 przy - 15C w dzień , -17 C w nocy .

W drugim etapie grzania CWU z 45C do 50C kocioł pracował z mocą od 18 % ,24 ,55,57,58,64,50,69,68,67,61,60,57,52,40,43,26,10 i 3% w kolejności jak napisałem ( mam więcej danych ale przed 18tą lekko rozrzedziłem krew i czasy oraz temperatury trochę się rozjechały :sick: )

timon120777 czy pracująca bez mała 12h godzin pompa nie jest stałym odbiorem ciepła ? ADC na początku dało -5% potem -4% ( tak było przez 2 etap grzania CWU ) można przyjąć , że PID z ADC ( termostat wył. ) kiepsko współpracują a PID to śpioch .

Garaż odizolowałem styro 5 cm od wewnątrz na suficie , w zasypowcu ( też rusek ale parametry któż to wie ) paliłem raz na 24 h ( rozpalając od góry ) rozpalać musiałem o 16,30 bo o godzinę później dopiero około 18,30 w łazience nie byłoby tak ciepło jak lubi żonka , parametry węgla mogą troszkę od biegać od tego co dostałem z laboratorium ( przy zakupie węgla ) a jak wspominałem węgiel kupiłem od MPEC Olsztyn .Podajesz sprawność kotła 70% producent 89 % ( źródło DTR ) a zalecany węgiel 26 MJ i taki parametr otrzymałem z badań laboratoryjnych ( spółka państwowa więc przekręt raczej odpada - warunki zatrudnienia w warmińsko-mazurskim są marne ) Nawiązując do kotła gazowego ( który posiadam na lato do CWU - dwufunkcyjny ale ogrzewać się nim raczej nie zaryzykuję - koszt ) nic nie stoi na przeszkodzie aby ster obniżał wzrost temp. po zatrzymaniu pomp przez ponowne załączenie czy to CWU czy CO przy czym CO lepiej by się sprawdziło i nikt by nie miał żalu , że pompka doda 0,5 C na dom . Bojler mam z 1 wężownicą viessmann z nierdzewki ze sprytnym choć manualnym przestawieniem na kocioł gazowy - to tak na marginesie .

Edytowane przez cody_007

stały odbiór a stała praca pompy to 2 różne stany. jak są niewielkie straty z instalacji to do kotła wróci jedynie trochę chłodniejsza woda. przy dużym stałym odbiorze różnice między zasilaniem a powrotem będa wyższe a wtedy będzie lepiej działać ADc dlatego sugeruję byś wyłączył ADc i zostawił tylko PID

czy robiłeś testy na dwustanie? jak wtedy spalanie wychodziło? oczywiście w porównywalnych warunkach pytam

Warunki nie były obecnie takie jak pod koniec października a i zostało mi lekko ponad 300 kg mieszanki po zasypowcu , które przebrałem z racji - szkoda wyrzucać chociaż miał typu 0 do 3mm ( :rolleyes: ) wywaliłem bo sztoker się kisił ( może przez proporcje ) .Wracając do dwustanu zniechęciłem po chyba 2 dniach i dałem sobie spokój tym bardziej ,że przy każdej zmianie "pogody" należałoby zejść i wprowadzić poprawki . Różnica w dzisiejszym teście między powrotem a zasilaniem wynosiła zależnie od tego czy kocioł zwalniał i tracił temp. od 6 do 8 C . Od 19 tej wróciłem do PID+termostat i nastawa CO 60 C.

15 - 18 C różnicy to mam jak termostat włączy grzanie . Duwustan wydmuchuje też dużo ciepła w komin a znowu za mało "wiatru" to kocioł nie dobije do zadanej tak czy siak miało być tak fajnie a wyszło jak zawsze - jedyny plus tego to , że nie jestem niewolnikiem kotła a żona zapomniała jak się rozpala w kotle . Kupiłem latem 6 ton węgla bo szkoda mi było aby auto wiozło powietrze ( za które i tak płaciłem ) i miałem nadzieję , że starczy na 2 sezony a może na trzy tym bardziej miałem nadzieję gdy te 6 ton workowałem a potem targałem do kotłowni - na szczęście mogłem się posłużyć wyciągarką chociaż i tak nie było lekko .Dziękuję za zainteresowanie i przełączam się na dalsze śledzenie wątku .

timon120777 trochę się pogubiłeś - sztoker nie przegrzewa mi chałupy i nie chciałem nabić 160L w nawet 15 min. Chcę tylko bezwzględnego priorytetu dla CWU i PIDa , który szybciej podaje węgiel tak jak np. w serii S ale znowu bez tego huraganu z wentylatora bo czopuch parzy a woda jęczy w kotle .

Edytowane przez cody_007

cody

pisałem o przegrzewaniu kotła nie domu co widac po wykresach gdy masz działający termostat pokojowy, wtedy temperatura na kotle skacze to w góre to w doł. i o przegrzewaniu domu zasypowcem do 26st a następnie wychładzaniu całej instalacji i nie wytrzymywało 24h

jak garaż masz odizolowany tylko od strony sufitu to jest duze prawdopodobieństwo że pomieszczenia przyległe sa chłodniejsze i przez ściany łączące je z garażem masz większe straty

kocioł osiągnął taką sprawność w teście labolatoryjnym a w warunkach eksploatacyjnych nie dasz rady takiej wycisnąć, myślę że czysty z dobrze dobranymi parametrami na mocy nominalnej dobije do 80-85% ale nie więcej i tak jest z każdym kotłem. producent podaje sprawność w czasie badań i to każdy nie tylko ten.

są też i tacy co podają sprawność ale badań nie robili więc zwyczajnie zmyślają.

napisz jakie masz ustawienia dla mocy maksymalnej- może tu lezy część problemu??

wrzucam dla przykładu mój wykres z ostatnich 8 godzin, wahania są wtedy kiedy otworzy się ktoryś termostat na kalafiorze a tak to raczej jest spokój z temperaturą

WP_20160109_002.jpg

WP_20160109_002.jpg

przedmuchami się nie bawiłem

co do głębokości modulaccji zaś jest to parametr sterujący pracą dmuchawy w czasie cyklu. jak ustawisz parametr na 0 to wentylator będzie pracował przez cały czas ze stałą wydajnością. jak będziesz go podnosił to im wyżej go ustawisz tym większy będzie spadek mocy wentylatora wraz z upływem czasu pomiedzy podaniami

jesli dobrze pamietam to przy nastawie 40 pod koniec cyklu czyli przed podaniem kolejnej dawki opału wentylator zmniejszy prędkość o 40% w stosunku do tego co tuż po podaniu opału.

mam nadzieję że jasno wytłumaczyłem

cody

możesz mi naisać jakie masz ustawienia dla 100% mocy i ile węgla na godzinę CI schodzi według licznika???

Podawanie 8 s pauza 30 , wentylator 80 % , modulacja 30 .Wydajność podajnika w 1 h 14,5 kg - palnik był pełny - włączyłem podajnik w trybie rozpalania i po 1 godz. zwarzyłem to co wpadło do popielnika ( waga łazienkowa a że worek się nie mieścił to wziąłem go w ręce i stanąłem na wadze i odjąłem swoją wagę w tamtej chwili ) :D

Edytowane przez cody_007

to wychodzi moc w okolicy 15,5KW gdyby pracował non stop z moca 100% bez odstawienia cała dobę

spróbowałbym na Twoim miejscu zmienić modulację na "0" i zobaczyć jak wtedy będzie reagował

a jaki masz minimalny wentylator?

ja wczoraj wrzuciłem soft A33p i kociołek bez problemu wystartował.

zaczynając od 42st na kotle gdyż był karmiony i czyszczony oraz przepinałem softy, więc wystygło wszystko, rozgrzał się i zagrzał CWU z poziomu 40 do 55st w 1h,15minut

wejście na 100% mocy zajęło mu około 10 minut.

poobserwuję sobie ten soft przez dobę lub 2 i ocenię różnice między nim a tym na którym pracuję od początku tego sezonu (SC11d)

faktycznie jest tak jak napisał "rafaln1" czyli pomimo niżej ustawionej temp CWU wyłącza pompę CO na czas grzania

podejrzewam jednak że to nie celowy zabieg a błąd gdyż po podpięciu termostatu pokojowego pompa ruszyła. nie miałem jednak czasu się pobawić i sprawdzić dokładnie wszystkie stany z tym związane

Wentylator z dołu ma max. nastawę na jaką pozwala soft - 20 % ( przy górnej nastawie 80 % )pompa CO w A33N też się nie włącza na stałe tylko cyklicznie przy wyłączonym termostacie po włączeniu termostatu CO włączała się .Wydaje mi się , że nie jest to błąd , być może zapomniano to zmienić w kolejnym sofcie gdy dodano opcję termostatu lub kolejne wersje softu są mutacją poprzednich wersji .Zaobserwowałem , że kocioł bez termostatu będzie grzał do osiągnięcia temperatury zadanej na kotle ale na powrocie - wtedy wchodzi w podtrzymanie . Edytowane przez cody_007

nie pilnuje powrotu to nigdy nie było priorytetem. jedyne co robi to jesli na malej mocy osiąga zadaną to przeciąga o 5st w góre i sie odstawia. w softach testowych było to obniżone do 2st ale w oficjalnych zostało po staremu widze.

w innych softach przy współpracy z termostatem tez pompa CO się załącza cyklicznie podczas grzania CWU ale tylko gdy CWU>CO

gdy jest inaczej pracuje w trybie ciągłym, no chyba że termostat pokojowy ją wyłączy z powodu dogrzania pomieszczenia wzorcowego

pytałem o minimalną moc nadmuchu ponieważ ona też ma wpływ na działanie algorytmu.

spróbowałbym delikatnego obniżenia parametrów dla 100% mocy wtedy powinien się szybciej wkręcić i mniej przeciagać. algorytm jak notuje przyrost temperatury to nie będzie podnosił mocy bez potrzeby aż do mommentu braku jej wzrostu. jak dasz niższą moc to bedzie musiał wejść na wyższe jej poziomy by podnosić temperature i powinien to zrobić szybciej. tak przynajmniej ja z obserwacji wnioskuję

Nie wmawiaj mi ,że to co widziałem nie było tym co widziałem - kocioł z wyłączonym termostatem ( pracował kilka godzin ) i gdy obniżyłem temperaturę zadaną na kotle do wartości temperatury powrotu z instalacji CO to kocioł wszedł w podtrzymanie a pompa CO pracowała .Jak mam obniżyć nastawy dla 100 % mocy , mając nastawy 8/30 wiatr d 20 , g 80 ? Przeciąganie nawet o 5C mi nie przeszkadza bo mam obejście pompy CO i gdy ona się zatrzyma to na parter woda dochodzi grawitacyjnie .Przy tych nastawach po pewnym czasie pracuje cały palnik a moc kotła np. 60% , wcześniej palnik pracował z 1/2 i mniej pokrycia żarem .

dobra

algorytm nie ma prawa nawet brać pod uwagę myślenia o temperaturze powrotu. jedynym wyznacznikiem jest trend temperatury zasilania i o niego się opiera algorytm

zastanów się co by było gdyby ktoś źle podpiął czujnik powrotu ? albo zostawił luzem wiszący i by ciagle pokazywał temperaturę otoczenia w kotłowni np 20stC? co by wtedy zrobił ster? według Twojej teorii zagotowałby wode w całym układzie dążąc do odstawienia względem temperatury powrotu.

mój czujnik powrotu wisi za oknem bo robił w softach z pogodówka jako czujnik zewnętrzny i go nie chowam wcale i jakoś nie ma to wpływu na pracę sterownika

poddaję się wybacz nie mam dla Ciebie pomysłu

napisz do Włodka może on cię zrozumie ja jestem za cienki

Edytowane przez timon120777

mój czujnik powrotu wisi za oknem bo robił w softach z pogodówka jako czujnik zewnętrzny i go nie chowam wcale i jakoś nie ma to wpływu na pracę sterownika

U mnie jest tak samo. czujnik powrotu wisi za oknem.

I nie ma to wpływu na prace softów 33N oraz 33p bo z obu korzystałem po zaprzestaniu korzystania z softu automatycznego.

. Chodzi mi o to : kocioł pracujący kilka godzin nastawa na kotle była 45 C i wszedł w podtrzymanie ( wentylator/dmuchawa STOP , czas do kolejnego podania np.260 s ) gdy temperatura powrotu zrównała się z zadaną , którą ot tak zmniejszyłem czyli zadana 40C - powrót 40C , kocioł w podtrzymanie . Wytłumaczcie mi : skąd sterownik kotła ma wiedzieć , kiedy przestać grzać CO ( do sterownika nie jest podłączony termostat pokojowy ) , w jakim celu więc jest czujnik powrotu ?Zakładając nawet , że opisana sytuacja to był przypadek . Edytowane przez cody_007

on nie ma przestać

ma modulować mocą aby utrzymywać okolice zadanej.

jak pomimo pracy z niską mocą np 20% temperatura rośnie na skutek niewielkiego odbioru to wtedy pozwala jej rosnąć o 5st powyżej zadanej i się wyłącza

taki sam efekt uzyskasz obniżając ręcznie nastawe kotła nawet w czasie pracy. np zadana 50 kocioł pracuje bo ma np obecnie 48st a ty mu robisz w dół z palucha zadaną z 50 na 43st i się natychmiast odstawi bo będzie dużo powyżej zadnej. niezależnie od temperatury powrotu.

podobnie jest z grzaniem CWU stara się trzymać różnice >5st aby grznie było sprawne. jeśli jednak rozgrzeje za mocno to na chwilę przejdzie w podtrzymanie jesli ma niewiele do dogrzania lub mocno zwolni. chodzi o to aby po odcieciu odbioru na palniku nie zostało za dużo energii i nie zagotowało wody.