johny34 01.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam. Poważnie myślę o zakupie tego pieca, ale widzę, że nadal forumowiczów , którzy mają ten piec jest niewielu - może prawda jest w stwierdzeniu, że jak jest ok, to nikt nic nie pisze Jeszcze chwilę poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos1 02.12.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Moc czyli na wyświetlaczu podawana jest w procentach czyli 85 do 99 procent w nocy obniżam temperaturę o 5 ale w nocy pompy nie chodzą non stop i dzisiaj jak miałem wyjazd w nocy to na piecu było 41 stopni i w piecu był żar a rano piec nie zgasł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 03.12.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Moc czyli na wyświetlaczu podawana jest w procentach czyli 85 do 99 procent w nocy obniżam temperaturę o 5 ale w nocy pompy nie chodzą non stop i dzisiaj jak miałem wyjazd w nocy to na piecu było 41 stopni i w piecu był żar a rano piec nie zgasł robos, powoli... moc jest podawana w procentach, a temperatura kotła w stopniach celsjusza, to jest oczywiste... Moc pieca to moc wentylatora, tak ja to rozumiem. Trochę chaotycznie piszesz... Ustawienia temperatury kotła zadajesz Ty, ale jeśli chodzi o moc to sterownik sam to dobiera. Jeśli moc kotła masz na granicy 85-90 non stop, to coś jest nie tak... Najprościej mówiąc albo masz za małą dawkę paliwa albo za duże przerwy w podawaniu i dlatego wentylator cięgle pracuje na prawie max. Nie rozumiem też co znaczy, że pompy w nocy nie chodzą non stop... Temperatura na piecu była 41 stopni... To chyba lekkie przegięcie. Dlaczego ustawiłeś taką mała temperaturę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 03.12.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Garść info Zobaczcie jakie mam ustawienia na dzień dzisiejszy (czyli przy takim paliwie jak mam...) Vld - pewnie znowu będzie szukał szczęki na posadzce, ale ten typ tak ma! Takie spiętrzenie popiołu moi zdanie jest spowodowane spiekami. Ale dodam, że w tych spiekach nie ma śladu niedopalonego węgla. Najważniejsze jest, że kocił bardzo dobrze radzi sobie przy tak niski nastawach. Na zdjęciu możecie zobaczyć "nowy" zasobnik na popiół, jaki otrzymałem od znajomego, który od kilku dni jest posiadaczem sztokera. Opracował i wykonał taki pojemnik, który jest o niebo lepszy od oryginalnego. W załączeniu przedstawiam fotki z moimi ustawieniami kotła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos1 03.12.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Tak szczęka opadła z twoimi nastawami u mnie kopiec jest na 0 minimalna moc to też 3 wentylator chodzi na 85 pauzę mam też na 60 ale podawanie na 10 a co do szuflady to faktycznie fajna sprawa. Temperatura na piecu 41 w zupełności jest wystarczająca . Teraz zauważyłem że moc trochę spadła i jest w granicach od 45 do 60. Pompy moje to Leszno jak się nie mylę to EXPERIA L z tego co wyczytałem w instrukcji to mogą pracować skokowo i tak robią w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 03.12.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam!To mój pierwszy post na tym forum więc może krótkie wprowadzenie.Do tej pory, od 6 lat używałem pieca z retortą pierwszej generacji, a więc mogłem palić tylko ekogroszkiem i to tym lepszej jakości a więc po co najmniej 800 zł za tonę. Niestety miałem pecha i trafiłem na całkowicie nierzetelną firmę, która zresztą już nie istnieje (choć jej strona internetowa nadal zachęca do zakupów...). Przeżyłem wymianę palnika, sterownika oraz całego podajnika z motoreduktorem. A w zeszłym tygodniu piec się rozciekł i to z pionowej płomieniówki. W takim wypadku postanowiłem nie czekać tylko jak najszybciej wymienić go na coś porządnego.Kilka nocy spędziłem na poszukiwaniu najlepszego dla mnie kotła i ostatecznie wybór padł na Sztokera. Z racji ogrzewanego budynku (360 m2 z lat 70-tych, nieogrzewany, część okien jeszcze nie wymieniona itp, itd) musiałem zainwestować w 50 kW. Podobno już pod koniec przyszłego tygodnia będzie zainstalowany.Mam pytanie do osób które już używają Sztokera:1. Czy na wyposażeniu pieca jest czujnik temperatury powrotu?2. Czy paląc gorszym opałem np. miał, prócz większego zużycia i ilości popiołu są jakieś inne niekorzystne objawy? Z góry dzięki za odpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.12.2011 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 1. Czy na wyposażeniu pieca jest czujnik temperatury powrotu? 2. Czy paląc gorszym opałem np. miał, prócz większego zużycia i ilości popiołu są jakieś inne niekorzystne objawy? 1. Powiedziałbym że jest to raczej wyposażenie sterownika Cobra, no ale i za razem kotła 2. Te najbardziej niekorzystne objawy właśnie wymieniłeś ale jeśli dostanie ci się dobry miał to niekoniecznie musi tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 03.12.2011 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 A czy inne "niespodzianki" typu smołowanie pieca, mokry komin itp mogą się przytrafić przy tym piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.12.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 A czy inne "niespodzianki" typu smołowanie pieca, mokry komin itp mogą się przytrafić przy tym piecu? Heh, najpierw kupiłeś a teraz pytasz ? Nie powinno nic takiego się dziać i użytkownicy na razie nie meldują ale jak zaczniesz palić jakimś syfem czy wilgotnym drewnem na ruszcie awaryjnym to i smołowanie a nawet wykwity na kominie możesz sobie zafundować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Rostko procenty na dole pokazują wykorzystanie mocy kotła wyliczane przez sterownik Cobra Jak chcesz miec wyświetlaną siłę doboru mocy dmuchawy do danej, dobranej mocy kotła, to musisz wklepać kod 2207 i na pozycji "podgląd dmuchawy" ustawić 1 ps. Ładna skrzynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Witam! Z racji ogrzewanego budynku (360 m2 z lat 70-tych, nieogrzewany, część okien jeszcze nie wymieniona itp, itd) musiałem zainwestować w 50 kW. Podobno już pod koniec przyszłego tygodnia będzie zainstalowany. Mam pytanie do osób które już używają Sztokera: 1. Czy na wyposażeniu pieca jest czujnik temperatury powrotu? 2. Czy paląc gorszym opałem np. miał, prócz większego zużycia i ilości popiołu są jakieś inne niekorzystne objawy? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Moc Sztokera wybrałeś właściwie. W przypadku Sztokera na górze jest sterownik a na dole z tyłu taki moduł. Poniżej kosza masz studzienke na czujnik powrotu, tam należy go wsunąć. Czujnik powrotu wychodzi z tego modułu pod koszem, jest to właściwie opisane. Co do miału, to niekorzystne zjawiska opisałeś, złe paliwo może się mocno spiekać, szlakować a nawet niedopalać. Dobry miał powinien się spalać zadowalająco. Grunt, aby nie był to sam piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 04.12.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi W moim pierwszym poście od razu błąd: źle napisałem "360 m2 z lat 70-tych, nieogrzewany" - miało oczywiście być niedocieplony. Mam nadzieję że instalatorzy tym razem nie dadzą ciała, tak jak Ci z przed 6 lat - w końcu firma polecana przez producenta. Mimo wszystko chciałbym się upewnić co do instalacji. 1. Piec ma wyjście na komin pionowo do góry. Będzie więc musiał być podłączony pod jakimś kątem do ściany z kominem. Czy na tym podłączeniu powinna się znajdować jakaś wyczystka? 2. Gdy jeszcze byłem na etapie wyboru kotła, oglądałem piecie różnych producentów. Część z nich w kotłach przystosowanych do spalania m.in. pelletu instaluje dla bezpieczeństwa pojemnik z wodą, który w razie cofnięcia się płomienia, zalewa podajnik. Czegoś takiego nie widzę w sztokerze (mam na myśli zdjęcia z www, bo pieca fizycznie jeszcze u mnie nie ma). Czy w tego typu palenisku nie istnieje ryzyko cofnięcia się płomienia podczas palenia mieszankami np. miału z pelletami czy owsem? Wiem że jest czujnik temperatury na koszu/rurze, ale on nie wiele pomoże gdy prądu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 06.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Czy ktoś z Was pali w sztokerze peletem lub mieszanką z peletem?Jaka jest kaloryczność peletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 06.12.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Zabezpieczenie przed cofnięciem żaru, poprzez zalewanie to niezbyt trafne rozwiązanie, owszem zadziała, ale pelet pod wpływem wody "puchnie" i blokuje podajnik, po czym trzeba to wszystko czyścić- nie polecam.Sztoker ma krótki ślimak i obawiam się że będziesz miał na pelecie szybkie przegrzanie podajnika , tak więc zadzwoń do Komizu czy na pewno pelet w Sztokerze...A co do braku prądu, to musisz się zabezpieczyć aku lub generator prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 06.12.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2011 Sztoker ma krótki ślimak i obawiam się że będziesz miał na pelecie szybkie przegrzanie podajnika , tak więc zadzwoń do Komizu czy na pewno pelet w Sztokerze... A co do braku prądu, to musisz się zabezpieczyć aku lub generator prądu To jest chyba sytuacja totalnie skrajna... Miałem przypadek, że po powrocie z pracy przejrzałem wykres temperatur. Okazało się, że w ciągu dnia nie było prądu ponad 3 godziny... W czasie gdy przeglądałem wykresy kocioł pracował normalnie, czyli po włączeniu prądu wrócił do normalnej pracy. Nie wydaje mi się, żeby po wyłączeniu prądu żar nadal rozprzestrzeniał by się i kierował do zasobnika z paliwem Czy kiedyś miał ktoś taki przypadek? Oczywiście teoretycznie jest to możliwe, ale czy w praktyce ktoś się z tym spotkał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekmax 07.12.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 a co będzie jak zawleczka sie zerwie będzie działał bo dmuchawa może doprowadzic rozprzestrzeniania się żaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 07.12.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 To jest chyba sytuacja totalnie skrajna... Miałem przypadek, że po powrocie z pracy przejrzałem wykres temperatur. Okazało się, że w ciągu dnia nie było prądu ponad 3 godziny... W czasie gdy przeglądałem wykresy kocioł pracował normalnie, czyli po włączeniu prądu wrócił do normalnej pracy. Nie wydaje mi się, żeby po wyłączeniu prądu żar nadal rozprzestrzeniał by się i kierował do zasobnika z paliwem Czy kiedyś miał ktoś taki przypadek? Oczywiście teoretycznie jest to możliwe, ale czy w praktyce ktoś się z tym spotkał??? Ale ja piszę o pelecie... a z tego co piszesz palisz ekogroszkiem.....a to już całkiem inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 07.12.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Zabezpieczenie przed cofnięciem żaru, poprzez zalewanie to niezbyt trafne rozwiązanie, owszem zadziała, ale pelet pod wpływem wody "puchnie" i blokuje podajnik, po czym trzeba to wszystko czyścić- nie polecam. Sztoker ma krótki ślimak i obawiam się że będziesz miał na pelecie szybkie przegrzanie podajnika , tak więc zadzwoń do Komizu czy na pewno pelet w Sztokerze... Lepiej wyciągać i czyścić podajnik z mokrego pelletu niż dopuścić do wypalenia paliwa w koszu. Producent podaje na swojej stronie że istnieje możliwość "mieszania" pelet, trocin, ziarna oraz "biomasowe paliwa sypkie" więc krótki podajnik nie powinien być problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 07.12.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Spalanie mieszanki owszem ale np 40% biomasy/60% paliw kopalnych- tu się zgodzę, ale samego peletu bym nie ryzykował.No dobrze ale jeżeli cofnięcia żaru masz notorycznie, bo np jest wichura , lub za duży ciąg to znudzi ci się zalewanie za 1 razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.12.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) Kroitz ma rację, mieszanka jest dopuszczalna, samego pelletu nie polecam spalac ani w Sztokerze ani w rynnie ani w burnerze ani w brucerze ani też w ekoenergii czy jakimkolwiek innym palniku retortowym... Miks 40%pellet z 60%zawartością groszku jak najbardziej. Co do zabezpieczeń: - czujnik temp. kosza - poduszka wodna między palnikiem a początkiem ślimaka zerwanie zawleczki jest w stanie wykryć sterownik Cobra..... jak kolega Włodek nie zgubił czegoś przy aktualizacji softu... to podawanie i nadmuch się w odpowiednim momencie wyłączą.... Edytowane 7 Grudnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts