Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

... Gościu na składzie zarzeka się że to ten sam węgiel co wcześniej. Żadnych problemów z paleniem wcześniej nie miałem.

...

Jaka jest tego przyczyna?

A jak ma zachować sie właściciel składu węgla?

Zawsze powie to czego klient oczekuje czyli że ma towar najwyższej jakości... jak zwykle.

Jeśli cały czas ładnie palił a wraz zasypem groszku z nowej dostawy zaczyna gasnąć to winy trzeba szukać właśnie w opale.

I zapewne teraz będziesz miał robote ze zmianą ustawień sterownika.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak raz go ustawiłem według instrukcji to tak było do teraz.

podawanie 5 pauza 30

wiatr góra 80 dół 10

moc min1,5

I wszystko było ok.

Z wykresu temp wygląda na to że zgasł w podtrzymaniu.

Wiatr mógł się do tego przyczynic bo temp skoczyła do góry o10 niż zadana a później tylko w dół.

Edytowane przez piotrx0

palacze ...;)

co wy na to;

http://pl.fotoalbum.eu/zolwik1969/a860472/00000001

wklejam link bo zdjęć nie mogę przeskoczyć .

na pozostałych zdjęciach jest idealny opał oraz telefon i emaill do producenta . Ta kupka popiołu jest z 4 worków tego cuda , spalonych w piecu 30 kw palnik brucer piec pracuje na 55 C ogrzewa pół bliżniaka ok 300m2 grzejniki i pobiera aktualnie 1 worek dziennie .

niestety link do zdjeć nie działa strona padła ale przypomnę , popiół ze Skarbka jak z papierosa , sprawdziłem w mojej 15 i jest to samo z worka 25 kg może torebka od cukru popiołu drobniutki i szary bez zgorzeliny .... ale żeby nie było tak słodko to jest słabszy od eko z KHW o jakieś 10 % o tyle podniosłem moc pieca aby utrzymac zadaną temp. co przy cenie 950 za T daje do zastanowienia .Na pewno cały zasyp z Eko zmieści się w popielniku a śmiem twierdzić że w jego połowie co daje rewelacyjny wynik ale tylko to bo cena super wysoka i kaloryczność dobra ale nie bardzo dobra .

Podpowiedzcie jak wkleić zdjęcia .

6 pozycja od prawej w 2 rzędzie okna " odpowiedz z cytatem " jest " dodaj zdjęcie "

20160204621.jpg

20160205622.jpg20160205623.jpg20160205624.jpg20160205629.jpg

dzięki cody

co do kaloryczności to zwracam honor Skarbkowi korekta mocy wynikła z przymrozku nocnego ok -3/-4 noc i +2 w piec ustawiony na wahania w granicach 75-95% mocy w zapotrzebowaniu aby się nie odstawiał .

podsumowując to bardzo dobry Eko najlepszy jakim paliłem choć bardzo drogi .

Przy powiększeniu zasobnika taki mam plan wejdzie ok 120-150 kg co by pozwoliło na bezobsługowość w temp 0-noc +5 dzień do ok 10 dni łącznie z popielnikiem ot ... prawie jak w bloku , tylko wtedy przydałby się jakiś alarm aby nie zapomnieć o piecu :lol2: że trzeba tam zajrzeć , bo rozpalanie od nowa murowane i cała przyjemność z bezobsługowości szlak trafi :mad:

Edytowane przez k1krzysztof

Jak już przerabiasz zasobnik to spraw sobie czujnik niskiego stanu.

Tak myślę by wykorzystać otwór rewizyjny w dole zasobnika. Zakryć go od wewnątrz tą blachą, górę zamocować na zawiasie a z dołu sprężyna. Jak poziom opału spadnie i odsłoni blachę to sprężyna ją odepchnie i załączy krańcówkę (rodzaj sygnalizacji to już dowolność mając sygnał z krańcówki).

Zostaje tylko kwestia uszczelnienia zasobnika w tym miejscu + izolacja krańcówki od miału lub krańcówka pyłoszczelna.