k1krzysztof 07.02.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) może jakiś szkic , bo zastanawiam się jak to widzisz ,co z załadunkiem opału przy zasypie by trzeba ją dociskać i obsypać opałem i dopiero dosypywać , tylko jak powiadomić "obsługę" o niskim stanie . Edytowane 8 Lutego 2016 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych61 08.02.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Chciałem wgrać nowy ster. Po wykasowaniu na sterowniku pozostało 4 kb i mam 222 zamiast 226 wymagane. Czy może ktoś pomóc rozwiązać problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.02.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Odpowiedziałem na wątku "sterowanie wg. Włodeka_PID", botam też pytałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzych61 08.02.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Fakt wpadłem w panikę i pytałem wszędzie - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 08.02.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 może jakiś szkic , bo zastanawiam się jak to widzisz , co z załadunkiem opału przy zasypie by trzeba ją dociskać i obsypać opałem i dopiero dosypywać , tylko jak powiadomić "obsługę" o niskim stanie . Myślę, że "klapka" umieszczona w dole zasobnika na skośnych ściankach nie wymagałaby wstępnego zasypu. Przy normalnym sypaniu też powinna się zamknąć. Spróbuję to jakoś naszkicować. A powiadomienie, dowolność, od syrenki po lampkę przeciągniętą do mieszkania w widoczne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 08.02.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Myślę, że "klapka" umieszczona w dole zasobnika na skośnych ściankach nie wymagałaby wstępnego zasypu. Przy normalnym sypaniu też powinna się zamknąć. tu może podchodzić opał i zakłócać pracę A powiadomienie, dowolność, od syrenki po lampkę przeciągniętą do mieszkania w widoczne miejsce. no tak nie pomyślałem o prostych rozwiązaniach -lampka bardziej przemawia - tylko to przeciągnięcie kabelka ale pomysł OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookiada 13.02.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam mam pytanko do kolegów użytkowników Sztokera ,a także do użytkowników innych kotłów z podajnikiem czy próbował ktoś palić zrebką.Ja próbowałem dodawać do groszku pellet i powiem szczerze, że popiół ładniejszyi brak spieków.Zastanawiałem sie czy jakby do ekogroszku dodać suchą zrebke czy dało by się tym palić w Sztokerze 25 nie ukrywam że zrebki mogę mieć dużo i za free.Czy ktoś próbował takiego połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 14.02.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Witam Czy można prosić o zdjęcie komory z cegłą lub rysunek. Pozdrawiam inspirując się inicjatywą kolegi Cody _007 zainstalowałem cegiełkę i jest różnica sadzy mniej popiół drobniejszy reszta na zdjęciach Edytowane 14 Lutego 2016 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palus102 14.02.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam. Jestem tu nowy. Ma ktoś namiary na dobrego, sprawdzonego instalatora tego kotła w województwie kujawsko-pomorskim. Jestem z Inowrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 14.02.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 inspirując się inicjatywą kolegi Cody _007 zainstalowałem cegiełkę i jest różnica sadzy mniej popiół drobniejszy reszta na zdjęciach [ATTACH=CONFIG]346665[/ATTACH] Ustawiłem cegłę tak , że "styka " się z tylną ścianą kotła - wydłuża to drogę dla spalin , które jak mi się wydaje mają więcej czasu na oddanie ciepła . Myślałem też aby tę cegłę nawiercić podobnie jak w nowszych i większych sztokerach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 14.02.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 myślę że tak jak ustawiłem jest lepiej gdyż tylko trochę płomienia idzie na drzwiczki a z 80% na komorę / drzwiczki nie odbierają ciepła .Co do cegły z nawiercaniem to na jutro planuję wiercenia tylko zastanawiam się nad średnicami , ilością i kontami wiercenia i nie znam właściwości cegły / kruchość itd. ale to już sprawa drugoplanowa zawsze można kupić następną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 14.02.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam. Jestem tu nowy. Ma ktoś namiary na dobrego, sprawdzonego instalatora tego kotła w województwie kujawsko-pomorskim. Jestem z Inowrocławia. masz w Strzelnie przedstawiciela dzwoń p. Sztuba jak dobrze pamiętam kupiłeś już czy planujesz kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 15.02.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 masz w Strzelnie przedstawiciela dzwoń p. Sztuba jak dobrze pamiętam kupiłeś już czy planujesz kupić Bracia Stube. Zajmują się sprzedażą między innymi Sztokerów i ich instalacją. Znam ich osobiście, znają się na rzeczy. Na Rynku w Strzelnie posiadają sklep- namiary dostępne w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palus102 15.02.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dzięki. Zamierzam dopiero kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 15.02.2016 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dzięki. Zamierzam dopiero kupić. podjedż do mnie -radziejów jak co to na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atc 17.02.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam Panów Mam problem z moim piecem i może ktoś podpowie co i jak. Otóż Sztoker 25 kupiony 3 lata temu. W pierwszym roku opał jakieś 27MJ piec palił idealnie ,niemal zero popiołu i sadzy. Kolejny rok już chyba inny opał ale kto to wie,zaczęły się problemy, albo były spieki,smoła i sadza przy polskim węglu albo ogromne ilości sadzy przy czeskim. Zaznaczam,że producent zaleca węgiel 31.2. Teraz kupiłem prestige classic niby 31.2 (i faktycznie miękki) spiekalność ponoć zero. Sadzy mało,ale węgiel się zlepia i to tak mocno,że kolejne porcje pchane przez ślimaka zamiast przepychać popiół to powodują górkę przy wyjściu ze ślimaka unosząc deflektor. Na wyjściu komory spalania zaczyna się robić klucha popiołu,która nie chce wylecieć. Zaznaczam też,że popiół się nie zapada. Ustawienia pieca próbowałem różne, nawet dmuchawę zrzuciłem do 40% i nic (piec nie mógł się dogrzać). Już mnie trafia z tym węglem,bo jak nie jedno to drugie,czeski przynajmniej miał normalny popiół i się nie zlepiał ale ten ogrom sadzy powodował to, że musiałem czyścić piec każdego dnia (zbierać puch sadzy). Piec ma podajnik rynnowy, w retorcie ten węgiel classic spala się bardzo dobrze. Poradźcie coś bo za każdym razem wychodzi, że polski węgiel do bani jest. Dodam jeszcze, że piec normalnie chodzi na ok 40-55%, ustawienia jakie miałem to podawanie 12s przerwa 60,teraz mam podawanie 17 przerwa 60 ale też bez różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.02.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Może warto zmieszać z paliwem, które się nie spieka.Dodać trochę pelletu albo węgla brunatnego (czeskiego groszku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atc 17.02.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Może warto zmieszać z paliwem, które się nie spieka. Dodać trochę pelletu albo węgla brunatnego (czeskiego groszku). Próbowałem ale dobrze wiesz,że trudno zmieszać tak aby był dobrze wymieszany. Tak czy inaczej czeski generuje za dużo sadzy dlatego go odpuściłem. Pelletu nie próbowałem bo dużo osób pisze o problemie przy mieszaniu z węglem ponieważ wpija wodę a zimą trudno o suchy węgiel. Tym bardziej że co śmieszne kopalnia Piast płucze węgiel i dochodzi on mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.02.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Odkręcić wyczystkę, wybrac popiół pod palnikiem (jak otwierasz drzwiczki widać klapkę wyczystki)Gwoździem udrożnić otwory, drugi i trzeci rządek od strony kosza możesz rozwiercić na 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atc 17.02.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Odkręcić wyczystkę, wybrac popiół pod palnikiem (jak otwierasz drzwiczki widać klapkę wyczystki) Gwoździem udrożnić otwory, drugi i trzeci rządek od strony kosza możesz rozwiercić na 6mm Czyściłem to niedawno ale dziurek nie przetykałem także na pewno tak zrobię. Dziękuję i zobaczę jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts