Lookiada 18.02.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ja bym jeszcze spróbował nastawów takich jak podaje producent 25 na 7 dmuchawa 100/10 i moc min 1,5 i zobaczył co sie bedzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atc 18.02.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Próbowałem i porażka totalna (wgrałem nowy soft i te ustawienia były domyślne) dlatego przeinstalowałem na stary soft i sprawdziłem ustawienia.Na tą chwilę testuję 17/60 , klinuje się ale ślimak daje radę wypchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 21.02.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 cytat inspirując się inicjatywą kolegi Cody _007 zainstalowałem cegiełkę i jest różnica sadzy mniej popiół drobniejszy reszta na zdjęciach koniec cytatu czyszcząc piec po tym zabiegu dochodzę do wniosku że jest mniej sadzy i chyba spalanie poszło w dół chyba bo temp już plusowe i trudno o porównanie . Sprzątając kotłownię natknąłem się na ruszt awaryjny od Sztokera :D i .... włożyłem go zamiast cegiełki na wylocie spalin jak cegłę :lol2: ot tak zobaczymy co będzie , jest żeliwny to powinien spełniać podobną rolę a do tego kształt żeberek to VVVVVV takie małe kierownice spalin na boki , zobaczymy co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 21.02.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 atc, musisz poszukać innego opału. Szukając odpowiedniego kupowałem po 3 worki na próbę. Jak już trafiłem na odpowiedni (na którym zgasł mi raz na przestrzeni ostatnich 6 m-cy ) to musiałem te próby jakoś przerobić, mieszałem go w stosunku 10:1 z tym dobrym i już wyszedłem na prostą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atc 21.02.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 atc, musisz poszukać innego opału. Szukając odpowiedniego kupowałem po 3 worki na próbę. Jak już trafiłem na odpowiedni (na którym zgasł mi raz na przestrzeni ostatnich 6 m-cy ) to musiałem te próby jakoś przerobić, mieszałem go w stosunku 10:1 z tym dobrym i już wyszedłem na prostą. Dziś czyściłem piec, fakt niedziela i nie miałem ochoty ale po nocy patrze a węgiel wysadził deflektory,wygasiłem go i do dzieła.Kanaliki były pozatykane (gdzieś 1/3) szczególnie te od strony kosza. Musiałem wiercić bo nagar tak twardy, że myślałem że to metal. Przy okazji wyskrobałem mnóstwo smoły z tylnej ścianki i przewierciłem na 6mm dwie dziurki-tylko dwie bo dojście niefajne i gruby metal także sił już nie było. Swoją drogą czy tą płytkę od nawiewu (z dziurkami) idzie wyjąć ?? Teraz testuję i czekam na efekt jutro,będzie wiadomo.Też sądzę, że problem głównie tkwi w węglu ale cały czas mam nadzieję że to jednak była wina pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.02.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Swoją drogą czy tą płytkę od nawiewu (z dziurkami) idzie wyjąć ?? Tak, odkręć wyczystkę komory powietrznej podważ czyms od spodu (puknąć, podważyć) i wyjmiesz palenisko Po udrożnieniu czy dowierceniu wkładasz ponownie, na około płytki czarny slicon 1200-1500st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 22.02.2016 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 (edytowane) Dziś czyściłem piec, fakt niedziela i nie miałem ochoty ale po nocy patrze a węgiel wysadził deflektory,wygasiłem go i do dzieła.Kanaliki były pozatykane (gdzieś 1/3) szczególnie te od strony kosza. Musiałem wiercić bo nagar tak twardy, że myślałem że to metal. Przy okazji wyskrobałem mnóstwo smoły z tylnej ścianki i przewierciłem na 6mm dwie dziurki-tylko dwie bo dojście niefajne i gruby metal także sił już nie było. Swoją drogą czy tą płytkę od nawiewu (z dziurkami) idzie wyjąć ?? Teraz testuję i czekam na efekt jutro,będzie wiadomo.Też sądzę, że problem głównie tkwi w węglu ale cały czas mam nadzieję że to jednak była wina pieca Ja palę trzeci sezon zimowy sztokerem 15 i nie mogę trafić na dobry węgiel. W zeszłym roku paliłem pieklorzem i miałem spieki. Dwa lata temu wysokoenergetycznym z taniego opału i fura sadzy i popiołów. Na ten sezon kupiłem trochę słabszy energetycznie węgiel u lokalnego dostawcy, żeby nie bawić się w przebieranie spieków. I znów pudło i do tego na MAKSA, syf w całej piwnicy w trakcie czyszczenia, zniszczony piec, komin i pełno popiołu. Kopci się mi z komina jakbym palił zwykłym dziadowskim węglem. Jak miałem dym w piwnicy to taki żrący, że nie dało się wejść do kotłowni. Mieszają węgle z różnych kopalń i z importu, przekonałem się o tym na własnej skórze. Smołował mi się piec łącznie z rurą odprowadzającą spaliny i kominem przy temperaturze na kotle 54stC i musiałem podnieść temperaturę do 58-59stC i zwiększyć nadmuch wracając do oryginalnego softu i zmieniając PID na ADC bo te softy zmodyfikowane z nastawianiem samej tylko mocy generowały z kolei niedopały przy mieszaniu różnych gatunków energetycznych ekogroszku. Potrzebowałem zwiększyć nadmuch. Znów musiałem dokupić wysokoenergetyczny węgiel i mieszam z tym "chrzczonym "ekogroszkiem, masakra. Niech ktoś zacznie wkońcu kontrolować sprzedawany ekogroszek. Inaczej do bani z ekologią i ekospalaniem w piecach z podajnikiem. Cierpią na tym użytkownicy tych pieców i ich producenci. Moi znajomi mający piec z retortą HEF i stałą temp 61stC mają 100razy mniejsze problemy z piecem niż ja i "radzą" sobie ze swoim piecem i spalanym ekogroszkiem ! Drzwiczki i ścinki wew. kotła mam do dzisiaj obklejone smołą, pomogło chyba mieszanie węgla z ekogroszkiem Prestige Premium. Możecie polecić mi jakiś sprawdzony przez Was ekogroszek? dzięki Miałem podobnie, problem ze smołowaniem, ale poradziłem sobie wracając do pierwotnego stera 33n zwiększyłem nadmuch 77% oraz temperaturę na kotle 58stC i problem zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Edytowane 22 Lutego 2016 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 23.02.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Sprzątając kotłownię natknąłem się na ruszt awaryjny od Sztokera :D i .... włożyłem go zamiast cegiełki na wylocie spalin jak cegłę :lol2: ot tak zobaczymy co będzie , jest żeliwny to powinien spełniać podobną rolę a do tego kształt żeberek to VVVVVV takie małe kierownice spalin na boki , zobaczymy co będzie z rusztem jest lipa pozostaję przy cegiełce lepszego rozwiązania nie widzę ... jak narazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atc 23.02.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Tak, odkręć wyczystkę komory powietrznej podważ czyms od spodu (puknąć, podważyć) i wyjmiesz palenisko Po udrożnieniu czy dowierceniu wkładasz ponownie, na około płytki czarny slicon 1200-1500st.C Jak dotąd słuchajcie problem zniknął,nie rozumiem tylko dlaczego w instrukcji nie podają jak dokładnie czyścić piec, że trzeba palenisko wyjąc i dziurki przeczyścić, gdyby to podali człowiek by się tak nie męczył.Na szczęście są ludzie, którzy coś potrafią podpowiedzieć więc wielkie dzięki. Jeszcze jedna rzecz została,czy ktoś wie jak się pozbyć smoły z tylnych ścian i nagaru z rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 24.02.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Mi o tych wszystkich niuansach opowiedział serwisant, który przyszedł po tym jak monterzy skończyli i sprawdzili szczelność instalacji. Możliwe, że producent nie przewidział sytuacji innej niż u mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bu20 26.02.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Witam Mam pytnie czy próbowaliście palic peletem i ekogroszkiem w stosunku 40 pelet i 60 groszek?Albo samym peletem?Od paru dni palę w takim stosunku 40/60 wsypuje pół worka groszku pół peletu narazie nie gasnie tylko a "PID"-zie robią się spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 27.02.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 ja tak próbowałem ale to się nie opłaca pelet jest drogi i ma niską kaloryczność do węgla. Mogę powiedzieć też że czasem dosypuje trociny takie drobne do groszku np. ostatnio robiłem 120m2 podłogi na legarach dużo ścinek i dużo pyłu z pod piły miałem więc wsypałem do zasobnika z węglem oczywiście nie ścinki tylko ten pył. Jak kiedyś próbowałem z pelletem to plus był taki że jakby deko lepiej się dopalał groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 12.03.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Czy Sztoker mini 15 był modernizowany (wszedł do produkcji najpóźniej) czy tez jest to jego 1 wersja? Jaką powierzchnię nowego, dobrze ocieplonego domu pociągnie + oczywiście cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 12.03.2016 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Tak dopytam jeszcze 15 jaka powierzchnię ogrzeje (dobrze ocieplony budynek) plus 140 bojler? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 12.03.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Ja mam 15 starego typu na 180 m2 dom z lat 90-2000 superek 12 + 5 styro + superek 24 +5 styro i tej zimy przy -22 noc i -15 dzień spożył 32 kg grochu na dobę co przy danych podawanych przez producenta 2kg na dobę MAX daje 48 kg MAX także zapas jeszcze dużo za duży , a w chacie temp utrzymywana 21-22 C .Myślę że 250 spoko a może i więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 13.03.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Jeśli mogę jeszcze pomarudzić to zapytam. Czy kupilibyście jeszcze raz sztokery? u mnie temat powrócił przypadkowo, bo znalazłem 15 dwuletnią do sprzedania i znowu się zastanawiam - A może jednak warto?? mam kociol zasypowy i nie narzekam ale jako że nie mam doświadczenia w paleniu w piecu z podajnikiem to kusi aby spróbować Koszt podłączenia nie byłby raczej duży więc znowu zacząłem się zastanawiać. Na razie mam możliwość samemu dopilnowywać pieca ale myślę o sytuacji gdyby musiała to robić żona..... Dajcie znać jakie są Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 13.03.2016 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 nie wiem .... użytkuję 3 sezon i nie ma powodów do narzekania na piec może tylko jest problem z dobraniem ''odpowiedniego '' opału jak i jego ceny do wymagań lub oczekiwań . z ''Wad'' które ma Sztoker to brak możliwości palenia samym miałem ... ale dla mnie to nie wada bo miał to duży przerzut tonażowy i ogromne ilości popiołu a co za tym idzie częste wizyty w kotłowni z uwagi na konieczność wybierania a to już mija się z celem bo wracamy do obsługi pieca góra co dwa dni a zimą to nawet co dziennie a przecież kocioł zasypowy to już masz , także to raczej ''Zaleta''Przy dobrym eko jeden zasyp = jedno czyszczenie pieca z popiołu i tak na dzień dzisiejszy to ok 7 dni i 90 kg eko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 13.03.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Do kotła nie mam żadnych zastrzeżeń.Jedynym kłopotem jest jak napisano wyżej- zakupić dobry opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 15.03.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Witam,posiadam piec sztoker mini 15 od zeszłego roku. Palenie jest bardzo zależne od węgla.Natomiast obsługa to już wyższa szkoła! Mam pytanie odnośnie podajnika, a chodzi mi o to czy ktoś wie jakie obroty musi -powinien mieć ślimak podajnik? Mój ma 1 obrót w 55 sek. w związku z tym bardzo mało podaje węgla,a co za tym idzie musi podajnik pracować min. 20sek aby efektywnie grzać. Zerwało mi dwa razy zawleczkę i od tego czasu ustawienie fabryczne 40/8 nie funkcjonuje.Ustawienie podajnika musi być 20sek lub wyższe.Czy tak wolna praca jest normalna? W parę sekund to poda parę grudek węgla.Efekt piec gaśnie.Obecnie ustawienia mam podawanie 20 /100sek nadmuch 45/10 moc 1.5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.03.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jeśli mogę jeszcze pomarudzić to zapytam. Czy kupilibyście jeszcze raz sztokery? u mnie temat powrócił przypadkowo, bo znalazłem 15 dwuletnią do sprzedania i znowu się zastanawiam - A może jednak warto?? mam kociol zasypowy i nie narzekam ale jako że nie mam doświadczenia w paleniu w piecu z podajnikiem to kusi aby spróbować Koszt podłączenia nie byłby raczej duży więc znowu zacząłem się zastanawiać. Na razie mam możliwość samemu dopilnowywać pieca ale myślę o sytuacji gdyby musiała to robić żona..... Dajcie znać jakie są Wasze opinie. Jak interesuje Cię używka, będę chyba niedługo swojego sprzedawał, ma niecałe 1,5 roku Tyle że nie Sztoker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts