Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanym kotłem Sztoker że od 4 lipca 2016 roku trafi na rynek nowy kocioł firmy Komiz o nazwie Sztoker V.

Wyniki badań przeprowadzonych w akredytowanym laboratorium pozwalają zaliczyć go do najwyższej 5 klasy wg normy PN EN 303-5:2012, nie tylko w zakresie cieplno-emisyjnym ale także bezpieczeństwa użytkowania.

Odpowiedzialny za proces spalania nie będzie już sterownik Cobra Pid ale nowa wersja sterownika Skorpion z "przydomkiem" V.

Moc nominalna kotła to 20kW.

Z ważniejszych danych wymaga się temp. powrotu na poziomie 55 stopni, warunki gwarancji są identyczne jak przy starszej wersji Sztokerów.

Tyle mogę na razie napisać :)

...warunki gwarancji są identyczne jak przy starszej wersji Sztokerów.

Czyli tak stworzone, że w razie awarii wina w 99% leżeć będzie po stronie użytkownika... ciąg kominowy, dopływ powietrza do kotłowni, zła jakość paliwa (bo przecież każdy ma w domu aparature do badania jakosci groszku)brak starannego czyszczenia (i co to znaczy starannego- ma błyszczeć czy tylko trzeba zeskrobać sadzę??) i takie tam.

Mistrzowskim zagraniem nazwałbym zachwalanie w folderach reklamowych braku potrzeby montowania zaworu mieszającego bo to przecież niższy koszt instalacji a w warunkach gwarancji napisane, że takowy zawór być musi bo inaczej na użytkownika spadnie przykry obowiązek wydawania złotówek w razie awarii super kociołka.

No ale jak wiadomo papier przyjmie każda reklamę.

Nie mam nic do samego kotła, już drugi sezon użytkuje z zadowoleniem na twarzy ale na tej samej twarzy pojawia sie skrzywiony uśmiech gdy czytam o tych super nowościach, zaletach istniejących tylko w warunkach laboratoryjnych i słodkich słowach reklamy nijak mających sie do warunków gwarancji.

Nie za bardzo kumam Twoje rozgoryczenie co do mojego wpisu?

podałem tylko informację dla tych którzy może są zainteresowaniu tym kotłem, nic więcej,reklama? czy to tak zabrzmiało? dla mnie informacja, żadnego zachwalania czy jakiegoś och i ach :)

A tak z ciekawości zapytam czy o coś Cię producent posądzał?

Piszę o warunkach gwarancji, czy znasz te warunki, mając kocioł jak piszesz od dwóch lat?

Dla mnie warunki gwarancji to nie to czy wyskrobać wymiennik do "białej kości" czy zeskrobać sadzę, trochę o innych rzeczach chyba rozmawiamy :)

Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanym kotłem Sztoker że od 4 lipca 2016 roku trafi na rynek nowy kocioł firmy Komiz o nazwie Sztoker V.

Wyniki badań przeprowadzonych w akredytowanym laboratorium pozwalają zaliczyć go do najwyższej 5 klasy wg normy PN EN 303-5:2012, ,,,,

Poczekajmy do 4 lipca 2016 roku.

W miedzy czasie, możesz nam zdradzić jakiej grubości szamotem wyłożona jest komora spalania, nowego kotła Sztokier V ?.

Panie Karoka

To pana pisanie:

"Wyniki badań przeprowadzonych w akredytowanym laboratorium pozwalają zaliczyć go do najwyższej 5 klasy wg normy PN EN 303-5:2012, nie tylko w zakresie cieplno-emisyjnym ale także bezpieczeństwa użytkowania."

Z tej durnoty wynika, że cichcem pewnie dla jednej firmy wprowadzono zapis w normie stopniujące bezpieczeństwo użytkowania.

Panie śliczny, nie było, nie ma i nie bedzie czegoś takiego.

Wciskanie kitu potencjalnemu nabywcy, to domena handlarza. Ale może by tak więcej prawdy, a mniej głupot.

I w końcu naumieć się chociaż najważniejszych punktów z normy.

bolku

rozwinę czy dopowiem

ICHPW ma uprawnienia wyłącznie do badań energetyczno-emisyjnych, nie posiada uprawnień do badania bezpieczeństwa kotła zgodnie z normą

Instytut Energetyki oraz UDT mają oprócz uprawnień energetyczno-emisyjnych także uprawnienia odnośnie bezpieczeństwa kotła, czyli m.in. bezpieczeństwo sterownika, zagotowanie wody w kotle,prawidłowość zadziałania STB , kontrola działania dbv, temp. powierzchni drzwiczek, klamek itp. rzeczy, można to sprawdzić na PCA po numerach akredytacji danego instytutu w tabelach należy wyszukać jaki zakres badania kotła zgodnie z normą 303-5:2012 posiada dana jednostka

Dla tego stwierdzenia "więcej prawdy" wklejam uprawnienia IE AB087 oraz ICHPW AB081 , resztę każdy może normalnie bez problemu znaleźć na stronach PCA

ICHPW AB081 zakres PCA.jpg

ICHPW AB081 zakres PCA2.jpg

Instytut Energetyki zakres akredytacji.jpg

Instytu Energetyki zakres akredytacji2.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Panie Karoka

Z tej durnoty wynika, że cichcem pewnie dla jednej firmy wprowadzono zapis w normie stopniujące bezpieczeństwo użytkowania.

Panie śliczny, nie było, nie ma i nie bedzie czegoś takiego.

Wciskanie kitu potencjalnemu nabywcy, to domena handlarza. Ale może by tak więcej prawdy, a mniej głupot.

I w końcu naumieć się chociaż najważniejszych punktów z normy.

No i co znowu czepiłeś jednego słówka?

Jeśli kocioł bezpieczny, zbadany pod tym kątem to i jego użytkowanie jest bezpieczne.

Gdzie napisałem jakąś nieprawdę i głupoty?

Ja wiesz gdzie mam te normy? i jeszcze palma nie odbiła mi do końca żebym się ich uczył na pałę.

Masz gó.. do roboty to się ucz na pamięć, ludzie mają różne skrzywienia.

Kitu panie śliczny to żeście dość naciśli ludziom do głów, teraz zbieracie tego żniwo.

Pozdrawiam bez odbioru niestety.

Martwi mnie polityka jak u producentów telefonów. Nowy model = brak wsparcia dla starszych konstrukcji.

Chyba trzeba sobie sterownik samemu zrobić i myślę, że Arduino poradzi sobie świetnie ;)

Nowy kocioł to nowy kocioł.

Szkoda,że dyskusja zaczęła się teraz. Oni chcieli wspomnieć dopiero w lipcu, bo na teraz mają rozplanowane urlopy.

Inni urlopy mają w lipcu.

Z tego co wiem dotychczasowe kotły sztoker będą nadal produkowane, w tej chwili są z cobrą.

Nowszy ma inną konstrukcję, wygląd, wyposażenie, będzie produkowany obok aktualnej gamy.

Do września daleko, jak coś będzie już namacalne, to moim zdaniem wówczas będzie można skrobnąć.

Panie Jarecki,

a co mnie jakieś IChPW obchodzi i zakres jego badan.

Ja zabrałem jedynie głos dlatego, że szanowny (jak zawsze) pan Karoka znowu pociska bzdury, a niekumaci łykną to jak dziwka spermę.

Przecież napisal tak:

"Wyniki badań przeprowadzonych w akredytowanym laboratorium pozwalają zaliczyć go do najwyższej 5 klasy wg normy PN EN 303-5:2012, nie tylko w zakresie cieplno-emisyjnym ale także bezpieczeństwa użytkowania."

Zna Pan może klasy w TAKŻE bezpieczeństwie użytkowania? Piąta lepsza, gorsza czy całkiem do de.?

Szanowny panie Boluś, pytam jeszcze raz czym to ja ściemniam tych za przeproszeniem "niekumatych" inwestorów ?

Czy jak napisał Jarecki jeśli kocioł ma badania "bezpieczeństwa sterownika, zagotowanie wody w kotle,prawidłowość zadziałania STB , kontrola działania dbv, temp. powierzchni drzwiczek, klamek itp. rzeczy" to jest bardziej bezpieczny od tego co ma tylko badania emisyjne czy nie?

Chyba mamy jakieś inne pojęcie ściemniania?

To że nie jestem tak biegły w studiowaniu tak ukochanych przez pana norm i nie znam fachowego słownictwa bo jest mi w tym co robię do niczego niepotrzebne nie znaczy że Waść tak biegły i całe życie pewnie jeszcze pod poduszką normę trzymał będzie mnie tu o pierdoły czy jedno słowo od ściemniaczy czy oszustów wyzywał.

Jeśli chcesz pan tak bardzo fachowo to proponuję zmienić forum i podyskutować z ludźmi Swojego pokroju, to jest forum budowlane i nikt raczej nie przychodzi tu studiować i pogłębiać swojej wiedzy ze znajomości norm.

Ja znowu ze swej strony powiem że dla pana może z tej wiedzy tajemnej jestem kołek ale mimo to pan dobrze o tym wie choć tego publicznie nie przyzna bo przez gardło a raczej palce by nie przeszło że ta mizerna wiedza karoki i tak jest o wiele wyższa niż pewnie 99,5% sprzedawców kotłów w tym kraju.

A teraz możesz sobie Waść ulżyć :)

...jeśli kocioł ma badania "bezpieczeństwa sterownika, zagotowanie wody w kotle,prawidłowość zadziałania STB , kontrola działania dbv, temp. powierzchni drzwiczek, klamek itp. rzeczy" to jest bardziej bezpieczny od tego co ma tylko badania emisyjne czy nie?...

No przecież... fakt, że np. kocioł ma jakieś badania, jeszcze o niczym nie stanowi :) Ważne są dopiero wyniki tych badań :)

Ale to tylko tak na marginesie...

Ja chcę zapytać Ciebie, karoka, co takiego się stało, że nagle badania z kompletnie nieważnych (jak z uporem twierdziłeś) stały sie tak bardzo ważne, że nawet Ty o tym piszesz? To mnie interesuje :D

Szanowny panie Boluś, pytam jeszcze raz czym to ja ściemniam tych za przeproszeniem "niekumatych" inwestorów ?

Czy jak napisał Jarecki jeśli kocioł ma badania "bezpieczeństwa sterownika, zagotowanie wody w kotle,prawidłowość zadziałania STB , kontrola działania dbv, temp. powierzchni drzwiczek, klamek itp. rzeczy" to jest bardziej bezpieczny od tego co ma tylko badania emisyjne czy nie?

Chyba mamy jakieś inne pojęcie ściemniania?

To że nie jestem tak biegły w studiowaniu tak ukochanych przez pana norm i nie znam fachowego słownictwa bo jest mi w tym co robię do niczego niepotrzebne nie znaczy że Waść tak biegły i całe życie pewnie jeszcze pod poduszką normę trzymał będzie mnie tu o pierdoły czy jedno słowo od ściemniaczy czy oszustów wyzywał.

Jeśli chcesz pan tak bardzo fachowo to proponuję zmienić forum i podyskutować z ludźmi Swojego pokroju, to jest forum budowlane i nikt raczej nie przychodzi tu studiować i pogłębiać swojej wiedzy ze znajomości norm.

Ja znowu ze swej strony powiem że dla pana może z tej wiedzy tajemnej jestem kołek ale mimo to pan dobrze o tym wie choć tego publicznie nie przyzna bo przez gardło a raczej palce by nie przeszło że ta mizerna wiedza karoki i tak jest o wiele wyższa niż pewnie 99,5% sprzedawców kotłów w tym kraju.

A teraz możesz sobie Waść ulżyć :)

Szanowny Panie Karoka

Nie uwierzysz Pan, ale polecę Linda:

"nie chce mi się z toba gadać".

Mógłbym również tym samym klasykiem rzec do Pana:

"A co ty q.wa wiesz o badaniach".

Zwróciłem tylko uwagę, że zdanie które pan zamieściłeś w swoim wpisie zawiera bzdury i wprowadza czytelnika w błąd. Ot, wszystko.

Pozdrawiam

p.s. polecam wszystkim tzw. artykuł z pierwszej strony GW z 15.06.2016 pt. Koniec Kopciuchów.

zastanawiałem się nawet, czy tzw. informacji źródłowych autorce nie udzielał czasami pan K. Przeinaczenia realiów robią ludziom wodę z mózgów. Dlatego wskoczyłem na pana Karokę.

Dlatego wskoczyłem na pana Karokę.

To jak żeś Waść szybko wskoczył to tak szybko zeskocz.

Jeśli chcesz Waść prowadzić te doktorskie dysputy to jak pisałem proszę zmienić forum albo ze Swoim kolegą niedoli sobie podyskutować o normach w jakiś innym wątku, właśnie się pojawił drugi dyskutant z którym możesz sobie pan pogawędzić o pierdołach.

Ja chcę zapytać Ciebie, karoka

A pytaj, a mi się nie chce Tobie odpowiadać, czy muszę? przecież nie muszę.

To ja Cię zapytam skoro Ty mnie pytasz co się stało że wyleźliście znowu z nory?

Czyżby już przyszła pora na kolejną reklamę? i prawdziwe robienie po raz kolejny ludziom wody z mózgu?

Karoka jest za cienki w uszach żeby Wam dorównać w tym względzie :)

Zawijan proponuję po raz kolejny, kup se wędkę i idź na ryby zajęcie jak w sam dla emeryta :)

Wykończysz się chłopie na tych forach.

A co do badań to cieszę się że w końcu pojąłeś jakie moje zdanie w tym temacie :)

Podałem informację dla ludzi którzy są zainteresowani tym kotłem, nic więcej, ale już w poopie gryzie.