Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Nie ma to jak forum, które ma być pomocne . Masakra brak słów. Padło pytanie dotyczące sztokera i brak odpowiedzi, za to kłótnie jak najbardziej.

Otóż to!

Znalazło się dwóch mądrych co myśląe że pozjadali wszelakie rozumy i jadą...

Może w końcu moderator coś z tym zrobi?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, od nie dawna jestem posiadaczem pieca Komiz Sztoker 15KW , Rok prod. 2016.

W okresie letnim chcę mieć tylko ciepłą wodę.

A C.O wyłączone.

Lecz nie wiem jakie ustawienia zrobić w menu spalania w sensie.

Pauza podawania paliwa , czas pracy podajnika w sek.

Obroty Dmuchawy. , Min. Moc Kotła.

W okresie letnim będę palił ekogroszkiem.

Jeszcze nawet nie rozpalałem zapoznaję się dopiero z instrukcją sterownika.

Czy to jest tak, że są optymalne ustawienia spalania tylko dla stricte tylko CWU (na lato) a na zimę inne CWU + C.O?

Jestem naprawdę zielony to będzie mój pierwszy piec na ekogroszek wcześniej pierwszym piec był na drewno/węgiel bez sterownika.

Temat jest na tyle obszerny, że nie dam rady go przestudiować*od początku do końca, do tego widzę że wiele razy nie zbyt jest tu dobra atmosfera, więc

i pewnie posty mogą nie dotyczyć do końca tematu tego pieca. Pozdrawiam.

Jak masz aktywny PID czy ADc, to nie interesują Cie ustawienia

To są wówczas tylko dane wyjściowe od których algorytm zaczyna modulowanie mocą.

Przejście w tzw tryb lato polega na zjechaniu z temp. C.O. do 40st.c i jeszcze raz do dołu będzie znaczek STOP

ustawiasz tylko wymagana temp. bojlera CWU np. 45st.C i tyle

jak chcesz zaoszczędzić na paliwie wchodzisz w strefy czasowe i dodatkowo dla CWU w danych godzinach możesz nie podgrzewać np. robisz godziny między 8rano a 12tą na max. minus i słupek robi się szary, zostawiasz aktywny słupek w godzinach 12ta do 14ej i od 15ej do np. 18-ej znowu słupki na minus w kolor szary i póxniej np. od 19ej do 22 podgrzewasz i później słupki na szaro.

Jedyne co w trybie auto musisz dobrac to tzw minimalna moc kotła, aby Ci nie gasło, ustaw sobie np. 3% a jakby zgasło daj nieco wyżej na np. 4-5%

Jedyne co w trybie auto musisz dobrac to tzw minimalna moc kotła, aby Ci nie gasło, ustaw sobie np. 3% a jakby zgasło daj nieco wyżej na np. 4-5%

Dodam że to już zależy wyłącznie od paliwa.

Kiedyś mój kocioł pracował na Cobrze to udało mi się zejść nawet do 1% bywało że klienci przy "wredniejszym" paliwie musieli ustawić minimalną moc kotła nawet na 7 czy 8% żeby nie wygasało.

Nie ma to jak forum, które ma być pomocne . Masakra brak słów. Padło pytanie dotyczące sztokera i brak odpowiedzi, za to kłótnie jak najbardziej.

Panowie przepraszam ale nie siedzę cały czas na forum, jak każdy raczej normalny człowiek w tym kraju muszę popracować :)

Zygi czy kiedykolwiek nie odpisałem Ci na jakąś wiadomość?

Jeśli cos przeoczyłem na skrzynce, przepraszam.

W ogóle coś nie działa na forum jak powinno, nie otrzymuję powiadomień o przychodzących wiadomościach na PW, dopiero po zalogowaniu widzę że coś doszło.

Czy tez tak się Wam zdarza?

@Jarecki79

Dzięki za informacje.

Właczyłem tryb lato czyli wyłączyłem pompę CO dałem na STOP

Włączona jest tylko pompa CWU.

Ustawiłem Min. moc kotła na 5% na początek wszystko działa.

Mam Aktywny PID jak i ADC czyli 2 tryby.

Do tego w instrukcji sterownika jest napisnę,*ze jest jeszcze Tryb FBS czy FDC lecz nie moge go znaleźć...

Problem jest jednak taki, że jak pierwszy raz rozpaliłem nastawiłem aby kocioł nagrzał się do 60 stopni C.

W trybie rozpalania dogrzałem do 59-60 stopni kocioł (mając włączoną tylko POMPE CO bez pompy CWU - napisane jest, że w trybie rozpalania (ręcznym) one są wyłączone i aby nie przegrzać kotła trzeba włączyć pompę CO tak więc zrobiłem.) tylko nie wiem czy to trzeba od razu włączyć pompę CO? czy np. jak kocioł osiągnie temp. np 40stopni? Bo przy rozpalaniu w kotle jest u mnie ok 25 stopni. majac 60 C na kotle przeszedłem na tryb automatyczny czyli włączyłem Na zielono tą ikonkę a potem wyłaczyłem Pompę CO na stop.

Jest też problem w tym że nastawę na kotle ustawiłem na 60 stopni C gdy w kotle osiągnęło się temperature nastawy 60 stopni włączyłem automatykę. I potem wyłączyłem pompę CO na STOP a CWU miałem ustawione aby woda w kranach miała 48 stopni oraz histerezę na 3 stopnie co to jest histereza i na ile ja ustawić?

I właśnie gdy wyłączyłem pompę CO na STOP z 60 stopni na kotle którą osiągnąłem Temp w kotle zniża się na 48-50 stopni to tak jakby zniżało do temp. wody na kran.

A podobno temp. kotła ma być cały czas 60 stopni tak podobno zaleca producent...

Czyli wychodzi na to, że powinno być na kotle 60 stopni przy wyłączonej pompie CO a temp. wody CWU ma się utrzymywać 48 stopni tak jak ustawiłem...

A jest 45-48 stopni w kotle a nie 60 stopni....

Co jest nie tak? Sory,*że chaotycznie.

Na szybko i skrótowo

Lato to trochę inna zabawa od normalnego grzania

Ustawiasz sobie na CWU (bojler) co ma być i sterownik sam sobie dobierze nadwyżkę grzania. (nastawa cwu np. 50, to sterownik może dogrzewać kocioł do 55 czy 65)

Histereza CWU to punkt nieczułości. Jak masz 48st.C CWU, to po nagrzaniu do temp. ponowne podjęcie grzania odbywa się po spadku temp. o histerezę

Jak masz 3st.C, to 48 - 3st.C = 45st.C, jak temp. spadnie zatem na 44,9st.C ponownie zacznie być grzany kocioł i bojler.

Co zaś do pytania jaką histerezę ustawić? przeważnie zależy to od pojemności samego zasobnika a i upodobań :)

Przy mniejszych pojemnościach zasobników można ustawić 1 czy 2 stopnie powiedzmy 80 do 120L, przy większych rzędu 140 do 200L 3 czy 4 stopnie, przy jeszcze większych pojemnościach 200, 300L można dać 5 czy nawet 8 stopni ale jak pisałem zależy to też jak tej wody używamy, do ilu stopni ją grzejemy itp.

I jeszcze o samym rozpalaniu. Latem zamiast pompy CO jako bezpiecznik można włączyć pompę CWU, bo po co przy takim upale grzać mieszkanie?

Ja pilnuję rozpalanie do utworzenia się żaru i nie ważne czy mam już 40°C czy dopiero 30°C - puszczam go w automat i sam zrobi resztę według tego co potrzebuje.

I jeszcze o samym rozpalaniu. Latem zamiast pompy CO jako bezpiecznik można włączyć pompę CWU, bo po co przy takim upale grzać mieszkanie?

Ja pilnuję rozpalanie do utworzenia się żaru i nie ważne czy mam już 40°C czy dopiero 30°C - puszczam go w automat i sam zrobi resztę według tego co potrzebuje.

Dokładnie jak piszesz, niektórzy za bardzo biorą sobie do serca wszystko to co wyczytają :)

Hehe no tak, ja za bardzo brałem sobie do serca te włączenie pompy CO bo tak było napisane. Ale było to moje pierwsze rozpalanie :)

Dziękuje za informację, tak się*domyślałem że pompy CO nie trzeba wcale włączać wystarczy CWU aby nie przegrzać kotła :)

Bojler mam 100l - Min. moc kotła 2%

Ekogroszek obecnie wrzuciłem 2 worki po 25kg czyli 50kg - http://www.ekobran.pl

eko z firmy Ekobran lecz widzę,że wartość opałowa to 24MJ/kg - A producent sztokera zaleca 27MJ/KG

Przy włączonym bojlerze ustawionym na 45 Stopni woda

Min.moc kotła ustawiona na 2%

Histereza na 5 sekund

Na kotle utrzymuje się temperatura 42 stopnie.

Na bojlerze nie powiem ile jest stopni jest na razie źle czujnik zamontowany i wskazuje zbyt małą wartość

Więc na pewno mam te 45 stopni bo wodą gorąca i dobra do kompania

Otóż jest problem z tym,że chyba Ekogroszek EKOBRAN za szybko się*spala w 15 godzin 40 minut spaliło mi ok. 2,2 kg ekogroszku na samej pompie CWU z moich wyliczeń wynika.

Piec 15kW Bojler 100litrów

Czy to nie jest za dużo? Ile powinien mniej więcej spalać? Muszę nauczyć*się ekonomicznie spalać, oszczędzając na paliwie jeśli nie korzystam.

A i jeśli chodzi o Histerezę wytłumaczcie mi czy nie lepiej mieć tą*histerezę cały czas ustawioną*na 1-2 stopnie? w Lato?

Ja to tak rozumiem np. nikt nie korzysta z ciepłej wody tzn. nie kompie się w prysznicu tylko np. to przemycia szybko naczyń oraz umycie rąk.

To woda z 48 ośmiu jak spadnie o te 2 stopnie czyli do 46,9 stopnia zacznie znów się grzać więc jeśli wartość histerezy jest najmniejsza to bardzo dobrze bo mniej zużywało się będzie paliwa? ja rozumiem to tak jeśli najmniejsza histereza to i mniejsze zużycie paliwa dlatego,że np. wartość nastawy wody na CWU jest 48 stopni i najmniejsza histereza np. 1 stopień to nie musi się*grzać woda zbyt długo aby dobić do 48 stopni znów i przez to zużywa się mniej paliwa a jakbym miał wyższa histerezę np. 5 stopni no to woda przy spadku do temperatury 48 stopni - 5 stopni histerezy = 41,9 stopni C , jest zimniejsza i trzeba by było dłużej nagrzewać wodę przez co spalanie paliwa byłoby wyższe? Czy dobrze to rozumiem?

Teraz ogarniam temat ekonomicznego spalania na lato aby oszczędzić na paliwie jak najwięcej aby po prostu nie tracić na tym pieniędzy, muszę rozsądnie i wydajnie spalać paliwo by po prostu nie potrzebnie nie spalać paliwa jeśli mi nie będzie potrzeba.

Nie wiem na ile ustawić min. moc kotła i np. jaką*temp. ustawić wody aby była dobra do kąpania pod prysznic. Martwi mnie trochę tak szybkie spalanie... być może mam coś źle ustawione... poradzicie coś? aby spalanie się zmniejszyło? Może histerezę na 1? lub 2? i min moc kotla na 1%? tylko boję się żeby nie zgasło na 1% bo na 2% spoko chodzi :)

Mam włączoy PID i ADC cały czas. Jest jeszcze jakiś FBS podobno w Cobrze ale nie widzę*gdzie można go ustawić.

Oraz tam gdzie wyświetla się*godzina czyli w lewym dolnym rogu nie wiem czego dotyczy wartość minusowa np. -10% , bo z tego co wiem tam tylko wyświetla godzinę i aktualną moc kotła i prawidłowa wyświetla ,że 2% moc jest nie wiem czego dotyczy ta minusowa.

Edytowane przez Mesajah

Czujnik temperatury najlepiej umieścić w miejsce czujnika od termopary grzałek. Czujnik jest wtedy w połowie wysokości zbiornika. I wiadomo, z właściwości wody, która układa się warstwami wynika, że w połowie wysokości jest temperatura wskazywana przez czujnik a w górnych warstwach jest temperatura zbliżona do tej na kotle (zimą bardziej, latem mniej).

Histereza jest bardziej indywidualnym parametrem. Zależy również od opału, im lepiej radzi sobie w podtrzymaniu tym można sobie pozwolić na jej zwiększenie. Większa histereza to dłuższa praca w podtrzymaniu, czyli mniejsze zużycie opału.

Ale z drugiej strony zależy też jak często w ciągu dnia będzie się podgrzewała woda i z jakiej temperatury będzie startował kocioł. Można zaobserwować te same zużycie opału w przypadku jak startuje z 50° i ma podgrzać o 4° do 48° i jak startuje z 45° i ma podgrzać o 2°. Dużą rolę odgrywa interwał między podgrzaniami, temperatura startowa i histereza a to sprawia, że nie ma jednej reguły i każdy dzień jest inny.

Upraszczając założenia, to lepsza większa histereza przy małym zużyciu CWU (mycie rąk czy płukanie szklanki).

ADC - był kilkakrotnie poruszany temat, te -10% na wyświetlaczy dotyczy właśnie ADC, który o 10% zmniejsza "nastawy" dopasowując je do kaloryczności opału (mogłem coś pokręcić ale o coś takiego chodzi). ADC jest zalecany przy stałym odbiorze ciepła, inaczej może bardzo dużo mieszać i destabilizować pracę.

Ile stopni wody pod prysznic oraz na mycie naczyń i mycie rąk na okres letni najlepsza tzn. optymalna? mam ustawioną na 44 stopni.

Ustawiłem sobie wodę z 46 stopni na 44 stopnie i zwiększyłem histereze z 5 na 7 ( kiedy nie używamy prysznica mam zamiar zmniejszyć histerezę np. na 2-3 stopnię.)

Ale opał i tak coś szybko zbytnio idzie do tego codziennie min. 1 osoba się kąpie w prysznicu i ciężko mi tak to ogarnąć bo zbyt często używamy bym musiał latać i zmieniać a chcę takie optymalne ustawienia ustawić aby zaoszczędzić trochę na eko..

Rozumiem, że stały odbiór ciepła tzn. np. jakby centralne byłą włączone? bo właśnie CO stale potrzebuję ciepła więc wywnioskowuję,że ADC lepiej wyłaczyć na lato.

Tylko problem. Jak wyłaczyć ADC? Jak się ma włączony PID? Nie mogę coś wyłączyć PID udaję mi się wyłączyć*a ADC ani rusz... nie mogę wyłączyć i próbuje różnych sposobów ale za chiny nie mogę wyłaczyć ADC i mieć Włączony PID... Czujnik zamontuje wujek dobrze jak przyjedzie więc nie wiem kiedy i to też pewnie jest powód tego, że trochę wiecej opału idzie niż powinno.

No i cel jest taki,że chcę mieć przez całe lato włączony piec i ciepłą wodę 24/7 na całe lato.

Albo po prostu od 24:00 do 6:00 mieć tyle usttawione aby w tych godzinach gdzie nie używamy utrzymywała się tylko wodą do przemycia rąk czy umycie naczyń.

Nie uważam,że spalasz dużo. Ok 1 do 1,3kg/24h potrzebne jest do utrzymania żaru i temp. kotła

Dla mnie przy zmywaniu i prysznicu widełki do 4,5kg/24h oznaczają bardzo poprawny wynik, owszem przy dyscyplinie można zejść <3kg, ale do 5kg nie ma co panikować.

Dalej zużycie zależy od:

- węgla

- poprawności wykonania instalacji i jej izolacji (czy nie przebija na dom lub jakiś grzejnik, czy dobrze założone zawory zwrotne..., czy rurki miedziane w kotłowni sa w piankach...)

- Waszego gospodarowania wodą

- poprawności konstrukcji bojlera, jego izolacji (straty postojowe), poprawności montażu czujnika temp.

- wykorzystania stref czasowych

Jak chcesz, aby coś tam było podgrzewane między 24 a 6rano, to w strefach w tych godzinach robisz taką korekcję, aby utrzymywać 40st.C , np. jak główna nastawa bojlera to 46st.C, to w tych godzinach robisz korekty -6st.C

W dalszej dyskusji nie pomogę, do 18go urlopik i odpoczywam od wszystkiego, od forum także

Pozdrawiam serdecznie

• 4 weeks później...

nowy sztoker juz po premierze. Najważniejsze info mozna znalesc w DTR-ce ktora pobierznie przejrzalem i zauwazylem że najwieksze zalety starych sztokerów znikneły a mianowicie:

- palic mozna juz tylko ekogroszkiem

- nie ma juz zadnej informacji o pracy kotła nawet z mocą 2% mocy nominalnej bez szkody dla kotła i komina

- stary Sztoker mogł pracować z minimalna temp 40˚C, nowy juz musi pracować na 50 stopniach na powrocie

Czy te zalety w starym sztokerze byly tylko na papierze czy klasa 5 spalania spowodowała ze dawne zalety znikneły?

W laboratorium badają na paliwie o nazwie Anmag-Gold, normlanie dostępne u dystrybutora internetowego

Takie zatem wpisane do instrukcji

W folderze do kotła jako paliwo zastępcze podany jest pellet, można zadzwonić i dopytać

W swoim kotle na stanowisku testowym opalają go także groszko-miałem z lokalnego składu

To 2% - do tylu Ci zmoduluje sterownik, bo to akurat pokazuje jego oprogramowanie, badanie natomiast zgodnie z normą ma się odbyć na 30%mocy

Podobnie nastaw 40St.C, to minimalna systemowa nastawa temperatury w sterowniku

Od dość dawna w zestawach ze Sztokerem jest moduł zaworu alligator, warto zatem zadbać o cieplejszy powrót, skoro otrzymuje się w zestawie urządzenie sterujące siłownikiem zaworu. Zawór mieszający i napęd np.womix czy esbe nie są wielkim wydatkiem w stosunku do zakupu kotła i jego instalacji.

Wiadomość dla ludzi z Elektro-mizu (o ile tu zaglądają).

Czy jest rzeczą nieziemsko niemożliwą zatrudnienie twórcy oprogramowań, które działają jak należy??

Czy dla obecnie piszącego softy nie do przeskoczenia jest problem nie działających alarmów o wygaszeniu?

Dziś rano kocioł wygasł... nic szczególnego po niemal cztero- miesięcznej ciągłej i bezproblemowej pracy.

Sądziłem, że najnowszy soft da sobie z tym radę ale nic z tego (podobnie jak poprzednie!!!).

Rano po otwarciu drzwi okazało się, że kocioł jest zasy.. przepraszam, użyję słowa, które lepiej odda sytuację- jest ZAJ..ANY groszkiem aż po ruszt awaryjny!!!

Po otwarciu drzwi węgiel dosłownie wywaliło na posadzkę kołtowni niczym z rozdartego worka.

Zamiast rano cieszyć się rodzinnym śniadaniem (bo przecież*mam super sterownik, który robi za mnie czarną robotę) musiałem szuflować węgiel i walczyć z zablokowanym przez kawałki groszku popielnikiem (wysunąć go to było wyzwanie).

Na deser wspomnę o poszukiwaniu deflektora, który zaginął w kilogramach wyrzuconego węgla.

A o tym, że rachunek za zużyty prąd podczas wielogodzinnej bezsensownej pracy podajnika i dmuchawy dostanę ja do zapłaty bo niby kto?? Na moje "szczęście" rano zajrzałem do kotłowni bo gdybym zrobił to wieczorem to pewnie super kocioł już nie pomiesciłby wywalanego groszku.

Nic nie dzieje się bez przyczyny i za wszystko ktoś odpowiada.

Wydałem na kocioł ze sterownikiem spore tysiące zarobionych przeze mnie złotówek.

Zaufałem firmie oferującej mi taki towar.

Tak więc szanowni pracownicy Elektro-mizu, dajcie do gazety ogłoszenie, że potrzebujecie człowieka do pisania sprawnych softów do sterowników.

I że musi być to ktoś z tajemną wiedzą tworzenia SPRAWNYCH ALARMÓW O WYGASZENIU bo inaczej to niech sobie proste gierki online dla 3- latków robi (obecni wasi fachowcy taką wiedzę i umiejętności prezentują).

Pamiętajcie też, że taki ktoś ma robić dobrą opinię waszym produktom- ot taka nowość w stosunku do tego co robi ten pseudofachura obecnie.

Wrzuciłem z powrotem A33p bo ten zanim włączył alarm to zasypał (tylko) cały popielnik groszkiem- to i tak lepiej niż najnowszy A33s bo ten to pewnie by kocioł rozwalił gdybym nie wyłączył wszystkiego na czas.

Edytowane przez rafaln1