FTP 05.08.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Jeszcze myślę nad jedną strawą, która nie daje mi spokoju w trybie grzania samego CWU.Wodę grzeję do 40°C. Po osiągnięciu tej temperatury na kotle przeważnie jest 55°C i więcej. Uważam, że to strata energii, która ucieka przez komin.Myślę nad dodatkowym sterownikiem, który nie wyłączałby w takiej sytuacji pompy dopóki różnica temperatur będzie większa niż np. 5°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.08.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 FTP z tym już były kombinacje, swego czasu jak pamiętam pompa załączała się ponownie gdy nastawa na kotle była wyższa o 7st.c od nastawy bojleraokazało się,że korzystniej jest zostawić większe przebicie samej temp. wody na kotle a pompa ma się włączyć dopiero dużo wyżej przy progu alarmowym, gdy groziło coś zagotowaniem wody. Załączanie tej pompy podnosiło nieco zużycie paliwa Nic Ci też kominem nie ucieka, bo kocioł w tym momencie stoi, spaliny sa na poziomie lub zimniejsze od temp. wody w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 07.08.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Nie mogę odszukać a może już o tym było:Czy pomiar temperatury powrotu w Cobrze ma jakiś wpływ na jego pracę czy ma charakter tylko informacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.08.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 FTP z tym już były kombinacje, swego czasu jak pamiętam pompa załączała się ponownie gdy nastawa na kotle była wyższa o 7st.c od nastawy bojlera okazało się,że korzystniej jest zostawić większe przebicie samej temp. wody na kotle a pompa ma się włączyć dopiero dużo wyżej przy progu alarmowym, gdy groziło coś zagotowaniem wody. Załączanie tej pompy podnosiło nieco zużycie paliwa Nic Ci też kominem nie ucieka, bo kocioł w tym momencie stoi, spaliny sa na poziomie lub zimniejsze od temp. wody w kotle. A moim zdaniem należałoby to sprawdzić na konkretnej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 07.08.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Czy pomiar temperatury powrotu w Cobrze ma jakiś wpływ na jego pracę czy ma charakter tylko informacyjny? Ma charakter tylko informacyjny, stąd możliwość wykorzystania go jako czujnik dla funkcji sterownika pogodowego. A moim zdaniem należałoby to sprawdzić na konkretnej instalacji. Trafił mi się na składzie groszek o drobnych ziarnach i jest OK. Jak miałem większe ziarna to kocioł nie radził sobie z długimi przestojami w podtrzymaniu. A te długie czasy podtrzymania wynikały właśnie z wysokiej temperatury po nagrzaniu CWU. Dopóki temp. na kotle nie spadła do 40°C to kocioł pracował na minimum podczas którego gasło. Jeśli zdarzyło się, że w tym czasie jakimś cudem nie zgasł to już na podtrzymaniu tych 40°C dobrze sobie radził. Stąd pomysł by przyspieszyć wystudzanie kotła poprzez późniejsze wyłączenie pompy CWU. A zużycie i tak mam piękne: 1,5 do 2,5 na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 08.08.2016 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) PRZERYWNIK W DYSKUSJI OD STEROWNIKÓW ETC. Chciałem podzielić się swoim doświadczeniem na temat palenia awaryjnego w kotle sztoker 15kW. Palenie na ruszcie awaryjnym na wysokości podajnika zupełnie się nie sprawdza, gdyż nie ma ciągu i cały dym wchodził do kotłowni, zamiast do komina (przy otwartych drzwiczkach). Z kolei przy lekko uchylonych lub wręcz zamkniętych drzwiczkach ogień gasł i nie można było w ogóle rozpalić ognia. Dlatego, ruszt awaryjny włożyłem na dno popielnika i w ten sposób udało mi się rozpalić ogień i osiągnąć temperaturę na kotle w granicy 80stC, aby mieć ciepłą wodę w bojlerze. Myślę, że ten sposób palenia w kotle -na ręcznym, może kiedyś się przydać, jak nie będzie prądu przez dłuższy czas. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.08.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 A moim zdaniem należałoby to sprawdzić na konkretnej instalacji. To rozwiązanie z załączaniem pompy >7st.C przebicia było w starych ognikach pid, było do któregoś softu w cobrach Tu na forum była o tym w odpowiednim czasie szersza dyskusja Producent z programistą na podstawie uwag z tego zrezygnowali. Ja wiem tyle,że obecnie jest to ciut korzystniejsze pod względem ilości spalania. Osobiście ja bym to zostawił nawet kosztem deko większego zużycia paliwa, uważam,że wówczas bardziej stabilna temp. na kotle, mniejsze ryzyko wygaszenia, minusy sa natomiast 2, pierwszy wyższe spalanie, a drugi taki,że woda w bojlerze przegrzana ponad swoją nastawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 09.08.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Znajdą się w końcu tu na forum zdjęcia wnętrza nowego sztokera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.08.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 W chwili obecnej kierownik sprzedaży kotłów Sztoker nie chce publikować zdjęć wnętrzaPodstawowe informacje i przekrój są w instrukcji wraz z opisem, zaznaczono tam też zawirowacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 11.08.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Strona 28 pliku PDFhttp://www.komiz.pl/upload/files/DTR%20Sztoker%20V%20v.I_07_16.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 22.08.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Korzysta ktoś może z modułu GSM w Cobrze?Jakieś spostrzeżenia w temacie? Warto płacić za utrzymywanie kolejnej karty SIM?Chciałbym mieć możliwość jakiejś małej kontroli czy otrzymywania alarmów.Pomyślałem o module Spider bo pomysł z modułem internetowym Buran pomyślanym do Cobry umarł dawno temu i zapewne już nie powróci do żywych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 28.08.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Najlepszą opcją byłaby oferta familijna. Wtedy za kolejną kartę nic nie płacisz a w zależności od operatora możesz mieć takich darmowych 3 lub 4. Ja się zastanawiam nad zrobieniem sobie modułu internet. Tyle, że nie byłby połączony ze sterownikiem sam podgląd temperatur wraz z historią. Chyba, że Włodek zdradzi możliwości starowania przez RS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.09.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Dzisiaj i jutro nowego SztokeraV można zobaczyć na targach w AndrychowieNa stosiku będą 3osoby od producenta, które będą wyjaśniać i pokazywać produkt Więcej info tutaj:http://promocja-targi.pl/project/andrychow-03-04-09-2016-vi-edycja-targow-dom-z-pomyslem/ Jak ktoś mieszka blisko - można podejść, podjechaćTARGI „DOM Z POMYSŁEM” Andrychów odbywają się na Hali Sportowej im. T. Szlagora przy ul. 1-go Maja 4.Jest to obiekt położony w centrum miasta, w miejscu powszechnie znanym.Swoje treningi odbywają tam siatkarki i siatkarze MKS Andrychów. Hala posiada poziom „0”, co z uwagi na ekspozycje targowe, jest bardzo korzystne. W sąsiedztwie znajduje się duży parking i odnowiony deptak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 04.09.2016 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Cenę już od jakiegoś czasu podaje internet- 9 tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.09.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Katalogowo 7800 netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 07.09.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Strona 28 pliku PDF http://www.komiz.pl/upload/files/DTR%20Sztoker%20V%20v.I_07_16.pdf Dziękuję . Zabawne ale też rozważałem coś podobnego - bardziej zależało mi aby przeciwdziałać spiętrzaniu węgla na palniku co powodowało , że niedopalone lub nietknięte" ziarna spadały do popielnika . Zrobiło się chłodniej więc rozpaliłem w moim kotle ( 15 kw ) ale po tuningu - rozwierciłem wszystkie otwory w płytce na fi 5 i po dobie pracy na tych samych nastawach i groszku co w minionym sezonie jest zdecydowanie mniej sadzy - o 3/4 mniej . Edytowane 24 Września 2016 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 28.09.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 U mnie pali się nieprzerwanie. Z racji chłodów trzeba było załączyć pogodówkę by puszczał nocami wodę na kaloryfery.Na sane CWU szło 1,5 do 2,0 kg/dobę i robiły się większe i mniejsze spieki ale bez wpływu na spiętrzanie. Większość popiołu była sypka. Zobaczymy jak na CO będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek. 01.10.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Czy w nowym sofcie który jest na oficjalnej stronie Komizu jest możliwość załaczenia pogodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 02.10.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 (edytowane) Nie ma.Testowałem ten soft ale wywaliłem bo nie włączył mi alarmu o wygaszeniu a taka tandeta i to z oficjalnej strony mi nie potrzebna.Tak po prawdzie to nie zauważyłem żadnej różnicy w porównaniu do wcześniejszych 33N czy 33p.Fachury, którzy prowadzą stronę mogliby łaskawie informować przy każdym wstawieniu nowego softu o wprowadzonych zmianach i różnicach w porównaniu z poprzednimi wersjami. Edytowane 2 Października 2016 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek. 02.10.2016 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 kol.rafaln1 według Ciebie jaki jest najlepszy soft ja tez różne testuje i nie mogę natrafić na jakiś dobry, może polecisz mi coś ewentualnie na jakim Ty pracujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts