Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

PRZERYWNIK W DYSKUSJI OD STEROWNIKÓW ETC. :)

Chciałem podzielić się swoim doświadczeniem na temat palenia awaryjnego w kotle sztoker 15kW.

Palenie na ruszcie awaryjnym na wysokości podajnika zupełnie się nie sprawdza, gdyż nie ma ciągu i cały dym wchodził do kotłowni, zamiast do komina (przy otwartych drzwiczkach). Z kolei przy lekko uchylonych lub wręcz zamkniętych drzwiczkach ogień gasł i nie można było w ogóle rozpalić ognia.

Dlatego, ruszt awaryjny włożyłem na dno popielnika i w ten sposób udało mi się rozpalić ogień i osiągnąć temperaturę na kotle w granicy 80stC, aby mieć ciepłą wodę w bojlerze.

Myślę, że ten sposób palenia w kotle -na ręcznym, może kiedyś się przydać, jak nie będzie prądu przez dłuższy czas.

Edytowane przez Mician

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A moim zdaniem należałoby to sprawdzić na konkretnej instalacji.

To rozwiązanie z załączaniem pompy >7st.C przebicia było w starych ognikach pid, było do któregoś softu w cobrach

Tu na forum była o tym w odpowiednim czasie szersza dyskusja

Producent z programistą na podstawie uwag z tego zrezygnowali. Ja wiem tyle,że obecnie jest to ciut korzystniejsze pod względem ilości spalania.

Osobiście ja bym to zostawił nawet kosztem deko większego zużycia paliwa, uważam,że wówczas bardziej stabilna temp. na kotle, mniejsze ryzyko wygaszenia,

minusy sa natomiast 2,

pierwszy wyższe spalanie,

a drugi taki,że woda w bojlerze przegrzana ponad swoją nastawę.

• 2 weeks później...

Korzysta ktoś może z modułu GSM w Cobrze?

Jakieś spostrzeżenia w temacie? Warto płacić za utrzymywanie kolejnej karty SIM?

Chciałbym mieć możliwość jakiejś małej kontroli czy otrzymywania alarmów.

Pomyślałem o module Spider bo pomysł z modułem internetowym Buran pomyślanym do Cobry umarł dawno temu i zapewne już nie powróci do żywych.

Najlepszą opcją byłaby oferta familijna. Wtedy za kolejną kartę nic nie płacisz a w zależności od operatora możesz mieć takich darmowych 3 lub 4.

Ja się zastanawiam nad zrobieniem sobie modułu internet. Tyle, że nie byłby połączony ze sterownikiem sam podgląd temperatur wraz z historią. Chyba, że Włodek zdradzi możliwości starowania przez RS ;)

Dzisiaj i jutro nowego SztokeraV można zobaczyć na targach w Andrychowie

Na stosiku będą 3osoby od producenta, które będą wyjaśniać i pokazywać produkt

Więcej info tutaj:

http://promocja-targi.pl/project/andrychow-03-04-09-2016-vi-edycja-targow-dom-z-pomyslem/

Jak ktoś mieszka blisko - można podejść, podjechać

TARGI „DOM Z POMYSŁEM” Andrychów odbywają się na Hali Sportowej im. T. Szlagora przy ul. 1-go Maja 4.

Jest to obiekt położony w centrum miasta, w miejscu powszechnie znanym.

Swoje treningi odbywają tam siatkarki i siatkarze MKS Andrychów. Hala posiada poziom „0”, co z uwagi na ekspozycje targowe, jest bardzo korzystne. W sąsiedztwie znajduje się duży parking i odnowiony deptak.

Dziękuję .

Zabawne ale też rozważałem coś podobnego - bardziej zależało mi aby przeciwdziałać spiętrzaniu węgla na palniku co powodowało , że niedopalone lub nietknięte" ziarna spadały do popielnika .

Zrobiło się chłodniej więc rozpaliłem w moim kotle ( 15 kw ) ale po tuningu - rozwierciłem wszystkie otwory w płytce na fi 5 i po dobie pracy na tych samych nastawach i groszku co w minionym sezonie jest zdecydowanie mniej sadzy - o 3/4 mniej .

Edytowane przez cody_007

• 3 weeks później...

U mnie pali się nieprzerwanie. Z racji chłodów trzeba było załączyć pogodówkę by puszczał nocami wodę na kaloryfery.

Na sane CWU szło 1,5 do 2,0 kg/dobę i robiły się większe i mniejsze spieki ale bez wpływu na spiętrzanie. Większość popiołu była sypka. Zobaczymy jak na CO będzie.

Nie ma.

Testowałem ten soft ale wywaliłem bo nie włączył mi alarmu o wygaszeniu a taka tandeta i to z oficjalnej strony mi nie potrzebna.

Tak po prawdzie to nie zauważyłem żadnej różnicy w porównaniu do wcześniejszych 33N czy 33p.

Fachury, którzy prowadzą stronę mogliby łaskawie informować przy każdym wstawieniu nowego softu o wprowadzonych zmianach i różnicach w porównaniu z poprzednimi wersjami.

Edytowane przez rafaln1

Od długiego czasu jdę na tym co było po zakupie Sztokera czyli A33p.

Nie gaśnie, ładnie spala groszek na delikatny popiołek.

Na CWU przy 5 osobach spala na dobę max 2,5 kilograma- czego chcieć więcej.

Mam spokój i o to chodzi.

Chociaż działanie alarmu o wygaszeniu też działa jak mu się zechce... no ale na razie nie gaśnie

Automaty na samym CWU gasły, może dam taki jak już zacznie się sezon grzewczy i będzie większy odbiór ciepła.

W automacie podobają mi się dwie rzeczy, których brak w oficjalnych:

1. Sterowanie pogodowe.

2. Sterowanie za pomocą termostatu z funkcją obniżania temperatury a nie całkowitego wyłączania grzania po osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu.

Gdyby tylko ktoś "z góry" zechciał wklepać do oficjalnych softów choć tą drugą funkunkcję o której wyzej napisałem było by super.

Ale nie licze na taką przychylność E-M.

Na koniec dodam to o o czym już pisałem:

Soft softem ale każdy kocioł jest tak dobry jak węgiel, który się w nim spala.

Jak będzie badziewny to najlepsze stery i softy nie dadzą rady.

Edytowane przez rafaln1

Testuję ten nowy soft rzeczywiście różnicy wielkiej nie widzę, dla mnie największym problemem jest brak sterowania pogodowego nie rozumiem dlaczego nie można tego dopisać do softu v12 A33. Programy Auto u mnie się nie sprawdzają może te pierwsze wydania były zbliżone do oryginału ale potem poszły w złym kierunku. Problem wygasania tylko w trybie cwu. rozwiązałem załączając pompę cwu. na stałe, czyli pracuje cała dobę. po kilku miesiącach letnich wpełni jestem zadowolony z tej metody woda jest zawsze gorąca tem.na piecu 55 a wodaoscyluje w granicy 52. Ostatnio załączyłem ogrzewanie podłogowe spalanie w granicy 3-5 kg ale za oknem jeszcze lato wiec zobaczymy jak się ochłodzi.

Witam Panów, chciałam uruchomić piec po lecie i upewnić sie czy wszystkie ustawienia są ok, ponizej zdjecia sterownika, nie pamiętam jak ustawić przedmuch węgiel wyłączony czy włączony i do czego ta funkcja służy[ATTACH=CONFIG]369352[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369353[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369354[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369355[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]369356[/ATTACH];)