Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Sprawdź swoje ustawienia pod kodem 0000

No i przechwaliłem... dziś zgasł.

Moc minimalną dałem już na 4,5% może to coś pomoże skoro gaśnie przy 4,3%.

No ale może wina groszku, nie ważne... ważne jest to że kolejny raz alarm o braku opału istnieje tylko w instrukcji obsługi.

Na kotle 27 stopni a ten kręcił na 100% mocy... i po co???

Znów bezcenne doświadczenie w postaci opróżniania pełnego popielnika groszku.

Już nauczyłem się codziennie wyciągać popiół tak na wszelki wypadek, w razie wygaśnięcia nie muszę oddzielać popiołu od węgla.

Kolejny raz przekonałem się, że najlepszym rozwiązaniem jest ciągła kontrola pracy kotła.

Bo skoro alarm w tym cudzie nie istnieje to pozostaje tylko bieganie do kotłowni.

No ale E-M twierdzi, że u nich na stanowisku badawczym jest wszystko OK czyli... pewnie wina jest po mojej stronie.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No uruchomienie opcji alarmu to mam włączone.

Tak sobie myślę... wczoraj uruchomiłem sterowanie termostatem pokojowym bo za oknem zrobiła się wiosna i ogrzewanie potrzebne tylko przez chwilkę po nocy.

I właśnie może tu leży wina- alarm nie uruchamia się przy włączonym termostacie pokojowym.

I to w różnych softach, 33N, 33p, 33s.

Tylko sprawdzać tego nie mam zamiaru bo szkoda mi każdej chwili życia na celowe wygaszenie i potem rozpalanie.

Napisałem do E-M, może sprawdzali to na swoim stanowisku testowym.

Edytowane przez rafaln1

Pisałem o tym parę postów wyżej.

Wyjaśnienie Elektro-mizu:

"Soft A33s jest softem dla PCB Cobry v.12 ale również jest kompatybilny

dla starszych wersji PCB. Generalny zmiany to zmiany kosmetyczne."

Jak widać dla użytkownika zmiana jest żadna.

Sam mogę to potwierdzić bo porównywałem najnowszy soft ze starszymi i zmiany są żadne.

Szkoda czasu na instalowanie.

Edytowane przez rafaln1

No i przechwaliłem... dziś zgasł.

Moc minimalną dałem już na 4,5% może to coś pomoże skoro gaśnie przy 4,3%.

No ale może wina groszku, nie ważne... ważne jest to że kolejny raz alarm o braku opału istnieje tylko w instrukcji obsługi.

Na kotle 27 stopni a ten kręcił na 100% mocy... i po co???

Znów bezcenne doświadczenie w postaci opróżniania pełnego popielnika groszku.

Już nauczyłem się codziennie wyciągać popiół tak na wszelki wypadek, w razie wygaśnięcia nie muszę oddzielać popiołu od węgla.

Kolejny raz przekonałem się, że najlepszym rozwiązaniem jest ciągła kontrola pracy kotła.

Bo skoro alarm w tym cudzie nie istnieje to pozostaje tylko bieganie do kotłowni.

No ale E-M twierdzi, że u nich na stanowisku badawczym jest wszystko OK czyli... pewnie wina jest po mojej stronie.

coś masz nie halo

u mnie moc minimalna 1,2 i -65 korekta mocy i jest OK

układ pracuje na termostatach ustawionych na 3 , zawoże 4-drogowym ustaw. na 4,5 ,temp na grzejnikach ok 30-31 C a na piecu 49 C temp cwo najniższa 40 C

jedyne co mnie boli to sporo sadzy

Jak pali długo na takich samych ustawieniach a potem zgaśnie to pewnie sprawa węgla i tyle.

Podniosłem moc minimalną ,wydłużyłem o jedną sekundę czas podawania i pali.

No i mnie nie idzie o to że zgasł*a o to że NIE DZIAŁA ALARM.

Z softu S nie korzystam bo kompletnie się u mnie nie sprawdza, za to w ubiegłym sezonie palił na automacie z korektą -50 bez najmniejszych problemów.

Kociołek zawsze mam czysty i zawsze też powtarzam:

KOCIOŁ JEST TAK DOBRY JAK WĘGIEL, KTÓRY SIĘ W NIM PALI.

I żaden automat czy soft oficjalny nic nie pomoże jak radykalnie zmienią się parametry węgla.

A na te wpływ mam taki jak na klimat na Marsie.

Ale za to nigdy nie miałem kłopotu z niedopałami czy spiekami.

Popiołek jest delikatny, są tylko grudki spalonego grochu które rozpadają się po uderzeniu.

Ustawienia wszelkich parametrów mam opanowane.

Edytowane przez rafaln1

Pytałem jeszcze o możliwość dodania funkcji obniżki temperatury na kotle w trybie termostat rozwarty.

Pompa CO pracuje wtedy cały czas a kociołek obniża temperaturę.

Odpowiedź była, że jest taka możliwość w przypadku podłączenia termostatu i pompy pod moduł Alligator.

Tyle, że w manualu piszą coś o obniżce temperatury za zaworem a nie na kotle a mnie się rozchodzi o to aby dało się obniżyć temperaturę na kotle po rozwarciu styków termostatu pokojowego jak to jest w softach S.

Coś mi się wydaje, że przy aligatorze coś takiego widziałem jak "obniżenie termostat". A że z termostatu nie korzystam to się nie zagłębiałem.

ok tak zrobię, ale jeszcze jedno mnie nurtuje, mam na piecu ustawione 43 stopnie podawanie 55/12 i ledwo co dochodzi do tej temp, a jak ustawię 35/8 i 50 stopni na piecu trzyma temp bez problemu, dlaczego czy piec jak osiągnie zadaną temp. i ma np 51a zadane 50 to nie podaje opału??? czy jeżeli zrobię 50 na piecu i przykręcę termostaty na 21 stopni w domu to spala mniej jak to jest???

W skrócie to jest tak

Jak stoi w osobnym budynku niezbyt ocieplonym, to im wyższa nastawa - tym wyższa strata do otoczenia, czyli wyższe spalanie.

Jest jeszcze kilka innych spraw, ale nie ma się co rozwodzić.

Jak wystarcza 50st.C na kotle, abyś miała ciepło w domu, to spalisz nieco mniej jakbyś miała trzymac 55st.c na kotle (bez odpowiedniej instalacji i dobrze wstawionego mieszacza)

Kocioł ma uzupełniac straty ciepła, im mniejsze- tym mniej podaje.

Im niższa temp. potrzebujesz w domu, tym mniej spalasz gazu/oleju,węgla etc.

W skrócie to jest tak

Jak stoi w osobnym budynku niezbyt ocieplonym, to im wyższa nastawa - tym wyższa strata do otoczenia, czyli wyższe spalanie.

Jest jeszcze kilka innych spraw, ale nie ma się co rozwodzić.

Jak wystarcza 50st.C na kotle, abyś miała ciepło w domu, to spalisz nieco mniej jakbyś miała trzymac 55st.c na kotle (bez odpowiedniej instalacji i dobrze wstawionego mieszacza)

Kocioł ma uzupełniac straty ciepła, im mniejsze- tym mniej podaje.

Im niższa temp. potrzebujesz w domu, tym mniej spalasz gazu/oleju,węgla etc.

mi wystarczy 43 na piecu, ale jak już pisałam piec ciagle chodzi, jak zrobię 50 to bez problemu, rozważamy przenies piec do kotłowni w domu, czy wtedy bedzie różnica? w tej chwili mamy piec w garazu, który stoi 10 metrów od domu i w ziemi instalację ok 25mb, w garażu, w budynku tam gdzie garaż ogrzewa biuro, czy jest sens przerabiać instalację? dodam, ze przy takich temp jakie są obecnie w dzień ok 12-13 stopni spala ok 25kg/dzień

Nie ma czegoś takiego jak praca ciągła- jest płynna lub skokowa.

Marka pompy nic nie mówi.

Jeśli jest to pompa energooszczędna to ma być ustawiona skokowo.

Jeśli zwykła to płynnie.

Możesz też nie zastanawiać się nad typem pompy i od razu ustawić na tryb skokowy.

Edytowane przez rafaln1

Wstukaj kod 0000 i pojawi się opcja brak opału, aktywujesz ją bądź dezaktywujesz.

Praca skokowa- pompa pracuje ileś tam minut a potem robi przerwę.

Praca płynna- pompa pracuje stale ale sterownik zwalnia jej obroty w razie potrzeby.

Uwaga: uruchomienie pompy energooszczędnej (elektronicznej) w trybie płynnym grozi uszkodzeniem jej elektroniki!

Obie te funkcje maja zastosowanie przy ogrzewaniu CWU i CO jednocześnie.

Aby nie przegrzać pomieszczenia w przypadku gdy zadana CWU jest wyższa niż zadana CO pompa zwalnia bądź załącza się cyklicznie czyli skokowo.

Zajrzyj do manualu Cobry, wszystko to jest tam opisane.

Manual PDF jest na stronie Elektro-mizu.

Edytowane przez rafaln1

ok tak zrobię, ale jeszcze jedno mnie nurtuje, mam na piecu ustawione 43 stopnie podawanie 55/12 i ledwo co dochodzi do tej temp, a jak ustawię 35/8 i 50 stopni na piecu trzyma temp bez problemu, dlaczego czy piec jak osiągnie zadaną temp. i ma np 51a zadane 50 to nie podaje opału??? czy jeżeli zrobię 50 na piecu i przykręcę termostaty na 21 stopni w domu to spala mniej jak to jest???

Która wartość to czas podawania ? 55 czy 12 ?

Podaj wszystkie wartości nastaw : czas podawania ....... s , czas przerwy ( pauza ) ............. s , dmuchawa ..... % , moc min. ...... i moc kotła oraz powierzchnia jaką ogrzewa .