MarekCzm 12.12.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Niestety od Komizu nic konkretnego się nie dowiedziałem, co mnie bardzo rozczarowało. A na nieszczęście idą mrozy do -7 st. więc nie mogę sobie pozwolić na zatrzymanie pieca w nocy. Jeśli się uda w weekend postaram się rozebrać piec ile się da i sprawdzę te miejsca o których piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 17.12.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Witam, mam zapytanie odnośnie płytki paleniska a chodzi o dwie sprawy : w poprzednich postach czytałem o bardzo trudnym demontażu!? w moim piecu Stoker 15 II generacja płytka wyskoczyła bez oporu, brak uszczelnienia?Druga sprawa czytałem o rozwiercaniu na 5-6mm moja ma fabrycznie 8mm.czy ktoś może potwierdzić czy to jest normalne,a może pomylono przy montażu i mam od większego typu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Ja takich dużych otworów nie kojarzę, ale też z tym modelem 15kW po zmianie na ruszt wodny nie miałem za wiele do czynienia.Ten wcześniejszy miał małą płytkę żeliwną i mniejsze otworki Może to była krótka seria tak robiona, musiałbyś moim zdaniem zadzwonić i zapytać. Jak można to zakup czy wymień to na płytkę z małymi otworami (jeżeli taka jest/była do tej Twojej wersji sztokera15) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 17.12.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Mam 15- stkę II generacji i z wyjęciem tej płytki również nie mam żadnego problemu.Pierwszy raz wyjąłem ją po roku ciągłej eksploatacji i ku mojemu zaskoczeniu zatkany był tylko jeden otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 18.12.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 rafaln1 napisz proszę jakie fi mają otwory w płytce.W mojej płytce żaden otwór nie był zatkany.Płytka jest raczej żeliwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 18.12.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam z wcześniejszych postów wynika ,że płytki były z małymi otworami i żeliwne(moja jest też żeliwna)Mała płytka żeliwna dodana do pieca jest umiejscowiona nad palnikiem.Myślę,że przez tak duże otwory to chyba spalanie jest niezbyt optymalne.Przy ustawieniu nadmuchu na 45 dmucha popiół do wyczystek,a jeżeli dam mniej to kopci ,a tak naprawdę to kopci cały czas mniej lub więcej.Podobno winę ponosi ruszt wodny?!Będę dzwonił do Komizu o tą płytkę ciekawy jestem co powiedzą.Czy płytka nie powinna być uszczelniona?Czytałem o rozwiercaniu i uszczelnianiu tu na forum więc może ktoś ma o tym wiedzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Ostrowiak mam jakąś starą fotkę tego nowego od strony rusztu wodnego i mała płytka żeliwna tam powinna być. Nie mam jednak fotki rusztu z tego modelu Mam tylko tej pierwszej generacji i tam były małe otwory Ruszt jest żeliwny. Kup czy poproś o płytkę rusztu bez takich wielkich otworów, tylko z małymi, nie będziesz miał takich zabaw z częstym czyszczeniem komory pod rusztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 18.12.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Też mam w swoim 15 kW taką płytkę paleniska z dużymi otworami.Jarecki79, płytka z twojego zdjęcia wygląda jakby nie miała wejść do mojego kotła. Moja płytka jest w całości podstawą paleniska na całej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 18.12.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 W moim Sztokerze płytka też jest z dużymi otworami.Jakoś nie widzę co by było to złe rozwiązanie.Komorę pod paleniskiem czyszczę raz w miesiącu i nie jest jakoś*szczególnie zabrudzona.Co do dymu to pojawia się bardzo rzadko mały biały ale z reguły pali bezdymnie.A podgląd na komin mam ciągły bo widzę go przez okno dachowe gdy siedzę sobie na kanapie przed telewizorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 FTP ja pisałem,że nie mam fotki płytki nowej wersji sztokera-15Zdjęcie paleniska jest zrobione na wcześniejszym modelu Zatem jak piszecie,że macie takie większe otwory, to pewnie tak to było wykonane do tej wersji sztokera15 w drugim wydaniuJa bym wolał otwory 5-6mm, ale to pewnie trzeba osobno kupić lub zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 18.12.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Z tego co widzę na zdjęciu to te płytki raczej nie są zamienne.W nowszej piętnastce płytka jest w całości podstawą paleniska więc pewnie płytka z mniejszymi otworami musiałaby być robiona na zamówienie.A czy warto - musiałoby komuś chcieć się sprawdzić różnicę.Ja na pracę kotła nie narzekam więc nic kombinować nie będę ale jeśli ktoś sprawdzi to chętnie poczytam spostrzeżenia. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 18.12.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Dym z komina jest biały lub prawie nie widoczny, a w piecu czarno.Węgiel 27000 popiół prawie idealny trochę spieków ale takie co się rozpadają w palcach.Ustawienia mam następujące:Podawanie 15 pauza 60 nadmuch 45/10 moc 2,5 temperatura kotła 50 woda 45 praca w dwustanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 02.01.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam po długiej nieobecności na forum Nie pisałem ostatnimi czasy, bo i nie było o czym - piec przez ostatni czas sprawował się bardzo dobrze Ale dziś podczas czyszczenia trochę się*przeraziłem... Pod paleniskiem jest taka przykręcana przysłona, za którą jest wyczystka. Z doświadczenie wiem, że u mnie wystarczy 2-3 razy na sezon ją odkręcić i wybrać "piach". I nie wiem czy dopiero teraz, po 5 latach użytkowania, zauważyłem, że zbiera się tam wilgoć, czy zaczyna mi piec przeciekać... Poniżej zdjęcia jak to wygląda: nie ma tam stojącej wody, ale całe to miejsce jest "spocone" a pozostałości po spalaniu (bardzo drobny "piach") jest wilgotny i to wszystko w trakcie sezonu po 2 tygodniowym paleniu non-stop. Po zauważeniu tej wilgoci nie paliłem przez 24 godziny i w tym czasie sprawdzałem czy będzie się zbierało więcej wody/wilgoci i raczej w niewielkim stopniu się osuszyło. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim? [ATTACH=CONFIG]375629[/ATTACH] Witam w Nowym już 2017 Roku i życzę pomyślności i zdrowia. W tej komorze winno być sucho i jasno. Uważam, że przetarta jest rura (w płaszczu kotła), w której obraca się ślimak. Takie przypadki już były. Na palenisko podawany jest opał zawilgocony. Czy zauważyłeś ubytek wody w instalacji c.o. ? Spotkałem się z przypadkiem, że dobowo ubywało ok. 20 ltr wody i wcale się z kotła nie wylewało na zewnątrz. Pewnie też spaliny masz zawilgocone - zobacz co w kominie. Zrób zdjęcie komory spalanie po otwarciu drzwiczek (tak, by było widać ruszt, końcówkę ślimaka...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davidv88 08.01.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam jaki używacie silikonu do uszczelniania dolnego paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 10.01.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Witam jaki używacie silikonu do uszczelniania dolnego paleniska Uszczelniacz kominkowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostrowiak 13.01.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Uszczelniacz kominkowy . A, co trzeba uszczelnić i gdzie dokładnie nałożyć uszczelniacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 13.01.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 A, co trzeba uszczelnić i gdzie dokładnie nałożyć uszczelniacza? Płytkę paleniska gdy zatkają się otwory ( jeśli demontowałeś ) , wyczystkę pod paleniskiem , reszta jest na uszczelkach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 25.01.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Co to jest ta praca w dwustanie bo zapomniałam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA1979 25.01.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Czyli jak go przeniesiemy do domu spalanie zmaleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 25.01.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Musisz lubić kłopoty z tą instalacją bo już drugi sezon nic się nie zmieniło.Był w końcu obejrzeć ją jakiś ogarnięty fachowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts