Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

mam zapytanie odnośnie płytki paleniska a chodzi o dwie sprawy : w poprzednich postach czytałem o bardzo trudnym demontażu!? w moim piecu Stoker 15 II generacja płytka wyskoczyła bez oporu, brak uszczelnienia?Druga sprawa czytałem o rozwiercaniu na 5-6mm moja ma fabrycznie 8mm.czy ktoś może potwierdzić czy to jest normalne,a może pomylono przy montażu i mam od większego typu?IMG_1915.JPG

Ja takich dużych otworów nie kojarzę, ale też z tym modelem 15kW po zmianie na ruszt wodny nie miałem za wiele do czynienia.

Ten wcześniejszy miał małą płytkę żeliwną i mniejsze otworki

Może to była krótka seria tak robiona, musiałbyś moim zdaniem zadzwonić i zapytać. Jak można to zakup czy wymień to na płytkę z małymi otworami (jeżeli taka jest/była do tej Twojej wersji sztokera15)

Witam

z wcześniejszych postów wynika ,że płytki były z małymi otworami i żeliwne(moja jest też żeliwna)Mała płytka żeliwna dodana do pieca jest umiejscowiona nad palnikiem.Myślę,że przez tak duże otwory to chyba spalanie jest niezbyt optymalne.Przy ustawieniu nadmuchu na 45 dmucha popiół do wyczystek,a jeżeli dam mniej to kopci ,a tak naprawdę to kopci cały czas mniej lub więcej.Podobno winę ponosi ruszt wodny?!Będę dzwonił do Komizu o tą płytkę ciekawy jestem co powiedzą.Czy płytka nie powinna być uszczelniona?Czytałem o rozwiercaniu i uszczelnianiu tu na forum więc może ktoś ma o tym wiedzę?

Ostrowiak mam jakąś starą fotkę tego nowego od strony rusztu wodnego i mała płytka żeliwna tam powinna być.

Nie mam jednak fotki rusztu z tego modelu

Mam tylko tej pierwszej generacji i tam były małe otwory

Sztoker15 2014.jpgpalenisko.jpg

Ruszt jest żeliwny. Kup czy poproś o płytkę rusztu bez takich wielkich otworów, tylko z małymi, nie będziesz miał takich zabaw z częstym czyszczeniem komory pod rusztem

W moim Sztokerze płytka też jest z dużymi otworami.

Jakoś nie widzę co by było to złe rozwiązanie.

Komorę pod paleniskiem czyszczę raz w miesiącu i nie jest jakoś*szczególnie zabrudzona.

Co do dymu to pojawia się bardzo rzadko mały biały ale z reguły pali bezdymnie.

A podgląd na komin mam ciągły bo widzę go przez okno dachowe gdy siedzę sobie na kanapie przed telewizorem.

FTP ja pisałem,że nie mam fotki płytki nowej wersji sztokera-15

Zdjęcie paleniska jest zrobione na wcześniejszym modelu

Zatem jak piszecie,że macie takie większe otwory, to pewnie tak to było wykonane do tej wersji sztokera15 w drugim wydaniu

Ja bym wolał otwory 5-6mm, ale to pewnie trzeba osobno kupić lub zamówić.

Z tego co widzę na zdjęciu to te płytki raczej nie są zamienne.

W nowszej piętnastce płytka jest w całości podstawą paleniska więc pewnie płytka z mniejszymi otworami musiałaby być robiona na zamówienie.

A czy warto - musiałoby komuś chcieć się sprawdzić różnicę.

Ja na pracę kotła nie narzekam więc nic kombinować nie będę ale jeśli ktoś sprawdzi to chętnie poczytam spostrzeżenia.

Edytowane przez rafaln1

• 2 weeks później...
Witam po długiej nieobecności na forum :)

Nie pisałem ostatnimi czasy, bo i nie było o czym - piec przez ostatni czas sprawował się bardzo dobrze

Ale dziś podczas czyszczenia trochę się*przeraziłem...

Pod paleniskiem jest taka przykręcana przysłona, za którą jest wyczystka. Z doświadczenie wiem, że u mnie wystarczy 2-3 razy na sezon ją odkręcić i wybrać "piach". I nie wiem czy dopiero teraz, po 5 latach użytkowania, zauważyłem, że zbiera się tam wilgoć, czy zaczyna mi piec przeciekać...

Poniżej zdjęcia jak to wygląda: nie ma tam stojącej wody, ale całe to miejsce jest "spocone" a pozostałości po spalaniu (bardzo drobny "piach") jest wilgotny i to wszystko w trakcie sezonu po 2 tygodniowym paleniu non-stop.

Po zauważeniu tej wilgoci nie paliłem przez 24 godziny i w tym czasie sprawdzałem czy będzie się zbierało więcej wody/wilgoci i raczej w niewielkim stopniu się osuszyło.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?

[ATTACH=CONFIG]375629[/ATTACH]

Witam w Nowym już 2017 Roku i życzę pomyślności i zdrowia.

W tej komorze winno być sucho i jasno. Uważam, że przetarta jest rura (w płaszczu kotła), w której obraca się ślimak. Takie przypadki już były. Na palenisko podawany jest opał zawilgocony. Czy zauważyłeś ubytek wody w instalacji c.o. ? Spotkałem się z przypadkiem, że dobowo ubywało ok. 20 ltr wody i wcale się z kotła nie wylewało na zewnątrz. Pewnie też spaliny masz zawilgocone - zobacz co w kominie.

Zrób zdjęcie komory spalanie po otwarciu drzwiczek (tak, by było widać ruszt, końcówkę ślimaka...).

• 2 weeks później...