frygnowiaki 25.01.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Witam, polecam film w którym pokazana jest obsługa, ustawienia,czyszczenie i spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 29.01.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) To Twoje video czy znalazłeś ? Zastanawiam się czy płytka zamontowana tuż na wyjściem ślimaka do początku płytki paleniska ( tam gdzie zaczynają się otwory napowietrzające ) zapobiega osmoleniu na wyjściu ślimaka . Nie widać jej tam ale widać gdzie jest dla niej miejsce . Edytowane 29 Stycznia 2017 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 29.01.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Raczej średnio zapobiega. Tzn może mam źle ustawione ale o tym dalej. Z użytkownika przeszedłem na dozór. Czyli co tydzień, dwa przyjeżdżam do rodziców i sprawdzam co tam w piecu piszczy. Przez co ciężko jest manipulować nastawami i oglądać efekty po tygodniu... Zauważyłem, że od pewnego czasu żar jest cały czas przy ślimaku. W miejscu gdzie są otwory jest już tylko popiół a raczej spieki wielkości ekogroszku (nie zbryla się).Moc był na -15, przestawiłem na 0. Po nocy nie widzę poprawy. Ustawiłem na +10.Ustawienia od roku bez zmian: 25/8 i wentylator 10-50 (wentylator i tak "bardzo wysoko" bo przy pełnej mocy słychać jak woda zaczyna się gotować przez co mama wiecznie zapowietrzony obwód od CWU). Pójście wyżej z mocą odsunie mi żar od ślimaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 30.01.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Z którego roku masz kocioł , nr. oprogramowania jak w stopce ? Kocioł pracuje w dwustanie czy PID ,ADC ? Nastawę masz bogatą - ile spala ? To co słyszysz i interpretujesz jako gotowanie to ten sam objaw co w czajniku elektrycznym .CWU masz podłączone pod jedno wyjście z kotła razem z CO czy osobno ? Zależy co masz ustawione - o ile dobrze pamiętam podniesienie mocy skutkuje między innymi częstszym podawaniem węgla w podtrzymaniu a to skutkuje odsuwaniem żaru od ślimaka ale daje też większe zużycie węgla . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 30.01.2017 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tak jak w stopce. PID bez ADC. Kocioł z 2014 wiec już nowsza konstrukcja.Spala 10-15 kg przy minusowych temperaturach. Ogrzewa nieocieplone 40 m2 + 120 litrów CWU. CWU podłączone osobno ale... powrót wpięty razem z CO.Aligator puszcza na mieszkanie 40°C, CWU grzane do 40°C, na kotle 60°C. Nie ukrywam, że chętnie bym zszedł ze spalaniem ale z drugiej strony pracuje stabilnie i nie gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frygnowiaki 30.01.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 To Twoje video czy znalazłeś ? Zastanawiam się czy płytka zamontowana tuż na wyjściem ślimaka do początku płytki paleniska ( tam gdzie zaczynają się otwory napowietrzające ) zapobiega osmoleniu na wyjściu ślimaka . Nie widać jej tam ale widać gdzie jest dla niej miejsce . Tak to mój film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 30.01.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Tak jak w stopce. PID bez ADC. Kocioł z 2014 wiec już nowsza konstrukcja. Spala 10-15 kg przy minusowych temperaturach. Ogrzewa nieocieplone 40 m2 + 120 litrów CWU. CWU podłączone osobno ale... powrót wpięty razem z CO. Aligator puszcza na mieszkanie 40°C, CWU grzane do 40°C, na kotle 60°C. Nie ukrywam, że chętnie bym zszedł ze spalaniem ale z drugiej strony pracuje stabilnie i nie gaśnie. Chciałbyś jeszcze mniej ? U mnie na 130m2 idzie 17-21 kg/24 h w tym CWU 160 L 40 C z 4 C opóźnieniem , 9/40 węgiel , wentylator 50 % . Mam zawór 4D mam siłownik ale nie mam sterownika do 4D . Najbardziej pasuje mi soft A33 . Z drugiej strony to 4D spełniałby swoje zadanie tylko w czasie grzania - zwarty termostat ale mam takie centrale , że woda CO "idzie" sama na pierwsze piętro ( z piwnicy - to nawet będzie 2 piętro ) i to wystarcza do - 5 C poniżej do akcji dołącza termostat .Dziwnie masz CWU podłączone - powinny być rozdzielone . Te 40 m2 to nie wyszłoby na to samo gazem ? Czyściej mniej roboty . Edytowane 30 Stycznia 2017 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 30.01.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Tak to mój film Ile dni minęło od ostatniego czyszczenia do tego z filmu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frygnowiaki 31.01.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 30 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 01.02.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 No to extra - u mnie jest tak po 24 godzinach i oczywiście czyszczę co 12 h . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 01.02.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 U mnie po tygodniu nie ma takiego osadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 01.02.2017 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 ja też czyszcze co 1-2 dni bo sadzy tyle że szkoda gadaćpróbowałem różnych ustawień bez większych efektówopał również testowałem różny...i od czego to zależy nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 01.02.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 p.s.jakoś ciężko mi uwierzyć w te "30 dni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hitech 02.02.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 Na filmie zauważyłem ,że po czyszczeniu komory pod paleniskiem nie uszczelniasz płytki silikonem, ja to zawsze silikonuję. Jak przy przeglądzie rocznym gwarancyjnym miałem tak ogarnięty piec jak ty po filmie to dostałem 3- Serwisant odskrobał jeszcze 2 mm sadzy ze ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frygnowiaki 02.02.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) witam wydaje mi się że smoli wam piec dlatego że macie za małą temperaturę. Miałem pierwszy sezon, 3 lata temu ustawiony na 65 stopni i był bardzo czysty. Teraz mam ustawiony na 60 st i jest trochę gorszy a spalanie podobne. Co do czyszczenia na filmiku się nie przyłożyłem a co do sylikon-owania to totalna bzdura to nic nie daje. Edytowane 2 Lutego 2017 przez frygnowiaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 02.02.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2017 (edytowane) Silikon to się nadaje do armatury , tam do wyczystki pod płytką ja używam uszczelniacza kominkowego i nie ma żadnych przedmuchów . Z nastawą 65 C sprawdzę ale nie sądzę aby poprawa była znaczna , bardziej tu ma chyba znaczenie temperatura powrotu z instalacji - woda wchodzi dołem a palnik jest na dole . U mnie tego nie sprawdzę w tym sezonie ale w przyszłym na pewno . Edytowane 2 Lutego 2017 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davidv88 03.02.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witam mam pytanie od czego po nie całym tygodnu zapychaja sie otwory od dmuchawy oczywisce pale opalem za 860zl za tone w ustawieniach mam włączone pid a mimo tego jeżeli ustawie 52 stopnie to temperatura dojdzie do temperatury 53 dmuchawa dmucha na 20 procent i później spada wczesniej dochodziła na 55 a dmuchawa dmuchala n 2procent i tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-sztoker25 04.02.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam wszystkich!Czy ktoś ostatnio miał problemy z wgrywaniem najnowszego softu? Ja mam z tym problem, bo brakuje mi 4kb miejsca i formatowanie nic nie pomaga. Nie mogę skopiować nowego softu do sterownika a nawet i poprzedni nie daje się skopiować. Ktoś coś poradzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.02.2017 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam wszystkich! Czy ktoś ostatnio miał problemy z wgrywaniem najnowszego softu? Ja mam z tym problem, bo brakuje mi 4kb miejsca i formatowanie nic nie pomaga. Nie mogę skopiować nowego softu do sterownika a nawet i poprzedni nie daje się skopiować. Ktoś coś poradzi ? Sformatuj sterownik pod Windows 7 lub niższym. Potem nagraj soft. Nowy Windows umieszcza niewidoczny plik konfiguracyjny o objętości 4kB i brakuje miejsca na program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 05.02.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Witam mam pytanie od czego po nie całym tygodnu zapychaja sie otwory od dmuchawy oczywisce pale opalem za 860zl za tone w ustawieniach mam włączone pid a mimo tego jeżeli ustawie 52 stopnie to temperatura dojdzie do temperatury 53 dmuchawa dmucha na 20 procent i później spada wczesniej dochodziła na 55 a dmuchawa dmuchala n 2procent i tak w kółko Bo otwory są za małe , u mnie powiększyłem do fi 5 czy nawet 6 i nic się nie zatyka . PID zawsze przeciąga o 3-4 C a to , że dmucha jeszcze chwilę po osiągnięciu temp. zadanej to tak ma być . Edytowane 5 Lutego 2017 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts