Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Gość Rostko13
Dzięki za uspokojenie :)

Tylko do kiedy mam się nie martwić? Ile godzin/dni może być piec "mokry"?

Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz: CO mam ustawione na 55 st, CWO na 45, piec przechodzi w "uśpienie" przy temperaturze 57 stopni, a siłą bezwładności dochodzi jeszcze do 60. Fakt że moja instalacja z lat 70-tych ma bardzo dużą "bezwładność" i czy to może być przyczyną?

Słuchaj Marek u mnie piec się pocił przez kilka ładnych dni, więc spoko. Nawet na początku zbierały się krople w zasobniku na eko, ale i one zniknęły po kilku dniach.

Ja na Twoim miejscu jeszcze bym zmniejszył czas podawania. Jak w uśpieniu jeszcze tak podgrzewa wodę, to moim zdaniem jest za dużo paliwa na palenisku. Zmień kopiec na -5 czyli będzie podawanie 10 sekund i zobaczysz.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rostko "respekcik" można zostawać zapracowanym i widzę,że na wątku można liczyć na dobre rady innych osób.

Pompa na 2bieg, bo cobra w zależności od różnić na drodze c.o.-cwu sama moduluje wydajnością pompy c.o.

Dla szybszego wygrzania kotła można mu na dwa dni dygnąć na 65st.C

:)

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Dziś nie było mnie cały dzień, więc piec "robił co chciał" - i naprawdę nieźle sobie poradził. Przede wszystkim nie mam już wody w piecu - jest suchutko jak na pustyni.

Co do zmniejszenia obrotów na pompie CO - wolałbym tego nie robić. W budynku jest stara instalacja z "milionem" litrów wody. Jeśli pompa nie będzie na "maxa" nie ma szans aby na górne piętra dotarła gorąca - co najwyżej letnia. Z tego co zauważyłem ocieplił mi się powrót z 25 na 27 st.

Po 2 dniach montażu (bez grzania budynku) pewnie jeszcze z dzień może dwa ściany będą nabierać ciepła i dopiero wtedy będę mógł ocenić pracę kotła.

Jak na razie została jedna wada do rozwiązania - wielkość popielnika, a w zasadzie powinienem napisać popielniczki :)

Gość Rostko13

Tak wygląda mój popielnik. 10528.jpg10529.jpg

Dziś nie było prądu na osiedlu od 9.00 do 15.00. Wracam do domu o 17.00 i spieszę się, żeby rozpalić kocioł. Wchodzę do kotłowni, a tam sztoker śmiga aż miło :) Trudno uwierzyć, że tyle godzin żar się utrzymał, ale jednak :)

Gość Rostko13
Jarecki mam pytanko: Czy jest różnica w pracy kotła i ilości spalanego paliwa pomiędzy "nową" instalacją w miedzi i z małą ilością wody w obiegu a instalacją starej daty czyli z bardzo dużym litrażem wody? Bo kiedyś ktoś próbował mnie przekonać, że gdy już kocioł się rozbuja to praktycznie nic więcej opału nie idzie. A mi się jakoś nie chce w to wierzyć...

Witam wszystkich!

Od miesiąca użytkuje piec Sztoker 25 i choc wczwsniej juz pisałem to przypomnę:

Piec ogrzewa dom ok.170 nie ocieplony,instalacja"starego typu" Ustawienia to: co 45 st. cwu 40st.

Na Cobrze: przerwa 15/65, kopiec 0, moc 3 ADC wyłączone, PID załączony.

Ponieważ jest to mój pierwszy kocił tego typu ( wcześniej był na węgiel) uchodzę raczej za laika w tej branży i chętnie wysłucham uwag i podpowiedzi od bardziej doświadczonych "palaczy" bo ciągle mam wiele wątpliwości. Ale po kolei:

-pomimo wielu prób z róznymi nastawieniami nie zauważam znaczących zmian w sposobie pracy pieca i w ilości spalanego ekogroszku( 22-25 kg/doba/900 zł :(

- nie wiem co powoduje zmiana ustwienia mocy pieca? ( nie zauważam różnic) np. 1 albo 8

-co to jest "uśpienie pieca"? u mnie dmuchawa pracuje non stop w skali od 20% do 70 % dodam, że przewody kominowe ciepłe.Czy tak być powinno?

-i ostatnie zapytanie, co pokazuje ramka w lewym dolnym okienku wyswietlacza Cobry na przemian z aktualny czasem? np. 22,5 lub 28,7

Jesli nie zanudziłem swoimi" problemami" miło mi będzie jeśli ktoś z użytkowników forum podzieli sie swoim doświadczeniem i rozjaśni mi trochę w głowie:)

pozdrawiam wszystkich Paweł

Gość Rostko13
Witam wszystkich!

Od miesiąca użytkuje piec Sztoker 25 i choc wczwsniej juz pisałem to przypomnę:

Piec ogrzewa dom ok.170 nie ocieplony,instalacja"starego typu" Ustawienia to: co 45 st. cwu 40st.

Ponieważ jest to mój pierwszy kocił tego typu ( wcześniej był na węgiel) uchodzę raczej za laika w tej branży i chętnie wysłucham uwag i podpowiedzi od bardziej doświadczonych "palaczy" bo ciągle mam wiele wątpliwości. Ale po kolei:

-pomimo wielu prób z róznymi nastawieniami nie zauważam znaczących zmian w sposobie pracy pieca i w ilości spalanego ekogroszku( 22-25 kg/doba/900 zł :(

- nie wiem co powoduje zmiana ustwienia mocy pieca? ( nie zauważam różnic) np. 1 albo 8

-co to jest "uśpienie pieca"? u mnie dmuchawa pracuje non stop w skali od 20% do 70 % dodam, że przewody kominowe ciepłe.Czy tak być powinno?

-i ostatnie zapytanie, co pokazuje ramka w lewym dolnym okienku wyswietlacza Cobry na przemian z aktualny czasem? np. 22,5 lub 28,7

Jesli nie zanudziłem swoimi" problemami" miło mi będzie jeśli ktoś z użytkowników forum podzieli sie swoim doświadczeniem i rozjaśni mi trochę w głowie:)

Cześć Paweł

No to ja zacznę... a Jarecki dokończy :)

Od końca:

- te cyferki wyświetlane na przemian z aktualnym czasem to temperatura kosza :) Masz czujnik na podajniku, to własnie jego odczyt.

- "Uśpienie pieca"? Słuchaj u mnie jak piec osiągnie a nawet delikatnie przekroczy zadaną temperaturę przechodzi na 3%. Wentylatora wtedy wogóle nie słychać, panuje grobowa cisza. Jak zajrzę do paleniska to widać tylko delikatną "poświatę", a nie płomienie. To właśnie chyba masz na myśli mówiąc o uśpieniu. Jeśli Tobie nie schodzi poniżej 20% moc kotła, to moim zdaniem masz taki odbiór ciepła w domu, że na powrocie jest duża różnica temperatury w porównaniu z temp. zasilania. Piszesz, że dom masz niedocieplony, więc chyba tak jest.

- o tej mocy pieca to może ktoś inny...

- uważam, że jak na Twoje warunki (niedocieplony dom) to bardzo dobry wynik z tym spalaniem. Ty masz ustawienia 15/65, ja 10/80 w tej chwili - różnica będzie taka, że u Ciebie szybciej będzie łapał temp. zadaną u mnie wolniej. Widać będzie to na wykresach.

Pozdrawiam

No to ja zacznę... a Jarecki dokończy :)

Od końca:

- te cyferki wyświetlane na przemian z aktualnym czasem to temperatura kosza :) Masz czujnik na podajniku, to własnie jego odczyt.

A ja byłem przekonany że to temperatura powrotu. Nawet się cieszyłem, że tak fajnie mi się podnosi z dnia na dzień... Dziś mam już 32 st.

Skoro to jest jednak podgląd temperatury podajnika, to czy jest możliwość odczytania w jakiś sposób temperatury wody powrotnej?

PS

Czy Sztoker 50 KW posiada jakąś "klapkę" przy dmuchawie? Pytam, ponieważ przy włączonym wentylatorze cały czas coś stuka (w zależności od obrotów dmuchawy). Co prawda instalator własnie wspominał o czym takim (tej klapce), tylko już nie wiedział po co ona tam miałaby być (podobno w 25 KW już takie czegoś nie ma).

Gość Rostko13
A ja byłem przekonany że to temperatura powrotu. Nawet się cieszyłem, że tak fajnie mi się podnosi z dnia na dzień... Dziś mam już 32 st.

Skoro to jest jednak podgląd temperatury podajnika, to czy jest możliwość odczytania w jakiś sposób temperatury wody powrotnej?

PS

Czy Sztoker 50 KW posiada jakąś "klapkę" przy dmuchawie? Pytam, ponieważ przy włączonym wentylatorze cały czas coś stuka (w zależności od obrotów dmuchawy). Co prawda instalator własnie wspominał o czym takim (tej klapce), tylko już nie wiedział po co ona tam miałaby być (podobno w 25 KW już takie czegoś nie ma).

Temperaturę powrotu możesz zobaczyć wklepując kod 1982 (o czym pisał już Jarecki). Masz tam trochę parametrów.

Jeśli chodzi o pukanie w czasie pracy wentylatora to normalne. Ona pracuje jakoś impulsowo stąd te stuki. Przyłóż dłoń to odczujesz na własnej skórze :)

32 st. na podajniku??? To musisz mieć gorąco w kotłowni...

I kolejna zagwózdka :)

Co oznaczają pozostałe kody (chodzi o te z lewej TP, %, tłok, res, K, T)?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=90409&d=1324111312

Przy okazji oglądałem dziś wykresy pod kodem 1203. Temperatura kotła "skacze" cały czas między 54 a 60 stopni. Takie coś jest normalne (mając na uwadze moją instalację: 360 m nie docieplonego budynku, "milion" litrów wody w starej instalacji)?

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=90410&d=1324111340

PS

Jak wrzucacie na forum takie fajne fotki w postaci miniaturek, które można "rozklikać" na większe?

piec Sztoker 25

Jak na nieocieplone budownictwo 170m2 ze stara instalacją, to uważam,że wynik 22-25kg/24h jest bardzo przyzwoity.

Przypominam,że moc 25kW w pracy ciągłej to prawie 100kg/24h...

To wpływa na podtrzymanie ognia, wyjściowo ustawione jest na 3%. Jakby np. przy 1%mocy gasło palenisko, to podnosimy moc minimalną.

Jest to opisane w instrukcji sterownika.

Bardzo dobrze,że przewody kominowe są ciepłe.

To na dole, jak napisał już Rostko to temp. podajnika/kosza. Została dodana w jakiejś starszej wersji softu dla kilku prób, ale prosiłem p.Włodka, aby to zostało, było mi pomocne przy palnikach rynnowych oraz II-ej generacji (potrafią się grzać)

Gość Rostko13

Zdjęcia wrzucasz po wybraniu "zaawansowana edycja".

Taki wykres powinien własnie być. Amplituda zależy od kilku czynników.

TP - to czas do następnej dawki paliwa

% - ten pierwszy to aktualna moc kotła w danej chwili

% - ten drugie, nie mam pojęcia

TŁOK 0 - jest wtedy, gdy pracuje ślimak, tzn. czas między dawkami paliwa jets mniejszy niż 120 sekund. (gdy przestawisz czas powyżej 120 sekund łączy się alarm przy podajniku ślimakowym)

reszty też nie wiem.

Jarecki, odpowiedz mi proszę na moje pytanie #308...

Ciekawi mnie Twoje zdanie.

Moje zdanie jest takie, że straty zależą od izolacji budynku...

Stara instalacja z większą ilością wody początkowo dłużej się musi wygrzać, ale jak braknie prądu to też dłużej będzie oddawała ciepło...

Nowa szybko powinna złapać temperaturę, ale też jak zgaśnie szybo zrobi się zimno.

Nagrzej do wysokiej temperatury szklankę wody i np. miskę czy wannę wody, co szybciej wystygnie?

Zaznaczam,że to tylko zabawy w gdybanie a uważam jedynie, że najważniejsza jest dobra izolacja budynku i małe straty cieplne.

Drugi procent to wydajność pompy jak dobrze pamiętam (przy wyższej nastawie CWU jest modulowana wydajność pompy C.O.) lub wydajność dmuchawy w danej chwili, nie chce mi się notatek szukać

T.. to zwarcie, rozwarcie przy aktywnym i podłączonym termostacie pokojowym

K... to zwarcie, rozwarcie krańcówki dla konstrukcji tłokowej

mam pytanie do Jarecki79 czy czujnik powrotu ma jakiś udział co do spalania ponieważ miałem go założonego na CWU i dziś przełożyłem go na CO mój dom to 170 m inst. w miedzi i spalam około 27-30 na dobę ust. 45 CO i 44 CWU z nastawą -4 na dzień dziwie się że np Rostko13 spala 15 kg i że przez 6 h braku prądu piec podjął pracę kiedy u mnie nie było 3 h prądu piec zgasł. Myślę że on trochę przesadza z tymi opiniami ponieważ dzwoniłem do Pleszewa i stwierdzili że takie małe spalanie to bzdura .Mam również kolegę co ma Sztokera 25 i spala podobnie do mojego ale proszę o twoje zdanie.Pozdrawiam.

Czujniki powinny być na swoim miejscu...

Dlaczego takie spalanie to bzdura? Zależy od izolacji budynku.

Nela tez ok.15kg na dobę spala...

Zobacz post #293:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie&p=5056544&viewfull=1#post5056544

To czy kocioł się podniesie po 2godzinach czy po 6-ciu to już zależy od węgla, który stosujemy.