Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sztokery pracują cicho

Nowe modele Sztoker+ 12 oraz Sztoker+ 24

wpisane są od dłuższego czasu na małopolską listę kotłów na dotacje, co oznacza,że oprócz spełniania najwyższej klasy V-ej wg normy pn-en 303-5:2012 spełniaja także wymagania ekoprojektu, który ma wejść w życie po 2020r. Ekoprojekt jest od 30.03.2017

Sztoker+ 12 ma kompaktowe wymiary (wys 100cm, szer.48cm, głęb.115cm), wyceniony przez producenta na kwote detaliczną brutto 6765zł

jak za model spełniający klase V-tą i posiadający zaświadczenie od ekoprojketu cena jest bardzo atrakcyjna

Wyposazony w nowy model sterownika cobra-II (3pompy,zawór, obsługa modułów rozszerzeń)

a wygląda takSzt+12kW.jpg12+ 1.jpg12+ 3 drugi bok.jpg12+ 4 widok z góry.jpg12+ 6 otwarty zasyp.jpg

Edytowane przez Jarecki79

• 2 weeks później...
ma byc z siłownikiem czy wystarczy ręczne

sterowanie

Jeśli do cobry chcesz dołożyć zawór 4 drogowy to musisz kupić moduł aligator - to on steruje zaworem 3 i 4 drogowym . Czasy manualne chyba mamy już za sobą więc tylko z siłownikiem . Osobiście mam bez siłownika ( leży w szufladzie bo nie ma aligatora ) . U mnie jest bo jest , do ogrzania domu wystarcza cykliczne załączanie pompy na 2 min. co 20 min. - jak większe mrozy to skracam do 15 min. Jeśli kupię aligatora np. z demontażu to siłownik podłączę i sprawdzę czy są z tego jakieś oszczędności . Obecnie szukam groszku i zastanawiam się nad STABEK a OGIEŃ oba ruskie i podobna cena ale jeden ma granulację 8-25 a drugi 10-25 , 8-25 ma mniej popiołu od 10-25 , 8-25 ma mniej siarki , są filmy jak się oba spalają i wszystko wskazuje , że 8-25 lepszy bo nie szlakuje .

Edytowane przez cody_007

• 2 weeks później...
Jeśli do cobry chcesz dołożyć zawór 4 drogowy to musisz kupić moduł aligator - to on steruje zaworem 3 i 4 drogowym . Czasy manualne chyba mamy już za sobą więc tylko z siłownikiem . Osobiście mam bez siłownika ( leży w szufladzie bo nie ma aligatora ) . U mnie jest bo jest , do ogrzania domu wystarcza cykliczne załączanie pompy na 2 min. co 20 min. - jak większe mrozy to skracam do 15 min. Jeśli kupię aligatora np. z demontażu to siłownik podłączę i sprawdzę czy są z tego jakieś oszczędności . Obecnie szukam groszku i zastanawiam się nad STABEK a OGIEŃ oba ruskie i podobna cena ale jeden ma granulację 8-25 a drugi 10-25 , 8-25 ma mniej popiołu od 10-25 , 8-25 ma mniej siarki , są filmy jak się oba spalają i wszystko wskazuje , że 8-25 lepszy bo nie szlakuje .

W sztokerze 12kw nie trzeba już nic dokupywać bo moduł jest w standardzie , Właśnie się zdecydowałem i kupuję bo to chyba najlepszy wybór za rozsądne pieniądze jak na ekoprojekt. mam nadzieję że będę zadowolony

Trochę już Sztokerów + 12kw i 24kW z ecodesignem pojechało

Konstrukcja Sztoker+12kW jest na tyle fajna,że inny duży producent ja kupił i produkuje pod swoją nazwą w swoich kolorach w dwóch poziomach wyposażenia w sterowniki

W liście w małopolsce masz:

oryginalne Sztoker+ 12kw oraz 24kW

masz też Termo-Tech Eco Logic 5+ o mocy 12kW oraz pod inna nazwa z innym sterem Herkules 5+ o mocy 12kW

A ja w takiej samej ekstazie czekam na pojawienie się softu na pierwszą Cobre na stronie E-M bo na razie nic nie ma.

Ale pewnie szykuje się prawdziwa petarda, sofcik będzie jak marzenie.

A może nawet alarm o wygaszeniu będzie w końcu działał jak trzeba a nie jak mu się "zachce" czyli prawie wcale.

• 2 weeks później...

No cóż .... wygląda na to, że moja przygoda ze Sztokerem się skończyła.

Wczoraj wieczorem zwabiły mnie do kotłowni dziwne odgłosy i okazało się, że wentylator tłoczy wodę zamiast powietrza. Cały kanał powietrzny jest zalany wodą, która zaczęłą się lać z jakiejś dziury na palenisko.

Tydzień temu udało mi się załatać przepaloną blachę dna paleniska, piec pochodził sobie kilka dni i szlag go trafił.

W sumie patrząc na moje kilkuletnie zmagania z tym urządzeniem to jednak porażka .. wytrzymał tylko 4 sezony grzewcze.

Jak działał to w domu miałem ciepło i był w zasadzie "bezobsługowy" - w stopniu jak dla mnie do przyjęcia. Głównym problemem było masakryczne syfienie się pieca. Trzeba było go czyścić co najmniej raz na tydzień. No i jak się okazało trwałość .... nie do przyjęcia. Piec jest pierwszej generacji, w następnych modelach poprawiono kilka rozwiązań ale co mi z tego - mogę mieć wątpliwą satysfakcję z bycia dawcą feedbacku dla producenta (trochę pisałem na tym forum). Niestety nie doczekałem gazu (ma być w okolicy w przyszłym roku) i teraz muszę na szybko coś kupić (pellet?) albo się wyprowadzić. Niech to szlag ... nie tak to miało być ..

Wmaciej zadzwoń do Komiz, powiedz jaka sytuacja, może Ci zaproponują ten w V-ej klasie z dobrym rabatem - ten Sztoker+12kW

Jak szukasz czegoś na szybko są dostępne jeszcze modele ze stanowiska badawczego, pewnie za logiczne pieniążki

Kojarzę,że któryś ma lekko wgnieciona przy demontażu izolację i bodajże kosz montowany z lewej strony

Jakby co -możesz napisac na priva i zobaczę dokładnie co zostało z badań wstępnych za mniejszą kasę

Edytowane przez Jarecki79