Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No cóż .... wygląda na to, że moja przygoda ze Sztokerem się skończyła.

Wczoraj wieczorem zwabiły mnie do kotłowni dziwne odgłosy i okazało się, że wentylator tłoczy wodę zamiast powietrza. Cały kanał powietrzny jest zalany wodą, która zaczęłą się lać z jakiejś dziury na palenisko.

Tydzień temu udało mi się załatać przepaloną blachę dna paleniska, piec pochodził sobie kilka dni i szlag go trafił.

W sumie patrząc na moje kilkuletnie zmagania z tym urządzeniem to jednak porażka .. wytrzymał tylko 4 sezony grzewcze.

Jak działał to w domu miałem ciepło i był w zasadzie "bezobsługowy" - w stopniu jak dla mnie do przyjęcia. Głównym problemem było masakryczne syfienie się pieca. Trzeba było go czyścić co najmniej raz na tydzień. No i jak się okazało trwałość .... nie do przyjęcia. Piec jest pierwszej generacji, w następnych modelach poprawiono kilka rozwiązań ale co mi z tego - mogę mieć wątpliwą satysfakcję z bycia dawcą feedbacku dla producenta (trochę pisałem na tym forum). Niestety nie doczekałem gazu (ma być w okolicy w przyszłym roku) i teraz muszę na szybko coś kupić (pellet?) albo się wyprowadzić. Niech to szlag ... nie tak to miało być ..

Wmaciej zadzwoń do Komiz, powiedz jaka sytuacja, może Ci zaproponują ten w V-ej klasie z dobrym rabatem - ten Sztoker+12kW

Jak szukasz czegoś na szybko są dostępne jeszcze modele ze stanowiska badawczego, pewnie za logiczne pieniążki

Kojarzę,że któryś ma lekko wgnieciona przy demontażu izolację i bodajże kosz montowany z lewej strony

Jakby co -możesz napisac na priva i zobaczę dokładnie co zostało z badań wstępnych za mniejszą kasę

Edytowane przez Jarecki79

No cóż .... wygląda na to, że moja przygoda ze Sztokerem się skończyła.

Wczoraj wieczorem zwabiły mnie do kotłowni dziwne odgłosy i okazało się, że wentylator tłoczy wodę zamiast powietrza. Cały kanał powietrzny jest zalany wodą, która zaczęłą się lać z jakiejś dziury na palenisko.

Tydzień temu udało mi się załatać przepaloną blachę dna paleniska, piec pochodził sobie kilka dni i szlag go trafił.

W sumie patrząc na moje kilkuletnie zmagania z tym urządzeniem to jednak porażka .. wytrzymał tylko 4 sezony grzewcze.

Jak działał to w domu miałem ciepło i był w zasadzie "bezobsługowy" - w stopniu jak dla mnie do przyjęcia. Głównym problemem było masakryczne syfienie się pieca. Trzeba było go czyścić co najmniej raz na tydzień. No i jak się okazało trwałość .... nie do przyjęcia. Piec jest pierwszej generacji, w następnych modelach poprawiono kilka rozwiązań ale co mi z tego - mogę mieć wątpliwą satysfakcję z bycia dawcą feedbacku dla producenta (trochę pisałem na tym forum). Niestety nie doczekałem gazu (ma być w okolicy w przyszłym roku) i teraz muszę na szybko coś kupić (pellet?) albo się wyprowadzić. Niech to szlag ... nie tak to miało być ..

Może to nie jest przepalona blacha tylko pęknięcie, które dobry spawacz za "stówę" ogarnie. Sprawa do przemyślenia.

Jeśli naprawa poległa na spawaniu to powiązałbym ze sobą ten przeciek.

Spawanie kotła to nie spawanie furtki w płocie i gdyby to u mnie coś*takiego się*wydarzyło to na pewno kazał bym obejrzeć kocioł jakiemuś kumatemu spawaczowi albo spawaczom i niechby orzekli czy aby ktoś nie popełnił błędu przy spawaniu kotła.

Wmaciej, współczuję a tu sezon się dopiero rozkręca. Dobrze ze nie w środku zimy! Mi piec zaczął się pocić w drugi dzień świat Bożego Narodzenia 2013r. Piec wymieniłem na sztoker15 na początku stycznia po Trzech Królach. Koszmar to był mimo ze nie było mrozów. Mój piec tez będzie miał 4lat sam go sobie montowałem aż się boję myśleć co by było gdyby...Taki piec powinien minimum 10lat wytrzymać. Jedyny plus tego pieca że mało pali i nie gaśnie. ale zasługa ze wiele godzin spędziłem przy regulacji pieca, centralnego termostatu pokojowego. Mam zapisy na różne sezony i sprawdzony węgiel wysokoenergetyczny. Jakość węgla jest niska płacę 900zł za tonę http://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek-premium/ a tez się smołuje w sezonie letnim. kupowałem 875zł a teraz 1089zł TO SIĘ PRZESTAJE OPŁACAĆ !!!Nie wiem jaki kupić nowy piec jest duży wybór ale ceny są wysokie i czy warto przepłacać. tez myślę o gazie ceny węgla są już takie wywindowane że będzie się opłacić palić gazem muszę tylko dom ocieplić. Zostawię sobie tylko źródło awaryjne na węgiel i drzewo

Po padnięciu mojego Sztokera zdecydowałem się na założenie kotła gazowego i zasilanie go przez jeden sezon z butli 33kg z propanem. A za rok przejście na gaz ziemny. Wyszło mi, że z dostępnych mi opcji awaryjnych ta jest obarczona najmniejszą ilością kasy wpakowanej w błoto. No i od wczoraj instaluje mi się kondensacyjny junkers, pod koniec tygodnia powinno już działać wszystko. Zamiast przerzucać worki z węglem i popiołem będę wymieniał butle z gazem, prawdopodobnie raz na tydzień.

Osobną sprawą jest to, że w piecu po 4 sezonach przepala sie dno paleniska, a chwilę potem się rozszczelnia. Pierwsze to błąd konstrukcyjny a drugie to błędy wykonawcze producenta. Generalnie nie wpadło by mi do głowy jak go kupowałem, że po zaledwie 4 latach szlag go trafi ...

I to nie mechanikę, czy elektronikę tylko po prostu korpus puści wodę ....

U moich teściów 2 domki dalej jest sztoker II generacji i po 2 sezonach zaczęło sie z niego delikatnie sączyć ....

coś jest nie halo ... może i konstrukcja ciekawa, ale to ma działąć przez lata ! a nie tylko do końca gwarancji !

cześć

Pomóżcie mi proszę ustawić parametry kotła.

Opał to groszek z kopalni Wesoła 28 kj. Jeszcze nigdy nie miałem tak kalorycznego węgla i też nigdy nie miałem takich problemów z ustawieniem pieca.

Ogólnie problem jest że na podtrzymaniu wygasa no i standardowo przesypuje groszek zanim załączy się alarm.

aktualnie mam ustawienia:

4/50

70/17

minimalna moc kotła 3,5

soft A33N

Sztoker 15

Na ustawieniach 2/10 dmuchawa 85/15 było to samo.

Póki piec grzeje co wszystko ładnie śmiga , przechodzi na podtrzymanie i gaśnie.

Po padnięciu mojego Sztokera zdecydowałem się na założenie kotła gazowego i zasilanie go przez jeden sezon z butli 33kg z propanem. A za rok przejście na gaz ziemny. Wyszło mi, że z dostępnych mi opcji awaryjnych ta jest obarczona najmniejszą ilością kasy wpakowanej w błoto. No i od wczoraj instaluje mi się kondensacyjny junkers, pod koniec tygodnia powinno już działać wszystko. Zamiast przerzucać worki z węglem i popiołem będę wymieniał butle z gazem, prawdopodobnie raz na tydzień.

Osobną sprawą jest to, że w piecu po 4 sezonach przepala sie dno paleniska, a chwilę potem się rozszczelnia. Pierwsze to błąd konstrukcyjny a drugie to błędy wykonawcze producenta. Generalnie nie wpadło by mi do głowy jak go kupowałem, że po zaledwie 4 latach szlag go trafi ...

I to nie mechanikę, czy elektronikę tylko po prostu korpus puści wodę ....

U moich teściów 2 domki dalej jest sztoker II generacji i po 2 sezonach zaczęło sie z niego delikatnie sączyć ....

coś jest nie halo ... może i konstrukcja ciekawa, ale to ma działąć przez lata ! a nie tylko do końca gwarancji !

A ile lat gwarancji daje producent na wymiennik? Niektórzy dają 5 lat.

jasiek11

Gwarancja podstawowa 2lata, ale może być 5-cio letnia.

Dla 5-ciu lat gwarancji podbija Ci przy montażu instalator gwarancję, odpowiedni papierek odsyłasz do producenta i robisz roczne przeglądy przedłużające.

w ramach takiego przeglądu serwis lub instalator z podpisana umową na serwis ma obowiązek:

1. Sprawność podłączenia kotła do instalacji - układ otwarty lub w przypadku zamkniętego zastosowanie wężownicy schładzającej

2. Oczyszczenie zespołu podajnika

3. Oczyszczenie wnętrza urządzenia i obudowy

4. Sprawdzenie działania zabezpieczeń mechanicznych i elektrycznych

5. Wizualna kontrola szczelności układu wodnego kotła i przyłączy

6. Kontrola funkcjonowania automatyki

7. Sprawdzenie zaświadczenia kominiarskiego o drożności komina

Taka wizyta serwisowa roczna kosztuje 100zł netto + VAT plus koszt dojazdu

cześć

Póki piec grzeje co wszystko ładnie śmiga , przechodzi na podtrzymanie i gaśnie.

Odezwij się do elektro-miz na maila i poproś o aktualny, najnowszy soft.

Od długiego czasu nie miałem kontaktu z Cobrą, więc nie wiem jakie zmiany tam poszły.

Korzystam albo ze Skorpiona Plus z softem jak w Talosie

albo z Talosa i tu znowu albo soft bez nastaw do retorty albo do V-ej klasy liniowy z czujnikiem otwarcia klapy kosza

nie mniej Talos, skorpion w wersji softu dla mnie, Argos PID, one wszystkie mają przebudowany tryb podtrzymania i ustawisz do każdego węgla, aby nie gasło.

Tu udało się doprowadzić do tego,że gdy mamy węgiel, gdzie mamy kłopot w automacie np. z wygaszaniem - przechodzimy na prace bez automatu i mamy wówczas coś takiego:

w menu spalanie podajesz:

1. Czas pauzy podawania np. 35sekund

2. Czas pracy podajnika np. 5sekund

3. Max. nadmuch i dla dwustanu dajesz np. 60%

4. Zostaje minimalny nadmuch, ale w dwustanie z tego nie korzystamy, zostawiasz np. 5% i tyle dla trybu grzania

obok jest symbol płomyczka i tam sa nastawy podtrzymania, czyli to co nas interesuje, aby dany węgiel, który robi problemy i gaśnie w podtrzymaniu ujarzmić

zadajemy tutaj:

1. Pauza między dawkami w podtrzymaniu np. 10minut

2. Czas podawania np. 7sekund

3. Siłę przedmuchu np. 60%

4. Czas przedmuchu np. 10sekund

5. Co ile minut ma być przedmuch np. 5minut

Tym sposobem dmuchamy co 5minut a podajemy i dmuchamy co 10minut w trybie podtrzymania żaru

Takimi parametrami idzie ustawić na swoim obiekcie i paliwie zawsze tak, aby nie gasło, fakt,że nieco trzeba posiedzieć i zaobserwować, ale na bank po ustawieniu nie zgaśnie

Tu zmiany było bardzo fajne, bo albo decyduje się na automat i jak wszystko śmiga, jest ok....

...a jak chce lub jak muszę pracować w dwustanie otrzymuje wszystkie niezbędne narzędzia do manualnego ustawienia spalania. Dla mnie ten pełen tryb dwustanowy mógłby Włodek na starszą Cobrę przerzucić, ale czy tak zrobił, tego nie wiem.

Edytowane przez Jarecki79

jasiek11

Gwarancja podstawowa 2lata, ale może być 5-cio letnia.

Dla 5-ciu lat gwarancji podbija Ci przy montażu instalator gwarancję, odpowiedni papierek odsyłasz do producenta i robisz roczne przeglądy przedłużające.

Taka wizyta serwisowa roczna kosztuje 100zł netto + VAT plus koszt dojazdu

Dzięki za uświadomienie. Jeśli też sprawdzają czy kominiarz czyści komin 4x w roku, co jest wymagane przepisami, to robią się niezłe kwoty, niemniej jednak z przykładu kolegi widać, że warto to chyba robić.

cześć

Opał to groszek z kopalni Wesoła 28 kj. Jeszcze nigdy nie miałem tak kalorycznego węgla i też nigdy nie miałem takich problemów z ustawieniem pieca.

Ogólnie problem jest że na podtrzymaniu wygasa no i standardowo przesypuje groszek zanim załączy się alarm.

aktualnie mam ustawienia:

4/50

70/17

minimalna moc kotła 3,5

soft A33N

Sztoker 15

Na ustawieniach 2/10 dmuchawa 85/15 było to samo.

Ok jest pewien sukces , wróciłem do ustawień wyjściowych 2/18 i zmniejszyłem moc dmuchawy na 55/15.

Piec nie gaśnie na podtrzymaniu ale za to nie dopala do końca i w popielniku jest sporo nie dopalonego popiołu.

zastanawiam się czy zejście jeszcze z mocą dmuchawy coś polepszy ?

Jak wydłużę czas pauzy przy podawaniu to wówczas za mało jest żaru i prawie mi wygasł.