worch 13.11.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Guzik prawda! u mnie część worków stoi otwarta od wiosny, a część wysypuje systematycznie luzem bo nie mam miejsca żeby wszystko wysypać. I to co stoi w workach otwartych jest mokre a luzem szybko wysycha w 2- 3 dni właśnie.Dodam że worki otwarte dookoła po przebijałem nożem żeby zwiększyć wentylację. Rozumiem że worki foliowe więc nic dziwnego... Ja mam opał w workach nylonowych. Jak go kupowałem to był mokry, teraz jak zasypuję kosz to muszę zakładać maskę przeciwpyłową - serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 13.11.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (edytowane) Rozumiem że worki foliowe więc nic dziwnego... Ja mam opał w workach nylonowych. Jak go kupowałem to był mokry, teraz jak zasypuję kosz to muszę zakładać maskę przeciwpyłową - serio. Tak foliowe...i sam się dziwię że tak długo schnie...co prawda od góry tam gdzie rozerwane jest już sucho ale dalej mokro. Edytowane 13 Listopada 2017 przez sas741 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 13.11.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Pewnie w pytę mokry, do tego drobna frakcja. Mialem tak z ekogroszkiem z Casto. 2 tygodnie otwarte worki i dakej z nich ciekło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 13.11.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Ja też*kupuje w workach nylonowych.Potem zostawiam je otwarte na jakiś*miesiąc bo z takim wyprzedzeniem kupuję opał.Po tym czasie groszek jest dosłownie suchy jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 13.11.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 To workowanie w castoramie (i nie tylko) w worki foliowe mokego opału ma swój cel... Powiem inaczej - ostatnio żona zamówiła tort w cukierni na urodziny syna. Tort oczywiście na wagę, po pokrojeniu aż z niego ciekła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 13.11.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Za komuny krążyły opowieści jak to sprzedawcy w pomarańcze wstrzykują wodę. Widać duch PRLu wiecznie żywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 16.11.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Witam kolegów "sztokerowców" jestem świeżym posiadaczem sztokera 12+ palę już kilka dni i mam prośbę o podpowiedzenie ustawień żeby jak najmniej spalić . Aktualnie mam ustawione podawanie 7.5 sek pauza 50 sek. dmuchawa max 50 min 10.Tak ustawiony piec spala ok 13 kg groszku na dobę . Groszek jaki kupiłem to pieklorz 29kj mokry w workach. Dom dobrze ocieplony ogrzewane ok 120 m . Grzejniki aluminiowe instalacja w miedzi. Temperatura ustawiona piec 60 CWU 55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 17.11.2017 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Worch:Niskie ciśnienie atmosferyczne jest zjawiskiem pogodowym, niezależnym od człowieka. Wraz ze spadkiem ciśnienia spada gęstość powietrza co osłabia ciąg kominowy ponieważ różnica gęstości powietrza pomiędzy wlotem i wylotem komina jest mniejsza. Co ma wpływ na siłę ciągu naturalnego? Jest pięć najważniejszych elementów wpływających na siłę ciągu naturalnego: Temperatura otoczenia - Temperatura powietrza na zewnątrz ma istotny wpływ na siłę ciągu w kominie. Skrajna sytuacja może mieć miejsce na przykład latem, kiedy na dworze panuje wysoka temperatura, a w pomieszczeniach o dobrej izolacji może być znacznie chłodniej - w przypadku kominów o ciągu naturalnym może pojawić się ciąg wsteczny do pomieszczenia. Zimą z kolei, przy bardzo niskich temperaturach na zewnątrz, siła ciągu znacznie wzrasta. Ciśnienie barometryczne - Poprzez stałe wahania ciśnienie (niskie/wysokie) ma wpływ na ciąg. Wysokie ciśnienie zwiększa współczynnik podciśnienia, natomiast niskie - zmniejsza go. Na przykład: wysokie ciśnienie 1040 mBar zwiększy współczynnik o 3%, niskie ciśnienie 960 mBar zmniejszy go o 5%. Wysokość geograficzna - Współczynnik podciśnienia jest redukowany w miarę wzrostu wysokości, gdyż powietrze oraz spaliny stają się lżejsze. Z kolei, gdy powietrze i spaliny stają się rzadsze, różnica w gęstości oraz współczynnik zmniejszają się. Wiatr - Wiadomo, że kierunek i natężenie siły wiatru zależą od znajdujących się w pobliżu budynków, drzew oraz ukształtowania terenu. Wpływy wiatru zależą od jego prędkości i kierunku. Z obserwacji wynika, że wiatr może zwiększyć lub obniżyć siłę ciągu w zakresie od +30 Pa do -70 Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 17.11.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) faral1977Ustawiłbym podawanie na 6,5 13kg jest ok gdy za oknem temperatura w dzień nie przekracza 10stC a w nocy jest na poziomie zera a w domu jest średnio 22stC i ma się duży zasobnik CWUSpalam obecnie podobnie z tym że mam nieocieplony dom pow. 100m2 i mała pojemność zasobnika CWU 60lJak chcesz obniżyć spalanie to podkręć termostaty przy grzejnikach lub jak masz centralny termostat pokojowy skróć cykle godzinne grzania c.o. oraz skróć cykle godzin grzania cwu + na noc wyłącz cwu. W nocy włączanie pompy co 15min. na 2min. Zmiejsz tryb pracy na pompach na eco przepływ 3m3/h (Trzeba przetestować tak żeby nie przesadzić z podkręcaniem ustawień aby nie wygasło. Edytowane 17 Listopada 2017 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 17.11.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Worch:Niskie ciśnienie atmosferyczne jest zjawiskiem pogodowym, niezależnym od człowieka. Wraz ze spadkiem ciśnienia spada gęstość powietrza co osłabia ciąg kominowy ponieważ różnica gęstości powietrza pomiędzy wlotem i wylotem komina jest mniejsza. Co ma wpływ na siłę ciągu naturalnego? Jest pięć najważniejszych elementów wpływających na siłę ciągu naturalnego: Temperatura otoczenia - Temperatura powietrza na zewnątrz ma istotny wpływ na siłę ciągu w kominie. Skrajna sytuacja może mieć miejsce na przykład latem, kiedy na dworze panuje wysoka temperatura, a w pomieszczeniach o dobrej izolacji może być znacznie chłodniej - w przypadku kominów o ciągu naturalnym może pojawić się ciąg wsteczny do pomieszczenia. Zimą z kolei, przy bardzo niskich temperaturach na zewnątrz, siła ciągu znacznie wzrasta. Ciśnienie barometryczne - Poprzez stałe wahania ciśnienie (niskie/wysokie) ma wpływ na ciąg. Wysokie ciśnienie zwiększa współczynnik podciśnienia, natomiast niskie - zmniejsza go. Na przykład: wysokie ciśnienie 1040 mBar zwiększy współczynnik o 3%, niskie ciśnienie 960 mBar zmniejszy go o 5%. Wysokość geograficzna - Współczynnik podciśnienia jest redukowany w miarę wzrostu wysokości, gdyż powietrze oraz spaliny stają się lżejsze. Z kolei, gdy powietrze i spaliny stają się rzadsze, różnica w gęstości oraz współczynnik zmniejszają się. Wiatr - Wiadomo, że kierunek i natężenie siły wiatru zależą od znajdujących się w pobliżu budynków, drzew oraz ukształtowania terenu. Wpływy wiatru zależą od jego prędkości i kierunku. Z obserwacji wynika, że wiatr może zwiększyć lub obniżyć siłę ciągu w zakresie od +30 Pa do -70 Pa. Rozumiem że do takich wniosków doszedłeś prowadząc badania... czy wygooglałeś w internecie? Co do wpływu temperatury to się zgodzę ale z tą gęstością powietrza to się trochę wygłupiłeś - nie przy takich wysokościach kominów. Chyba że Ty masz u siebie komin jak w ciepłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 17.11.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Witam kolegów "sztokerowców" jestem świeżym posiadaczem sztokera 12+ palę już kilka dni i mam prośbę o podpowiedzenie ustawień żeby jak najmniej spalić . Aktualnie mam ustawione podawanie 7.5 sek pauza 50 sek. dmuchawa max 50 min 10.Tak ustawiony piec spala ok 13 kg groszku na dobę . Groszek jaki kupiłem to pieklorz 29kj mokry w workach. Dom dobrze ocieplony ogrzewane ok 120 m . Grzejniki aluminiowe instalacja w miedzi. Temperatura ustawiona piec 60 CWU 55. Moje nastawy: temperatura zadana 68st. temperatura CWU 45st. pid załączony, wiatr 75/18 podawanie 7s, pauza 25s moc ustawiona na 3,5 dom 180m użytkowej ocieploby wełną, termostaty na grzejnikach, podłogówka. W domu temperatura 22-23 st. Zużycie przy obecnych temperaturach na zewnątrz ok 10-13kg na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 17.11.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) ... + na noc wyłącz cwu. W nocy włączanie pompy co 15min. na 2min. Zmiejsz tryb pracy na pompach na eco przepływ 3m3/h (Trzeba przetestować tak żeby nie przesadzić z podkręcaniem ustawień aby nie wygasło. ....wtedy dużo wychłodzonej wody będzie wtacać do pieca. rafal1977 jak chcesz czyścić piec z sadzy raz dziennie to zrób tak jak pisze Mician Edytowane 17 Listopada 2017 przez worch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 17.11.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Worch nie zauważyłem w sterowniku opcji ustawiania mocy . Gdzie to znajdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faral1977 17.11.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 ....wtedy dużo wychłodzonej wody będzie wtacać do pieca. rafal1977 jak chcesz czyścić piec z sadzy raz dziennie to zrób tak jak pisze Mician Mam zawór 4 drogowy to powinno chyba ogarnąć temat zimnej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 17.11.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Mam zawór 4 drogowy to powinno chyba ogarnąć temat zimnej wody? jeśli mówimy o sterowniku COBRA to instrukcja str 24 Ja również założyłem zawór 4d + sterownik alligator i sobie chwalę to rozwiązanie temperatura powrotu utrzymuje się u mnie na poziomie ~60° (mój kocioł to sztoker25 - oczywiście za duży jak na mój dom, ale to osobna historia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 19.11.2017 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Całe szczęście mam do czynienia tylko z normami samochodowymi a te są znośne. Wężyk założyłem dla tego skutku ubocznego - dosuszanie. Nie mam możliwości zrobić dużych zapasów i w sezonie często mam mokry groszek.Wężyk spełnia swoje zadanie, które oczekiwałem po montażu - ścianki zasobnika są suche.Kocioł ma "przegląd" 3x w tygodniu więc zostawienie otwartej klapy nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 20.11.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) ....wtedy dużo wychłodzonej wody będzie wtacać do pieca. rafal1977 jak chcesz czyścić piec z sadzy raz dziennie to zrób tak jak pisze Mician Na wyższych ustawieniach tez robi się sadza jedynie minimalnie jest jej mniej. Ja czyszczę raz w tygodniu z sadzy. Po części duża ilość sadzy wynika z jakości paliwa. Sadzę nie wyrzucam po czyszczeniu ale zostawiam w popielniku aby się wypaliła. Czasem jak mam czas włączam ręcznie większy nadmuch i zwiększam podawanie węgla aby spalić sadzę która spadła na dół pieca i przez to wygrzać komin oraz podnieść temp. na cwu do 70st C (przeciw legionelli). Worch: zazdroszczę ci takiego spalania, ale co będzie latem nie zgaśnie ci piec lub czy nie wzrośnie ci spalanie żeby wygrzać taki większy piec. Mój piec latem spala tylko 2kg na CWU i raz w miesiącu trzeba go wyczyścić bo zarasta szklaną smołą. Coś jest na rzeczy ze skokami ciśnienia na zewnątrz, kiedy jak miałem stara kanalizację bez wywietrzaka na pionie to przy spadku ciśnienia czuć było w ubikacji gazy kanałowe. Teraz mam inny problem dużo pada deszczu i mam mokry komin nie potrafię go wygrzać. radze sobie wkładając do pieca klocek z drzewem wtedy jakby przepalam komin bo mokry komin tez utrudnia wymianę spalin. Mam komin z trzema kanałami jeden z pieca c.o. drugi z kominka a trzeci wentylacyjny. Pozostaje mi czasem rozpalenie kominka aby wygrzać wylot z komina. Więc jest wiele czynników które mogą wpływać na to że z podajnika wydostaje się dym przez zasobnik do kotłowni. Edytowane 20 Listopada 2017 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 20.11.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Worch: zazdroszczę ci takiego spalania, ale co będzie latem nie zgaśnie ci piec lub czy nie wzrośnie ci spalanie żeby wygrzać taki większy piec. Mój piec latem spala tylko 2kg na CWU i raz w miesiącu trzeba go wyczyścić bo zarasta szklaną smołą. Tak prawdę mówiąc to nie pamiętam ile opału spalam latem na dobę. Mogę jedynie powiedzieć że cały zasobnik starcza spokojnie na miesiąc grzania wody (zbiornik 250 l.) Nie zdarzyło się jeszcze żeby piec wygasł. Problem oczywiście jest z większą ilością sadzy. Mój sposób na sadze to jakaś gazeta lub karton i podpalam to w piecu żeby sadza się wypaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 20.11.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Podpowiedzcie:Jak ADC pokazuje na czerwono +7% to oznacza, że...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 20.11.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Podpowiedzcie: Jak ADC pokazuje na czerwono +7% to oznacza, że...? to oznacza, że sterownik zwiększył podawanie paliwa o 7% od nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts