FTP 19.11.2017 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Całe szczęście mam do czynienia tylko z normami samochodowymi a te są znośne. Wężyk założyłem dla tego skutku ubocznego - dosuszanie. Nie mam możliwości zrobić dużych zapasów i w sezonie często mam mokry groszek.Wężyk spełnia swoje zadanie, które oczekiwałem po montażu - ścianki zasobnika są suche.Kocioł ma "przegląd" 3x w tygodniu więc zostawienie otwartej klapy nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 20.11.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 (edytowane) ....wtedy dużo wychłodzonej wody będzie wtacać do pieca. rafal1977 jak chcesz czyścić piec z sadzy raz dziennie to zrób tak jak pisze Mician Na wyższych ustawieniach tez robi się sadza jedynie minimalnie jest jej mniej. Ja czyszczę raz w tygodniu z sadzy. Po części duża ilość sadzy wynika z jakości paliwa. Sadzę nie wyrzucam po czyszczeniu ale zostawiam w popielniku aby się wypaliła. Czasem jak mam czas włączam ręcznie większy nadmuch i zwiększam podawanie węgla aby spalić sadzę która spadła na dół pieca i przez to wygrzać komin oraz podnieść temp. na cwu do 70st C (przeciw legionelli). Worch: zazdroszczę ci takiego spalania, ale co będzie latem nie zgaśnie ci piec lub czy nie wzrośnie ci spalanie żeby wygrzać taki większy piec. Mój piec latem spala tylko 2kg na CWU i raz w miesiącu trzeba go wyczyścić bo zarasta szklaną smołą. Coś jest na rzeczy ze skokami ciśnienia na zewnątrz, kiedy jak miałem stara kanalizację bez wywietrzaka na pionie to przy spadku ciśnienia czuć było w ubikacji gazy kanałowe. Teraz mam inny problem dużo pada deszczu i mam mokry komin nie potrafię go wygrzać. radze sobie wkładając do pieca klocek z drzewem wtedy jakby przepalam komin bo mokry komin tez utrudnia wymianę spalin. Mam komin z trzema kanałami jeden z pieca c.o. drugi z kominka a trzeci wentylacyjny. Pozostaje mi czasem rozpalenie kominka aby wygrzać wylot z komina. Więc jest wiele czynników które mogą wpływać na to że z podajnika wydostaje się dym przez zasobnik do kotłowni. Edytowane 20 Listopada 2017 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 20.11.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Worch: zazdroszczę ci takiego spalania, ale co będzie latem nie zgaśnie ci piec lub czy nie wzrośnie ci spalanie żeby wygrzać taki większy piec. Mój piec latem spala tylko 2kg na CWU i raz w miesiącu trzeba go wyczyścić bo zarasta szklaną smołą. Tak prawdę mówiąc to nie pamiętam ile opału spalam latem na dobę. Mogę jedynie powiedzieć że cały zasobnik starcza spokojnie na miesiąc grzania wody (zbiornik 250 l.) Nie zdarzyło się jeszcze żeby piec wygasł. Problem oczywiście jest z większą ilością sadzy. Mój sposób na sadze to jakaś gazeta lub karton i podpalam to w piecu żeby sadza się wypaliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 20.11.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Podpowiedzcie:Jak ADC pokazuje na czerwono +7% to oznacza, że...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 20.11.2017 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Podpowiedzcie: Jak ADC pokazuje na czerwono +7% to oznacza, że...? to oznacza, że sterownik zwiększył podawanie paliwa o 7% od nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 21.11.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Teraz mam inny problem dużo pada deszczu i mam mokry komin nie potrafię go wygrzać. radze sobie wkładając do pieca klocek z drzewem wtedy jakby przepalam komin bo mokry komin tez utrudnia wymianę spalin. Jak masz możliwość, to daszek zamontuj. Tylko prosty, bo pod tymi wypukłymi spada ciśnienie jak wieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 24.11.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Jak masz możliwość, to daszek zamontuj. Tylko prosty, bo pod tymi wypukłymi spada ciśnienie jak wieje. Dziękuję Ci za podsuniecie takie rozwiązania. Już zabieram się za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabka77 30.11.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 witam Mam zapytanie czy ktoś spotkał się z taką sytuacją jak na zdjęciach a mianowicie wczoraj zajrzałem do kotłowni a tam siwo pod wentylatorem drobno zmielony węgiel a z tyły spod blachy wydobywa się dym czy to jakaś nieszczelność czy podajnik jest uszkodzony . Po wyczyszczeniu pieca i dokręceniu śrub na razie jest ok ale obawiam się czy nie ma jakiegoś pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cody_007 30.11.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) witam Mam zapytanie czy ktoś spotkał się z taką sytuacją jak na zdjęciach a mianowicie wczoraj zajrzałem do kotłowni a tam siwo pod wentylatorem drobno zmielony węgiel a z tyły spod blachy wydobywa się dym czy to jakaś nieszczelność czy podajnik jest uszkodzony . Po wyczyszczeniu pieca i dokręceniu śrub na razie jest ok ale obawiam się czy nie ma jakiegoś pęknięcia.[ATTACH=CONFIG]402059[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402060[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402061[/ATTACH] To kurz i opad drobnicy z poluzowanej rury podajnika - napisałeś , że dociągnąłeś śruby i ok . Edytowane 30 Listopada 2017 przez cody_007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek04 30.11.2017 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 Witam wszystkich użytkowników. Bardzo proszę o pomoc!Posiadam Sztokera 25 z 2011 roku ze sterownikiem Puma Po udanej jakby się mogło wydawać ("UPGRADING........SUCCESS" ) aktualizacji softu, gdy włączam zasilanie na sterowniku pojawia się strona startowa a po chwili tylko pozioma linia i ciągły sygnał. Przed aktualizacją wszystko działało idealnie.Czy można to jakoś naprawić, ewentualnie przywrócić ustawienia fabryczne? Jeszcze raz bardzo proszę o Waszą pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.11.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 spróbuj usunąć soft ze sterownika i sformatować gotylko nie rób tego przy pomocy Windowsa nowszego niż 7- nowsze ładują dodatkowy plik i potem brakuje pamieci na softpo formacie wrzuć ponownie soft do stera i powinno działaćmożesz też podzielić operacje na 2 części1- usunięcie softu i ponowna instalacjaa jak nie pomoże to:2- usunięcie, format, instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek04 30.11.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 spróbuj usunąć soft ze sterownika i sformatować go tylko nie rób tego przy pomocy Windowsa nowszego niż 7- nowsze ładują dodatkowy plik i potem brakuje pamieci na soft po formacie wrzuć ponownie soft do stera i powinno działać możesz też podzielić operacje na 2 części 1- usunięcie softu i ponowna instalacja a jak nie pomoże to: 2- usunięcie, format, instalacja Dzięki za instrukcje, prubowałem na różne sposoby ale niestety ciągle to samo a może mam wadliwy soft, gdzie mogę znaleźć inne wersje? , ten który wgrywałem znalazłem tu http://karoka.eu/kategoria,12/sterowniki-firma-elektromiz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek04 01.12.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam ponownie. Czy ktoś na forum może mi podpowiedzieć do kogo mam się zwrócić w sprawie jakiegoś sprawdzonego softu do sterownika Puma? Pisałem w tej sprawie do [email protected] ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem jak mój, że po wgraniu softu sterownik się uruchamia a za chwile się całkowicie zawiesza? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 01.12.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 Witam ponownie. Czy ktoś na forum może mi podpowiedzieć do kogo mam się zwrócić w sprawie jakiegoś sprawdzonego softu do sterownika Puma? Pisałem w tej sprawie do [email protected] ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem jak mój, że po wgraniu softu sterownik się uruchamia a za chwile się całkowicie zawiesza? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rady. może Wlodek_PID coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek04 01.12.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 może Wlodek_PID coś podpowie... Do Wlodka PID też pisałem na priv., ale jak dobrze zauważyłem to Jego ostatni wpis na forum jest chyba z sierpnia także marne szanse... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.12.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 napisz do Jareckiego może on coś wskóra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek04 01.12.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2017 napisz do Jareckiego może on coś wskóra Do Jarecki79 też napisałem, czekam na odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
davidv88 02.12.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Czy ktoś z wasz używa do czyszczenia sztokera odkurzacza do popiolu jeżeli tak to jakie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 02.12.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Czy ktoś z wasz używa do czyszczenia sztokera odkurzacza do popiolu jeżeli tak to jakie opinie Mam taki odkurzacz. Ogólnie jest ok. trzeba tylko regularnie czyścić filtr bo szybko się zapycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 03.12.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Czy ktoś z wasz używa do czyszczenia sztokera odkurzacza do popiolu jeżeli tak to jakie opinie ja używam zwykłego workowego Karcher WD3 i trzeba tylko worki wymieniać jak się zapełnią Edytowane 3 Grudnia 2017 przez worch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts