Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Całe szczęście mam do czynienia tylko z normami samochodowymi a te są znośne.

Wężyk założyłem dla tego skutku ubocznego - dosuszanie. Nie mam możliwości zrobić dużych zapasów i w sezonie często mam mokry groszek.

Wężyk spełnia swoje zadanie, które oczekiwałem po montażu - ścianki zasobnika są suche.

Kocioł ma "przegląd" 3x w tygodniu więc zostawienie otwartej klapy nie wchodzi w grę.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

....wtedy dużo wychłodzonej wody będzie wtacać do pieca.

rafal1977 jak chcesz czyścić piec z sadzy raz dziennie to zrób tak jak pisze Mician

Na wyższych ustawieniach tez robi się sadza jedynie minimalnie jest jej mniej. Ja czyszczę raz w tygodniu z sadzy. Po części duża ilość sadzy wynika z jakości paliwa. Sadzę nie wyrzucam po czyszczeniu ale zostawiam w popielniku aby się wypaliła. Czasem jak mam czas włączam ręcznie większy nadmuch i zwiększam podawanie węgla aby spalić sadzę która spadła na dół pieca i przez to wygrzać komin oraz podnieść temp. na cwu do 70st C (przeciw legionelli).

Worch: zazdroszczę ci takiego spalania, ale co będzie latem nie zgaśnie ci piec lub czy nie wzrośnie ci spalanie żeby wygrzać taki większy piec. Mój piec latem spala tylko 2kg na CWU i raz w miesiącu trzeba go wyczyścić bo zarasta szklaną smołą.

Coś jest na rzeczy ze skokami ciśnienia na zewnątrz, kiedy jak miałem stara kanalizację bez wywietrzaka na pionie to przy spadku ciśnienia czuć było w ubikacji gazy kanałowe.

Teraz mam inny problem dużo pada deszczu i mam mokry komin nie potrafię go wygrzać. radze sobie wkładając do pieca klocek z drzewem wtedy jakby przepalam komin bo mokry komin tez utrudnia wymianę spalin. Mam komin z trzema kanałami jeden z pieca c.o. drugi z kominka a trzeci wentylacyjny. Pozostaje mi czasem rozpalenie kominka aby wygrzać wylot z komina.

Więc jest wiele czynników które mogą wpływać na to że z podajnika wydostaje się dym przez zasobnik do kotłowni.

Edytowane przez Mician

Worch: zazdroszczę ci takiego spalania, ale co będzie latem nie zgaśnie ci piec lub czy nie wzrośnie ci spalanie żeby wygrzać taki większy piec. Mój piec latem spala tylko 2kg na CWU i raz w miesiącu trzeba go wyczyścić bo zarasta szklaną smołą.

Tak prawdę mówiąc to nie pamiętam ile opału spalam latem na dobę. Mogę jedynie powiedzieć że cały zasobnik starcza spokojnie na miesiąc grzania wody (zbiornik 250 l.)

Nie zdarzyło się jeszcze żeby piec wygasł. Problem oczywiście jest z większą ilością sadzy.

Mój sposób na sadze to jakaś gazeta lub karton i podpalam to w piecu żeby sadza się wypaliła.

Teraz mam inny problem dużo pada deszczu i mam mokry komin nie potrafię go wygrzać. radze sobie wkładając do pieca klocek z drzewem wtedy jakby przepalam komin bo mokry komin tez utrudnia wymianę spalin.

Jak masz możliwość, to daszek zamontuj. Tylko prosty, bo pod tymi wypukłymi spada ciśnienie jak wieje.

witam

Mam zapytanie czy ktoś spotkał się z taką sytuacją jak na zdjęciach a mianowicie wczoraj zajrzałem do kotłowni a tam siwo pod wentylatorem drobno zmielony węgiel a z tyły spod blachy wydobywa się dym czy to jakaś nieszczelność czy podajnik jest uszkodzony . Po wyczyszczeniu pieca i dokręceniu śrub na razie jest ok ale obawiam się czy nie ma jakiegoś pęknięcia.WP_20171129_18_32_29_Pro.jpgWP_20171129_18_30_37_Pro.jpgWP_20171129_18_31_02_Pro.jpg

witam

Mam zapytanie czy ktoś spotkał się z taką sytuacją jak na zdjęciach a mianowicie wczoraj zajrzałem do kotłowni a tam siwo pod wentylatorem drobno zmielony węgiel a z tyły spod blachy wydobywa się dym czy to jakaś nieszczelność czy podajnik jest uszkodzony . Po wyczyszczeniu pieca i dokręceniu śrub na razie jest ok ale obawiam się czy nie ma jakiegoś pęknięcia.[ATTACH=CONFIG]402059[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402060[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402061[/ATTACH]

To kurz i opad drobnicy z poluzowanej rury podajnika - napisałeś , że dociągnąłeś śruby i ok .

Edytowane przez cody_007

Witam wszystkich użytkowników.

Bardzo proszę o pomoc!

Posiadam Sztokera 25 z 2011 roku ze sterownikiem Puma

Po udanej jakby się mogło wydawać ("UPGRADING........SUCCESS" ) aktualizacji softu, gdy włączam zasilanie na sterowniku pojawia się strona startowa a po chwili tylko pozioma linia i ciągły sygnał. Przed aktualizacją wszystko działało idealnie.

Czy można to jakoś naprawić, ewentualnie przywrócić ustawienia fabryczne?

Jeszcze raz bardzo proszę o Waszą pomoc!!!

spróbuj usunąć soft ze sterownika i sformatować go

tylko nie rób tego przy pomocy Windowsa nowszego niż 7- nowsze ładują dodatkowy plik i potem brakuje pamieci na soft

po formacie wrzuć ponownie soft do stera i powinno działać

możesz też podzielić operacje na 2 części

1- usunięcie softu i ponowna instalacja

a jak nie pomoże to:

2- usunięcie, format, instalacja

spróbuj usunąć soft ze sterownika i sformatować go

tylko nie rób tego przy pomocy Windowsa nowszego niż 7- nowsze ładują dodatkowy plik i potem brakuje pamieci na soft

po formacie wrzuć ponownie soft do stera i powinno działać

możesz też podzielić operacje na 2 części

1- usunięcie softu i ponowna instalacja

a jak nie pomoże to:

2- usunięcie, format, instalacja

Dzięki za instrukcje, prubowałem na różne sposoby ale niestety ciągle to samo IMG_20171130_203232a.jpgIMG_20171130_203320a.jpgIMG_20171130_203322a.jpg

a może mam wadliwy soft, gdzie mogę znaleźć inne wersje? , ten który wgrywałem znalazłem tu

http://karoka.eu/kategoria,12/sterowniki-firma-elektromiz

IMG_20171130_203232a.jpg

IMG_20171130_203320a.jpg

IMG_20171130_203322a.jpg

Witam ponownie.

Czy ktoś na forum może mi podpowiedzieć do kogo mam się zwrócić w sprawie jakiegoś sprawdzonego softu do sterownika Puma?

Pisałem w tej sprawie do [email protected] ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem jak mój, że po wgraniu softu sterownik się uruchamia a za chwile się całkowicie zawiesza?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rady.

Witam ponownie.

Czy ktoś na forum może mi podpowiedzieć do kogo mam się zwrócić w sprawie jakiegoś sprawdzonego softu do sterownika Puma?

Pisałem w tej sprawie do [email protected] ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem jak mój, że po wgraniu softu sterownik się uruchamia a za chwile się całkowicie zawiesza?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i rady.

może Wlodek_PID coś podpowie...