Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Puma zmieniała się pod względem budowy w czasie.

Może być tak,że soft, który próbowałeś wgrać do starszej pumy nie pasuje

Wgraj na nowo ten, który miałeś wcześniej a jak nie zrobiłeś kopii...

Dzwoń jutro do komiz, napisz,że masz sztokera z puma z 2011 i poproś p.Artura o soft

napisz pod [email protected]

Dziękuję bardzo, tak zrobię. :-)

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Od tygodnia mam problem z piecem, wywala mi masę popiołu takiego niespalonego, a dziś jak otwarłam popielnik to wyrzuciło gorący czerwony ekogroszek, tak że nie mogłam dotknąć , by opróżnić popielnik. Nastawy 60/8, nadmuch 45/5 i od wczoraj nie moze dobić do 58, bo tyle mam ustawione, pomoze ktoś?

Witam. Od tygodnia mam problem z piecem, wywala mi masę popiołu takiego niespalonego, a dziś jak otwarłam popielnik to wyrzuciło gorący czerwony ekogroszek, tak że nie mogłam dotknąć , by opróżnić popielnik. Nastawy 60/8, nadmuch 45/5 i od wczoraj nie moze dobić do 58, bo tyle mam ustawione, pomoze ktoś?

Wydaje mi się , że masz za bogato ustawione podawanie i za krótką przerwę oraz za may nadmuch i dlatego groszek nie ma "czasu" się wypalić/spalić .

podawanie nie może być dłuższe od przerwy w podawaniu . Kto Ci tam dłubie w sterowniku ? Proporcje podawania groszku do przerwy w podawaniu to 1 do 4 lub

1 do 5 np. podawanie 10 sek. to przerwa 40 sek. Nadmuch też bym zwiększył do min.60 . Minimalna moc kotła też ma wpływ na sytuację na palniku i na wygląd popiołu , u mnie zwiększyłem moc min. do 5 % ( z 3 % ) i żar mam teraz dalej od końca żmijki " i częściej jest przedmuch . Zaskoczyło mnie też zmniejszenie zurzycia groszku o 1,5 do 2 kg/ 24 h .

podawanie mam 8 a przerwę 50....

Wydaje mi się , że masz za bogato ustawione podawanie i za krótką przerwę oraz za may nadmuch i dlatego groszek nie ma "czasu" się wypalić/spalić .

podawanie nie może być dłuższe od przerwy w podawaniu . Kto Ci tam dłubie w sterowniku ? Proporcje podawania groszku do przerwy w podawaniu to 1 do 4 lub

1 do 5 np. podawanie 10 sek. to przerwa 40 sek. Nadmuch też bym zwiększył do min.60 . Minimalna moc kotła też ma wpływ na sytuację na palniku i na wygląd popiołu , u mnie zwiększyłem moc min. do 5 % ( z 3 % ) i żar mam teraz dalej od końca żmijki " i częściej jest przedmuch . Zaskoczyło mnie też zmniejszenie zurzycia groszku o 1,5 do 2 kg/ 24 h .

minimalną moc mam na 2, a co oznacza ta moc, na co ma wpływ, mozesz mi łopatologicznie wytłumaczyć? :-)

Jeśli kocioł ma moc 15 kW to 2 % jego mocy to 0,3 kW , to jeden z parametrów potrzebny do wyliczenia jak często trzeba podać paliwo i powietrze gdy kocioł nie pracuje ( w sensie : brak odgłosów pracy wentylatora i podajnika ) do czasu gdy zajdzie potrzeba np. dogrzania CWU lub CO , U mnie instalacja działa grawitacyjnie pomimo małej średnicy instalacji - PEX ( plastikowo aluminiowe rurki ) , podniosłem moc min. kotła i kocioł dłużej trzyma temperaturę powyżej zadanej i rzadziej się włącza ( na 100 % mocy , mój kocioł pracuje w dwu stanie - to powinnaś pamiętać z poprzedniego sezonu ) aby utrzymać temperaturę zadaną . Częściej włącza się wentylator a to daje mniej sadzy . Wracając do żaru w popielniku to sprawdź czy coś nie powoduje spiętrzania groszku na palniku np. żużel lub jakiś spiek , lub nawet miał , który się skleja zamiast spalać bo np.część otworów w palniku jest zatkana . Zdarzało mi się to kiedyś .

Edytowane przez cody_007

Agnieszka

Jak masz podawanie 8sekund, pauze masz 50sekund

i pracujesz z PID

to nadmuch 45% jest za mały, przy aktywnym pid nadmuch raczej w granicy 85%, dół nadmuchu ok. 3-5% zalezy jaki ciąg komina

jak pracujesz bez pid-a, to musisz z nadmuchem ucelować do zapotrzebowania może 50, może 65%, to trzeba u siebie wypraktykować, bo uniwersalne nastawy nie istnieją

minimalna moc kotła może być 2,5% albo 3%, to odpowiada za podtrzymanie palenia

ps. jak zaczynasz sezon, to przypominam,że chociaż po ostatnim zakończonym albo przed startem nowego należy wyczyścić komorę pod paleniskiem i byłoby dobrze choćby gwoździem udrożnić otworki nadmuchowe w palenisku. W instrukcji kotła sa zdjęcia jak się komorę pod paleniskiem czyści

Nie zgodzę się, że do właściwego działania alarmu o wygaszeniu potrzeby jest czujnik spalin.

Wystarczy czujnik temperatury wody w kotle.

Jeśli w określonym czasie nie następuje przyrost temperatury do zadanej to soft powinien uznać to za wygaszenie i wyłączyć kociołek ( a nie przy temperaturze na kotle 25 stopni całą noc walić groszek do popielnika).

Mój ster na kotle miałowym przez 10 lat w taki sposób wyłączał kocioł gdy miał wypalił się.

Nie do końca w ten sposób

Spora część osób lubi grzebac w sterach i ustawisz sobie parametry na np. +5st.C, aby kocioł osiągał ledwo 50st.C, bo wtedy w chacie masz np.23st.C

Przychodzi noc oraz mróz, temp. na zewn spada do -10st.c o np. 4rano a Twoje nastawy sa na +5st.C, zatem kocioł nie dobije do nastawy i tu pytanie czy ma sie na bank wyłączyć czy jednak wolisz, aby w chacie było chociaż +20st.C?

On sobie próbkuje, jak pompa c.o., ta główna jest pod gniazdo sterownika, to nie widząc wzrostu temp. rozłącza ja na dany czas i bada, czy jest przyrost temp., z pamięci mówię,że chyba robi 3takie podejścia, jak nic to nie daje- wywala błąd wygaszenia

Nie wiem jednak, czy ostatnie softy są napisane tak jak mówisz, czyli,że zawsze musi dojść do zadanej.

Ciekawe rozwiązanie z tym próbkowaniem, nie wiedziałem, że tak to działa.

Ale... jeśli temperatura zadana na kotle to 52* a kocioł*ma tylko 20-25* to co to ma oznaczać jeśli nie wygaśnięcie??? Po co dalej próbkować przy tak drastycznym spadku temperatury wody na kotle... wystarczy porównać zadaną do odczytanej, wziąć pod uwagę czas w jakim wzrost nie nastąpił a był tylko spadek... to powinien "wiedzieć" soft.

Przykład:

Wstaję rano, na kotle jakieś 25 stopni, zadana 52* a kocił dalej wali groszek do popielnika.

Po co... kto wymyśla taki soft???

Popielnik niemal nie eksploduje od nadmiaru groszku, który niepotrzebnie sypał się wiele godzin.

E-M potrzebuje dwóch zmian:

1. Podejście do uwag zgłaszanych przez użytkowników.

2. Zatrudnić programistów, którzy rozumieją działanie sterownika kotła na eko oraz nie są*święcie przekonani, że racja jest zawsze po ich stronie.

Jeszcze raz powiem, że Cobra do bardzo dobry ster ale potrzebuje na prawdę dobrego softu.

Czyli takiego, który ma sprawny alarm, ładnie prowadzi temperaturę kotła oraz ma fajne cechy użytkowe.

Takie jakie mają*softy nieoficjalne czyli pogodówkę, obniżkę temperatury w funkcji termostat ale bez salwy dawek paliwa.

Może znajdzie się kiedyś programista otwarty na ludzi, uwagi i z wiedzą.

Ja mam na kotle internetowy SPPv2, ma czujnik spalin

któryś soft do tyłu się wpieniałem, bo kilka razy wyrzygał mi alarm wygaszenia, mimo,że wszystko elegancko się paliło

natomiast dwa razy zawalił mi cały popielnik próbując palić, choć zgasło....

Weszły poprawki, nowszy soft mam kilka dni, póki co wszystko działa.

Dlaczego Twój sterownik nie chciał wyrzucic alarmu wygaszenia, zakładając,że jest aktywny to moga być dwa powody

1. Rozłączając pompe i próbkując jest minimalny wzrost temp. wody na czujniku, więc ćpa sobie ten węgiel

2. Jest jakiś błąd w sofcie albo danej sytuacji soft nie przewiduje

Nie mówię, że czujnik spalin to jedyne wyjście. Porostu spaliny mają dużo mniejszą pojemność termiczną i szybciej sprawdzisz przyrost temperatury spalin niż wody.

Poza tym jak odbiór ciepła jest duży to mimo pełnego ognia temperatura wody wciąż może spadać.

Prosta sprawa - opał - wentylator - wzrost temperatury spalin. A z wodą nie zawsze tak jest (możesz akurat odkręcić kaloryfer albo załączy się CWU).

Poza tym jak odbiór ciepła jest duży to mimo pełnego ognia temperatura wody wciąż może spadać.

Przykład:

Wykres pokazuje spadek temperatury wody kotła około północy.

Potem jest przez parę godzin pozioma kreska na poziomie 20 stopni przy zadanej 52.

Oczywiście groszek cały czas sypie się do popielnika.

Czy coś takiego dla mądrego sterownika nie powinno oznaczać wygaszenia???

Ja wiem, ze mogą pootwierać się termostaty ale NIE wszystkie na raz na maksa!

A nawet jeśli... to parę godzin braku przyrostu temperatury nie oznacza wygaszenia??

Proste jak drut.

Hej mam pytanie robi mi sie taki spiek (gorka w rogu)za wyjsciem z podajnika ustawienia mam podawanie 7sekund postoj 25sekund dmuchawa 100/10 minimalna moc kotla 1,5 .pid włączone

Nie wyobrażam sobie mieć dmuchawy ustawionej na 100%.

Przecież tam robi się piekło w palenisku.

U mnie nigdy nie było więcej niz 70 i nie miałem żadnych problemów ze spiekami.

A nawet jeśli... to parę godzin braku przyrostu temperatury nie oznacza wygaszenia??

Pierwszy sezon nie jedną noc nie spałem nasłuchując częstotliwości podawania by rano znów nie grzebać w popielniku i oddzielać groszek. Przestałem szufladę wkładać do popielnika, nieraz tak zawalił groszkiem, że nie szło szuflady wytargać.

Pomogła zmiana groszku na "gorszy sort".

Wentylator mam na 35 max. Przy 40 jest "dziura" bo mocno zwalnia wentylator a przy 45 już huragan. Też tak macie?