Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nawet jeśli... to parę godzin braku przyrostu temperatury nie oznacza wygaszenia??

Pierwszy sezon nie jedną noc nie spałem nasłuchując częstotliwości podawania by rano znów nie grzebać w popielniku i oddzielać groszek. Przestałem szufladę wkładać do popielnika, nieraz tak zawalił groszkiem, że nie szło szuflady wytargać.

Pomogła zmiana groszku na "gorszy sort".

Wentylator mam na 35 max. Przy 40 jest "dziura" bo mocno zwalnia wentylator a przy 45 już huragan. Też tak macie?

Witam, mam pytanie:

Piec sztoker25, regulator Cobra, od jakiegoś czasu zauważyłem że piec pracuje na 2% a wentylator zasuwa co najmniej 40-50% po paru chwilach przestaje, ale trwa to stanowczo za długo. Soft vA33m, wydaje mi się że spalanie wzrosło, do tej pory - a to już 3 sezon nie miałem żadnych poważnych problemów z piecem, pracuję na sofcie montowanym fabrycznie i nie grzebałem w ustawieniach.

KOCHANI FORUMOWICZE,

już dwunasty raz dzieci z Ogniska Marymont przygotowały prace na aukcję. Są w tym roku też prace Tajemniczej Forumowiczki, które przesłała kartki do Ogniska.

Zapraszamy do licytowania.
Dzieci wiedzą, że my nie zawodzimy. M
ieć pod choinkę prace dziecka - t
o podnosi na sercu, to radość, to prawdziwe święto...

Aukcja trwa do 17 grudnia do godziny 22. A w poniedziałek wysyłamy prace.

http://forum.muratordom.pl/showthrea...-dzieci-zobacz
http://forum.muratordom.pl/showthrea...-Tu-licytujemy

Pozdrawiam
a014.gif

Dzięki za instrukcje, prubowałem na różne sposoby ale niestety ciągle to samo [ATTACH=CONFIG]402117[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402118[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]402119[/ATTACH]

a może mam wadliwy soft, gdzie mogę znaleźć inne wersje? , ten który wgrywałem znalazłem tu

http://karoka.eu/kategoria,12/sterowniki-firma-elektromiz

Witam ponownie.

Sprawa ze sterownikiem Puma została załatwiona pomyślnie, dostałem od producenta najnowszy soft i wszystko hula jak wcześniej.

Gdyby ktoś potrzebował zapraszam na priv.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mój sztoker ma 4lata dlatego już szukam alternatywnego kotła w razie jakby uległ awarii i znalazłem kocioł Wery. Jest to piec tradycyjny zasypowy bez bajerów tzn. całej elektroniki.

Z dopalaniem spalin a co za tym idzie ma nawet 60% mniejsze spalanie więc same plusy coś chyba dla mnie.

Poleca go nawet portal kotly.com.pl

Spotkał się już ktoś z opinią kogoś kto go użytkuje?

W tej chwili muszę dwa razy w tygodniu czyścic piec bo strasznie dużo powstaje sadzy

http://www.palnikwery.pl/palnik.html

Palnik wykorzystuje zjawisko pirolizy.

Przesłona palnika zatrzymuje odpływ dymu wytworzonego podczas pierwotnego spalania. Skumulowany dym zostaje dotleniony

i ponownie zassany do paleniska.

W komorze spalania następuje spalenie gazów z udziałem palnika.

Uzyskana w ten sposób wysoka temperatura podnosi wydajność grzewczą, a szkodliwe związki spalin ulegają rozpadowi.

Eh . Naiwny jesteś . Oglądałeś dokładnie ? To taki sam oh i ah jak sztoker . Dobrze wypada na stanowisku testowym . Nie wiem jak ty ale ja nie zamierzam wracać do "starego" palenia , za 2-3 lata węgiel będzie za drogi aby używać go w celach grzewczych . Dla mnie już dziś gaz jest bardziej opłacalny lecz paląc w sztoker mam cieplej w domu bo grzejniki są cały czas ciepłe a z kotła gazowego tylko gdy pracuje kocioł i gdy się wyłączy to ustaje ruch powietrza i mimo że na termometrze jest 22 C to w domu jest jakby chłodniej .

Ledwie o tym była dyskusja na wątku z rankingiem

Wszystkie te zasypowe, w tym ten Wery wykorzystuja luke w normie 303-5:2012, która pozwala na badanie kotła zasypowego wyłącznie na 100%mocy, norma jednak w tym wypadku wyraźnie nakazuje, aby producent po testach i badaniach informował klienta jak duży bufor musi zastosować do jego produktu

Producenci wychodza chyba aktualnie z założenia,że ludzie to idioci a kotrolujący jeszcze więksi i zwyczajnie pomijają konieczność podania informacji o zastosowaniu odpowiedniego bufora w dtr, na stronach czy kartach gwarancyjnych.

Te kotły sa przyjazne tylko pracując na 100%mocy z buforem, ten konkretny ma 16,6kW i wg tego, co widac w necie kosztuje 5500zł, bufor galmetu oszacowany dla mocy zasypówki to min.800L (ile dokładnie powinien podac producent), taki prosty bez weżownic z galmetu to koszt 2500zł, zbiornik kombinowany to już kwoty od 6500zł w górę....

nie bardzo rozumiem bufor 800l? to jest gigantyczna objętość stosowana w budynkach wielorodzinnych

?

W katalogu sztoker + na powrocie należy utrzymać min50 st. C w starym stokerze wystarczało 40/50st. C i przy buforze CWU to wiąże się ze zwiększenie spalania. To jest poważny argument na nie korzyć przy obecnych tak wysokich cen węgla. wychodzi ze za komfort trzeba bardzo słono zapłacić. Dlatego ja szukam oszczędność bo w przyszłości może mnie nie stać na ogrzewanie jeśli przestanę zarabiać.

Ledwie o tym była dyskusja na wątku z rankingiem

Wszystkie te zasypowe, w tym ten Wery wykorzystuja luke w normie 303-5:2012, która pozwala na badanie kotła zasypowego wyłącznie na 100%mocy, norma jednak w tym wypadku wyraźnie nakazuje, aby producent po testach i badaniach informował klienta jak duży bufor musi zastosować do jego produktu

Producenci wychodza chyba aktualnie z założenia,że ludzie to idioci a kotrolujący jeszcze więksi i zwyczajnie pomijają konieczność podania informacji o zastosowaniu odpowiedniego bufora w dtr, na stronach czy kartach gwarancyjnych.

Te kotły sa przyjazne tylko pracując na 100%mocy z buforem, ten konkretny ma 16,6kW i wg tego, co widac w necie kosztuje 5500zł, bufor galmetu oszacowany dla mocy zasypówki to min.800L (ile dokładnie powinien podac producent), taki prosty bez weżownic z galmetu to koszt 2500zł, zbiornik kombinowany to już kwoty od 6500zł w górę....

Edytowane przez Mician

Wiem jaki komfort jest z palenia tradycyjnego. Nie ma tragedii. Ale jeśli można utrzymać ogień 24h to już coś a na wahania temperatury to planuje ocieplić dom.

Nastawiam się PRZEDE WSZYSTKIM NA mniejsze zużycie węgla, PROSTOTĘ w eksploatacji jako źródło ciepła zawsze przy braku pradu bedziesz miał ciepło w dom w razie jakieś klęski żywiołowej. A w lecie planuje grzać wodę cwu elektrycznie przez fotowoltanikę bo u mnie już zbierane są ankiety i robią wywiad a dofinasowanie jest 70%.

Eh . Naiwny jesteś . Oglądałeś dokładnie ? To taki sam oh i ah jak sztoker . Dobrze wypada na stanowisku testowym . Nie wiem jak ty ale ja nie zamierzam wracać do "starego" palenia , za 2-3 lata węgiel będzie za drogi aby używać go w celach grzewczych . Dla mnie już dziś gaz jest bardziej opłacalny lecz paląc w sztoker mam cieplej w domu bo grzejniki są cały czas ciepłe a z kotła gazowego tylko gdy pracuje kocioł i gdy się wyłączy to ustaje ruch powietrza i mimo że na termometrze jest 22 C to w domu jest jakby chłodniej .

Mician proste oszacowanie wielkości bufora do kotła na paliwa stałe to mniej-więcej 50L na każdy 1kW mocy wymiennika

Dokładnie zgodnie z wymogami normy oraz zapisami dotyczącymi badania - pojemność bufora na podstawie testów i badania powinien podać producent danego kotła stałopalnego. Jak tego nie zrobił - nie pozostaje zbyt wiele jak szacować 50L/1kW

Przy ociepleniu rur oraz domu czy jest 40/50 czy 60/50, to o jakim wzroście spalania mamy mówić?

A ten zasypowy to Twoim zdaniem na 40 ma chodzić? a ten bufor zgodnie z normą to niby po co jest?

Ogólnie to kocioł na pełen gwizdek pracując ma naładować bufor np. na 80st.C, strzelając wypali się zład w 6h, kolejne godziny dostarczania ciepła do obiektu są z bufora i dzięki temu kopciucha obsługujemy rzadziej... i tu jeszcze lepiej by było, gdyby była mowa o niskotemp. podłogówce, wówczas rozładowanie bufora trwałoby dłużej a jeszcze lepiej jakby ten bufor nie ładował w tym wypadku cwu..... skoro wiemy,że bufor, to za buforem jakaś pompa, jakaś automatyka, bez prądu na grawitacji to też raczej nie pójdzie.....

Edytowane przez Jarecki79

Gość mtdeusz

Kocioł zasypowy ma chodzić tak jak u mnie na 70-80.

Ja mam ten luksus,że mam niedowymirowaną instalację i nie zagotuję się jak mam 70 stopni na kotle.

Przy 65 też czysto i dobrze spala tylko trzeba mniej paliwa ładować.

Na 60 stopniach tęż czystospala tylko trzeba ładowąc 2-3 odpowienie łupki drewna aby nie odjeżdzały od palnika.