Jarecki79 13.01.2018 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Tyle,że tu chodzi o zakup V-ej klasy a ta z zasypowym wg zapisów normy ma być z buforemU nas podejście takie, aby było taniej, po łebkach i na szybko, czyli źle. Skoro mamy kocioł, wiemy,że ma być bufor, to trzeba tez zadbać o powrót!Skoro ktoś ma głowę na karku (a tak być powinno w przypadku instalatorów), to montując bufor musi wiedzieć, że wówczas stosuje się tzw laddomat, można w jego zastępstwie zastosować coś ciutkę tańszego z regulusa, ale ma pozostać ta zasada, aby ładując bufor- zawsze dbać o powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 13.01.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 A bez ochrony powrotu to co się stanie?Kocioł szybciej zkoroduje.?Bo w Polsce to tak jest nie zastanowią się tylko,aby jak najtaniej kupić i nie ważne co potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 29.01.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Dla zainteresowanych: na stronie E-M jest w końcu dostępne oprogramowanie do Cobry V12_A33S.Gdyby kto pytał czym rożni się od poprzedniej wersji A33p to odpowiadam- niczym.Dawno temu sprawdzałem a nawet dopytywałem o zmiany ludzi z E-M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slav83 05.02.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Jak wyglada sprawa z przeciekami kotłów sztoker + ? poprawii coś ? Po sezonie mam zamiar wymieniać na coś 5 klasy i/lub ecodesign , sztoker cenowo najkorzystniej ale opinie niezbyt pochlebne odnośnie trwałości . Pozostaje jeszcze seko bavaria /maxx oraz skam pv , bedą trwalsze od sztokera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 06.02.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Przecieki dotyczyły 15- stki I. generacji i były to jednostkowe przypadki.Innym producentom też to się zdarza, wystarczy poczytać internety jak ludzie się skarżą.A jak wygląda sprawa z przeciekami w Sztokerze +???Przecież to nowa konstrukcja, na odpowiedź trzeba poczekać kilka sezonów użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.02.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2018 Z tego co mówił producent wzięto uwagi od instalatorów, punktów handlowych i zmodernizowano i poprawiono dane rozwiązania.Konstrukcja + jest jednak zbudowana inaczej i jak mówi kolega wyżej resztę zweryfikować musi czas. Cena zakupu jest atrakcyjna, ale jak się chce utrzymać 5lat gwarancji, to należy doliczyć koszty rocznych przeglądów i wówczas zaczyna się wyrównywać.Co do wyników i jakości spalania, jest bardzo dobrze (na analizatorze spalin, ale użytkujący u siebie Sztokera+12kW kolega Kobra też jest z niego zadowolony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 13.02.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 witam kolegów po długiej i ...bezawaryjnej pracy Sztokera 15mam prośbępraca bezawaryjna do wczoraj , mianowicie coś pokręciło się w sterowniku i załącza się pusty kosz po 1 h pracy , resety nic nie pomagają więc potrzebuję pomocy od Was .szukam wsadu/ softu vS.10y lub innego automatycznego typu S do 15-ki Sztokera wysłałem kilka PW do kolegów ale może nie przeglądają forum tak jak ja przez długi okres soft proszę o przesłanie na emaill [email protected] z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.02.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Takiego nie mam, wysłałem Ci wcześniej 3inne wersje S-ki, które miałem w archiwumSprawdź swoją pocztę, może wywaliło Ci do spamu, bo to jednak pliki bin skopiuj jeszcze ten co masz na dysk i może spróbuj wgrać inny i ponownie wrzuć tamten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 13.02.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Yaro dzięki za softy , . sprawę częściowo rozwiązałem poprzez wyłączenie zasypu kosza i jakoś na razie pracuje . jutro będę miał trochę wolnego to pokombinuję tylko powiedz mi który soft wgrać Szotoker 25 - Skapm 12 czy Co_v11_SC_. który jest najbardziej automatyczny . Powiem szczerze że obecny soft jest bezobsługowy jak w piecu gazowym temp . się tylko przestawia i moc - ;);) .i tak mam od początku więc ustawianie czasów kopców itp to jakaś magia dla mnie w tej chwili i chciałbym tego uniknąć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 14.02.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) Nie wiem czy pomoże ale spróbuj... Jakiś czas temu dosłownie w oczach skakała w cobrze temperatura w gore i w dol. Okazało się, ze słabo łączą styki we wtyczce z tylu tej od czujników. One chyba maja wspólny minus. Wypiąłem wtyczkę kilka razy wsunąłem ją i wyjąłem co by oczyścić piny. Do dziś śmiga. Edytowane 14 Lutego 2018 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.02.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Czasami zapomina się o tych najprostszych sprawach.Warto też zrobić jak kolega podpowiada, tj wypiąć i wpiąć wtyczki Co do softów, nie pamiętam co w nich było, miałem je w pliku archiwum a Włodziu nie dosyłał osobno w txt historii zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 19.02.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 "skopiuj jeszcze ten co masz na dysk i może spróbuj wgrać inny i ponownie wrzuć tamten " ot tak zrobiłem i działa ... bardzo dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 04.03.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 witamkodem 1209 można sptawdzić ilość zużytwgo opału z tym że wartość kg/h można zmieniaćJaka powinna być tu nastawa dla sztokera 25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 05.03.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Najlepiej samemu ustawić licznik spalania na podstawie ilości zasypanego i zużytego opału.Ja w Sztokerze 15 mam ustawione spalanie na 12,5kg właśnie na podstawie tego co napisałem wyżej.Fabrycznie było ustawione na 10kg ale po dwukrotnym zasypie odmierzonej ilości groszku wyszło mi za kazdym razem właśnie 12,5kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Kiedyś jak sprawdzałem to w zalezności od groszku przesyp wychodził między 3,5 pod max.3,7g/s3,5g x 60 = na minutę i x60 = na godzinę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 05.03.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Wydaje mi się, że bardziej miarodajnym byłoby załączyć na np. 1h podajnik i sprawdzić ile przepchnie bo tak jak piszesz rafaln1 to chyba zużycie zależy od tego ile piec potrzebuje czyli od temper na zewnątrz. U mnie jest ustawione fabrycznie na 10 kg/h i przy ostatnich mrozach (-15°C) zużycie oscylowało na ok 22-24 kg na dobę (dom ocieplony 175m2 użytkowej) Chciałbym jednak te nastawy zużycia zweryfikować. W DTR od pieca piszą że zużycie przy pracy ciągłej wynosi 3kg/h i jeżeli tak ustawię to wychodzi że przy mrozach zużywam ok 7kg/dobę co wydaje mi się śmieszne.Chyba zrobię własny pomiar ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 05.03.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Kiedyś jak sprawdzałem to w zalezności od groszku przesyp wychodził między 3,5 pod max.3,7g/s 3,5g x 60 = na minutę i x60 = na godzinę.... czyli średnio wychodzi ok 13kg/h ta wartość na pewno zależy od tego czy opał jest suchy czy mokry ale zakładam że suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 05.03.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 tak sobie myślę, że najbardziej wiarygodny pomiar by był gdybym zasypał podajnik do pełna, równo pod wieko, następnie załączyć podajnik na np 0,5h lub 1h i po tym czasie uzupełnić podajnik znowu do pełna sprawdzając ile opału zostało dołożone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 05.03.2018 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Pi razy drzwi... czyli plus minus kilogram bo tak ma okazywać licznik w cobrze.Przesyp będzie też zależał od wielkości granulatu.Ja odważyłem dokładnie 30 kilo groszku, wyzerowałem liczniki i czekałem aż spali to co ma w zasobniku.Potem tak długo ustawiałem przesyp w cobrze aż zrównało się to co spalił z zasobnika z tym co pokazał sterownik.I tak dwa razy.I zawsze wyszło wspomniane przeze mnie wyżej 12,5 kg na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worch 05.03.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 rafaln1 opisany przez Ciebie sposób weryfikacji jest logiczny i uważam, że sprytnie to wykombinowałeś. To co podał Jarecki79 jest zbliżone do Twoich wyników więc wartość między 12,5 a 13 kg/h pracy ślimaka jest słuszną wartością i tego się będę trzymał. Oczywiście zgodzę się, że granulacja ma w tym przypadku znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts