Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przesyp nie jest spalaniem

Silnik podajnika nie jest stworzony do pracy ciągłej, jego rozłączy bezpiecznik termiczny gdzies po 10 może 15minutach pracy ciągłej.

Podałem przesyp na sekundę, bo tak zmierzyć jest najłatwiej

W tryb ręczny i niech zacznie zsypywać- robisz STOP

Następnie pusty popielnik, dajesz start na 5minut......

Ważysz co jest w popielniku

Dzielisz, aby wyszło w gramach na sekundę pracy

Możesz drugi raz powtórzyć i wyciągniesz sobie średnią dla danego paliwa

jak średnio wyjdzie np. 3,5g/s pracy to * 60sek masz przesyp na minutę i *60 masz przesyp na godzinę, którego wymaga cobra do właściwego pokazywania spalania.

Przesyp nie jest spalaniem

Silnik podajnika nie jest stworzony do pracy ciągłej, jego rozłączy bezpiecznik termiczny gdzies po 10 może 15minutach pracy ciągłej.

Podałem przesyp na sekundę, bo tak zmierzyć jest najłatwiej

W tryb ręczny i niech zacznie zsypywać- robisz STOP

Następnie pusty popielnik, dajesz start na 5minut......

Ważysz co jest w popielniku

Dzielisz, aby wyszło w gramach na sekundę pracy

Możesz drugi raz powtórzyć i wyciągniesz sobie średnią dla danego paliwa

jak średnio wyjdzie np. 3,5g/s pracy to * 60sek masz przesyp na minutę i *60 masz przesyp na godzinę, którego wymaga cobra do właściwego pokazywania spalania.

aby pomiar tym sposobem był wiarygodny to trzeba by go powtórzyć ze 100 razy i dopiero średnią bo jestem przekonany że przy dwóch próbach wyniki mogą być bardzo różne

Chłopie a powtarzaj i 1000razy, to nie apteka

Spokojnie do właściwego wskazania wystarczy 2-3razy, byle dokładnie, różnice i odchyłki będa, bo węgiel to nie kuleczki idealne o średnicy np.15mm, tylko różne bryłki o różnym kształcie.

To nie ma być co do grama, bo tak nigdy nie wyjdzie, ale na cały zasyp kosza +,-5kg to wystarczająca sprawa. Spalisz sobie np. 4-5koszyt, to drobne korekcje dodasz w lewo lub prawo.

to się szacuje na podstawie czasu pracy ślimaka, jak długo kręci się motoreduktor i przesuwa ślimak, a cykl załączenia też ma minimalne wahnięcia.

Co do joty sie nie da. Można tylko mocno zgrubnie.

Chłopie a powtarzaj i 1000razy, to nie apteka

Spokojnie do właściwego wskazania wystarczy 2-3razy, byle dokładnie, różnice i odchyłki będa, bo węgiel to nie kuleczki idealne o średnicy np.15mm, tylko różne bryłki o różnym kształcie.

To nie ma być co do grama, bo tak nigdy nie wyjdzie, ale na cały zasyp kosza +,-5kg to wystarczająca sprawa. Spalisz sobie np. 4-5koszyt, to drobne korekcje dodasz w lewo lub prawo.

to się szacuje na podstawie czasu pracy ślimaka, jak długo kręci się motoreduktor i przesuwa ślimak, a cykl załączenia też ma minimalne wahnięcia.

Co do joty sie nie da. Można tylko mocno zgrubnie.

...nie zamierzam

coś Pan taki nerwowy?

Ja spokojny człowiek jestem (najczęściej).

Czasami tylko co innego myślimy pisząc, a co innego osoby czytające interpretują, tu jest ból słowa pisanego

To nie apteka i 2-3krotne solidne wytestowanie i zważenie wystarczy do zgrubnej kalibracji a reszte sobie po spalonych dalszych kg dopracujesz drobną korekcją

Dane, które podałem to stare zabawy i testy, mozna przyjąc za punkt wyjścia i sobie dopieścić

Przy 6ak krótkich czasach pomiaru to dużo zależy od pozycji ślimaka na starcie. Czasem przez kilka sekund nie spadnie ani jeden groszek bo ostatni zwój ślimaka jest u góry.

To są zbliżone szacunki a najlepszym rozwiązaniem jest wspomniany zasyp 30 kg i korekta wskazań po przepaleniu całości.

Do szybszej weryfikacji sprawdził bym ile mi wyspie po 3 minutach pracy i pomnożył to przez (60/3) czyli przez 20.

Im krótszy czas tym większy błąd pomiaru.

• 4 weeks później...

Ciekawe, czemu do kotła nie są dołączone instrukcje obsługi zastosowanych urządzeń firm trzecich (silnik, reduktor, wentylator).

Wtedy może byśmy tam przeczytali:

Pierwsza wymiana oleju powinna nastąpić już po około 300 godzinach pracy, w celu usunięcia zanieczyszczeń, które unoszone razem z olejem do miejsca pracy mogą być przyczyną silniejszego zużywania się powierzchni.

Następne wymiany oleju mogą być dokonywane co ok. 2500 godzin pracy.

Jak grzejesz samą wodę, tj bojler, to automat tutaj niepotrzebny, podtrzymanie z automatu sie nie sprawdza a modulacja na sam bojler nie jest potrzebna

Wyłącz pid i ustaw sobie mniej-więcej

tak jak masz tryb pracy

a podtrzymanie zrób sobie na start:

pauza między dawkami : 15minut

czas pracy podajnika: 7sekund

siła przedmuchu: 60%

czas przedmuchu 10sekund

przedmuch co 10minut

• 2 months później...
Witam ponownie wszystkich . Jestem posiadaczem kotła sztoker 12+ od listopada 2017r i chciałem się podzielić opinią na temat ww. kotła. wizualnie kocioł jest bez zarzutu , może się podobać wygląda nowocześnie. Do mojej kotłowni układ kotła pasował idealnie. Jako że kocioł zamontowałem w listopadzie a wcześniej miałem kopciucha ciężko było na początku kupić groszek w lokalnych składach zamówiłem tonę pieklorza na allegro. Groszek o dziwo palił się bardzo dobrze ale wydaje mi się że dość dużo go spalałem . Przy -7-10 spalanie wychodziło ok 12-13 kg na dobę . Przy -20 , -22 spalanie wynosiło ok 20kg na dobę co już wydaje mi się dość kiepskim wynikiem. Spaliłem tą tonę i w lokalnym składzie kupiłem ekogroszek skarbek wysokokaloryczny 2tony . Oryginalnie pakowany na kopalni. I tutaj zaczęła się moja gehenna.... Kiepsko się rozpalał a jak już się rozpalił to palił się dobrze dopóki piec nie przechodził w podtrzymanie. wtedy wygasał zupełnie. 1,5 tygodnia z nim walczyłem stosując różne nastawy nic się nie zmieniało. Diagnoza ? Kijowy węgiel..... Pojechałem do znajomego na skład gdzie węgiel kupiłem no i nastąpiła zamiana na węgiel workowany przez nich na składzie. I ten węgiel palił się dobrze ale zostawało dużo popiołu. Ale podobno w piecach 5 generacji tak jest nie czepiam się. Po zakończeniu sezonu grzeję tylko wodę no i znowu kupiłem groszek wysokokaloryczny na szczęście worek i historia się powtarza. Po telefonie do producenta producent twierdzi że groszek wysokokaloryczny nie nadaje się do spalania w retorcie, Nie wiem jaka jest prawda ale tak mi powiedziano. A więc jeśli planujesz kupić ten piec musisz się liczyć z tym że ciężko będzie dokupić węgiel który będzie się dobrze spalał i zapomnij o groszku z wesołej itp.

Dodam jeszcze że " płynna " regulacja obrotów dmuchawy w tym modelu nie istnieje . działa skokowo na 10% lekko się kręci na 15% dopiero przyspieszy . Na 25 % znowu szybciej i na 37% kręci się jeszcze szybciej. Potem można podnosić ile się chce i jest efekt tak jakby dmuchawa zwalniała i dopiero w okolicach 70% przyspiesza. Wydaje mi się że tak na pewno nie powinno być.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No i się zes...rało, właśnie po 5 latach i 1 miesiącu od zamontowania cieknie z kotła/pieca (25 kW), dokładnie będę wiedział w poniedziałek czy nadaje się do naprawy. Przeglądów corocznych oczywiście nie robiłem :( , ale jak wyłożyłem 8 tysi na kocioł to myślałem że dłużej pohula.

Jakieś rady, słowa pocieszenia ?