Gość Rostko13 19.12.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Robert1274 poczytaj tu... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku... a zobaczysz, że nie przesadzam z info na temat ilości spalanego groszku.Zresztą niech każdy poczyta, bo wątek ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 22.12.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) . Edytowane 24 Grudnia 2011 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 23.12.2011 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Wybrałeś moc na totalnym styku,.. doradzi. Witam. Chcialbym zapytac o moc wystarczajaca do ogrzania domu z poddaszem uzytkowym o powierzchni 150m2 pow.1.9m (200m2 po podlodze) (w tym juz kotlownia i pomieszczenie na opal 12m2) + dodatkowo 40 m2 garaz. Izolacja scian 12 cm styropianu, poddasze jeszcze nie ocieplone, okna PCV. Czy moc SZTOKERA 25 bedzie odpowiednia? Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.12.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam. Chcialbym zapytac o moc wystarczajaca do ogrzania domu z poddaszem uzytkowym o powierzchni 150m2 pow.1.9m (200m2 po podlodze) (w tym juz kotlownia i pomieszczenie na opal 12m2) + dodatkowo 40 m2 garaz. Izolacja scian 12 cm styropianu, poddasze jeszcze nie ocieplone, okna PCV. Czy moc SZTOKERA 25 bedzie odpowiednia? Pozdr. M. Powinno być idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 23.12.2011 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Dzisiaj wracając z urlopu dowiedziałem się dość przypadkowo od kolegi figurka01, że producent rozpoczął już montaż nowszej wersji sterownika typu Cobra. .. Czy orientujecie sie gdzie beda najblizsze targi instalacji grzewczych? W ktorym miejscu mozna porownac i obejrzec mozlwie najwiecej kotlow grzewczych? Podr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.12.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 W jakiej części Polski mieszkasz Michał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 23.12.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 W jakiej części Polski mieszkasz Michał ? Witam. Lodzkie. Ale jest szansa, ze bedziemy kilka razy na poludniu... M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 24.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Życzę Wszystkim zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt! I tego samego na cały nadchodzący rok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Witam. Lodzkie. Ale jest szansa, ze bedziemy kilka razy na poludniu... M. Jestem z opolskiego to też na południu, gdybyś był gdzieś przejazdem niedaleko to zapraszam. Możesz zobaczyć kilka kociołków polecanych na forum, Sztokera także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 26.12.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Przed świętami jeszcze raz wyczyściłem piec. Trochę jednak sadzy przez tydzień się zebrało Bardziej jednak zaniepokoiła mnie "smoła" przy końcu paleniska (od strony ślimaka) oraz na samym ślimaku (poniżej zdjęcie). Nie sądzę żeby to było normalne w tym piecu, więc chciałem się zapytać to zmienić w ustawieniach aby pozbyć się tego (niedopalonego węgla w popielniku prawie nie ma, reszta pieca jest czysta). W zasadzie gdyby nie ta sadza nie byłoby trzeba czyścić pieca, dlatego zastanawiam się nad czymś takim jak Sadpal. Czytałem na forum i są różne opinie. Najbardziej interesuje mnie czy taki "wynalazek" nie skraca żywotności pieca/komina? Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Postanowiłem wgrać nową wersję oprogramowania do mojej Cobry. Obecnie mam "fabryczne" 9.37 a nowa wersja na stronie Elektro-Miz to 9.39. Nie wiem tylko czego się spodziewać po instalacji: jakie parametry będę musiał wprowadzić nie licząc moich ustawień temperatury oraz tych z kodu 3111 (obecnie mam 40/15). Ktoś ma już może przerobiony temat odkręcania sterownika? Nie bardzo wiem z której strony lepiej jest wykręcić: sam sterownik czy może całą "nadbudówkę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 30.12.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Przed świętami jeszcze raz wyczyściłem piec. Trochę jednak sadzy przez tydzień się zebrało Bardziej jednak zaniepokoiła mnie "smoła" przy końcu paleniska (od strony ślimaka) oraz na samym ślimaku (poniżej zdjęcie). Nie sądzę żeby to było normalne w tym piecu, więc chciałem się zapytać to zmienić w ustawieniach aby pozbyć się tego (niedopalonego węgla w popielniku prawie nie ma, reszta pieca jest czysta). W zasadzie gdyby nie ta sadza nie byłoby trzeba czyścić pieca, dlatego zastanawiam się nad czymś takim jak Sadpal. Czytałem na forum i są różne opinie. Najbardziej interesuje mnie czy taki "wynalazek" nie skraca żywotności pieca/komina? Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie. Postanowiłem wgrać nową wersję oprogramowania do mojej Cobry. Obecnie mam "fabryczne" 9.37 a nowa wersja na stronie Elektro-Miz to 9.39. Nie wiem tylko czego się spodziewać po instalacji: jakie parametry będę musiał wprowadzić nie licząc moich ustawień temperatury oraz tych z kodu 3111 (obecnie mam 40/15). Ktoś ma już może przerobiony temat odkręcania sterownika? Nie bardzo wiem z której strony lepiej jest wykręcić: sam sterownik czy może całą "nadbudówkę"? Cześć Marek Widzę, że nie ma kto Ci odpowiedzieć - Jarecki pogniewałeś się na nas??? Moim zdaniem ten osad przy ślimaku to normalna sprawa, dlatego że jak wiesz pomiędzy ślimakiem a paleniskiem z otworami jest mała przerwa, która zabezpieczać ma przed cofnięciem się ognia do zbiornika z opałem. Ta przerwa powoduje, że przy samym ślimaku panuje dużo niższa temp. i dlatego osiadają się tam te syfy. U mnie tez tak jest i wogóle się tym nie przejmuję, ponieważ i tak raz w tygodniu czyszczę kocioł i tam też "poskrobię". Pytasz o sadpal. Ja zacząłem go stosować od jakichś 2 tygodni. Nie wyczytałem, żeby szkodził... Nie wolno go tylko wsypywać do zasobnika z groszkiem Jeśli chodzi o nowy soft 939 to właśnie wgrałem go jakąś godzinę temu. Kurcze od listopada jak pojawiła się wersja 931 do dziś było już tyle uaktualnień??? Po wgraniu i odpaleniu cobry musisz: włączyć tryb automatyczny, włączyć pompę na CWU (przyciskiem -) no i to tyle. Oczywiście należy od nowa ustawić czas podawania, przerwę, kopiec i całą resztę, gdzie cokolwiek zmieniałeś. Zastanawiam się co nowego jest w tym sofcie. Wysłałem maila do producenta z takim pytaniem. Jak otrzymam odpowiedź to się podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.12.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Zmiany to eliminacje jakiś błędów.... Opis zmian w stosunku do softu 937: 2011-11-28 1. Poprawiono błąd z dnia 2011-11-06. Przy wyłączonym CO pompa CO pracowała dalej. 2011-11-23 1. Poprawiono błąd w funkcji Nastawa_Temperatury () z dnia 2011-11-06. Zmiana wersji soft na 9.37 Zmiana wersji soft na P.37 2011-11-20 1. Poprawiono funkcję Nastawa_Temperatury () - za wcześnie temp_zadana była ustawiana na temp_CO przy grzaniu CWU, co powodowało niedogrzewanie bojlera Zmiana wersji soft na 9.36 Zmiana wersji soft na P.36 2011-11-06 1. Poprawiono błąd, że gdy ktos ustawi CO = 45'C a korekcję na -9 to CO jest nieaktywne. Jeszcze troszkę i będzie oficjalnie nowy soft z nową grafika i strefami tygodniowymi... część osób juz go testuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.12.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Marek Wyjście usb jest z tyłu pod wyświetlaczem, musisz odkręcić 4wkręty po rogach panelu sterującego i wysunąć panel Cobry z tej blaszanej obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 31.12.2011 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Przyznam się, że trochę się zaniepokoiłem tym, że temat "umarł" na kilka dni. W końcu zadzwoniłem do producenta w sprawie osmolonego ślimaka i końcówki paleniska. Usłyszałem w zasadzie to samo co teraz od Rostko13 plus dodatkowo informacje, że ta smoła sama się wypali jeśli tylko zrobi się zimniej i piec trochę "podgoni". Przy okazji producent namówił mnie do ADC. Moje "fabryczne" ustawienia podawania/przerwy to 40/15. Po ADC mam 60/12 a i tak piec pokazuje "-15" (czyli wydłuża przerwę). Nie wiem jeszcze jak to się ma do zmniejszenia apetytu na groszek, ale na pewno ładniej się pali. Praktycznie nie ma już dymienia, sporo zmniejszyła się ilość popiołu (co najmniej o 1/3), ale w piecu zamiast sadzy mam biały "nalot" (poniżej kilka zdjęć). PS Skoro szykują się "strefy tygodniowe" to jeszcze się wstrzymam, tym bardzie że cały czas myślę jak na stałe podłączyć kabelek USB nie niszcząc obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 31.12.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Faktycznie dziwny ten nalot. Napewno niczego nie paliłeś prócz groszku??? Może wrzuciłeś cały woreczek sadpalu? Na tym środkowym zdjęciu widać jakbyś miał skorodowaną tylna ściankę. Czy to nalot w takim kolorze? A jeśli chodzi o cobrę, to ja odkręcam 2 śrubki i odchylam całą nadbudówkę. Tak jest szybciej i moim zdaniem lepiej. Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 31.12.2011 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Zmiany to eliminacje jakiś błędów.... .. Jeszcze troszkę i będzie oficjalnie nowy soft z nową grafika i strefami tygodniowymi... część osób juz go testuje Witam. Zainteresowal mnie temat podlaczenia Cobry na stale do komputera. Podobno teraz istnieje mozliwosc podgladu w czasie rzeczywistym parametrow pracy kotla przez port USB i oprogramowanie. Producent samego sterownika potwierdzil, ze w drugim kwartale powinna byc dostepna wersja oprogramowania ktora pozwoli na sterowanie piecem z komputera lub przez internet. Podobno w tej chwili dziala sterowanie GSM, czy ktos wykorzystuje juz ten modul? Pozdr. Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.12.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Witam. Zainteresowal mnie temat podlaczenia Cobry na stale do komputera. Podobno teraz istnieje mozliwosc podgladu w czasie rzeczywistym parametrow pracy kotla przez port USB i oprogramowanie. Producent samego sterownika potwierdzil, ze w drugim kwartale powinna byc dostepna wersja oprogramowania ktora pozwoli na sterowanie piecem z komputera lub przez internet. Podobno w tej chwili dziala sterowanie GSM, czy ktos wykorzystuje juz ten modul? Pozdr. Michal Obecnie jest moduł o nazwie Buran, ale on służy tylko do podglądu i jego celem jest rozwój softu. Z modułu internetowego Buran korzysta kolega Karoka oraz Suspenser. Ten temat nie jest jednak rozwijany. Są próbne moduły GSM o nazwie Spider umożliwiające kontrolę i zmiany nastaw kotła przez telefon GSM, to mam nadzieję będzie niedługo dostępne. W dalszej kolejności będzie praca nad internetem, ale już funkcjonalnym dla klienta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 aha ten biały nalot świadczy o dobrym spalaniu. ten rudawy nalot to od deflektorów żeliwnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 31.12.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Faktycznie dziwny ten nalot. Napewno niczego nie paliłeś prócz groszku??? Może wrzuciłeś cały woreczek sadpalu? Nic jeszcze nie wrzucałem do pieca, a palę "od zawsze" Retopalem. Trochę uspokoił mnie Jarecki79 i dopiero teraz sobie myślę, czy ten biały nalot nie przepalona sadza. Za nim załączyłem ADC, przez 4 dni paliłem na ustawieniach fabrycznych (40/15), w tym czasie trochę sadzy się nazbierało. Teraz w piecu zupełnie inaczej wygląda spalanie (czysty, jasny płomień bez dymu), więc może ten biały nalot to wypalona sadza... Na tym środkowym zdjęciu widać jakbyś miał skorodowaną tylna ściankę. Czy to nalot w takim kolorze? To byłby chyba rekord świata - po 3 tygodniach skorodowany piec Tak poważnie - takiej jakości niestety jest teraz Retopal. Od jakiś 2 lat taki "piasek" osadza się na piecu (wcześniej w mojej retorcie miałem to samo). Dziś jeszcze przed "balem" ostatni raz w tym roku rzucę się ze szczotką na sztokera i zobaczymy jak będzie wyglądał po tygodniu przy tych nowych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.12.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Marek, biały nalot OK.ten rudawy to z żeliwa, na które uderza płomień z palnika Wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts