Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Tak jak pisze jarecki ten jasny popielaty nalot to bardzo zdrowy objaw, sadza dobrze się dopala.

Jarek ja niedawno wbrew temu co pisałeś że ADC nie za bardzo jeszcze działa postanowiłem to sprawdzić i okazało się że kocioł pracował bardzo dobrze tzn. ładnie dopalony eko, mało sadzy z czecha o prawidłowy kopczyk na palniku. Nawet gdy były skoki w odbiorze po włączeniu pompki CWU nic niepokojącego się nie działo.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich w Nowym Roku :)

Sylwestrowy ból głowy postanowiłem spędzić w mojej samotni, tam, gdzie nikt inny nie zagląda, czyli w kotłowni. Przez dłużysz czas przyglądałem się temu co się dzieje i mam 2 spostrzeżenia:

1. Jak pisałem wcześniej, producent namówił mnie do ADC. Samo spalanie zdecydowanie się poprawiło, ale dziś zauważyłem chyba jednak dziwną sytuację: piec nie przechodzi w stan "podtrzymania", a jedynie schodzi do jakiś 10% mocy. W czasie nagrzewania dochodzi do około 60% i tak w kółko. Czyli piec cały czas pracuje. Nie wiem czy to celowe działanie ADC czy też jakiś błąd w oprogramowaniu.

2. O tym już wcześniej wspominałem, ale teraz "przyłapałem piec na gorącym uczynku" (poniżej zdjęcie pokazujące to o czym piszę).

Oprogramowanie sterownika ma tak zwany "priorytet ciepłej wody użytkowej" czyli w pierwszej kolejności jest właśnie grzana woda CWU, kosztem grzania CO. U mnie w takiej chwili dochodzi do absurdalnej sytuacji, kiedy to sterownik wstrzymuje pompę CO (40% mocy). Trwa to czasem i kilkanaście minut przy dużym poborze ciepłej wody (budynek w którym mieszkają 3 rodziny). W tym czasie kaloryfery na ostatnim piętrze prawie całkowicie się wychłodzą i jeśli sterownik w końcu ponownie załączy pompę na 100%, piec zostaje zalany chłodną wodą z instalacji i potem musi "gonić" aby nadrobić te kilka stopni (czasem nawet 8-9 stopni spada poniżej zadanej).

Najdziwniejsza jest jednak dla mnie sytuacja, w której mam niedogrzane zarówno CO jaki i CWO (3-4 stopnie poniżej nastawów), sterownik trzymam pompę CO na 40, CWU całkowicie odłączona. Wtedy to piec oczywiście szybko złapie zadaną temperaturę bo nie pompuje wody na ostatnie piętro, w którym do grzejniki mocno się wychładzają. I znowu po jakimś czasie piec musi "gonić" temperaturę...

W moim przypadku rozwiązaniem byłaby możliwość wyłączenia funkcji, które wstrzymuje pompę CO, ale czegoś takiego nie znalazłem. Dlatego mam gorącą prośbę do osób które mają wpływ na oprogramowanie Cobry o dodanie takiej funkcjonalności (wiem że zagląda to osoba związana z producentem). Mail o podobnej treści wyślę również do producenta sterownika, bo nie wyobrażam sobie żeby piec zachowywał się tak gdy przyjdzie prawdziwa zima...

Zdjęcie pokazuje sytuacje gdy nastawy to 48 CO i 44 CWU, pompa CO przełączona od kilku minut na 40% więc kaloryfery zimne, w dodatku pompa CWU też odłączona choć temperatura niższa od zadanej...

DSCN0418.jpg

Edytowane przez MarekCzm
poprawki...

Gość Rostko13

Zdjęcie pokazuje sytuacje gdy nastawy to 48 CO i 44 CWU, pompa CO przełączona od kilku minut na 40% więc kaloryfery zimne, w dodatku pompa CWU też odłączona choć temperatura niższa od zadanej...

Marek jak możesz mieć kaloryfery zimne jeśli pompa pracuje? To nic, że na 40% mocy, ale jednak pracuje...

To włącz pompkę na następny bieg.

Marek jak możesz mieć kaloryfery zimne jeśli pompa pracuje? To nic, że na 40% mocy, ale jednak pracuje...

To włącz pompkę na następny bieg.

Bo budynek który ogrzewam to 360 m z lat 70-tych, w instalacji jest "milion" litrów wody. Jeśli pompa nie pracuje z maksymalną mocą, to najzwyczajniej w świecie gorąca woda w CO zdąży ostygnąć za nim dotrze na ostatnie, trzecie piętro. Pompa oczywiście jest załączona na ostatnim najszybszym biegu więc nie mam już co przełączyć :(

Może sytuacja o jakiej piszę (zmniejszanie mocy pompy CO) sprawdza się w nowych instalacjach, ale u mnie absolutnie nie.

Witam wszystkich w Nowym Roku :)

.. od zadanej...

Czesc. Mozesz z powodzeniem wyslac email do producenta. IMO sa dosc otwarci na wszelkie uwagi - co dobrze o nich swiadczy. Dane kontaktowe na pod adresem:

http://www.elektro-miz.pl/pol/kontakt.html

Pozdr. Michal

Edytowane przez michalz2x

Mail oczywiście wysłałem do producenta. W końcu rozwiązaniem byłoby dodanie jednaj małej funkcji wstrzymującej obniżanie mocy pompy, więc może dodadzą...

Miałem nadzieję, że taka funkcjonalność będzie w trochę nowszej wersji oprogramowania i zaktualizowałem sterownik do wersji 9.39 (z 9.37). Wprowadziłem od nowa moje nastawy, ale chyba coś przeoczyłem, bo teraz za każdym razem 30 sekund przed podaniem opału (niezależnie od długości przerwy) dmuchawa załącza się na maksymalne obroty. Nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić, bo to chyba nie jest prawidłowe działanie.

Mail oczywiście wysłałem do producenta. W końcu rozwiązaniem byłoby dodanie jednaj małej funkcji wstrzymującej obniżanie mocy pompy, więc może dodadzą...

Miałem nadzieję, że taka funkcjonalność będzie w trochę nowszej wersji oprogramowania i zaktualizowałem sterownik do wersji 9.39 (z 9.37). Wprowadziłem od nowa moje nastawy, ale chyba coś przeoczyłem, bo teraz za każdym razem 30 sekund przed podaniem opału (niezależnie od długości przerwy) dmuchawa załącza się na maksymalne obroty. Nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić, bo to chyba nie jest prawidłowe działanie.

Cześć Marek,

nie chcesz aby pompa co zwalniała to przełacz ją na skokową.

Przy dogrzewaniu bojlera będzie pracowała w przerwach 5min. praca, 15min. postój.

Też miałem podobny problem bo jak dogrzewał się bojler to pompa co zwalniała

i na piętrze nie dogrzewała grzejników. Chciałem aby cały czas pracowała pompa co

niezależnie od grzania bojlera. Dowiedziałem się, że jeśli różnica nastaw między CO a CWU

jest = lub > niż 6'C to pompa co pracuje cały czas w trybie skokowym.

Tak też ustawiłem: CO na 52, CWU 45. I wsyzstko jest git.

A dmuchawa jak ci się załą cza przed podaniem to wyłącz przedmuchy.

Pozdrawiam

Dowiedziałem się, że jeśli różnica nastaw między CO a CWU

jest = lub > niż 6'C to pompa co pracuje cały czas w trybie skokowym.

Tak też ustawiłem: CO na 52, CWU 45. I wsyzstko jest git.

Zaraz spróbuję tak ustawić temperaturę - byłoby to przynajmniej częściowe rozwiązanie.

A dmuchawa jak ci się załą cza przed podaniem to wyłącz przedmuchy.

A te przedmuchy to gdzie można wyłączyć? Pytam bo właśnie skończyłem przeglądać instrukcję i ani słowa o tym nie znalazłem :(

No i pomogło :)

Co prawda w "menu korekcji" miał był wyłączony a mimo to nadal dmuchał na maxa przez 30 sekund, ale blokada przedmuchów pod kodem 2207 chyba rozwiązała problem :)

Przy okazji, co oznaczają pozostałem opcje w tym menu?

PS

Swoją drogą - szkoda że producent nie udostępnia takich informacji, które dowiaduję się tu na forum. Oszczędziłby tym sporo nerwów takim użyszkodnikom jak ja ;)

DSCN0419.jpg

Jarecki:

Mam pytanie.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=92545&stc=1&thumb=1&d=1325458129

Zgodnie z danymi z obrazka powyżej kocioł pracuje w zakresie modulacji 40-100% mocy nominalnej, co odpowiada zakresowi 10-25kW.

Z danych katalogowych wynika, że pełna modulacja zawiera się w przedziale 2-25kW.

W jakim trybie (ciągłym/dwustanowym) pracuje kocioł w zakresie 2-10kW oraz z jaką sprawnością?

nilsan

Nie wiem Nilsan, gdzie wyczytałeś o zakresie pracy 40-100%...

Wyniki badań masz do pobrania tutaj:

http://www.komiz.pl/kociol-sztoker

zbadano 7,7kW oraz nominalne 25kW

Co do pracy z modulacją, to wyjściowo sterownik jest w stanie pracować ze stałą modulacją do swoich wyjściowych 3%mocy.

Można to zmienić z poziomu sterownika - parametr minimalnej mocy

Jarecki:

"Nie wiem Nilsan, gdzie wyczytałeś o zakresie pracy 40-100%..."

Odczytałem z przytoczonego obrazka print screen'a sterownika Cobra ustawiony zakres modulacji 60%.

Wyniki badań znam od dawna, ale one nic nie mówią o sprawności kotła w zakresie 2-7,5kW oraz w jakim trybie pracuje kocioł dwstanowo czy z płynną modulacją mocy.

nilsan

Obrazek, który wstawiłeś jest zbyt mały, aby coś odczytać.

Przypuszczam,że jest to kod 2207 a tam chodzi o inny rodzaj modulacji. To dotyczy dystrybucji powietrza.

Wyniki badań są zrobione w niezależnym ośrodku po to, aby poddać się zewnętrznej ocenie.

Komiz ma swoje stanowisko próbne oraz własny analizator spalin wraz z ciepłomierzem.

Zawsze możesz do nich zadzwonić i dopytać.

Moc minimalną można zmieniać z poziomu sterownika, wyjściowo do 3%mocy pokazywanej na sterowniku praca ciągła...

Wygląda na to że problem z dmuchawą już rozwiązany (przestawienie "blokady przedmuchu" na 1). Przy okazji: ustawienie na 0 powodowało również "pływanie" dmuchawy, to znaczy przy stałej mocy pieca (wg. wyświetlacza) słychać było że dmuchawa zmienia obroty.

Zastanawia mnie jeszcze trochę dziwna praca kotła. Kilka dni po załączeniu ADC nie przechodzi w stan podtrzymania tylko cały czas pracuje w zakresie 10-40% mocy. Co ciekawe, na próbę wyłączyłem ADC i sterownik nadal utrzymywał moc 10-40%. Nie wiem czy to celowe działanie czy raczej niespodziewane. Ciekawe jak to ma się "apetytu" na groszek...

Zmiany to eliminacje jakiś błędów....

Opis zmian w stosunku do softu 937:

2011-11-28 1. Poprawiono błąd z dnia 2011-11-06. Przy wyłączonym CO pompa

CO pracowała dalej.

2011-11-23 1. Poprawiono błąd w funkcji Nastawa_Temperatury () z dnia 2011-11-06.

Zmiana wersji soft na 9.37

Zmiana wersji soft na P.37

2011-11-20 1. Poprawiono funkcję Nastawa_Temperatury () - za wcześnie temp_zadana

była ustawiana na temp_CO przy grzaniu CWU, co powodowało niedogrzewanie

bojlera

Zmiana wersji soft na 9.36

Zmiana wersji soft na P.36

2011-11-06 1. Poprawiono błąd, że gdy ktos ustawi CO = 45'C a korekcję

na -9 to CO jest nieaktywne.

Jeszcze troszkę i będzie oficjalnie nowy soft z nową grafika i strefami tygodniowymi...

część osób juz go testuje :)

A kiedy mniej więcej będzie dostępny ten nowy soft na stronie Elektromizu ???

Witam

Jestem nowym forumowiczem z racji potrzeby chwili - potrzebuje pomocy w wyborze pieca. Mam drewniany dom z bali, i brak perspektyw na gaz.

Dom parterowy z poddaszem uz. ma 150m2 i wg projektu zapotrzebowabie na cieplo CO: 10kW i CCW: 8kW. (przewod kominowy 2m nad ziemia)

Wybralem piec na paliwo stale wegiel (eko, bio: pelet, owies itp). Przeczytalem wiele stron producentow i postow forumowiczow. Pisze w tym watku bo Sztoker 25 jest najbardziej dla mnie atrakcyjny funkcjonalnie i cenowo w stosunku do konkurencji (Kostrzewa, Granpal, itp).

Jednak decydujacym u mnie argumentem jest czas bezobslugowej pracy (wyjezdzam czesto nawet na tydzien). Wiem ze zasobniki moga byc mniejsze i wieksze, ale problemem jest tu glownie popiol i popielnik. Doczytalem u forumowiczow ze w tym piecu raz dziennie wybieraja popiol, w swiadectwie energentycznym jest zapis ze popielnik wystarczy na 9h. Jak jest z tym naprawde (wiem ze zalezy to o mocy na jakiej pracuje piec i o rodzaju paliwa), a moze jakies inne rozwiazania, wiem ze Granpal ma specjalny mechanizm wyrzucania popiolu. Ogolnie - jesli ide do kotlowni po to zeby wyrzucic popiol to i paliwa moge nasypac, ale czy da sie ten piec zostawic na kilka dni bez obslugi, a moze jakis inny piec dalby rade?

Pozdrawiam

AxPol

Dzięki uprzejmości Jarecki79 testuję od dziś nowe oprogramowanie Cobry. Najbardziej liczyłem na "strefy tygodniowe", ale nie bardzo wiem gdzie są ukryte w tym nowym sofcie. Stefy godzinowe są tam gdzie były wcześniej, ale gdzie szukać "tygodniówki"?

Podobny problem mam z ADC, który tak polubiłem a teraz nie wiem gdzie jest schowany...

A same oprogramowanie robi dobre wrażenie, szczególnie ten pasek CWU. Brakuje przy nim jedynie "korekty godzinowej temperatury".

Więcej wrażeń jak tylko poznam nową wersję i znajdę funkcje które gdzieś się poukrywały ;)