Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Kiedyś dzwoniłem do Sekom i powiedziano mi że sztoker25 może awaryjnie spalać węgiel czy kawałki drewna w środkowej komorze na ruszcie żeliwnym, jednak komora ta nie należy do największych, ale możliwość taka istnieje - widziałem zdjęcia. Tylko nie wiem czy taki ruszt jest dodawany do kotła w standardzie. Pozdrawiam.

Witam

Kiedyś dzwoniłem do Sekom i powiedziano mi że sztoker25 może awaryjnie spalać węgiel czy kawałki drewna w środkowej komorze na ruszcie żeliwnym, jednak komora ta nie należy do największych, ale możliwość taka istnieje - widziałem zdjęcia. Tylko nie wiem czy taki ruszt jest dodawany do kotła w standardzie. Pozdrawiam.

funkcje rusztu spełnia górny deflektor żeliwny, oczywiście można dodać jeszcze z 3, 4 ruszta żeliwne i wtedy mamy cala komorę zamkniętą

• 2 weeks później...
Można dołożyć 8szt. rusztu żeliwnego (zależy też od odlewni, inna grubość to np. 6rusztów) o długości 26cm.

Po włożeniu rusztu awaryjnego za duży deflektor komora awaryjna wygląda tak, jak na fotce.

A czy producent Sztokera może dodatkowo dołożyć te kilka sztuk rusztu żeliwnego (za dopłatą) czy muszę to zrobić gdzieś w odlewni na zamówienie?

Tez jestem bardzo zainteresowany tym piecem. Dom 180m2 + garaz 2 stanowiska i strych nad garazem. Czy ktos w kuj-pom posiada taki piec?

Tez interesuje mnie dodatkowy ruszt i ew automatyczne czyszczenie popielnika.

Czy ktos kto palil jeden sezon moze napisac ile zeszlo opału i na jaki dom?

Tez mysle ze skoro malo info w internecie to ze dziala dobrze (chodz idealnie pewnie nie jest, lub bardzo mało osób kupiło kota w worku (jest to nowy innowacyjny piec) Gdyby producent dał dłuższa gwarancje pewnie wiecej osob by sie zdecydowało, a tak sie wachają w tym ja czy kupic cos penego co inni maja kilka lat czy nowosc i byc testerem. Z czym są ew problemy? Co mogli by poprawić. Ciekawe jaką dają żywotność dla tego kotła.

A czy producent Sztokera może dodatkowo dołożyć te kilka sztuk rusztu żeliwnego (za dopłatą) czy muszę to zrobić gdzieś w odlewni na zamówienie?

Ostatnio taki model wysyłałem, bo ktoś u nas zamawiał. Dorzuciłem to bez ceregieli, skoro taka była wola kupującego.

To groszowe sprawy ok. 36zł, można kupić w każdym sklepie metalowym, bo to typowy rozmiar takiego rusztu.

Tez jestem bardzo zainteresowany tym piecem. Dom 180m2 + garaz 2 stanowiska i strych nad garazem. Czy ktos w kuj-pom posiada taki piec?

Tez interesuje mnie dodatkowy ruszt i ew automatyczne czyszczenie popielnika.

Czy ktos kto palil jeden sezon moze napisac ile zeszlo opału i na jaki dom?

Tez mysle ze skoro malo info w internecie to ze dziala dobrze (chodz idealnie pewnie nie jest, lub bardzo mało osób kupiło kota w worku (jest to nowy innowacyjny piec) Gdyby producent dał dłuższa gwarancje pewnie wiecej osob by sie zdecydowało, a tak sie wachają w tym ja czy kupic cos penego co inni maja kilka lat czy nowosc i byc testerem. Z czym są ew problemy? Co mogli by poprawić. Ciekawe jaką dają żywotność dla tego kotła.

Na priva zarzucę namiary na woj. kuj-pom

a co powiecie o tym WAZNE

tez mi sie podoba ten kocial ale teraz to juz nie wiem tu macie link

http://www.e-instalacje.pl/zdjecia-instalacji/1275,instalacje8/12334,wybuch-w-kotle

Jest na to bardzo proste rozwiązanie. Wystarczy założyć UPS czyli zasilanie awaryjne do kotła. Nie jest to droga rzecz. W razie braku energii elektrycznej UPS zasila pompę obiegową CO, regulator temperatury i dmuchawę.

a co powiecie o tym WAZNE

tez mi sie podoba ten kocial ale teraz to juz nie wiem tu macie link

http://www.e-instalacje.pl/zdjecia-instalacji/1275,instalacje8/12334,wybuch-w-kotle

To był rysunek wklejany na rozmowy w wątku o opcjach występujących w kotłach zasypowych.

Ktoś proponował szczelne zamknięcie kotła zasypowego i doprowadzenie powietrze tylko z dmuchawy.

To pokazuje jakie było niebezpieczeństwo zapłonu gazów w momencie postoju dmuchawy i braku ciągu komina.

Owy wybuch zdarza się w kotłach zasypowych i raczej jest fuknięciem i wywaleniem dymu na kotłownię niż tym, czym tu opisujecie.

Zagrożenia, które macie na myśli przy montażu w instalacji zamkniętej są tu:

http://www.forumbudowlane.pl/vt/26641/0/kociol-weglowy-ku-przestrodze

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

Podbijam temat.

Właściwie to juz kupiłem ten piec ale jeszcze nie zamontowany.Mój dom jest dośc dobrze ocieplony 15ściana; 15podłoga; skosy-sufity30-40+ rekuperator.

Czy ktoś z posiadaczy sztokera użytkuje go w domu o małym zapotrzebowaniu na ciepło?? I jak się sprawuje , jakie spalanie itp.

Tez pewnie kupię ten kocioł. Ale czekam na opinie osób co go posiadają ile spalaja, jak z awryjnością (tu odpadają problemy z zawleczkami itp). Ale jak juz ktos napisał jak jest wszystko OK to nikt nie pisze.

Gdzieś czytałem, że producent miał coś porpawić bo były uwagi klientów. Czy ktoś wie dokładnie o co chodziło i czy zostało to poprawione? Moze osoba co ma kontakt z producentem coś napisze jakie zmiany od jego debiutu w tym kotle dokonano ?

Mnie również interesuje dodatkowy ruszt.

Na szczęscie ja mam jeszcze jakieś pół roku czasu ale wejście do komina zrobione już pod Sztoker. Szkoda ze niema mniejszej mocy np 18KW myślę, iż na wiele ciepłych nowych domów w zupełności by starczył. Moze się doczekam.

No właśnie ciekawe jaką ten piecyk ma sprawność jak sobie "pyka" z moca 2-3 kw;)w takich okresach przejściowych. Testy były tylko na mocy obniżonej 7,7KW.Mam nadzieje że będzie dobrze bo juz nie mam wyjśca . A jak będzie napewno napisze ale dopiero lato będzie więc pewnie to będzie za jakis czas.

Dzisiaj wracając z urlopu dowiedziałem się dość przypadkowo od kolegi figurka01, że producent rozpoczął już montaż nowszej wersji sterownika typu Cobra.

Kotły obecnie wychodzące mają mieć na wyposażeniu Cobry (rozmawiałem właśnie z producentem)

Sztoker jest dość specyficzna konstrukcją, szerokość paleniska to szerokość ślimaka, więc mniejszego zrobić się nie da.

Domowy sposób na dodatkowe obniżenie mocy, to eksperymentalne zaklejanie części otworów na płycie paleniska, np. ostatni rządek przed spadkiem popiołu.

Jak ktoś ma ochotę zobaczyć kocioł, mieszka w pobliżu Bydgoszczy, można podjechać:

PELLETS-EXPO & BRYKIET-EXPO 2011

Wszystkich zainteresowanych naszym kotłem Sztoker zapraszamy do Bydgoszczy w dniach 2 — 4.06.2001 do hali Łuczniczka przy ul. Toruńskiej 59 (wejście główne na targi od strony rzeki Brda)