Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

Witam,

brak czasu nie pozwolił mi na wcześniejsze opinie.

Otóż spalanie jest ok., zasypałem pełen kosz w sobotę

a na dzień dzisiejszy wychodzi, że zużył prawie pół kosza.

Opał ''no name'' od lokalnego dystrybutora, wartość opałowa-

nie wiem, ale wydaje mi się, że nie za wysoka.

W dzień i w nocy ustawione strefy dla CO i CWU, nawet w godzinach

nocnych mam wyłączone grzanie dla CWU.

Oto parę zdjęć.

Witam. Jak obejrzałem załączone zdjęcia, to zauważyłem, że górny deflektor jest źle wstawiony. Musi być dosunięty do drzwiczek, a otwory muszą być od strony kosza zasypowego. Może będzie jeszcze bardziej oszczędny ?... Pozdrawiam i WSZYSTKIM z Forum Pomyślnego Nowego Roku.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Rostko13
Dzięki uprzejmości Jarecki79 testuję od dziś nowe oprogramowanie Cobry. Najbardziej liczyłem na "strefy tygodniowe", ale nie bardzo wiem gdzie są ukryte w tym nowym sofcie. Stefy godzinowe są tam gdzie były wcześniej, ale gdzie szukać "tygodniówki"?

Podobny problem mam z ADC, który tak polubiłem a teraz nie wiem gdzie jest schowany...

A same oprogramowanie robi dobre wrażenie, szczególnie ten pasek CWU. Brakuje przy nim jedynie "korekty godzinowej temperatury".

Więcej wrażeń jak tylko poznam nową wersję i znajdę funkcje które gdzieś się poukrywały ;)

Marek, możesz przełączać strefy godzinowe na tygodniowe przyciskiem "+" dobrze popatrz.

Korekta godzinowej temp. CWU też jest. Wciśnij "-" to zobaczysz :)

witam a gdzie można pobrać te nowe oprogramowanie też bym potestował

Jak masz Cobrę, to mogę wysłać, im więcej testujących, tym szybciej ewentualne błędy wyłapiemy :)

Zaznaczam,że oprogramowanie jest jeszcze w fazie testów, powinno byc juz dobre, ale coś jeszcze może wyskoczyć.

Na priva podaj maila, to Ci podeślę. Później dziel się uwagami na wątku :)

Marek, możesz przełączać strefy godzinowe na tygodniowe przyciskiem "+" dobrze popatrz.

Korekta godzinowej temp. CWU też jest. Wciśnij "-" to zobaczysz :)

Sprawdzę zaraz jak wrócę do domu. Ale chyba najpierw skoczę po nowe okulary ;)

A ADC jest jeszcze w tej nowej wersji czy wyleciało? Szkoda by było...

No właśnie też nie widziałem ustawień kopca...

Ale wczoraj tak na szybko to sprawdzałem więc może przeoczyłem. Dziś rozpracuję dokładnie :)

Nie ma ustawień kopca, zrezygnowano z tego.

Jest menu spalanie, w nim bezpośrednio korygujemy wyjściowy czas pracy i przerwy dla 100%mocy

ADC uaktywniamy pod ikonką PID, do wyboru PID wyłączone/ PID załączone / ADC włączone

Strefy z dobowych na tygodniowe zamieniamy na drugim górnym oknie.

Wygląd menu z aktywnymi strefami tygodniowymi na drugiej fotce. Na górnej belce symbol miesiąca i 1oznaczająca pierwszy dzień tygodnia, dalej zegar z edytowaną godziną i trzecia ikonka z grzejnikiem z wartością korekcji temp. w danej godzinie i danym dniu...

adc aktywne.JPG

tygodniowe.JPG

Edytowane przez Jarecki79

witam po krótkim teście no narazie chodzi kociołek dobrze zaskoczyły mnie jednak ustawienia czasu podawania 8/ 25 s czas zwiększyłem do 35s na noc załączyłem adc i jeszcze zmniejszył dawkę -12% ale to chyba pogoda bo temp była w nocy 6 na plusie jedynie co to zastanawiałem się nad menu modulacja pomp ? moje ustawienia co 48 trochę przystawione na dom zaw 3 drożnym cw 42 zmniejszyłem moc dmuchawy do 75% no i czas podawania 8/35s i włączone adc

Oczywiście menu stref tygodniowych oraz ADC są, nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć ;)

Zastanawia mnie jednak wpływ ustawień podawania i przerwy na ADC. Jeśli ADC wprowadzi korektę -20 i a ja wydłuż czas przerwy, to ADC, moim zdaniem słusznie, wprowadzi korektę do swoich wyliczeń. Jeśli jednak zmienię czas podawania to taka korekta przez ADC już nie jest wprowadzana, a chyba powinna. Niestety nie wiem jak było w poprzedniej wersji programu (3.93) bo nie sprawdzałem.

Oczywiście menu stref tygodniowych oraz ADC są, nie wiem jak mogłem tego nie zauważyć ;)

Zastanawia mnie jednak wpływ ustawień podawania i przerwy na ADC. Jeśli ADC wprowadzi korektę -20 i a ja wydłuż czas przerwy, to ADC, moim zdaniem słusznie, wprowadzi korektę do swoich wyliczeń. Jeśli jednak zmienię czas podawania to taka korekta przez ADC już nie jest wprowadzana, a chyba powinna. Niestety nie wiem jak było w poprzedniej wersji programu (3.93) bo nie sprawdzałem.

Witam,

dobrze rozumujesz, że jak zmienisz czas pauzy to się zmieni korekcja ADC.

Dla ADC najważniejsza jest pauza, podawanie nie ma wpływu.

Możesz sobie sprawdzić: jeśli teraz masz jakieś ustawienie pauzy a korekcja

ustawiła ci się na -20, zmień pauzę dodając np. 5 sek. ADC powinno ci się

automatycznie przestawić.

ADC działa poprawnie tylko przy stałym odbiorze mocy, tzn. jeśli nie

pracuje kocioł na strefach czasowych i bez termostatu pokojowego.

Pozdrawiam

dobrze rozumujesz, że jak zmienisz czas pauzy to się zmieni korekcja ADC.

Dla ADC najważniejsza jest pauza, podawanie nie ma wpływu.

Możesz sobie sprawdzić: jeśli teraz masz jakieś ustawienie pauzy a korekcja

ustawiła ci się na -20, zmień pauzę dodając np. 5 sek. ADC powinno ci się

automatycznie przestawić.

Trochę to dla mnie dziwne, przecież zmniejszenie czasu podawania to odwrotność dodania czasu przerwy, więc też powinno mieć wpływ na ADC...

ADC działa poprawnie tylko przy stałym odbiorze mocy, tzn. jeśli nie

pracuje kocioł na strefach czasowych i bez termostatu pokojowego.

Uuuu... to nie dobrze :(

Od początku używam stref i nie wyobrażam sobie jak kiedyś mogłem bez nich funkcjonować. A teraz jeszcze przekonałem się do ADC i nie wiem jaki negatywny wpływ miałyby mieć strefy na niego?

Witam sztokerowców po długich popołudniach spędzonych w kotłowni i różnych nastawach zszedłem ze spalaniem dobowym około 22 - 25 kg myślę ,że niżej już nie zejdę ale mam pytanie odnośnie spieków ponieważ mam ich dużo i nie wiem jak to zlikwidować moje nastawy to Adc włączone podawanie 45/12 dmuchawa 90% . Co i CWU 45 st. . Mój kolega pali tym samym groszkiem co ja i ma tylko zwykły spylony popiół ( piec Ziębiec ) proszę o wasze opinie na ten temat .

Gość Rostko13
Witam sztokerowców po długich popołudniach spędzonych w kotłowni i różnych nastawach zszedłem ze spalaniem dobowym około 22 - 25 kg myślę ,że niżej już nie zejdę ale mam pytanie odnośnie spieków ponieważ mam ich dużo i nie wiem jak to zlikwidować moje nastawy to Adc włączone podawanie 45/12 dmuchawa 90% . Co i CWU 45 st. . Mój kolega pali tym samym groszkiem co ja i ma tylko zwykły spylony popiół ( piec Ziębiec ) proszę o wasze opinie na ten temat .

A powiedz czy Twój kolega ma PID?

Dlaczego pytam, przeczytajcie odpowiedź #434 na tej stronie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page22

U mnie jest tak samo. Po rozpaleniu zanim dojdzie kocioł do zadanej temp. jest idealny popiół, a później robią się spieki, gdy przechodzi w podtrzymanie...

Edytowane przez Rostko13

Można zrobić nast. rzeczy :

1. Wyłączyć przedmuchy - np. poprzez wybranie paliwa groszek

(jest wybór miał / groszek).

2. Warto spróbować częściej podawać mniej opału, czyli obecnie

45 12 90%

zmienić na

20 6 lub 5.5 90%

3. Jeśli nie pomoże, obniżyć jednocześnie moc dmuchawy

i podawanie opału.

20 4 70% lub podobnie

Pozdrowienia,

Włodek

Rostko inny dom, inny kocioł, inna instalacja, inne przyzwyczajenia domowników, tego się nie da porównać bezpośrednio.

Porównać to można w tym samym obiekcie przy takich samych warunkach.

Wczoraj byłem u znajomego, który ma sztokera, u niego popiół był elegancki (akurat Rostko widziałem u niego maila od Ciebie :) chciałeś jego nr telefonu ;) )

A powiedz czy Twój kolega ma PID?

Dlaczego pytam, przeczytajcie odpowiedź #434 na tej stronie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku/page22

U mnie jest tak samo. Po rozpaleniu zanim dojdzie kocioł do zadanej temp. jest idealny popiół, a później robią się spieki, gdy przechodzi w podtrzymanie...

Nie wiem czy ma PID ale jeżeli jest u ciebie tak samo to chyba te palniki rynnowe tak mają bo on ma retorte mój szwagier też ma retortę i pali ten groszek co ja i nie ma pidu i nie ma spieków tylko spada ładny popiołek myślałem że można coś jeszcze w tym kierunku nastawić a przy okazji jak ten nowy soft ps . trochę poczytałem o spalaniu i zwracam honor Tobie to co piszesz jest dla mnie ciekawą wskazówką napisz jeszcze jak długo posiadasz sztokera pozdrawiam

Gość Rostko13

Nowy soft ma ciekawszą grafikę, ładnie jest to wszystko zrobione i łatwe w opanowaniu co najważniejsze.

Sztokera odpaliłem dokładnie 10 listopada zeszłego roku.

Powiem tak, mój kuzyniak ma kocioł z retortą obrotową. To u niego kiedyś, zanim jeszcze zdecydowałem się na wymianę kotła widziałem jak groszek potrafi się super wypalać. Dosłownie popiół wyglądał jak z papierosa, żadnych grudek czy spieków... Co prawda od tamtej pory chyba już tak fajnie nie było, co dostawa to inny popiół.

Masz rację Robert, że to pewnie urok naszych palników. W retortowcach paliwo idzie od dołu, a u nas w zasadzie ślimak narzuca nową porcję na żar i tu może być przyczyna spieków. Nie wiem, ale taka jest bynajmniej różnica między podawaniem paliwa w retorcie a w rynnie.

Ja spróbuję zaraz ustawień, które podpowiada Włodek. Ciekaw jestem, tym bardziej, że i karoka tak radzi.

Jutro napiszę jakie są efekty.

Edytowane przez Rostko13