Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie

michalz2x

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ustawiłem jak radził pan Włodek , moja nastawa to 22 /6 dmuchawa 80% . Jest poprawa można powiedzieć że spieków jest mniejsza połowa niż była ,zauważyłem dziś rano dziwne zjawisko na sterowniku wyświetlacz zrobił się cały biały a kocioł cały czas pracował normalnie wyłączyłem go i włączyłem i sterownik jest czytelny nie wiem czy tym zjawiskiem się martwić ?

Mam pytanie do pana Jarecki79: czy jest szansa na Sztokera 12kW w przyszłości?

To chyba nie do mnie pytanie... tylko do konstruktora tego kotła.

Chyba mało realna sprawa, palenisko w 25kW jest tak wąskie, że przy dalszym jego zwężeniu byłby problem... ono jest na szerokość ślimaka....

Jedynie kombinacja z wielkością wymiennika i może mniejszą liczbą otworków, ale wątpię, aby takie kroki były robione w najbliższym czasie.

Ustawiłem jak radził pan Włodek , moja nastawa to 22 /6 dmuchawa 80% . Jest poprawa można powiedzieć że spieków jest mniejsza połowa niż była ,zauważyłem dziś rano dziwne zjawisko na sterowniku wyświetlacz zrobił się cały biały a kocioł cały czas pracował normalnie wyłączyłem go i włączyłem i sterownik jest czytelny nie wiem czy tym zjawiskiem się martwić ?

Spróbuj jeszcze dół dmuchawy dać na 5%, u znajomego to fajnie chodzi.... i popiół był elegancki...

Gość Rostko13
...,zauważyłem dziś rano dziwne zjawisko na sterowniku wyświetlacz zrobił się cały biały a kocioł cały czas pracował normalnie wyłączyłem go i włączyłem i sterownik jest czytelny nie wiem czy tym zjawiskiem się martwić ?

Jedna jaskółka wiosny nie czyni...

Jak sytuacji się powtórzy, wtedy możesz zadzwonić do KOMIZ. Na razie ja bym się nie przejmował, tym bardziej jak piszesz, że kocioł pracował normalnie.

Gość Rostko13
Spróbuj jeszcze dół dmuchawy dać na 5%, u znajomego to fajnie chodzi.... i popiół był elegancki...

To prawda, ja ustawiłem dół na 5% i jest zdecydowanie lepiej

I jeszcze zauważyłem, że cobra przekłamuje czas :) Ma coś nie tak z taktowaniem zegara. Na 20 sekund nadbija 2 sekundy :) Ten czas który leci to nie sekundy... Więc jeśli przerwa ustawiona jest jak w moim przypadku 20 s. to faktycznie z zegarkiem w ręku wychodzi 22 sekundy.

Edytowane przez Rostko13

To prawda, ja ustawiłem dół na 5% i jest zdecydowanie lepiej

I jeszcze zauważyłem, że cobra przekłamuje czas :) Ma coś nie tak z taktowaniem zegara. Na 20 sekund nadbija 2 sekundy :) Ten czas który leci to nie sekundy... Więc jeśli przerwa ustawiona jest jak w moim przypadku 20 s. to faktycznie z zegarkiem w ręku wychodzi 22 sekundy.

Chyba, że zmienił sobie moc i automatycznie zmienił się czas.

Tak też może być.

Jeśli chodzi na 100% a czas pauzy masz ustawiony na 20sek

to powinien podawać co 20sek.

Pozdrawiam

ADC działa poprawnie tylko przy stałym odbiorze mocy, tzn. jeśli nie

pracuje kocioł na strefach czasowych i bez termostatu pokojowego.

Jeszcze raz chciałem wrócić do ADC...

Obserwowałem kocioł z załączonym ADC oraz strefami przez kilka dni i zauważyłem, że ADC cały czas "pracuje". To znaczy: gdy wieczorem jest ustawiona wyższa temperatura (48 + 2 strefy) ADC zmniejsza przerwę, a gdy niższa (48 - 2 strefy) zwiększa. Podobnie sprawa wygląd gdy na dworze robi się cieplej lub zimniej lub gdy serownik zgodnie ze strefami załączy CWU - ADC odpowiednio zmniejsza lub zwiększa przerwę. Jak dla mnie jest logiczne działanie i takiego właśnie się spodziewałem.

Mam pytanie o nowy soft do Cobry: czy dla tego pustego (niewykorzystanego) miejsca na dole wyświetlacza jest przewidziane w przyszłości jakieś zadanie? Jeśli nie, to może dałoby radę przenieś tam np. moc kotła i ADC? Teraz jest tak że te 3 wartości wyświetlają się na przemiennie na dole po lewej stronie i jest to trochę dla mnie nieczytelne.

Jeszcze raz chciałem wrócić do ADC...

Mam pytanie o nowy soft do Cobry: czy dla tego pustego (niewykorzystanego) miejsca na dole wyświetlacza jest przewidziane w przyszłości jakieś zadanie? Jeśli nie, to może dałoby radę przenieś tam np. moc kotła i ADC? Teraz jest tak że te 3 wartości wyświetlają się na przemiennie na dole po lewej stronie i jest to trochę dla mnie nieczytelne.

Witam,

jak aktywujesz termostat pokojowy to w tym pustym miejscu

pojawia się ikonka styku termostatu.

Co do ADC to cieszę się, że u ciebie wszystko działa. Ja osobiście

nie pracuję na aktywnym ADC. Musisz mieć cały czas równy odbiór

ciepła. U mnie z kolei jest tak, że strefy czasowe w ciągu dnia mam

różnie poustawiane, z reguły tylko mam obniżenie temp do -4'.

Dla CWU to w nocy od 00 do 5tej to mam wyłączone grzanie.

Pozdrawiam

Witam. A co się dzieje z użytkownikami Sztokerów ze sterownikami PUMA ? Przecież do jakiegoś tam czasu tylko w takie sterowniki były wyposażane Sztokery. Chętnie widziałbym posty zwiazane z PUMĄ. Ustawienia... Czyżby PUMA była bezproblemowa.... tak to mozna byłoby "odczytać" czytając posty... Pozdrawiam.

Dziś sobota a więc cotygodniowe czyszczenie pieca. I szok...

...mój piec w środku jest biały!

Po usunięciu cienkiej warstwy sadzy moim oczom ukazał się taki widok (zdjęcie poniżej). Co prawda już wcześniej o tym pisałem, ale wtedy to dotyczyło komory spalania, a teraz tak wygląda cały piec.

W innym wątku o Pumie/Cobrze na tym forum wyczytałem informacje, że sterownik zapisuje w pliku historię temperatury którą można zgrać do komputera. Czy ta informacja dotyczyła tylko Pumy? Bo w swoim sterowniku niczego takiego nie zauważyłem.

DSCN0423.jpg

W innym wątku o Pumie/Cobrze na tym forum wyczytałem informacje, że sterownik zapisuje w pliku historię temperatury którą można zgrać do komputera. Czy ta informacja dotyczyła tylko Pumy? Bo w swoim sterowniku niczego takiego nie zauważyłem.

Tak, to dotyczy tylko Pumy.

Ty możesz sobie podejrzeć na sterowniku jak ci pracował kocioł

w menu 1203. Archiwizuje wszystko do 170h wstecz.

Pozdrawiam

PS. Też dziś czyściłem swojego Sztokera i powiem,

że takiego do czystego stanu jak u ciebie nie udało mi

się osiągnąć.

Od czasu zainstalowania nowej wersji oprogramowania mam problem z dużymi skokami temperatury (czego nie było w wersji 9.37 oraz 9.39). Dopiero dziś udało mi się zaobserwować przyczynę takich spadków.

Czasami sterownik bardzo niemrawo reaguje na spadek temperatury (ok. 30% mocy), gdy już jest 4 stopnie poniżej nastawów decyduje się na 50-60%, ale gdy temperatura podniesie się do 1 stopnia poniżej nastawionej, znowu zmniejszana jest moc do 20-30% co skutkuje jej obniżaniem nawet nie osiągając zadanej temperatury. Nie jest tak zawsze co widoczne jest na wykresie - czasami piec "wyciąga" 80-90% mocy i wtedy zadana temperatura jest osiągana (na nawet przekraczana o 1-2 stopnie).

Dlatego mam pytanie: czy mam coś nie tak w ustawieniach sterownika (PID oraz ADC załączone) czy też nowy algorytm sterownika zawiera jakiś błąd przez który czasami tak "nie dociąga" zadanej temperatury?

DSCN0428.jpg

DSCN0433.jpg

DSCN0431.jpg

Dlatego mam pytanie: czy mam coś nie tak w ustawieniach sterownika (PID oraz ADC załączone) czy też nowy algorytm sterownika zawiera jakiś błąd przez który czasami tak "nie dociąga" zadanej temperatury?

Spróbuj wyłączyć ADC i popracuj jakiś czas bez niego.

Uważam, że tu leży przyczyna.

Pozdrawiam

Witam. A co się dzieje z użytkownikami Sztokerów ze sterownikami PUMA ? Przecież do jakiegoś tam czasu tylko w takie sterowniki były wyposażane Sztokery. Chętnie widziałbym posty zwiazane z PUMĄ. Ustawienia... Czyżby PUMA była bezproblemowa.... tak to mozna byłoby "odczytać" czytając posty... Pozdrawiam.

Pumę obsługuje się tak samo jak Cobrę.

Teraz będzie ta nowa grafika, z której korzysta Marek czy Rostko przenoszona właśnie na Pumy....

Marek, to, że kociołek w środku ma białe naloty to bardzo dobrze, sam piszesz, że malutko sadzy tym razem było.

Moim zdaniem nie ma się czym przejmować, to że chwilowo tendencja jest poniżej temp. to pikuś, ważne jak to wygląda w skali doby.

Masz w domu ciepło? Jeżeli tak, to bym się tym wielce nie przejmował. Ewentualnie podnieś sobie nastawy o 1 czy 2st.C i luz.

Od kilku lat montuje kotły tej firmy, jeżeli chodzi o wytrzymałość to nie ma sie w nich do czego doczepić,

Piece zasypowe UKS, UKSG i UKSM są naprawdę dobrymi kotłami godnymi polecenia, sam zresztą ze względu na niską piwnicę zdecydowałem się na kocioł UKSM.

Lecz... i tutaj koniec superlatyw

Piece z podajnikiem nie są mocną stroną tej firmy, z pracy kotłów można zaobserwować że problem tkwi w synchronizacji elektroniki z kotłem..

Sądzę że problem ten straci sie gdy Pleszewski producent zdecyduje się na odejście od dotychczasowego producenta sterowników. Niejednokrotnie u klienta wymieniałem sterownik na inny i piec stawał się zupełnie innym urządzeniem.

Osobiście polecam Hefa czy Sasa.

To jakiś falstart reklamowy instalatora.

Komiz ma tylko i wyłącznie model Sztoker w mocach 25, 50 oraz 100kW w ofercie.

Domyślam się o jakiego producenta tutaj diabełkowi chodzi, domyślam się po aktualnych kolorach jego kotłów dlaczego taki post wypisał.

To jednak kwestia palnika, który jest tam montowany i jakby producent był bardziej świadomy to po drobnej modyfikacji te palniki pięknie na pid-ach chodzą.

Z błędem fabrycznym jednak to nadają się tylko do sterów dwustanowych, bo na takich, gdzie się moc moduluje powietrze na małych mocach w węgiel już za bardzo nie trafia.

Kolega falstart zaliczył i wtopę z niewiedzy. Bywa, pierwsze koty za płoty :)