karoka65 26.01.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 oliwka podaj co ci tam pan fachman ustawił, będziemy dumać.No powiem że ten kocioł na taką powierzchnię to trochę ryzykownie dobrana moc.Kto ci to wyliczył ?Patrząc na Sztokera to mnie samemu wydaje się że te 25kW to przy pomyślnych wiatrach, dokładając do tego kiepskie paliwo mogą być problemy.Co do wygrzania domu to mieli rację, powoli będzie spadać spalanie, docieplicie zewnątrz to powinien się wyrabiać ale z tymi spiekami to nie jest już normalne że to niby jest dobrze. Wiadomo kocioł idzie teraz pewnie na pełnym gazie ale można ten popiół trochę ograniczyć nastawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka34 26.01.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Kocioł dobrała nam firma robiąca całą instalację co i cwu. Pan z Komiza coś poustawiał twierdząc że to dobrze.Jutro jak będę na budowie to dokładnie spisze te ustawienia. Nie wiem tylko gdzie mam sprawdzić jakie są przerwy pomiędzy podawaniem groszku. Proszę mi to wytłumaczyć łopatologicznie bo jestem typowym mieszkańcem bloku i piec jest dla mnie wielką zagadką. Mam nadzieję że piec da radę ogrzać nasz domek,jak narazie w domu temperatura 21 stopni. Na piecu temp 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.01.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Z nowym budownictwem 250mkw przy wysokim poziomie izolacji powinien dać radę.Przy budowie jednak to praca będzie a-normalna i będzie żarł, spieków raczej w takich warunkach pracy nie unikniesz. Normalnie to będzie po zamieszkaniu i ociepleniu całości. Napisz jaki jest soft, widać to po włączeniu sterownika, będzie jakiś napis np. v_939 czy v_937...W tych softach nastawy wyjściowe są w menu kodowym po przytrzymaniu dłużej guzika - i wbiciu kodu 3111Uwaga to są wartości dla 100%mocy, od tego algorytm rozciąga dawkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 28.01.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam. Wspomniałem o motoreduktorze i o pozycjach montażu, więc wypada uzupełnić. W DTR reduktora NMRV pisze, że przekładnie wielkości NMRV030 i NMRV050, a więc te montowane w kotłach, zalane są olejem syntetycznym IP TELIUM VSF, napędy te są bezobsługowe i nie wymagają wymiany oleju, przystosowane do każdej pozycji pracy. Mniejsza przekładnia NMRV030 ma 1 korek. większa NMRV050 ma 2 korki po przeciwnych stronach. Można więc dla własnego spokoju sprawdzić czy na korku jest widoczny ślad oleju. Oczywiście ostrożnie, żeby nie spowodować wylania oleju, gdy korek będzie od spodu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antur_82 29.01.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, od dłuższego czasu obserwowałem wątek - jestem świeżo upieczonym "Sztokerowcem" (Sztoker 25 kW). Chciałem się przywitać ze wszystkimi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Zatem witaj Antur_82, fajnie,że dołączyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 29.01.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Witam! Od 2 miesięcy posiadam kocioł Sztoker 25 kWwgrany soft to v_937 ogrzewam nim dom parterowy o powierzchni 120 m2 - ocieplony styropianem 15 cm spalanie tego pieca przeraża mnie, na dobę pali średnio około 60 kg ekogroszku a przez ostatnie 27 godzin spalił 90 kgtemperatura na piecu jest zawsze niższa niż zadana np. ustawie na 55 stopni a na piecu max jest 48 stopnipiec cały czas chodzi na 100 % nie ogrzewam wody piecem!!! zadzwoniłem do serwisu i powiedziano mi, że mam zmienić wysokość kopca na np. -9, nie dało to żadnej poprawypróbowałem różne opcje od 0 do -9 i nic kupuje ekogroszek polski dobrej jakości ekogroszek jest niedopalony, z 60 kg ekogroszku zostają 2-3 wiaderka 15 litrowe popiołu przeczytałem wszystkie wasze sugestiedzisiaj wpisałem kod 3111 i zmieniłem ustawienia na podawanie 10 sekund, przerwa 50 sekund (były ustawieni standardowe)wysokość kopca ustawiłem na ADCjutro okaże się czy coś się zmieni co jeszcze mam zmienić żeby piec tyle nie spalał i grzał prawidłowo nie mam już pieniędzy na ekogroszek a żona za chwilę wyrzuci mnie z typ piecem z domu proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Jak rozpocząłeś od czytania wątku, to już sukces. Dokonałeś zmian, więc trzeba poczekac na efekty. To 120m2 to zapewne nie jest jaskinia, więc ze spokojem do ładu będzie można dojść ściągnij sobie jeszcze ze strony nowszy, oficjalny soft 9.39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 29.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ok, ale czy dobrze ustawiłem na 10 i 50 sekund no i czy mam mieć ustawioną wysokość kopca na ADC czy np. na -5 a co z pozostałymi parametrami? np.max i mini moc dmuchawymin moc kotłano i pozostałe co muszę zrobić żeby ten piec prawidłowo funkcjonował? jestem zdesperowany i nie wiem co mam zrobićpiec kosztował dużo kasy i miał być dobry, ekonomiczny a okazuje się, że pali jak smok i przez niego są same problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nic szarpanego i nic na łapu-capu. Ze spokojem i nie wszystko w jednym czasie. Moja sugestia jest taka:Zostawić 10/50Na czas dopasowania zrobić wysokość kopca na 0.ADC będziesz mógł włączyć jak dojdziesz do dobrych danych wyjściowych dla Twojego domku. Dobierac stopniowo czas pauzy, aby dany groszek się właściwie wypalał.Czy możesz kupić na próbę w innym składzie inne paliwo? Zostaw je w kotłowni, aby doschło i spróbujesz za kilka dni. Dmuchawa dół 5%góra ok.85% minimalna moc kotła 3% Możesz wkleić kilka fotek jak kocioł został podłączony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekCzm 29.01.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 spalanie tego pieca przeraża mnie, na dobę pali średnio około 60 kg ekogroszku a przez ostatnie 27 godzin spalił 90 kg temperatura na piecu jest zawsze niższa niż zadana np. ustawie na 55 stopni a na piecu max jest 48 stopni piec cały czas chodzi na 100 % Sam się jeszcze uczę tego pieca więc pewnie nie wiele pomogę Mam całkowicie odmienne warunki: dom niedocieplony, 360 m, ze starą instalację + CWU 150 l a to wszystko musi ogrzać sztoker 50. Podobne ustawienia do Twoich (10/50) a temp. na piecu 58 st. Dziennie idzie mi jakieś 75 kg Retopalu i dziennie wyciągam jeden raz popielnik z dopalonym popiołem/spiekami (przy takich mrozach jak dziś -10 str, przy temp. w okolicy zera spalało się trochę powyżej 50 kg). Przy poprzednim piecu miałem podobne spalanie, ale przy niższej zadanej temperaturze (60 st. nie można było osiągnąć). Z takimi ustawieniami jak Twoje powinno być OK więc może jednak masz bardzo kiepski ekogroszek? A przy okazji mam swoje 2 pytania 1. Piec muszę czyścić co tydzień, głownie przez (jak to sam nazywam) "piasek" jaki się zbiera powyżej pierwszego deflektora. Zastanawiam się czy to jest kwestia złych nastawów (których?) czy też jest to już taki urok Retopalu? Na pierwszym zdjęciu widać ten "piasek" - jest on suchy (nie sklejony), łatwo można go usunąć zwykłą szczotką. 2. Dopiero ostatnio zwróciłem uwagę jak bardzo różni się wykres temperatury podczas grzania CWU (na zdjęciu po prawej stronie) i gdy CWU jest wyłączone (lewa strona wykresu - noc więc ciepłej wody nie potrzeba). Zastanawia mnie co powoduje takie skoki temperatury CO podczas załączonej pompy CWU - takie zachowanie jest normalne? Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul2502 30.01.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Wklejam zdjęcie podłączenia pieca Na ustawionych parametrach 10 sekund podawanie i 50 sekund przerwy przy włączonym ADC piec spalił 30 kg na 16 godzin - jest już lepiej, ale nadal było dużo niedopalonego węgla, no i to co zawsze: ustawiłem piec na 40 stopni a na piecu było 32 stopnie, nigdy piec nie osiąga zadanej temperatury i chodzi na 100%. Dzisiaj ustawiłem na 10 i 50 sekund, wysokość kopca -3. max dmuchawy 85% mini 5% minimalna moc kotła 3% Zobaczymy co będzie jutro. Jutro wgram nowszy soft. Ekogroszek kupuje dobrej jakości, polski nie importowany. Nie myślałem, że będzie tyle problemów z tym piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 30.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 cześćPaul2502 odezwij się na priv... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 30.01.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, od dłuższego czasu obserwowałem wątek - jestem świeżo upieczonym "Sztokerowcem" (Sztoker 25 kW). Chciałem się przywitać ze wszystkimi ! Cześć, Artur napisz Ty swoje wrażenia po odpaleniu sztokera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 30.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Wczoraj spaliłem resztę z 1,5 tony groszku jaki zacząłem spalać 10 listopada... Średnia wychodzi 18.5 kg na dobę. Dodam, że za pierwsze pół tony płaciłem 900 zł. był to gorszek z kopalni Kazimierz, a tonę kupiłem po 660 zł. Wstawiam fotki: stary_soft - wykres na starym testowym sofcie nowy_soft - wykres na poprawiony testowym sofcie 30_01_2012 - wykres na świerzo zakupionym wilgotnym groszku Edytowane 30 Stycznia 2012 przez Rostko13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Rostko gdzieś Ty był jak Ciebie nie było :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 30.01.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Koniec semestru, więc i roboty w pracy było co niemiara... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert1274 31.01.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witajcie sztokerowcy, przyszła zima i mrozy i podniosłem nastawę z 45 na 53 CO (sztoker 25 )Chciałem się Was poradzić czy muszę podnosić moc kotła ? Obecnie jest 3 % . dmuchawa 85/5 , muszę stwierdzić że spalanie się podniosło około 8-10 kg na dobę ( bez mrozów około 25 kg) Napiszcie o uwagach i o waszych nastawach po przyjściu mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antur_82 31.01.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Sztoker 25 kW ogrzewa u mnie od listopada ok 170 m2 ( z czego ok 40 m2 to garaż ustawiony na punkt rosy) powierzchni użytkowej dwupiętrowej podpiwniczonej kostki bliźniaka z lat 70' którą od roku intensywnie remontuję. W chwili obecnej dom nie jest ocieplony (poza dachem - stropodach wentylowany jednospadowy, gdzie jest 30 cm wełny). Instalacja w której jest kocioł jest zrobiona na sposób otwarty z naczyniem przelewowym umieszczonym w piwnicy i poprzez zawór czterodrożny podpięta jest do wymiennika ciepła (płytowego) który zasila instalację CO w domu (jest zrobiona w systemie zamkniętym - kombinowana - wokół pieca i końcówki do grzejników miedź, pośrodku starsze rury stalowe o większym kalibrze). W kuchni, przedpokojach łazienkach jest podłogówka - na dole podpięta z osobnej pompy poprzez zawór mieszający - w chwili obecnej jej zasilanie podpięte "na pająka" do pompy głównej - (czekam na Aligatora ) a na górze to tylko kilka zwojów dodatkowo w wylewce łazienki podpięte do normalnej instalacji. Nowe okna wszędzie. Sterownik obecnie na V9.39. Palę Pieklorzem (powyżej 29 tyś kcal) kupionym w niekorzystnym okresie największej wilgotności opału - nie było innego wyjścia, piec z dopłat do programu "niskiej emisji", termin realizacji do końca nie był pewny. Zużycie węgla i spalanie: nie mierzyłem z wagą, ale średnio wychodzi mi 3/4 zasypu pojemnika na 3-4 dni. Początkowo próbowałem minimalizować zużycie węgla poprzez pracę na minimalnej temp. 42 st. C. - oleistej sadzy było w bród, spieków też. Eksperymentowałem z wydłużaniem przerw pomiędzy podawaniem porcji węgla - nawet powyżej 120 s ( zgadnijcie dlaczego w panice opróżniałem wtedy zasobnik ). i różnymi nastawami. Obecnie z racji mrozów pracuję na zadanych 60 st C, nie grzeję jeszcze CWU, 55/9.2 s na maksymalnym nawiewie 65 (powyżej węgiel się koksuje i spieka - 29 tyś kcal) i minimalnej mocy 5% wysokość kopca 0 - skupiłem się tylko (zgodnie z trendem nowej wersji beta sterowników - chętnie bym je przetestował tak na marginesie) na parametrach dostępnych po wklepaniu 3111. Aha, na początku dodatkowo zaizolowałem sobie otulinami rury w piwnicy oraz zaizolowałem sam wymiennik - zyskałem tym manewrem około 8 st. C. Martwi mnie kilka rzeczy - węgiel który mam jest wilgotny, bogatoenergetyczny i ma dużą zawartość substancji stałych - efekt codziennie pełna popielniczka - spieka się obecnie raczej w małym stopniu, dość trudno rozpala (podpałka nie wystarcza jeśli nie dodam suchego na wiór drewna). Dość ważną sprawą jest u mnie czyszczenie pieca, ponieważ osadza się szybko duża ilość sadzy - a wiadomo każdy milimetr to kilogramy węgla więcej. (Tutaj podnoszę brak odpowiednio powyginanej szczotki stalowej w komplecie narzędzi dostarczanych razem z piecem) Aby go dokładnie wyczyścić początkowo używałem szczotki powyginanej wg własnego pomysłu i... odkurzacza przemysłowego jednak kilkukrotne wypadki z pęknięciem worka i czarną mgłą rodem z krainy Mordoru spowodowały odstawienie odkurzacza na bok na rzecz ręcznego zrzucania osadu od góry do dołu. Dodatkowo po pewnym wystudzeniu pieca używam starej kominiarskiej szczotki z PCV na długim giętkim drucie - skuteczna zwłaszcza na samej górze. Podmieniałem już też sterowniki poprzez port USB. W sumie sprawdziłem większość pomysłów z forum, które śledzę regularnie. Więcej grzechów nie pamiętam Aha ma zabezpieczenia zaworami ciśnieniowymi, STB na wyjściu pieca i membraną ciśnieniową. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez Antur_82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Coś mi się widzi, że trafiłeś na gorszą partię pieklorza. Tutaj też kolega wlaczy na innym kotle z tym węglem:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku&p=5163166&viewfull=1#post5163166 suma-sumarum skończyliśmy na następujących radach:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bie%C5%BC%C4%85ce-zu%C5%BCycie-ekogroszku&p=5164796&viewfull=1#post5164796 Moja rada - kup kilka worków innego groszku w innym składzie opału.A soft z tygodniówka mogę Ci wysłać na maila, jak zarzucisz na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts